Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Lider USR: ‘Un stat modern are nevoie de servicii de informații democratice, care să apere Constituția și care să nu dorească să conducă în locul politicienilor aleși’

Publicat

in

Cristian Ghinea, fost ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, acum coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, este de părere că în societatea românească e absolut necesară o dezbatere despre amestecul serviciilor secrete în politică, administrație și afaceri.

Cristian Ghinea a afirmat că un stat modern are nevoie de servicii de informații, dar acestea nu trebuie să iasă din sfera competențelor lor și să încerce să conducă țara în locul politicienilor aleși de popor.

Prima variantă a PNRR, o creație a SRI?

Eu mi-am făcut datoria de cetățean și de om politic. Nu vin aici cu conspirații, nu acuz chestiuni generice. Da, eu cred că un stat modern are nevoie de servicii de informații, dar are nevoie de servicii de informații democratice, care să apere Constituția și care să nu dorească să conducă în locul politicienilor aleși.

Dna Anghel, pe care eu am găsit-o pusă de PNL secretar de stat – secretar de stat e o funcție politică, funcție de demnitar – și care se ocupa de PNRR… Deci eu când am venit (la minister) am primit în plic PNRR-ul, pe care ar fi trebuit să-l lucrez împreună cu doamna care era ofițer SRI, eu aflând după aia această chestiune.

Nu am lucrat cu ea, am renunțat la serviciile sale, ceea ce a șocat-o, și atunci întrebarea mea e: cine e responsabil pentru acea variantă jenantă de document pe care l-am primit și pe care l-am schimbat radical? E de vină ministrul Boloș, PNL-ul, e de vină președintele Iohannis sau SRI? Cine lucrează la planul de țară? E un caz cu care eu am ieșit public, pentru că am dovezi solide, sunt zeci de oameni care au auzit-o pe dna Anghel că se prezenta ca fiind ofițer SRI, da? Deci nu vorbesc chestiuni ce nu pot fi probate. Pot să răspund în fața oricărui procuror, oricărui om care mi-ar pune la îndoială faptele pe care le-a prezentat”, a declarat fostul ministru USR.

Ghinea: E absolut necesar să vorbim despre rolul serviciilor secrete

Dacă toți demnitarii din România ar prezenta acest gen de intervenții din partea serviciilor, pe care eu o consider intervenție ilegitimă și ilegală, atunci am avea o țară mai bună, pentru că această țară nu poate fi condusă de serviciile secrete.

Eu nu am făcut o teorie a conspirației, ci am pus un caz pe masă. Acum, că ceilalți politicieni nu pun cazuri pe masă… Deși eu cred că această dezbatere e absolut fundamentală pentru România, e una dintre răscrucile noastre (aluzie la noua sa carte, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”, apărută la Humanitas – n.r.) capacitatea societății românești de a-și controla serviciile secrete.

Nicio țară din lumea asta nu s-a modernizat cu servicii secrete prea puternice. De asta trebuie să avem această conversație.

Alți politicieni, dl Bode de pildă, se laudă ca la restaurant că el e chelner la serviciile secrete. În PNL e o întreagă obsesie, am scris în carte – dar asta e chestiune de opinie, nu-s chestiuni factuale solide – că în timp ce eram la ședințele fostei coaliții era această senzație permanentă că nu acolo trebuie să decidem noi, civilii aleși de popor, chestiunile importante și că erau niște băieți care dădeau peste mână. Asta a fost o senzație acută pe care am avut-o și eu, și (Dan) Barna, cei care ne comportam normal, democratic”, a mai declarat Cristian Ghinea, conform b1tv.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Noul logo al Facebook, subiect de ironii si glume

Publicat

in

Schimbarea – ca si inexistenta – decisa de compania Meta pentru Facebook este subiect de critici, glume si ironii. Practic, logo-ul e la fel, s-a schimbat doar putin nuanta de albastru si litera f, insa modificarile sunt insesizabile. Expertii in marketing sunt de parere ca Meta ar fi trebuit sa treaca sub tacere aceasta asa-zisa schimbare de logo, care, practic nu e vizibila. Dar compania condusa de Mark Zuckerberg a vrut sa iasa in evidenta si a trimis un comunicat de presa pentru a explica aceasta schimbare. In plus, internautii din toate colturile lumii au ironizat “noua” sigla Facebook, inclusiv cu meme haioase. Toate informatiile aici https://smartfuture.ro/facebook-si-a-schimbat-logo-ul/

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ce avere are Dumitru Buzatu. Încasa venituri ca președinte al CJ Vaslui, venituri din pensie, indemnizație de la Parlament pentru limită de vârstă, care anul trecut au totalizat peste 330.000 de lei

Publicat

in

Preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, prins vineri seară în flagrant de DNA în timp ce lua o mită de peste un milion de lei, încasa venituri ca preşedinte de CJ, venituri din pensie şi indemnizaţie de la Parlament pentru limită de vârstă, care anul trecut au totalizat peste 330.000 de lei, conform celei mai recente declaraţii de avere.

Buzatu are mai multe terenuri în localitatea Zapodeni, din Judeţul Vaslui, achiziţionare în 2018: 33.614 metri pătraţi de teren agricol, 708 metri pătraţi încadraţi la ”alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil” şi 709 metri pătraţi de teren intravilan, la modul de dobândire fiind trecută menţiunea ”altele”.

El mai deţine proprietăţi imobiliare în judeţul Suceava, la Şaru Dornei – peste 60.000 de metri pătraţi de teren agricol, mari suprafeţe de pădure, dobândite prin cumpărare în anii 2008 şi 2018, unele deţinute în co-proprietate.

În 2006, a mai devenit proprietarul a peste 1000 de metri pătraţi de teren agricol şi a 580 de metri pătraţi de teren intravilan, în localitatea Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, la modul de dobândire fiind trecută tot menţiunea ”altele”.

Are cinci construcţii în Zapodeni, cele mai mari având 520 de metri pătraţi, 386 de metri pătraţi şi 196 de metri pătraţi, iar celelalte fiind sub 100 de metri pătraţi.

Buzatu are un autoturism Lada fabricat în 2008, o şalupă fabricată în 2010, o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984 şi un Mercedes Benz din 1979.

În 2022 i-a donat fiului său Tudor Buzatu teren agricol, teren intravilan şi o casă de locuit.

Buzatu are acţiuni la SC Acip Perla SR, Lîn valoare de 200 de lei.

El are trei conturi bancare în lei deschise în 2010 şi 2011, totalizând aproximativ 100.000 de lei şi o datorie de 205.202 lei la SC RALFI IFN SA, creditul fiind contractat în 2021 şi scadent în 2026.

În ultimul an fiscal, Dumitru Buzatu a încasat – 164.268 de lei reprezentând indemnizaţia de preşedinte de CJ, pensie pentru limită de vârstă de 95820 lei şi 73372 reprezentând ”indemnizaţie limită de vârstă” de la Parlamentul României, acestea totalizând 333.460 de lei, conform news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend