Conecteaza-te cu noi

Educatie

Liceu de stat versus liceu privat. Experiența unei mame cu un copil la stat și altul la privat

Publicat

in

Diana este mama a doi copii: unul în clasa a XII-a la un liceu de stat în care anul trecut s-a intrat cu medii puțin peste 8, și altul în clasa a X-a, la un liceu privat din București, pentru care a optat din cauza mediei obținute la Evaluare: 7,30.

Evaluarea Națională și admiterea la liceu le dau mari bătăi de cap părinților în această perioadă, când trebuie completate listele cu opțiunile pentru liceu. Se fac calcule, se studiază topurile din anii anteriori, se stabilesc probabilități. Copiii cu medii mari țintesc spre specializarea preferată în cadrul unui liceu de top, alții se orientează în funcție de distanța de casă, de programe extra- curriculare, de dotări, de istoricul de bullying al școlii etc. Licee de top se găsesc și în mediul privat, însă accesul presupune medie mare sau foarte mare la Evaluarea națională și o taxă lunară care depășește 1.000 de euro. Dar există și licee private cu taxe medii și mici, în care accesul nu e condiționat de nota de la Evaluare, și spre care se orientează familiile care se tem de anturajul nepotrivit din liceele de stat. Am stat de vorbă cu o mamă care are doi copii, unul la stat și altul la privat, pentru a vedea cum sunt percepute într-o familie diferențele între cele două sisteme.

Diana este mama a doi copii: unul în clasa a XII-a, la un liceu de stat în care anul trecut s-a intrat cu medii puțin peste 8, și altul în clasa a X-a, la un liceu privat din București unde admiterea constă într-un interviu, iar media minimă obținută la Evaluarea Națională trebuie să fie 5. Taxa este în jur de 7.500 de lei/ an. Menționăm că experiența familiei Dianei este unică și trebuie percepută ca atare, ea nu reprezintă o comparație obiectivă între liceele de stat și cele private.

„Mă numesc Diana și am 41 ani. Sunt mama a doi copii, doi liceeni, un băiat și o fată. Băiatul are 17 ani și este elev la un liceu din Sectorul 3, iar fata are 16 ani și este în clasa X-a la un liceu privat. Sunt o mamă singură, întrucât tatăl copiilor mei a decedat acum 10 ani. A trebuit să mă descurc și să caut soluții pentru a-i crește, deoarece eu sunt din Republica Moldova și nu cunoșteam multă lume în București. Au fost perioade poate și mai dificile, și mai ușoare, însă am reușit împreună să ajungem până în prezent, cu bune și rele.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.totuldespremame.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

Aproape 36.000 de candidați dau azi concursul de titularizare 2024. Ministerul Educației anunță 10.000 de posturi vacante

Publicat

in

Proba scrisă a concursului de titularizare, sesiunea iulie 2024, are loc miercuri, 17 iulie. Examenul începe la ora 9:00 în cele 114 de centre din toată țara. Ministerul Educației a transmis că, din cauza caniculei, în mai multe județe sălile de examen stabilite inițial au fost schimbate, pentru că nu aveau aer condiționat. Primele rezultate ale examenului scris de titularizare vor fi făcute publice pe 23 iulie. 

Concursul de titularizare a avut drept primă probă o inspecție la clasă sau o probă practică. Miercuri, cei care au trecut de prima probă susțin proba scrisă. Ei au la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele primite. 

„Având în vedere prognoza meteorologică anunțată (cod roșu de caniculă), în mai multe județe, centrele de concurs desemnate inițial au fost schimbate pentru a se asigura climatizare corespunzătoare în sălile de examen”, a transmis Ministerul Educației. 

Totuși, în județele în care schimbarea sălilor de examen nu a fost posibilă, Ministerul Educației a cerut sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) pentru „dotarea sălilor de examen cu aparate mobile de aer condiționat”. 

În toate centrele se va asigura apă potabilă și asistență medicală. 

  • Vezi AICI lista centrelor de concurs în care se desfășoară proba scrisă a examenului de titularizare. 

Durata probei scrise poate fi prelungită cu până la două ore 

Durata probei scrise de la examenul de titularizare 2024 poate fi prelungită cu până la două ore, pentru anumite situații speciale: 

  • pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere 
  • ori în situația în care susținerea acesteia implică dictarea conținutului de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă) 

În această situație se regăsesc 22 de candidați în acest an. 

Peste 37.500 de candidați s-au înscris la examenul de titularizare 2024 

Peste 37.500 de persoane și-au dorit să obțină titularizarea anul acesta. Pentru a ajunge însă la proba scrisă, aceștia trebuiau să obțină cel puțin nota 5 la inspecția de la clasă sau la proba practică. 

„După susținerea inspecțiilor speciale la clasă și a probelor practice au rămas cu drept de participare la proba scrisă peste 35.967 de candidați, dintre care 6.585 sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă”, a transmis Ministerul Educației. 

„În cadrul concursului sunt testate cunoștințele de specialitate şi didactica specialităţii, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului”, conform aceleiași surse. 

Subiectele de la titularizare 2024 vor fi publicate pe edu.ro 

Subiectele pentru cele 114 discipline de la examenul de titularizare 2024 au fost realizate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

Atât subiectele, cât și baremele de corectare vor fi publicate pe site-ul edu.ro după ce proba scrisă se va încheia, informează Ministerul Educației. 

Aproape 10.000 de posturi vacante la nivel național 

La nivel național, sunt aproape 10.000 de posturi disponibile pentru angajare pe perioadă nedeterminată, „dintre care 8.691 complete (6.606 urban +1.885 rural) și 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural)”. 

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline sau specializări:

  • Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română: 1.384;
  • Educatoare/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ preșcolar): 1.295;
  • Educator/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ antepreșcolar): 1.089;
  • Profesor – consilier şcolar: 628.

Cei mai mulți candidați vor să predea educație fizică și sport 

Peste 3.100 dintre cei care s-au înscris la examenul de titularizare 2024 vor să predea mai departe educație fizică și sport, arată datele Ministerului Educației. 

„Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor din învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 8.000 de candidați), respectiv posturilor din învățământul primar cu predare în limba română (peste 5.300 de candidați). 

De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport – profesori (peste 3.100 de candidați), limba și literatura română (peste 2.200 de candidați) și limba engleză (peste 1.800 de candidați)”, conform aceleiași surse. 

Primele rezultate de la examenul de titularizare 2024 vor fi făcute publice pe 23 iulie 

Lucrările de la examenul de titularizare 2024 vor fi evaluate digitalizat, iar primele rezultate vor fi afișate pe 23 iule, atât la sediul inspectoratelor școlare, cât și pe titularizare.edu.ro. 

„Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) în data de 23 iulie, după afişarea rezultatelor, respectiv în data de 24 iulie. Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 31 iulie”, conform Ministerului Educației. 

Nota minimă pe care trebuie să o obțină cei care vor să se titularizeze

După afișarea rezultatelor, doar cei care au obținut nota minimă 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă sau proba practică se pot titulariza (adică angaja pe o perioadă nedeterminată în sistemul de învățământ). 

Pentru a se angaja pe o perioadă determinată (profesor suplinitor), canidații trebuie să obțină la cele două probe cel puțin nota 5. 

„Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 – 6 august”, explică reprezentanții Ministerului Educației. 

Toate sălile de concurs și cele de evaluare a lucrărilor sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video. La examenul de titularizare 2023, au reușit să ia nota 7 puțin peste 50% dintre candidații care au susținut examenul pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar.

Citeste mai mult

ACTUAL

Măsuri de combatere a efectelor caniculei la concursul de ocupare a posturilor în învățământ. Unele centre de examen ar putea fi schimbate

Publicat

in

Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că vor fi luate măsuri de reducere a disconfortului termic pe durata concursului de ocupare a posturilor din învățământul preuniversitar, existând chiar posibilitatea schimbării unor centre de examen.

Comisia națională de organizare a concursului a transmisde săptămâna trecută președinților comisiilor de organizare de la nivelul județelor că se impun măsuri pentru reducerea disconfortului termic al candidaților pe parcursul desfășurării probei scrise.

„Avem confirmarea de la președinții comisiilor de organizare din județe că vor fi asigurate apă și asistență medicală pentru candidați în fiecare centru de examen”, a scris Ligia Deca.

Comisiile județene vor cere sprijin de la autoritățile locale sau de la alte școli pentru furnizarea unor aparate mobile de aer condiționat care să fie folosite în centrele de concurs.

„Luăm în calcul inclusiv schimbarea unora dintre centrele de examen, în județele în care există această posibilitate, astfel încât să fie folosite cu prioritate, pentru desfășurarea probei scrise, școlile care dispun de climatizare corespunzătoare. În cazul în care vor exista județe în care se va decide o astfel de măsură, modificările vor fi comunicate în cursul zilei de mâine”, a precizat ministrul Educației.

Din acest motiv, Deca le cere candidaților să verifice pe canalele de comunicare ale inspectoratelor județene și Ministerului Educației dacă există modificări privind desfășurarea examenului.

„În acest moment, prioritatea noastră este starea de bine a candidaților, precum și a celor implicați în desfășurarea examenului. Lucrăm la identificarea de soluții pentru adaptarea condițiilor de concurs la temperaturile extreme anunțate pentru această perioadă”, a adăugat Ligia Deca.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend