Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Liderul de la Kremlin nu cedează ușor! Vladimir Putin i-a transmis lui Recep Erdogan că dorește garanții reale din partea Kievului

Publicat

in

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus marţi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că doreşte „garanţii reale” din partea Kievului privind respectarea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, la care Rusia şi-a suspendat participarea, informează AFP.

În timpul unei discuţii la telefon cu Erdogan, liderul rus a apreciat drept „necesar” să obţină de la Kiev „garanţii reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special că acest coridor umanitar nu va fi utilizat în scopuri militare”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

„Abia după aceasta se va putea examina reluarea activităţii” în cadrul acordului cerealier, subliniază comunicatul.

La rândul său, ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a evocat acordul cerealier în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Hulusi Akar, a doua în ultimele 48 de ore, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

Acest acord, semnat în iulie sub egida ONU şi a Turciei, a permis exportarea a milioane de tone de cereale blocate în porturi ale Ucrainei de la începutul ofensivei ruse la sfârşitul lui februarie.

Rusia a acuzat Ucraina că a lovit sâmbătă flota sa din Sevastopol, în Crimeea anexată, cu drone aeriene şi submarine, utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul acestor cereale ucrainene. Ea a susţinut că această operaţiune fusese planificată cu sprijinul experţilor britanici.

La rândul său, Ucraina a denunţat un „pretext fals” pentru suspendarea acordului cerealier, în timp ce Londra a dezminţit orice participare la acest atac, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Klaus Iohannis, despre dronele căzute în România: Nu atacă țara noastră, dar reprezintă o problemă reală

Publicat

in

Preşedinte Klaus Iohannis a transmis joi că dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării noastre creează o problemă reală şi o situaţie inacceptabilă.

Şeful statului a participat la evenimentul World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, la Universitatea Columbia din New York şi a răspuns întrebărilor studenţilor.

El a amintit că au existat trei situaţii când au fost descoperite resturi de drone în ţara noastră. „Din fericire până în prezent nu a fost rănit nimeni, dar nu însemnă că aceste incidente nu contează”, a arătat Iohannis.

Preşedintele a explicat că forţele ruse atacă micile porturi de pe malul ucrainean. „Explicaţia mea e că Rusia vrea să lovească în tranzitul cerealelor ucrainene”, a punctat şeful statului.

Klaus Iohannis a calificat atacurile Rusiei drept crime de război.

„Este inacceptabil. Totuşi, aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă ţinte militare, ci ţinte civile, infrastructură civilă, oameni care lucrează în acele porturi. A fost inacceptabil în sine, de la început, dar această propagare este complet inacceptabilă”, a susţinut preşedintele Iohannis.

El a menţionat măsurile luate în România în acest context.

„Am discutat cu aliaţii, ne-am consolidat apărarea antiaeriană în zonă, pentru a ne proteja cetăţenii, dar, în continuare (situaţia – n.r.) rămâne inacceptabilă, în ciuda faptului că intenţia Rusiei nu este să atace România. Aceste drone nu atacă România, dar, cum cad în România, aceasta este o problemă reală care trebuie să fie rezolvată”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre situaţia românilor de pe malul român al Dunării, foarte aproape de conflict.

„Oamenii sunt speriaţi. Dacă locuieşti într-un mic sat pe malul Dunării şi vezi cum cade o dronă lângă tine, te gândeşti – ‘Poate următoarea cade pe casa mea’”, a spus el, conform AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

UDMR amenință Coaliția! Condițiile puse pentru a nu vota moțiunea împotriva Guvernului Ciolacu

Publicat

in

UDMR-ul lui Kelemen Hunor începe jocurile și amenință că ar putea vota o moțiune de cenzură împoriva Guvernului Marcel Ciolacu.

Pentru a nu vota moțiunea de cenzură, UDMR pune o serie de condiții, informează Antena3.ro.

Condițiile puse de UDMR:

– Creşterea taxării jocurilor de noroc

– Banii din taxa pe lux să se întoarcă la primării

– Desfiinţarea ANAF-urilor regionale

– Suprataxarea băncilor să nu se răsfrângă asupra clienţilor prin creşterea dobânzilor

– Renunţarea la comasarea instituţiilor de cultură

– Renunţarea la pragul de 2,5% din buget pe care îl pot cheltui primarii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend