Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 460: Nou atac aerian major asupra Kievului, ar fi fost doborâte peste 40 de rachete și drone / Ucrainenii laudă rachetele britanice Storm Shadow / Noi speculații privind starea de sănătate a lui Lukașenko

Publicat

in

​Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Kievului în primele ore ale zilei de luni, folosind drone și rachete de croazieră, administrația militară a capitalei ucrainene afirmând că forțele de apărare au doborât peste 40 de ținte și că nu s-au înregistrat pagube majore sau victime. A fost cel de-al 15-lea atac aerian asupra orașului din luna mai și a avut o amploare similară cu cel din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Soldat ucrainean într-o tranșee de pe frontul din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 460, LIVETEXT:

07:34 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ultimele evoluții ale luptelor:

  • Ritmul operațiunilor rusești din jurul Bahmutului rămâne deosebit de scăzut.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
  • Trupele Moscovei au desfășurat operațiuni ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka – orașul Donețk.
  • Forțele ruse au continuat să tragă asupra unor zone din sudul Ucrainei.
  • Oficialii de ocupație continuă să deporteze cu forța copiii ucraineni în Rusia sub pretextul unor tabere de vară.

07:26 Investitorii străini care au părăsit Rusia după ce și-au vândut afacerile în această țară între martie 2022 și martie 2023 au retras aproximativ 36 de miliarde de dolari din Rusia, a transmis luni agenția de presă de stat RIA, citând o analiză a datelor Băncii Centrale.

Zeci dintre cele mai mari companii din lume au plecat sau și-au redus operațiunile din Rusia după începutul invaziei. Săptămâna trecută, banca centrală a minimizat impactul ieșirii companiilor străine, afirmând că aproximativ 200 de tranzacții de vânzare au fost finalizate în perioada martie 2022- martie 2023, doar 20% dintre acestea implicând vânzări mari de active, adică cele de peste 100 de milioane de dolari. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a reacţionat vehement faţă de afirmaţiile unui senator republican american, Lindsey Graham, care, într-o discuţie cu Zelenski, a spus că ajutorul militar oferit Ucrainei este cel mai bun mod în care SUA au cheltuit vreodată bani şi că „ruşii mor”.
  • Rachetele britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune furnizate recent Ucrainei dau rezultate impecabile pe câmpul de luptă, a spus Oleksii Reznikov.
  • Aproximativ 80 de soldați ruși au dezertat în zona ocupată Lisiceansk, regiunea Lugansk, iar aproximativ 30 de mercenari Wagner au fugit în zona Bahmut.
  • Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom că președintele Vladimir Putin trebuie schimbat la următoarele alegeri.
  • Aleksander Lukașenko a spus că Rusia va da arme nucleare oricărui stat care se alătură Uniunii Statale Rusia-Belarus.
  • Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Occidentul vrea să „dezmembreze” Rusia și că livrarea de avioane de luptă F-16 va duce la o escaladare a conflictului.
  • Liderul mercenarilor Wagner a declarat duminică că este convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în mass-media de stat.
  • Opozantul belarus Valeri Ţepkalo, fost ambasador în Statele Unite, susține că liderul de la Minsk, Alensandr Lukaşenko, a fost internat într-un spital, la Moscova, imediat după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin.
  • Politologul Ioan Stanomir susține că Vladimir Putin are mulţi simpatizanţi şi în Occident şi în România, aceştia recrutându-se „şi de la stânga extremă şi de la dreapta extremă”.
  • Un bărbat a murit la Kiev după un atac „masiv” cu drone ruseşti, din cauza căderii de resturi ale acestor dispozitive asupra capitalei, a anunţat duminică dimineață primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko.
  • Zelenski a propus un proiect de lege care ar sancționa Iranul pentru 50 de ani, din cauza rolului său în aprovizionarea Rusiei cu arme, inclusiv sute de drone.
  • Atacurile rusești în apropierea orașului Bahmut din estul țării, scena unor lupte grele în ultimele luni, s-au atenuat ușor în weekend, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
  • Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Nabila Massrali, a declarat că Rusia „va fi trasă la răspundere” pentru atacurile asupra zonelor civile. „[Liderii [ruși] și autorii vor fi trași la răspundere. Rămânem angajați să ajutăm Ucraina să se apere”, a scris ea pe Twitter.
  • Rusia a afirmat că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus duminică mai multe drone în timp ce se apropiau de rafinăria de petrol Ilsky din regiunea Krasnodar, în apropiere de Marea Neagră. „Mai multe vehicule aeriene fără pilot (UAV) au încercat să se apropie de teritoriul rafinăriei de petrol Ilsky din Krasnodar Krai.Toate au fost neutralizate, iar infrastructura uzinei nu a fost afectată”, au spus oficiali din regiune.
  • Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a înființat un grup de experți pentru a investiga acuzațiile SUA potrivit cărora o navă rusă a preluat armament de la o bază navală din apropierea Cape Town anul trecut.

–––––-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

LIVE TEXT Război în Ucraina, 23 septembrie – Locuitorii din mai multe case din Sevastopol, lângă care au căzut resturile de rachete, vor fi evacuați

Publicat

in

Atacul asupra sediului Flotei vine după ce traficul pe Podul Crimeii și traficul maritim au fost oprite temporar dimineață. Imaginile cu un nor de fum în Portul Sevastopol au fost urmate de anunțul Ministerului Apărării de la Moscova. Aceștia au comunicat că în jurul orei 10:30, sistemele de apărare antiaeriană au identificat două drone și rachete ghidate lansate de ucraineni asupra coastei vestice a Crimeii. Anterior, instituția condusă de Serghei Șoigu anunțase că două drone ucrainene au fost distruse deasupra Mării Negre, lângă coasta sud-estică a peninsulei.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de sâmbătă, 23 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 23 septembrie, ora 02.00: Kremlinul își freacă mâinile de bucurie: Rusia consideră ‘inevitabilă’ o creştere a tensiunilor între Kiev şi aliaţii săi europeni

Kremlinul estimează vineri că o creştere a tensiunilor între Ucraina şi aliaţii săi din Europa este ”inevitabilă”, o reacţie faţă de disputa în curs dintre Kiev şi Polonia cu privire la exportul ucrainean al cerealor la Marea Neagră, relatează AFP.

”Prezicem că aceste fricţiuni între Varşovia şi Kiev vor creşte”, a răspuns presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre anunţul Poloniei cu privire la faptul că nu mai livrează armament Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce riscă România și cât va încasa statul din impozitul de 1% impus băncilor și multinaționalelor care declară că nu realizează profit (consultanți)

Publicat

in

Experții companiei de consultanță fiscală PwC România au calculat cât ar putea încasa România suplimentar la bugetul statului prin aplicarea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri, a afirmat vineri, Daniel Anghel, coordonator servicii fiscale şi juridice, citat de Agerpres.

Conform acestuia, principalele sectoare afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri sunt „energie auto, sectorul tutunului, farmaceutic şi construcţii”, iar o parte din aceste companii „sunt deja supra-impozitate, precum cele din sectorul de petrol şi gaze sau producătorii şi furnizorii de energie electrică”.

„Dintre toate modificările, aş spune, cel mai important este impozitul minim pe cifra de afaceri, care va avea, după cum vedeţi şi cel mai mare impact. Este o estimare pe care am făcut-o împreună cu colegii mei. Aţi auzit, impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în ţările dezvoltate, tocmai pentru că mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă implicit şi profituri pe măsură. Marjele de profit diferă, evident, de la un sector economic la altul, dar şi în funcţie de contextul economic. Conform estimărilor noastre, vedeţi, vor fi 756 de companii eligibile la plata acestui impozit pe cifra de afaceri, 20 dintre acestea fiind instituţii de credit, iar 335 de companii ar urma să plătească în continuare 16% impozit pe profit. Suma pe care estimăm că Ministerul de Finanţe o va încasa suplimentar prin aplicarea acestui impozit este de 6,2 miliarde de lei în plus la bugetul statului”, a declarat Daniel Anghel, la conferinţa „Get ready for the fiscal new wave”, organizată de PwC România.

Se schimbă regulile în timpul jocului

El a menţionat că aceste estimări iau în calcul doar cifrele bilanţiere ale companiilor, aşa cum ele au fost publicate în 2022 pe site-ul Ministerului Finanţelor, nu veniturile totale prevăzute de proiectul de lege, care, în anumite situaţii pot fi chiar mai mari.

„Aceasta este poza, să spun, a impactului pe care noi cel puţin la acest moment, luând în calcul şi discuţiile din perspectiva veniturilor totale, care credem că se vor contura în jurul acestui impozit. Principalele sectoare afectate sunt energie auto, sectorul tutunului, farmaceutic şi construcţii. O parte importantă dintre aceste companii sunt deja supra-impozitate, precum cele din sectorul de petrol şi gaze sau producătorii şi furnizorii de energie electrică. Companii din sectorul automotive sunt cele care, ştim foarte bine, au contribuţie semnificativă la exporturile României, cu marje de profit reduse sau cu pierderi din cauza crizei semiconductorilor la nivel global. 27% spre exemplu, din exporturile României, sunt generate de industria auto. Sectorul construcţiilor, ştim la fel de bine, a avut cea mai mare contribuţie la creşterea reală a produsului intern brut în anul 2022, ca urmare a investiţilor în infrastructură. Însă în trimestru II 2023 vedem deja o încetinire, în special pe zona rezidenţială. Nu este surprinzător că foarte multe dintre aceste companii sunt şi companii reglementate, fie că vorbim de energie sau farma şi, evident, putem spune că lucrurile acestea vin să schimbe regulile jocului în timpul jocului”, a spus Daniel Anghel.

Posibile efecte nedorite

Potrivit reprezentantului companiei de consultanţă, impozitul pe cifra de afaceri, ca şi consecinţe la care ne putem aştepta, va încetini ritmul de creştere economică într-un context oricum volatil. Acesta descurajează investiţiile, cu precădere cele asumate de companii pe termen scurt şi mediu.

„Deşi la prima vedere putem spune că impozitul pe cifra de afaceri poate părea, cel puţin din perspectiva bugetară, un instrument atrăgător, totuşi această măsură poate avea un efect contrar, respectiv migrarea activităţilor unor companii către alte state sau amânarea intenţiilor de investiţii. Şi asta în contextul în care România, în ultimii 2 ani de zile, a avut cifre record din perspectiva investiţiilor străine directe, undeva la 9-10 miliarde de euro pe an şi tocmai redevenisem atractivi pentru investitorii străini. Sperăm să rămânem în continuare aşa. După cum bine ştiţi, din păcate aceste modificări nu au fost însoţite şi de o analiză de impact, costuri versus beneficii. De aceea am încercat să facem o simulare măcar pentru impozitul pe cifra de afaceri. Va genera cu siguranţă presiuni inflaţioniste prin transferul costurilor către consumatorii finali. Şi nu în ultimul rând, credem că va reduce competitivitatea României cu impact asupra exporturilor. Nu e un lucru surprinzător. Vom deveni mai scumpi şi, ca atare, mai puţin atractivi, cu potenţial efect asupra balanţei comerciale, care sperăm să nu devină iarăşi deficitară. În concluzie, România are o situaţie bugetară dificilă, dar credem că majorarea taxelor nu ar fi trebuit să fie singura soluţie”, a declarat Daniel Anghel.

Potrivit acestuia, avem o colectare care ne plasează, din păcate, la coada clasamentului din Uniunea Europeană.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend