Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Lovitură pentru români- Taxa pe cifra de afaceri va bubui în creditele acordare românilor

Publicat

in

Conform sursei citate, dacă valoarea taxei raportată la capitaluri are valori relativ apropiate pentru cele trei categorii de bănci, valoarea aceleiaşi taxe raportată la profitul net anual variază semnificativ, între 5% şi 60%, putând deteriora major profitabiltatea şi performanţa unora dintre bănci; iar acest impact poate afecta nivelul de intermediere financiară din economie, aflat oricum la cote reduse.

Autoarea susţine că prin această taxă suplimentară la nivelul sectorului bancar, se adâncesc diferenţele de performanţă a băncilor medii şi mici, în defavoarea acestora şi în favoarea băncilor mari, creându-se mai departe premisele pentru afectarea negativă a apetitului acestora de a dezvolta activitatea de creditare, afectând astfel negativ o serie de segmente de clientelă economică ce activează în diverse nişe ale pieţei.

Potrivit acesteia, dacă ne raportăm la cifra de afaceri a sistemului bancar în anul 2022, Taxa pe Cifra de Afaceri („Taxa CA”) estimată totalizează 755 milioane lei.

„Considerăm însă că cel mai important impact este asupra modelului de afaceri al băncilor medii şi mici, care vor avea mai multe opţiuni strategice pentru a neutraliza impactul taxei CA asupra profitabilităţii şi performanţei, în vederea asigurării în continuare a unor produse şi servicii competitive în pieţele în care operează şi băncile mari: Reducerea activităţii de creditare, decizie care însă va afecta negativ mai ales clientela potenţială, de cele mai multe ori clienţi din anumite nişe de piaţă (microcompanii, ferme agricole mici, etc); în general băncile medii şi mici se adresează unor nişe de piaţă care sunt mai puţin atractive pentru băncile universale mari, adresând nevoie de produse şi servicii financiare către clientela exclusă sau parţial exclusă de la aceste servicii; în aceste condiţii de limitare a capacităţii de creditare a băncilor medii şi mici, considerăm că inclusiv aceste segmente de agenţi economici mici şi medii, operând în diverse sectoare (agricultură, comerţ, servicii), vor avea de suferit prin limitarea accesului la creditare”, susţine autoarea.

O altă opţiune constă în reducerea dobânzilor la depozite, în condiţiile în care costul de finanţare este aproape dublu pentru băncile mici/medii vs. băncile mari, o reducere a acestor dobânzi va avea un impact negativ asupra clienţilor (economiile lor vor fi remunerate mai puţin) dar va genera şi riscuri asupra activităţii bancare, de a pierde surse de finanţare pentru activitatea de creditare.

Altă opţiune constă în creşterea marjelor la credite, însă cu posibilităţi limitate şi generând un impact negativ asupra clienţilor, dar şi riscuri asupra activităţii de creditare, de a pierde potenţialul de atragere de noi clienţi şi de creştere a bilanţului.

De asemenea, se menţionează reducerile costurilor operaţionale, însă cu posibilităţi limitate, având în vedere competiţia pentru resurse şi stadiul pieţei muncii, precum şi presiunile inflaţioniste asupra costurilor bunurilor şi serviciilor, precum şi creşterea continuă a complexităţii cadrului de reglementare la nivel european şi local, care atrage după sine presiuni de creştere a costurilor.

„Toate elementele prezentate în analiza de mai sus constituie argumente pentru o legiferare diferenţiată a Taxei CA în funcţie de dimensiunea băncilor, pentru a încuraja un mediu concurenţial sănătos şi a stimula în continuare activitatea de creditare a băncilor în vederea susţinerii creşterii economice şi implicit creşterii gradului de intermediere financiară (calculate ca raport Total Credite/Total PIB) la nivel naţional, aflat oricum la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană la final de 2022: 25,8% în România faţă de 42,8%-55,6% în Polonia, Bulgaria, Cehia şi 88,8% în Uniunea Europeană. În forma actuală, Taxa CA penalizează în mod nejustificat băncile mici, în cea mai mare măsură, şi băncile medii, într-o anumită măsură, în comparaţie cu băncile mari, afectând accesul la produse bancare al unor segmente de clienţi importante pentru România, ca de exemplu microîntreprinderile. Astfel, considerăm că o abordare modificată, în sensul eliminării Taxei pe Cifra de Afaceri sau reducerii ei semnificative pentru băncile mici, cu o cotă de piaţă de sub 1% în funcţie de Total Active, ar fi una benefică în vederea diminuării impactului negativ semnificativ pe care nivelul de 2% l-ar avea asupra intermedierii financiare în Romania şi al nivelului activităţii de creditare în perioada de aplicare”, se mai spune în articol.

Citeste mai mult

ACTUAL

ȘOCANT! Un argeșean și-a obligat nevasta să se prostitueze în Anglia și Italia și și-a amenințat copilul cu moartea – A FOST ARESTAT

Publicat

in

La data de 20 februarie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești, au pus în aplicare un mandat de aducere, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – februarie 2024, o persoană ar fi exploatat sexual o alta (soția), pe care ar fi transportat-o în diverse locații din Marea Britanie, Italia și Germania, prin acte de violență fizică și psihică, obligând-o să practice prostituția în folosul său material.

În urma refuzului victimei de a continua, persoana cercetată ar fi proferat amenințări, inclusiv cu moartea, la adresa fiului lor minor care se afla împreună cu aceasta, dar și a persoanei vătămate, în scopul de a o determina să revină asupra deciziei.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, în cursul zilei de 20 februarie a.c., persoana cercetată a fost depistată într-un imobil din municipiul Câmpulung, unde se afla împreună cu minorul.

Față de aceasta, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea, urmând să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Minorul a fost preluat de către D.G.A.S.P.C. Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale Argeș și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Grav accident în Argeș cu două victime încarcerate

Publicat

in

Azi noapte în jurul orei 00:30, polițiștii argeșeni au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe DN 73, în localitatea Schitu Golești, în care un autoturism s-a răsturnat.

Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung s-a stabilit că, un bărbat de 38 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism, pe DN 73, dinspre Câmpulung către Pitești, în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă, a lovit un cap de pod și s-a răsturnat.

Din accident, a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto de 38 de ani, și a unui pasager, un tânăr de 19 ani, care au suferit multiple traumatisme și fracturi și au fost transportați la spital.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat faptul că șoferul nu a consumat alcool.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a produs.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend