Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LIVE Alegeri SUA 2024: Donald Trump, primul discurs după numărarea voturilor – VIDEO

Publicat

in

Donald Trump va susține în scurt timp primul discurs privind rezultatele voturilor din alegerile prezidențiale din SUA. La această oră, 8 în România, candidatul republican conduce în voturile electorilor cu 246 la 210. Sunt necesare 270 de voturi pentru câștigarea alegerilor, iar Trump conduce în majoritatea statelor cheie care încă nu au finalizat numărarea voturilor.

Discursul va avea loc la sediul de campanie din Palm Beach, Florida.HotNews.ro transmiet LIVETEXT principalele declarații:

În schimb, Kamala Harris nu va apărea astăzi la Howard, acolo unde trebuia să susțină un discurs, relatează corespondentul HotNews.ro în SUA David Bularca.

„Ea va veni mâine aici”, au anunțat reprezentații săi publicul din campusul universității.

„Continuăm să ne asigurăm că fiecare vot este numărat, ca fiecare voce va fi auzită”, a mai spus un reprezentat al Kamalei Harris.

Susținătorii lui Donald Trump spun că sunt foarte optimiști că republicanul va câștiga toate statele cheie care vor stabili cine este următorul președinte al Statelor Unite.

Loading

NATIONAL

Guvernul taliban afgan anunţă un schimb de prizonieri cu Statele Unite

Publicat

in

Guvernul taliban din Afganistan a anunţat marţi eliberarea de către Statele Unite a unui deţinut afgan în schimbul unor prizonieri americani, în urma unor „discuţii îndelungate” facilitate de Qatar, relatează AFP, conform Agerpres.

Anunţul survine la o zi după învestirea lui Donald Trump, cu care autorităţile talibane, nerecunoscute de nicio ţară din lume, au declarat în repetate rânduri că vor să întreţină relaţii bune, în speranţa „unui nou capitol”.

Ministerul afgan de Externe a scris pe reţeaua X că un „luptător afgan, Khan Mohammed, închis în America, a fost eliberat în schimbul unor cetăţeni americani şi a fost trimis înapoi în ţară”.

El ispăşea o închisoare pe viaţă în California, după ce a fost arestat „cu aproape două decenii în urmă” în Nangarhar, în estul Afganistanului, a mai spus sursa.

Contactat de AFP, ministerul nu a dorit să ofere mai multe detalii despre acest schimb de deţinuţi, despre care Washingtonul nu a dorit să facă imediat declaraţii.

Conform unei note a Departamentului american de Justiţie, datată 2008, Khan Mohammed, un „membru al unei celule talibane”, a fost arestat în 2006 şi condamnat pentru „narcoterorism”.

Presa din SUA i-a identificat pe prizonierii americani eliberaţi ca fiind William McKenty şi Ryan Corbett, acesta din urma fiind în arest din 2022.

Într-un comunicat, familia lui Ryan Corbett şi-a exprimat „imensa recunoştinţă”, mulţumind administraţiei Joe Biden şi echipei lui Donald Trump.

În iulie, guvernul taliban a informat că au loc discuţii despre eliberarea a doi americani reţinuţi în Afganistan în schimbul unor afgani reţinuţi în centrul de detenţie de la Guantanamo. Întâlnirea cu reprezentanţii SUA a fost organizată de ONU în Qatar.

Ministerul afgan a menţionat marţi „discuţii îndelungate” care au dus la schimbul de deţinuţi, salutând „un bun exemplu de rezolvare a unei probleme prin dialog, în special datorită ajutorului Qatarului, o ţară care a jucat un rol cheie” în acest schimb.

Zeci de cetăţeni străini au fost arestaţi de autorităţile talibane după revenirea lor la putere, în august 2021.

Cel puţin un afgan este închis la Guantanamo: Mohammed Rahim, acuzat de CIA că este un apropiat al fostului lider al Al-Qaida, Osama ben Laden. Familia sa a cerut eliberarea acestuia în noiembrie 2023.

„Aceste demersuri ale Statelor Unite sunt pozitive şi ajută la normalizarea şi la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări”, a transmis marţi Ministerul afgan de Externe

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump intervine în scandalul momentului din SUA: Ce se întâmplă cu platforma TikTok

Publicat

in

Aşa cum a promis duminică, preşedintele Donald Trump a semnat luni o acţiune executivă care amână aplicarea interdicţiei TikTok timp de 75 de zile, anunţă CNN. Acţiunea ordonă Departamentului de Justiţie al SUA să nu aplice Legea privind aplicaţiile controlate de adversarii străini, care a fost adoptată cu un sprijin larg bipartizan în Congres şi a fost semnată în aprilie de fostul preşedinte Joe Biden.

Legea impunea ca, începând cu 19 ianuarie, TikTok să fie interzis în Statele Unite, cu excepţia cazului în care vinde unui cumpărător din America sau unuia dintre aliaţii săi. Legea îi conferă preşedintelui o largă discreţie cu privire la modul de aplicare a interdicţiei, conform News.ro.

Promisiunea lui Trump într-o postare pe Truth Social că va semna luni o acţiune executivă astfel încât legea să nu fie aplicată – inclusiv pentru încălcările interdicţiei care au avut loc înainte ca el să devină preşedinte – a fost suficientă pentru ca TikTok, care s-a închis pentru aproximativ 14 ore în noaptea de sâmbătă spre duminică, să revină online duminică după-amiază.

„Momentul nefericit al secţiunii 2(a) a legii – cu o zi înainte de a prelua funcţia de al 47-lea preşedinte al Statelor Unite – interferează cu capacitatea mea de a evalua implicaţiile de securitate naţională şi politică externă ale interdicţiilor din lege înainte ca acestea să intre în vigoare”, se arată în acţiunea executivă a lui Trump.

„Acest calendar interferează, de asemenea, cu capacitatea mea de a negocia o rezoluţie pentru a evita o închidere bruscă a platformei TikTok, abordând în acelaşi timp preocupările legate de securitatea naţională”.

Conform acţiunii, amânarea de 75 de zile va ajuta administraţia Trump să încerce „să determine calea adecvată de urmat într-un mod ordonat care să protejeze securitatea naţională, evitând în acelaşi timp închiderea bruscă a unei platforme de comunicaţii utilizate de milioane de americani”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Fug spre vest!’ Tot mai mulți transnistreni aleg să își facă cetățenia Republicii Moldova. Procentul este unul covârșitor

Publicat

in

‘Fug spre vest!’ Tot mai mulți transnistreni aleg să își facă cetățenia Republicii Moldova, arată datele furnizate de Agenția Servicii Publice. Potrivit statisticii din 31 decembrie 2024, din cei peste 371 de mii de locuitori din regiunea transnistreană incluși în Registrul de stat al populației, 362 325 dețin cetățenia Republicii Moldova (97%), în creștere cu 4 791 față de anul 2023,conform deschide.md.

Conform aceleiași surse, 307 726 de locuitori din regiunea transnistreană posedă buletine de identitate ale cetățeanului R. Moldova, iar 342 443 dețin pașapoarte ale cetățeanului R. Moldova.

În contextul implementării Hotărârii Guvernului privind certificarea faptelor de stare civilă în localitățile de pe malul stâng al Nistrului și municipiul Bender, a fost simplificat procesul de obținere a documentelor de stare civilă cu privire la faptele de stare civilă produse şi consemnate în localităţile din acest perimetru.

Astfel, în anul 2024, 11 651 de persoane din regiunea transnistreană au solicitat certificarea faptelor de stare civilă, fiind emise 16 746 de documente de stare civilă de model național (9 181 certificate și 7 565 duplicate), cu acordarea înlesnirilor pentru 3 192 de solicitanți ai buletinului de identitate al Republicii Moldova și pentru 786 de solicitanți ai buletinului de identitate provizoriu.

Implementarea acestor acțiuni reflectă angajamentul continuu al autorităților Republicii Moldova de a facilita integrarea cetățenilor din regiunea transnistreană în cadrul legal național și de a le asigura accesul la serviciile publice și respectarea drepturilor fundamentale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Australian Open: Yannick Theodor Alexandrescou, eliminat în turul doi la juniori / Maia Ilincescu şi Anamaria Oana au părăsit competiţia la dublu junioare

Publicat

in

Yannick Theodor Alexandrescou, în vârstă de 17 ani, a fost eliminat, marţi, în turul doi al probei de simplu juniori de la Australian Open, primul grand slam al anului.

Tânărul jucător român a fost învins de favoritul 11, elveţianul Flynn Thomas, scor 4-6, 6-4, 6-2, conform News.ro.

Meciul a durat două ore şi 34 de minute.

La dublu junioare,Maia Ilinca Burcescu şi Anamaria Federica Oana au fost învinse în turul doi, scor 6-2, 6-1, de echipa bulgară Rositsa Dencheva/Elizara Yaneva, cap de serie 3.

România nu mai are niciun reprezentant în competiţii la Australian Open, nici la juniori, nici la seniori.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

INTERVIU Fost șef al SIE dezvăluie biografia neromanțată a lui Călin Georgescu: NU a fost din afara sistemului

Publicat

in

Fostul șef al SIE, fost ministru de externe și premier, Mihai Răzvan Ungureanu, susține că prezidențiabilul Călin Georgescu nu este deloc un om din afara sistemului, ci unul care a făcut parte din sistem și a ocupat diverse funcții prin ministere fiind susținut de PSD și ”parașutat” în Ministerul de Externe, de către persoane necunoscute. Georgescu a dat mereu din coate să se promoveze și se propunea singur premier, mai spune Mihai Răzvan Ungureanu la microfonul RFI.

Mihai Răzvan Ungureanu: E greu de spus dacă pe datele pe care le am eu, a fost sau nu angajat al Securității înainte de 89. Lucrul acesta însă se află foarte simplu prin declanșarea unei investigații în arhivele CNSAS. Eu cred că după episodul acelui tur întâi de prezidențiale, asemenea cereri au fost trimise către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și, atât cât ne-a ajuns la urechi, există în momentul de față o anchetă documentară în desfășurare. Vom vedea.

Sigur că lasă de la distanță impresia că a fost om al sistemului și într-adevăr este un om al sistemului, ținând cont că a gravitat încă de la începutul anilor 90, în preajma unora dintre cercurile de putere existente atunci în Partidul Social Democrat. A ajuns într-o poziție executivă ridicată într-un minister de resort. Ce l-a recomandate probabil că au fost studiile de pedologie, dar susținerea politică este evidentă.

Georgescu se promova singur pentru poziția de premier în 2008

Reporter: La ce minister a fost?

Mihai Răzvan Ungureanu: Dacă nu mă înșel, la agricultură și… mă rog, undeva secretar general dacă nu mă înșeală memoria. E o poziție executivă importantă. Bun cât a stat acolo, cum a fost acolo, asta este o poveste pe care au relatat-o ziarele opoziției democratice din acea vreme, vorbim de începutul anilor 90… și cu detalii care lăsau să se întrevadă încălcări ale legii. Numai că le judecăm prin prisma condițiilor juridice de astăzi, în acea vreme, legislația nu era atât de fermă și atât de clară în materia traficului de influență. Și apoi domnia sa pare să fi dispărut. Dar nu a dispărut… de aici și surprinderea mea să văd surprinderea altora. Cum că persoana acestui domn a ieșit din negură, din ceață ca și cum ar fi fost absent din viața publică până la jumătatea anului trecut. Nu nici pe departe, el dădea tot timpul din coate, se autopromova prin anii 2008-2009 ca viitor prim ministru, își apropiase o echipă de voci care infectau internetul și rețelele sociale și care nu postau decât fraze de genul Călin Georgescu prim ministru, Călin Georgescu președinte etc… etc… etc…

Reporter: Și ce voci erau acestea? Erau voci cunoscute?

Mihai Răzvan Ungureanu: La momentul acela, nu, nu mie. Eu presupun că aveau mai multă componentă mecanică decât o componentă subiectivă umană, în sensul propriu al cuvântului. Cu alte cuvinte, replici-boți care puteau să spună absolut orice și să intervină oriunde pe seama unui meniu prestabilit de ținte lingvistice. Dar el, pentru că atunci a început de fapt lumea să se uite după urmele sale, el părea dintr-un spectru ciudat, apărut pe seama unor organizații sau unor mișcări organizaționale subterane, dar atât de bine ascuns în subteran încât nu lăsa aproape nimic să se să se întrevadă. Și această percepție este falsă.

Pentru că el, în timp, a avut răbdare și, bineînțeles, interes să cultive relații din ce în ce mai strânse cu părți ale societății românești care au un tip de activitate profund toxică, de la organizații neo legionare, până la ultra ortodoxismul promovat de pildă de un înalt ierarh din Constanța. Peste tot aceeași propagandă pseudo naționalistă, drapată în culorile drapelului nostru și agrementată cu fraze multe și goale referitoare la religie, creștinism, Isus Hristos etc etc, întrerupte din când în când de laude aduse legionarilor lui Corneliu Zelea Codreanu, pe care Călin Georgescu îl consideră un profet, un martir, la adresa lui Antonescu, într-un dispreț aproape fățiș în raport cu orice ar însemna claritate și onestitate în spațiul public.

„Parașutat” într-un post de conducere în MAE sub mandatul lui Mircea Geoană

Reporter: Dumneavoastră l-ați cunoscut?

Mihai Răzvan Ungureanu: Eu nu-mi aduc aminte să-l fi cunoscut. Mi-a fost reîmprospătate memoria de câțiva dintre foștii și distinșii mei colegi de la Ministerul Afacerilor Externe care mi-au spus că fusese consilier onorific la predecesorul meu, în acea poziție, e vorba de domnul Geoană, adus din afară. Nu mi-l imaginez pe domnul Geoană… că ar putea cultiva asemenea personaje, dar, mă rog, a ajuns undeva în orbită…

Reporter: De cine? Adus de cine?

Mihai Răzvan Ungureanu: Am câteva nume în cap, dar nu vreau să speculez… și ajunge acolo și la un moment dat, undeva, cu puțin timp înainte ca domnul Geoană să părăsească fotoliul ministerial, se transformă în director al uneia dintre direcțiile de relații internaționale economice din Ministerul Afacerilor Externe. Repet, aceste detalii mi-au fost aduse la cunoștință de colegi din Ministerul Afacerilor Externe. Nu reprezenta pentru mine în niciun fel o chestiune de ordin instituțional strategic să spunem așa, numai că era ciudat.

Din consilier onorific să fii parașutat sau mai bine zis lansat diplomat… și pe o funcție de conducere în minister, lucru care se cuvine în fapt diplomaților de carieră și în nici un fel celor nou-veniți și neaveniți în același timp. Când am devenit ministru de externe, am luat trei măsuri în primele zile ale mandatului meu. Una a fost ca toți angajații ministerului să treacă prin filtrul CNSAS, așa imperfect cum era el, pentru a despărții grâul de neghină. În al doilea rând am blocat pentru un audit extins execuția de buget și, în al treilea rând, am blocat preluarea de candidați la diplomație pentru că ministerul era supraîncărcat de pile politice si personale de toate felurile, fără valoare instituțională. Domnia sa, se pare, a plecat din minister așa pâș pâș… Fără să lase un cuvânt în urmă.

Nu-mi aduc aminte să-l fi întâlnit, dar nici nu i-am simțit lipsa în situația în care ce am aflat eu este complet real. A fost un episod ciudat în 2011, spre sfârșitul lui 2011, când zilele guvernării lui Emil Boc se apropiau de final și apoi în ianuarie 2012, când această propagandă insidioasă și cvasi mecanică venită de niciunde, îl clama ca viitor prim-ministru. Și anecdotic vorbind, am avut mai multe întâlniri cu președintele de atunci, cu domnul Băsescu și într-una dintre ele, l-am întrebat inocent, dar și îngrijorat în același timp, cine e personajul? Și președintele a fost foarte relaxat, „nu dăm atenție unor holograme, nu ne interesează așa ceva.”

Și într-adevăr, nu ne-a interesat, după ce am ajuns prim-ministru și după ce a ajuns domnul Ponta chiar în urma mea prim-ministru, această ofensivă pe mediile sociale a scăzut dramatic din intensitate.

Sursa: RFI, în traducerea Rador Radio România

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ion Cristoiu, după ce Elon Musk a făcut salutul nazist: ‘Îmi dați voie să leșin?! E mai mult decât să-mi fac cruce…Aoleu, te-a demascat Digi’

Publicat

in

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a stârnit o mulțime de indignări online după ce a făcut un gest „ciudat” în timpul discursului său de luni de la Capitol One Arena pentru a sărbători inaugurarea mandatului președintelui Donald Trump. Ion Cristoiu a comentat, în stilul caracteristic, toată controversa iscată în jurul acestui gest făcut de Elon Musk. „Bine v-am găsit! Îmi dați voie să leșin?! E mai mult decât să-mi fac cruce…”, și-a început comentariul Ion Cristoiu.

  • „Așa arată o victorie”, le-a spus, de la tribună, Elon Musk fanilor lui Trump. „Iar aceasta nu e o victorie obișnuită. Este un moment de răscruce în istoria civilizației umane. Știți, sunt alegeri care vin și trec. Alte alegeri sunt importante, altele nu. Dar acestea au fost niște alegeri care chiar au contat. Și vreau să vă mulțumesc pentru că ați făcut posibil acest lucru. Mulțumesc”, a spus Elon Musk, citat de CNN.

@ioncristoiu #gîndurileluicristoiu ♬ sunet original – ioncristoiu

„Musk, aoleo, te-a demascat Digi! Aoleo, bă, l-au demascat! L-a demascat Digi pe Musk. E fascist. Ca și Călin Georgescu. Și Simion. Bă, ăștia au fost peste tot numai fasciști, naziști! Pe vremuri, era la Scânteia un domn, Nicolae Corbu, care lucra acolo din anii ’50. Atunci, scriai numai așa – «imperialiștii americani», „mârșavii fasciști»” «naziștii», «exploatatorii». Și ăsta, în ultimii ani ai lui Ceaușescu, nu mai era șef, dar mergea pe culoare și așa striga «Jos imperialiștii americani», «Trăiască Uniunea Sovietică», «Lupta de clasă se ascute». Așa o să ajungă ăștia de la Digi, acolo unde e ăla cu bretele. Băi, oameni buni, băi, Digi, din provincia uitată a lumii, România!”, a fost reacția lui Ion Cristoiu pe TikTok.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend