Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liviu Dragnea, din ce în ce mai aproape să se ducă din nou la pușcărie! Cine l-a turnat: ‘A devenit o certitudine’

Publicat

in

Pare doar o chestiune de timp până când Liviu Dragnea, fost lider PSD, se va întoarce după gratii. Jurnaliștii din România au prezentat date din dosarul Tel Drum, dosar în care Dragnea a fost trimis recent în judecată de procurorii DNA.

Dan Șova, fost ministru din partea Partidului Social Democrat, a dat detalii din interior legate de dosarul Tel Drum.

Fostul demnitar, în prezent condamnat și el în dosare de mare corupție, s-a deschis în fața anchetatorilor DNA când a fost întrebat despre Dragnea și mașinațiunea cu valențe penale „Tel Drum”, scrie Știripesurse.ro.

Conform sursei citate, Șova a spus deschis că era arhicunoscut faptul că Liviu Dragnea deține Tel Drum, deși numele său nu apare în actele oficiale din circuitul juridic al statului român.

Faptul că Liviu Nicolae Dragnea este una dintre persoanele care deține și gestionează în fapt societatea comercială Tel Drum SA reiese din coroborarea declarațiilor martorului Șova Dan cu declarațiile martorului Nițulescu Teodor, cu documentele ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare la sediul Tel Drum SA, cu verificările efectuate privind modalitatea prin care obține beneficiile din urma derulării activității infracționale (tranzacții imobiliare, beneficii materiale pentru persoanele din familia acestuia, relațiile pe care le are cu membrii grupării).

Astfel, fiind întrebat cu privire la aspectele privind interesul pe care Liviu Nicolae Dragnea l-ar fi avut în ceea ce privește SC Tel Drum SA martorul Șova Dan a declarat…”, scriu anchetatorii DNA în dosarul de mare corupție al fostului lider al PSD.

Noi nu aveam o convingere, noi știam că Tel Drum-ul este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal că această companie este a lui, chiar a formulat „știi că este a mea”.

Nu se discuta la colțuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană, nu…Tcl Drum era a dânsului. (…)

Până în 2012 pentru mine era notoriu că Tel Drum era a lui Liviu Dragnea, după 2012 a devenit o certitudine.

Până in 2012 țoală lumea știa că forța politică a lui Liviu Dragnea se baza și pe faptul că Tel Drumul era a lui, la nivelul județului Teleorman.”, le-a spus Șova anchetatorilor DNA.

Unul dintre cei mai grei martori ai DNA în dosarul Tel Drum este fostul președinte al CJ Teleorman, Teodor Nițulescu, omul despre care se spune că i-ar fi fost mentor lui Liviu Dragnea până când acesta a preluat șefia CJ. Nițulescu este unul dintre primii oameni pe care Liviu Dragnea a încercat să îl angreneze în grupul infracțional organizat pe care îl gândea în de la nivelul anilor 1998-1999 dar care nu a percutat și nu s-a lăsat atras în mecanismele infracționale propuse de ex-liderul PSD.

„Controlul pe care Liviu Nicolae Dragnea îl avea asupra persoanei juridice este confirmat și de declarațiile martorului Nițulescu Teodor care a indicat că inițial Liviu Nicolae Dragnea i-a solicitat lui să participe împreună la cumpărarea Tel Drum SA. Mai mult, martorul declară că la momentul demarării procedurii de privatizare Liviu Nicolae Dragnea i-a cerut să nu participe în mod independent, cei doi făcând concesii reciproce în acest sens”, se arată în actele din dosarul DNA.

În luna octombrie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum.

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1056 din 13 noiembrie 2017nr. 1110 din 21 noiembrie 2017 și nr. 72 din 17 ianuarie 2018nr. 374/VIII/3 din 26 iunie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

LIVIU NICOLAE DRAGNEA, la data faptelor președintele Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
– instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,

MUGUR BĂȚĂUȘ, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VICTOR PIPEREA, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MARIN PREDESCU, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprie,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

SC TEL DRUM SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).

Persoană fizică, apropiată a primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei asociat și administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.
Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.
Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.
În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
– 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) ,
– 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat).

Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.
În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză. Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Loading

NATIONAL

Rezultatele LOTO de joi, 20 martie – Lista numerelor câștigătoare și premiile puse în joc

Publicat

in

Joi, 20 martie 2025, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Rezultatele LOTO de joi, 20 martie 2025

Loto 6/49: 8, 18, 40, 34, 10, 43

Noroc: 7 9 3 9 7 2 5

Joker: 36, 28, 29, 10, 20 + 20

Noroc Plus: 6 2 5 9 0 2

Loto 5/40: 31, 24, 36, 5, 37, 3

Super Noroc: 4 5 4 4 7 6

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 27,44 milioane de lei (peste 5,51 milioane de euro).

La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 13,06 milioane de lei (peste 2,62 milioane de euro).

La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro).

La Noroc Plus se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 327.400 de lei (peste 65.700 de euro). La Loto 5/40, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 75.800 de lei, iar la categoria a II-a este în joc un report în valoare de peste 67.400 de lei.

La Super Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 7.400 de lei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Crin Antonescu extrage partea pozitivă din mandatele lui Iohannis: ‘Comenzile’ pentru justiție nu au mai existat

Publicat

in

Candidatul Alianţei „România Înainte” la prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat joi, la Ploieşti, că una dintre părţile bune ale mandatelor lui Klaus Iohannis este aceea că nu au mai existat „comenzi prezidenţiale pentru justiţie”.

„Una dintre părţile bune ale mandatelor lui Klaus Iohannis este că această interferenţă a factorului politic, aceste comenzi, ca să spun aşa, prezidenţiale pentru justiţie nu au mai existat. Aşa cred eu”, a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte domeniul justiţiei, candidatul la prezidenţiale a subliniat rolul acesteia în societate, arătând că preşedintele trebuie să discute cu specialiştii din domeniu, iar discuţia să aibă loc „în faţa societăţii”.

„Analizând, recunoscând, discutând public tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti ani în domeniul acesta al justiţiei, eu sunt în primul rând convins că atunci când discutăm, şi preşedintele trebuie să discute acest lucru, nu singur, trebuie să discute cu cine trebuie, trebuie să discute cu cei calificaţi, trebuie să discute cu cei îndreptăţiţi, dar trebuie să discute în faţa societăţii, pentru că justiţia nu este ceva ce se întâmplă într-un club închis, între magistraţi, politicieni şi oameni de afaceri. Justiţia este un domeniu extraordinar de important, la fel ca sănătatea, la fel ca educaţia. Justiţia este un domeniu care poate să însănătoşească societatea sau poate să o lasă să cangreneze. Justiţia poate să răpească vieţile unor oameni, ceea ce s-a şi întâmplat. Justiţia poate să persecute nevinovaţi şi să ocolească vinovaţii. Toate lucrurile astea trebuie discutate. Trebuie văzut în ce măsură lucruri pe care le-am văzut, cazuri pe care le-am văzut, practici pe care le-am văzut în toţi aceşti ani trebuie curmate. Trebuie văzut în ce măsură independenţa Justiţiei poate fi garantată. Trebuie văzut în ce măsură trebuie despărţită justiţia de televiziune şi de presă, nu în sensul de a nu fi informaţi oamenii”, a declarat Crin Antonescu, potrivit Agerpres.

El a arătat că preşedintele are prerogative prin care poate ajuta justiţia să fie „cu adevărat independentă”.

„Sunt foarte multe lucruri care ar trebui să fie revăzute, sunt foarte multe formule care ar trebui, până la urmă, reglementate în legătură şi cu procesul judiciar şi cu instituţiile. Preşedintele nu poate interfera în ceea ce e propriu zis proces, anchetă, cercetare judiciară. Preşedintele are, însă, după părerea mea, nişte prerogative şi de ordin moral, şi de ordin constituţional, prin care poate să ajute justiţia să fie cu adevărat independentă, pentru că au existat în toţi aceşti ani foarte multe dubii şi eu însumi am avut şi mai am dubii în legătură cu multe lucruri care s-au întâmplat în acest domeniu”, a adăugat candidatul Alianţei România Înainte.

Crin Antonescu a mai susţinut că este nevoie de o reglementare clară a comunicării dintre justiţie şi presă pentru că „justiţia se face în sala de judecată şi nu în studiourile de televiziune sau pe străzi”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fonduri europene de 2,4 milioane lei pentru dotarea Laboratorului de Analize al Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

Publicat

in

Diagnosticările vor fi mai precise şi mai rapide la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, după ce va fi încheiat un program de modernizare a laboratorului de analize, cu o finanţare de peste 2,4 milioane de lei, dintre care cea mai mare parte sunt fonduri europene nerambursabile.

Unitatea sanitară a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că a obţinut finanţare europeană pentru dotări noi în cadrul Laboratorului de Analize Medicale, scrie Agerpres.

„A fost semnat contractul de finanţare pentru modernizarea infrastructurii destinate microbiologiei din cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului. Proiectul, în valoare de 2.415.439,00 lei, beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 2.367.130,22 lei şi are o durată de implementare de 12 luni. Această investiţie va permite creşterea calităţii diagnosticului şi realizarea screening-urilor esenţiale prevăzute de legislaţia în vigoare”, se arată în comunicatul menţionat.

Prin utilizarea unor echipamente şi metode moderne, laboratorul va putea identifica rapid germenii şi va putea realiza antibiograme precise, oferind astfel pacienţilor tratamente ţintite într-un timp mult mai scurt.

„Acest lucru va reduce semnificativ utilizarea îndelungată a antibioticelor, diminuând riscul dezvoltării rezistenţei la acestea şi minimizând efectele adverse asociate tratamentelor prelungite”, precizează sursa citată.

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a solicitat finanţarea proiectului în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, prin Programul Sănătate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Olt: Întârzieri de peste o jumătate de an la restituirea sumelor plătite pentru concedii medicale

Publicat

in

Restituirea sumelor plătite de angajatori pentru concedii medicale în baza solicitărilor acestora depuse la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt înregistrează întârzieri de peste o jumătate de an, ultimele solicitări pentru care au fost făcute plăţi fiind din luna mai 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Constanţa Florea.

Reprezentantul CAS Olt a precizat că în anul precedent au fost depuse 6.317 cereri de restituire pentru plata concediilor medicale şi indemnizaţiilor de asigurări sociale în valoare de peste 58,6 milioane lei.

„Sunt plătite cererile de restituire, plata concediilor medicale şi indemnizaţiilor de asigurări sociale, înregistrate la CAS Olt până la data de 8 mai 2024, urmând ca în această lună să se efectueze plăţi în valoare de peste 2,4 milioane lei”, a precizat joi, pentru AGERPRES, Constanţa Florea.

Anul trecut, CAS Olt a soluţionat 4.085 cereri de restituire în valoare de 36,5 milioane lei, iar în urma verificărilor certificatelor de concedii medicale a fost amânată plata pentru 151 de cereri care prezentau erori.

Printre erorile cel mai des întâlnite se numără neconcordanţe între codul indemnizaţiei şi codul diagnosticului, lipsa parafei medicului care a eliberat documentul, data acordării incorectă, lipsa unor avize, a stagiului de asigurare, documentaţie incompletă.

Numărul concediilor medicale acordate în anul 2024 faţă de anul anterior a fost în scădere, fiind înregistrate 54.860 de certificate de concediu medical, cu peste 6.700 certificate mai puţine faţă de 2023, potrivit unui comunicat de presă al CAS Olt transmis joi.

Peste jumătate dintre concediile medicale au fost acordate de medici din ambulatoriu, peste 22.000 au fost eliberate de medicii de familie şi peste 950 de medici din spitale.

„Cele mai multe concedii medicale acordate de medici au fost pentru boală obişnuită, urmate de concediile medicale acordate pentru urgenţă medico-chirurgicală 5.190, pentru sarcină şi lăuzie au fost eliberate 3.239 de certificate, pentru boală cardiovasculară 2.453 de certificate, iar pentru neoplazii şi SIDA 1.417 certificate”, se menţionează în comunicat.

În anul 2024 s-a observat o creştere a numărului concediilor medicale acordate pentru neoplazii şi SIDA cu aproximativ 200 de certificate, au crescut cu aproximativ 100 concediile pentru boli cardiovasculare şi au scăzut cu aproximativ 500 concediile pentru sarcină şi lăuzie, scădere fiind observată şi la concediile medicale pentru urgenţe medico-chirurgicale, de la peste 6.200 de certificate la aproximativ 5.200 de certificate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertisment pentru toți clienții ING Bank: Escrocii digitali atacă din nou! Cum poți rămâne fără bani

Publicat

in

ING România avertizează asupra unui nou model de fraudă. Mai exact, escrocii se dau drept reprezentanți ai băncii pentru a prelua controlul contului tău și a-ți fura banii.

ING a avertizat că escrocii digitali au revenit și apelează la un truc nou, numit „phone spoofing”, prin care falsifică numerele de telefon pentru a părea că sună din partea băncii, poliției sau chiar BNR-ului. ING a explicat cum funcționează această metodă și a oferit sfaturi despre cum să te protejezi de ea.

Instituția a explicat cum acționează aceștia. Potrivit ING, vei primi un apel de la un „angajat” care îți va spune că ți-a fost aprobat un credit, chiar dacă tu nu ai solicitat așa ceva. Persoana respectivă te va încuraja să cauți numărul de telefon pe internet, pentru a verifica autenticitatea acestuia. Tu vei insista că nu ai aplicat pentru niciun credit, iar atunci, interlocutorul îți va spune că datele tale au fost compromise și că vei primi în scurt timp un apel din partea poliției pentru a primi ajutor.

Această tehnologie pune în pericol imaginea unor persoane publice și este frecvent utilizată pentru a promova oferte „incredibile” și oportunități de investiții sau îmbogățire rapidă.

Fraudatorii încurajează angajații companiilor să se înregistreze pe diverse platforme, pentru a putea ulterior prelua controlul asupra conturilor lor.

Cum îți dai seama că ceva nu este în regulă?

  • Poliția nu te va ruga niciodată prin telefon să le oferi ajutor.
  • Totul se întâmplă rapid. Te grăbesc ca să nu ai timp să devii sceptic.

Cum te protejezi?

Închide apelul și sună direct la numărul oficial de pe cardul tău bancar. Astfel, vei constata că reprezentanții băncii nu au cunoștință despre apelul anterior.

Această schemă este concepută pentru a înșela, dar tu poți evita capcana rămânând atent. Fii precaut, verifică întotdeauna identitatea apelantului sunând înapoi la sursa oficială și nu te lăsa păcălit de numere care doar „par” legitime.

Escrocii apelează la atacuri cibernetice sofisticate

Analiza rapoartelor ACFE din ultimul deceniu arată o evoluție constantă atât a tipologiilor de fraudă, cât și a metodelor utilizate pentru detectarea acestora. Tot mai des, infractorii apelează la atacuri cibernetice sofisticate, cum ar fi ransomware-ul și escrocheriile bazate pe tehnologii avansate.

În plus, utilizarea inteligenței artificiale în fraudele financiare și crearea de identități false prin tehnici deepfake îngreunează identificarea și atribuirea responsabilității, determinând companiile să adopte soluții de monitorizare în timp real. În paralel, metodele tradiționale de fraudă – deturnarea fondurilor, falsificarea documentelor sau conflictele de interese – rămân relevante, fiind adaptate la noile realități economice și tehnologice. Mai multe puteți citi aici.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Captură de 200.000 euro: 7 kilograme de droguri din Polonia, descoperite în Satu Mare

Publicat

in

Un bărbat a fost reţinut după ce a fost prins în municipiul Satu Mare cu 7 kilograme de droguri care valorează aproximativ 200.000 de euro, aduse din Polonia printr-o firmă de coletărie, informează, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare, au documentat activitatea infracţională a unei persoane, de 48 de ani, cercetate pentru infracţiunile de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc.

„Cel în cauză a fost prins în flagrant delict, în municipiul Satu Mare, în timp ce ar fi deţinut aproximativ 7 kilograme de substanţă cristalină 3-CMC (drog de mare risc), destinate comercializării, cu o valoare de piaţă de aproximativ 200.000 de euro. Substanţa interzisă a fost introdusă în ţară din Polonia, prin intermediul unei firme de coletărie”, a precizat IPJ Satu Mare.

Bărbatul a fost reţinut şi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend