Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Licitație de 1 miliard de lei organizată de Primăria Sectorului 5 pentru întreținerea și modernizarea spațiilor verzi, anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

Publicat

in

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat licitația organizată de Primăria Sectorului 5, condusă de primarul Cristian Popescu Piedone, pentru încheierea unui acord cadru de până la 1 miliard de lei fără TVA, pe 4 ani, pentru întreținerea și modernizarea spațiilor verzi. Motivul: licitația cu o valoare foarte mare nu a fost împărțită în loturi. Licitația a fost anulată pornid de la o contestație depusă de un competitor. Decizia CNSC poate fi contestată.

Cristian Popescu Piedone Foto: Inquam Photos – Sabin Cirstoveanu

„Nelegalitatea actului atacat derivă din încălcarea de către autoritatea contractantă a dispozițiilor art. 2 din Legea nr. 98/2016, art. 50 din Legea nr. 98/2016 prin elaborarea unei documentații de atribuire care restrânge concurenţa prin impunerea unui lot unic pentru activităţi/produse care nu sunt similare și nu fac parte din activitatea curentă a operatorilor economici, precum şi din încălcarea dispozițiilor art. 155 din Legea nr. 98/2016, prin impunerea unor cerințe tehnice care nu permit participarea operatorilor economici interesați cu o ofertă care să fie acceptabilă şi conformă, întrucât vizează anumite produse/producători”, se arată în decizia CNSC consultată de Hotnews.ro.

Argumentele invocate pentru anularea licitației

Printre problemele semnalate se numără și faptul că un operator nu poate acoperi toată gama de produse și servicii cerută de Primărie.

„Dacă ne referim doar la produse, este vădit că sistemele de iluminat, echipamentele de joacă/fitness şi materialul săditor nu au nimic în comun, nu sunt destinate unor utilizări identice sau similare și nici nu fac parte din gama normală de produse furnizate/comercializate de către operatori economici dintr-un sector. În cazul de față, deși invocă o anumită complexitate a contractului, autoritatea contractantă nu a organizat nicio consultare de piață, ci s-a limitat la a solicita oferte de preț și exclusiv pentru echipamente de joacă/fitness şi mobilier urban”, se mai arată în decizie.

Primăria Sectorului 5 a invocat faptul că dacă ar fi făcută împărțirea pe loturi ar exista riscul ca unul dintre loturi să nu fie atribuit şi, astfel, autoritatea contracantă să riște să nu poată asigura amenajarea și întreținerea corespunzătoare a sectorului 5.

CNSC-ul spune însă că argumentul nu este valid.

„Argumentul adus de autoritatea contractantă nu este valid: dacă există riscul ca unul dintre loturi să nu poată fi atribuit, atunci cu atât mai mult lotul unic nu va putea fi atribuit”, se mai arată în decizie.

În fnal, CNSC a decis, în 12 martie, anularea licitației.

„Admite, în parte, contestația formulată de către …S.R.L., cu sediul în Bucureşti, str. Austrului nr. 58, sectorul 2, în contradictoriu cu SECTORUL 5 (PRIMARIA SECTORULUI 5 BUCUREȘTI). Anulează procedura de atribuire”, se arată în decizia CNSC.

În 22 februarie 2024, Primăria Sectorului 5 a suspendat din oficiu licitația din cauza contestației.

Licitația pentru „ Amenajarea, intreținerea și modernizarea spatiilor verzi aparținând domeniului public al Sectorului 5” a fost lansată de primărie în 31 ianuarie. Este vorba despre un acord cadru pe patru ani, cu o valoare estimată cuprinsă între 7.448.303 lei și 1.011.846.774 lei, fără TVA.

„Sectorul 5 al Muncipiului București, în calitate de Autoritatea Contractantă, dorește sa incheie un acord-cadru, pe o perioadă de 48 luni, cu maximum 10 operatori economici, având ca obiect Amenajarea, întreținerea și modernizarea spațiilor verzi aparținând domeniului public al Sectorului 5 al Municipiului București”, se arată în anunț.

Termenul pentru depunerea ofertelor a fost 07.03.2024.

Potrivit caietului de sarcini, acordul-cadru acoperă de la măturarea aleilor, tunderea gazonului, plantarea de arburori și plante, salubrizarea spațiilor verzi, toaletări, vopsirea copacilor, până la splălarea locurilor de joacă și a mobilierului urban, montare/demontare banere, bănci, coșuri de gunoi, garduri, borduri, stâlpișori, execuție/reparații zidărie de cărămidă,, lucrări drumuri/alei, locuri de joacă, arteziene, irigații, furnizare echipamente de joacă și de fitness, mobilier urban.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Studiul asupra narcisicilor care schimbă ceea ce știm despre aceste persoane

Publicat

in

Persoanele narcisiste devin mai empatice, mai generoase și mai agreabile odată cu înaintarea în vârstă, potrivit unei noi cercetări privind trăsătura de personalitate. Studiul sugerează că narcisiștii ‘se înmoaie’ odată cu vârsta. Dar, deși simțul lor nerezonabil de mare al importanței de sine se poate domoli, ei nu se maturizează complet, sugerează studiul care a implicat peste 37 000 de persoane.

Cercetătorii au constatat că cei care erau mai narcisiști decât colegii lor în copilărie aveau tendința de a rămâne așa și la vârsta adultă. Și există cel puțin trei tipuri de comportament narcisist care trebuie căutate, spun ei.

Ce este un narcisist și cum îl recunoști?

Narcisistul a devenit o insultă adesea aruncată oamenilor care sunt percepuți ca fiind dificili sau dezagreabili. Cu toții putem manifesta uneori unele trăsături narcisiste. Medicii folosesc termenul pentru a descrie un tip specific, diagnosticabil, de tulburare de personalitate.

Deși definițiile pot varia, temele comune împărtășite de cei care suferă de această tulburare sunt convingerea neclintită că sunt mai buni sau mai merituoși decât ceilalți oameni, ceea ce ar putea fi descris de alții ca aroganță și egoism.

Lucrarea, publicată în revista Psychological Bulletin, provine din datele a 51 de studii anterioare, implicând 37 247 de participanți cu vârste cuprinse între opt și 77 de ani.

Cercetătorii indică trei tipuri de narcisiști, pe baza trăsăturilor de comportament

Narcisiștii agenți – care se simt mari sau superiori celorlalți și tânjesc după admirație;

Narcisiștii antagoniști – care îi văd pe ceilalți ca pe niște rivali, sunt exploatatori și lipsiți de empatie;

Narcisiști nevrotici – care sunt predispuși la rușine, nesiguri și excesiv de sensibili la critici.

Ei au studiat ce s-a întâmplat cu aceste măsuri de personalitate de-a lungul timpului, pe baza chestionarelor, și au constatat că, în general, scorurile narcisismului au scăzut odată cu vârsta. Cu toate acestea, schimbările au fost ușoare și treptate.

“În mod clar, unii indivizi se pot schimba mai puternic, dar, în general, nu te-ai aștepta ca cineva pe care l-ai cunoscut ca fiind o persoană foarte narcisistă să se fi schimbat complet atunci când îl întâlnești din nou după câțiva ani”, a declarat pentru BBC News cercetătorul principal, Dr. Ulrich Orth, de la Universitatea din Berna, în Elveția.

Unele trăsături narcisiste pot fi utile, cel puțin pe termen scurt

De exemplu, ar putea crește popularitatea, succesul în întâlniri și șansele de a obține o slujbă de top. Dar pe perioade mai lungi, consecințele sunt de cele mai multe ori negative, din cauza conflictului pe care îl provoacă. “Aceste consecințe nu afectează doar persoana în sine, ci și bunăstarea persoanelor cu care interacționează, cum ar fi partenerii, copiii, prietenii, colegii de muncă și angajații”, a explicat el.

Dr. Sarah Davies este un psiholog consilier autorizat care a scris o carte despre cum să părăsești un narcisist. Ea a declarat pentru BBC că, deși oamenii pot fi aroganți sau egoiști uneori, acest lucru nu trebuie confundat cu adevăratul narcisism clinic.

“Narcisiștii tind să fie invidioși și geloși pe alții și sunt foarte exploatatori și manipulatori”, a spus ea. “Ei nu experimentează remușcări sau sentimentul de rău, sau nu au simțul responsabilității, așa cum fac alte persoane non-narcistice.”

Ea spune că a existat un boom al interesului față de narcisism, determinat de social media. “Într-o anumită măsură, acest lucru este util – ajută la informarea mai multor persoane cu privire la aceasta și la sensibilizarea mai multor persoane cu privire la această problemă. Cu toate acestea, la fel ca mulți termeni din domeniul sănătății mintale, sensul clinic se poate pierde puțin.

Dr. Davies spune că ar trebui să fim mai exigenți cu acest termen. “Mi se pare mult mai util să fim specifici în numirea comportamentelor și să le separăm. De exemplu, o prietenă de-a mea l-a numit recent pe fostul ei soț narcisist pentru că acesta a “găzduit-o” după ce s-au despărțit. A fi ghosted (n.r. a tăia brusc pe cineva din viața ta fără explicații) este, desigur, oribil, dar este posibil ca el să nu fi fost capabil să se ocupe de o conversație după ce relația lor a luat sfârșit. Asta nu înseamnă neapărat că este un narcisist înrăit. Au fost împreună o vreme și nu au existat alte indicii ale “narcisismului” său.”

Semnele că ești în preajma unui narcisic

Potrivit Dr. Davies, unele semne că ați putea fi implicat cu sau în preajma unui narcisist includ:

Drama constantă – un narcisist trebuie să fie necesar și caută haosul și conflictul;

Nicio scuză autentică – nu își asumă niciodată întreaga responsabilitate pentru propriile comportamente;

Jocul blamului – îi manipulează și îi exploatează pe ceilalți pentru propriile câștiguri egoiste.

Dr. Tennyson Lee este psihiatru consultant la Deancross Personality Disorder Service, cu sediul în cartierul londonez Tower Hamlets. El a declarat că studiul a fost bine realizat, iar concluziile au fost utile.

“Vestea bună este că narcisismul se reduce de obicei cu vârsta. Vestea proastă este că această reducere nu este de o magnitudine ridicată. Nu vă așteptați ca narcisismul să se îmbunătățească dramatic la o anumită vârstă – nu este așa. Acest lucru are implicații pentru soțul suferind care crede că ‘o îmbunătățire este chiar după colț'”, a declarat el pentru BBC News.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un avion militar s-a prăbușit în Polonia

Publicat

in

În orașul Gdynia, în toiul nopții în Polonia, pe 12 iulie, în timpul pregătirilor pentru spectacolul aerian, un avion de antrenament de luptă M-346 s-a prăbușit. Pilotul a murit, notează „Adevărul european” cu referire la RMF FM.

Detalii: Aeronava aparținând aripii 4 de antrenament de aviație a exersat manevre de pregătire pentru spectacolul aerian de sâmbătă – sărbătorirea a 30 de ani de existență a Brigăzii de Aviație Navală Gdynia.

La un moment dat, avionul a început să se scufunde. Pilotul – singurul de la bord – nu a reușit să evite o coliziune cu solul, s-a prăbușit pe asfalt.

Martorii oculari au raportat un pană de fum care se ridica de la locul accidentului. Incendiul a fost stins pe loc.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului General al Forțelor Armate Poloneze, Marek Pawliak, a declarat pentru RMF FM că la cârmă se afla un pilot „foarte experimentat”.

Circumstanțele producerii dezastrului vor fi investigate de Comisia Națională de Investigare a Evenimentelor Aviatice. Motivele căderii lui M-346 sunt momentan necunoscute. Din cauza dezastrului, spectacolul aerian a fost anulat.

Săptămâna trecută, s-a raportat că un avion de atac militar Su-25 s-a prăbușit în apropierea unei baze militare din satul Disveli din municipiul Bolnisi din Georgia, iar pilotul nu a supraviețuit.

Înainte de asta, un avion cu motor ușor al serviciului de pompieri și salvare s-a prăbușit în suburbiile Varșoviei, pilotul a supraviețuit.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend