Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lege nouă în Rusia: Oricine va putea fi desemnat „agent străin”

Publicat

in

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat miercuri o nouă lege care permite autorităților să desemneze mai ușor opozanții interni drept „agenți străini”, unul dintre instrumentele folosite de Kremlin pentru a suprima disidența, relatează Reuters.

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Rusia a folosit eticheta de „agent străin” încă din 2012 pentru a desemna persoane și organizații despre care puterea consideră că desfășoară activități politice cu finanțare din străinătate.

Noua lege adoptată marți va permite acum autorităților să desemneze orice persoană drept agent străin doar datorită suspiciunii că ar fi sub „influneță străină”.

Definiția „activităților politice” a fost de asemenea extinsă pentru a include o gamă largă de activități considerate „contradictorii intereselor naționale ale Federației Ruse”.

Mutarea vine după 18 săptămâni de război în Ucraina într-o perioadă de ostilitate fără precedent față de Occident în Rusia, președintele Vladimir Putin avertizându-i pe ruși să fie în alertă pentru a identifica posibili trădători.

Oricine poate fi desemnat „agent străin” în Rusia sub noua lege

„Astăzi simțim ingerințe în problemele noastre interne atât din partea Statelor Unite și a Marii Britanii, cât și a altor state. Țara trebuie să se apere de acest lucru”, a declarat miercuri și Viaceslav Volodin, președintele Dumei, în timpul dezbaterilor privind proiectul de lege.

„Prin urmare subliniez încă o dată: cel care cântă cu vocea altcuiva, primește bani pentru asta, trebuie să înțeleagă: el este un agent al străinătății”, a adăugat el.

Însă textul legii prevede că persoanele pot fi desemnate agenți străini chiar dacă nu au primit bani din străinătate.

„Un agent străin este o persoană care a primit sprijin și (sau) este sub influență străină în alte forme”, afirmă proiectul de lege, explicând că sprijinul poate fi sub formă „organizațională, metodologică, științifică, tehnică sau alte forme de asistență diferite de cele legate de fonduri și proprietate”.

Cum sunt hărțuiți rușii pe care Kremlinul îi consideră indezirabili

Persoanele desemnate drept agenți străini, un termen din perioada Războiului Rece cu puternice conotații de spionaj, sunt obligate să pună un mesaj special în care să anunțe acest lucru la toate tipurile de conținut pe care îl produc, inclusiv la postările făcute pe rețelele de socializare rămase în Rusia.

„Agenții străini” sunt de asemenea supuși unor audituri financiare stricte și sunt obligați să raporteze frecvent veniturile pe care le obțin și cheltuielile pe care le efectuează.

Noua lege, care urmează să fie revizuită de camera superioară a parlamentului și semnată de Putin, prevede de asemenea ca persoanele desemnate drept agenți străini să nu mai poată primi nicio formă de sprijin financiar de la statul rus.

Un alt amendament prevede crearea unui registru separat pentru „persoanele afiliate agenților străini”. Andrei Lugovoy, unul dintre autorii proiectului de lege, afirmă că în acest registru ar putea fi trecute rudele agenților străini sau alte persoane care îi ajută să își desfășoare activitățile.

Puteri sporite pentru reprimarea vocilor critice

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, va obține la rândul ei puteri sporite, urmând să poată bloca orice site-uri web la cererea ministerului Justiției, fără a fi nevoie să aștepte aprobarea din partea unui judecător.

Pe lista agenților străini sunt incluse în prezent 167 de persoane și organizații, printre care ONG-uri, organizații de presă, activiști pentru drepturile omului și opozanți ai lui Vladimir Putin.

Rusia l-a desemnat pe faimosul șahist Garry Kasparov agent străin la sfârșitul lunii mai, după ce acesta, un critic vocal al Kremlinului, a condamnat în mod repetat războiul declanșat de Putin.

Novaia Gazeta, ultimul ziar independent din Rusia, a anunțat pe 28 martie că își suspendă activitatea până la sfârșitul războiului din Ucraina după ce a primit mai multe avertismente din partea Roskomnadzor legate de încălcarea legii privind „agenții străini”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ce știm până acum și care sunt marile semne de întrebare despre explozia de pe șantierul autostrăzii A7: Transgaz acuză constructorul, CNAIR se poziționează între, UMB tace

Publicat

in

Explozia puternică ce s-a produs joi dimineața pe șantierul autostrăzii „Moldovei” A7, în zona localității Călimănești – accident în urma căruia au murit patru persoane și alte cinci au fost rănite – aduce la lumină o serie de posibile nereguli ce țin de modul în care constructorul UMB a ales să lucreze în șantier, dar și de modul cum autoritățile au supervizat proiectul și nu au intervenit, deși aparent nu toți pașii legali erau îndepliniți.

Locul exploziei de pe Autostrada A7Foto: Captura YouTube / Stirile TVR

HotNews.ro face un scurt inventar a celor mai importante informații legate de accidentul de pe A7 pentru a contura tabloul situației așa cum apare el până acum:

 • UMB, cel mai prolific constructor de autostrăzi din România, cunoscut pentru ritmul alert cu care evoluează pe șantiere, lucrează pe nu mai puțin de 250 de kilometri din Autostrada „Moldovei” A7. Din 13 loturi contractate, de la Ploiești (Dumbrava/A3) până la Pașcani, UMB și firmele sale (Tehnostrade și SA&Pe) lucrează pe 10 dintre ele. Pe Focșani – Bacău lucrează din martie 2023, iar în prezent ajunsese să lucreze chiar și în trei schimburi pe unele tronsoane, inclusiv noaptea.
 • În noaptea de 20 spre 21 septembrie, pe șantierul A7 în apropiere de Călimănești, o explozie puternică s-a petrecut după ce o conductă de gaze a explodat. Din informațiile care au reieșit până acum, explozia s-a produs în timpul unor lucrări executate de constructor. Patru oameni au murit pe loc, alți cinci au fost răniți și au suferit arsuri.
 • Primele informații și reacții au venit de la prefectul de Vrancea, care a spus că acea conductă de gaze s-ar fi aflat mai aproape de suprafață decât ar fi trebuit să fie în acte, adică ar fi fost la 1 metru adâncime, în loc de 1,8 metri.
 • Transportatorul de gaze Transgaz acuză public constructorul că nu a respectat avizul de amplasament, că nu avea voie să lucreze deloc în zona rețelei de gaze care intersectează autostrada și că nu avea avizul CTE Transgaz pentru operațiunile de relocare/deviere a conductelor.
 • În documentele consultate de HotNews.ro apare scris clar că în zona conductei de gaze, pe o zonă de 20 m, de o parte și alta, lucrările de construire a drumului vor fi demarate doar după avizarea CTE Transgaz a operațiunilor de relocare a conductelor de gaz.
 • Compania de Autostrăzi a avut o reacție joi la amiază în care spunea că din informațiile de la acea oră, „antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”. CNAIR nu spune însă de ce lucra UMB în zona conductei de gaz dacă acestea nu au fost relocate.
 • CNAIR detaliază despre avizele primite de la Transgaz, necesare pentru autorizația de construire, însă pentru operațiunile de relocare a utilităților de gaze sunt necesare alte avize care nu au fost încă acordate.
 • CNAIR mai spune că de supervizarea șantierului – dirigintele lucrării – se ocupau angajați din partea DRDP Iași, adică tot statul român, și nu un consultant privat.
 • Din tot peisajul informațional de joi lipsește chiar vocea personajului principal – constructorul UMB. Compania UMB nu a comunicat absolut nimic până la această oră.
 • În lumina informațiilor publice prezentate de CNAIR și Transgaz, HotNews.ro a solicitat companiei UMB un punct de vedere și a adresat o serie de întrebări legate de lucrările efectuate și va publica răspunsurile de îndată ce le va primi.

După toate cele ieșite la iveală joi, după producerea exploziei, se conturează câteva întrebări la care atât constructorul, câ și autoritățile de la drumuri trebuie să răspundă:

 • 1. De ce lucra constructorul în zona rețelei de gaze care intersecta autostrada, deși conductele nu fuseseră relocate – nici măcar nu fusese aprobată relocarea?
 • 2. De ce CNAIR prin DRDP Iași care monitoriza lucrarea a permis constructorului UMB să lucreze atât de aproape de zonele rețelei de gaze, deși știa că acestea nu au fost relocate, iar avizul de amplasament primit de la Transgaz interzicea orice fel de lucrare până la relocare/deviere?
 • 3. Dacă, în acest caz, informațiile cum că acea conductă de gaze era mai aproape de suprafață decât ar fi trebuit – 1 metru vs 1,8 metri – cum s-a ajuns la o astfel de situație?
 • 4. Știa sau nu constructorul poziția exactă a conductei de gaze? Zvonuri neconfirmate care au circulat în spațiul public în ziua de joi insinuau că de fapt constructorul ar fi știut că acea conductă ar fi trebuit să se afle la câțiva metri distanță de unde era în realitate.

Imagini video din dronă cu locul unde a avut loc explozia – conducta care a explodat se vede în video pe partea stângă, la marginea culoarului autostrăzii unde lucrau echipele UMB:

HARTĂ – Autostrada A7, pe tronsoane – Toate tronsoanele de la Ploiești/Dumbrava(A3) până la Pașcani sunt contractate, mai puțin cel de la Pietroasele la Buzău.

 • Din 13 tronsoane, 10 sunt contractate cu UMB, de la Buzău până la Focșani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru a scăpa de procesele federale

Publicat

in

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA să blocheze activitatea guvernului prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, transmite Reuters.

Agenţia apreciază că manevra este o încercare fără şanse de succes a lui Trump de a scăpa de procesele federale în care este inculpat.

Între republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor există deja disensiuni privind modul de acţiune în privinţa alocărilor bugetare, în lipsa cărora guvernul de la Washington va fi închis în mare măsură din 1 octombrie. Preşedintele Camerei, republicanul Kevin McCarthy, face eforturi pentru a obţine un plan de finanţare pe termen scurt a executivului, însă un grup mic de radicali, inclusiv cei mai fervenţi susţinători ai lui Trump, complică situaţia.

Pe site-ul său media Truth Social fostul lider de la Casa Albă a afirmat că „republicanii din Congres pot şi trebuie să sisteze finanţarea tuturor aspectelor Guvernului transformat în armă al lui Joe Biden cel Necinstit” şi a avertizat că este „ultima şansă de a lăsa fără finanţare aceste urmăriri penale politice împotriva mea şi a altor Patrioţi”.

Departamentul Justiţiei arătase deja că activităţile finanţate din „alocări permanente pe termen nelimitat” vor continua în orice caz.

Oficiul procurorului special care îl anchetează pe Trump nu a comentat oficial, însă conform ultimului comunicat privind finanţarea este acoperit de „alocarea permanentă, pe termen nelimitat, pentru procurorii independenţi”.

Trump este acuzat în două procese federale: unul legat de încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, pe care le-a pierdut în faţa democratului Joe Biden, şi altul referitor la modul în care a gestionat unele documente secrete. El este urmărit penal şi în statele New York şi Georgia, iar procedurile respective nu ar fi afectate de blocajul la nivel federal, arată Reuters.

Casa Albă a insistat asupra independenţei procurorului special.

Atât Trump, cât şi Biden candidează din nou la preşedinţie în alegerile din 2024.

Atât republicanii, cât şi democraţii au reacţionat la apelul lui Trump. Aliatul acestuia, congresmanul republican Matt Gaetz, a scris în reţeaua X (fostă Twitter): „Trump se opune rezoluţiei de continuare (a alocărilor, la nivelul exerciţiului bugetar precedent – n. red.). Rămâneţi pe fir”. Liderul minorităţii democrate din Cameră, Hakeem Jeffries, a folosit aceeaşi reţea socială pentru un alt mesaj: „Trump le-a cerut republicanilor din Cameră să închidă guvernul. Aceşti oameni sunt prea extremişti pentru a putea avea vreodată încredere în ei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend