Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lege nouă în Rusia: Oricine va putea fi desemnat „agent străin”

Publicat

in

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat miercuri o nouă lege care permite autorităților să desemneze mai ușor opozanții interni drept „agenți străini”, unul dintre instrumentele folosite de Kremlin pentru a suprima disidența, relatează Reuters.

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Rusia a folosit eticheta de „agent străin” încă din 2012 pentru a desemna persoane și organizații despre care puterea consideră că desfășoară activități politice cu finanțare din străinătate.

Noua lege adoptată marți va permite acum autorităților să desemneze orice persoană drept agent străin doar datorită suspiciunii că ar fi sub „influneță străină”.

Definiția „activităților politice” a fost de asemenea extinsă pentru a include o gamă largă de activități considerate „contradictorii intereselor naționale ale Federației Ruse”.

Mutarea vine după 18 săptămâni de război în Ucraina într-o perioadă de ostilitate fără precedent față de Occident în Rusia, președintele Vladimir Putin avertizându-i pe ruși să fie în alertă pentru a identifica posibili trădători.

Oricine poate fi desemnat „agent străin” în Rusia sub noua lege

„Astăzi simțim ingerințe în problemele noastre interne atât din partea Statelor Unite și a Marii Britanii, cât și a altor state. Țara trebuie să se apere de acest lucru”, a declarat miercuri și Viaceslav Volodin, președintele Dumei, în timpul dezbaterilor privind proiectul de lege.

„Prin urmare subliniez încă o dată: cel care cântă cu vocea altcuiva, primește bani pentru asta, trebuie să înțeleagă: el este un agent al străinătății”, a adăugat el.

Însă textul legii prevede că persoanele pot fi desemnate agenți străini chiar dacă nu au primit bani din străinătate.

„Un agent străin este o persoană care a primit sprijin și (sau) este sub influență străină în alte forme”, afirmă proiectul de lege, explicând că sprijinul poate fi sub formă „organizațională, metodologică, științifică, tehnică sau alte forme de asistență diferite de cele legate de fonduri și proprietate”.

Cum sunt hărțuiți rușii pe care Kremlinul îi consideră indezirabili

Persoanele desemnate drept agenți străini, un termen din perioada Războiului Rece cu puternice conotații de spionaj, sunt obligate să pună un mesaj special în care să anunțe acest lucru la toate tipurile de conținut pe care îl produc, inclusiv la postările făcute pe rețelele de socializare rămase în Rusia.

„Agenții străini” sunt de asemenea supuși unor audituri financiare stricte și sunt obligați să raporteze frecvent veniturile pe care le obțin și cheltuielile pe care le efectuează.

Noua lege, care urmează să fie revizuită de camera superioară a parlamentului și semnată de Putin, prevede de asemenea ca persoanele desemnate drept agenți străini să nu mai poată primi nicio formă de sprijin financiar de la statul rus.

Un alt amendament prevede crearea unui registru separat pentru „persoanele afiliate agenților străini”. Andrei Lugovoy, unul dintre autorii proiectului de lege, afirmă că în acest registru ar putea fi trecute rudele agenților străini sau alte persoane care îi ajută să își desfășoare activitățile.

Puteri sporite pentru reprimarea vocilor critice

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, va obține la rândul ei puteri sporite, urmând să poată bloca orice site-uri web la cererea ministerului Justiției, fără a fi nevoie să aștepte aprobarea din partea unui judecător.

Pe lista agenților străini sunt incluse în prezent 167 de persoane și organizații, printre care ONG-uri, organizații de presă, activiști pentru drepturile omului și opozanți ai lui Vladimir Putin.

Rusia l-a desemnat pe faimosul șahist Garry Kasparov agent străin la sfârșitul lunii mai, după ce acesta, un critic vocal al Kremlinului, a condamnat în mod repetat războiul declanșat de Putin.

Novaia Gazeta, ultimul ziar independent din Rusia, a anunțat pe 28 martie că își suspendă activitatea până la sfârșitul războiului din Ucraina după ce a primit mai multe avertismente din partea Roskomnadzor legate de încălcarea legii privind „agenții străini”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ministerul Afacerilor Externe, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului: E necesară identificarea unor răspunsuri eficiente pentru xenofobie și rasism

Publicat

in

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, că, în contextul actual, pe fondul intensificării rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură, cât şi al conflictelor aflate în desfăşurare, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, pentru contracararea acestor fenomene.

”Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi marcarea a 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul său pentru promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului şi condamnă orice formă de alterare şi de încălcare a acestora. În contextul internaţional actual, marcat de provocări multiple, atât pe fondul intensificării rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură, cât şi al conflictelor aflate în desfăşurare, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, pentru contracararea acestor fenomene”, arată reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, celebrarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului contribuie la conştientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de sistemele de drept şi de către toţi participanţii la viaţa publică.

”Ansamblul de acţiuni de politică externă ale României, precum şi priorităţile statului român la nivelul organismelor internationale în cadrul ONU, inclusiv din perspectiva calităţii de membru în Consiliul Drepturilor Omului, permit României să demonstreze ataşamentul său la valorile democraţiei, statului de drept, dreptului internaţional şi drepturilor omului”, subliniază MAE.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, în 10 decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia pentru Drepturile Omului este în prezent cel mai tradus document din lume.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

S-a cam stopat valul de români care voiau sa plece la muncă în străinătate. Care sunt cauzele

Publicat

in

Spania și Italia, pe vremuri, destinațiile preferate, au pierdut teren în preferințele românilor. Totuși, specialiștii în recrutare spun că nu pot să stabilească cifre exacte, pentru că destui români încă apelează la cunoștințe și nu la firme ca să obțină un contract, conform ProTV.

Olimpiu Boța a lucrat 12 ani în spitale din Germania. S-a specializat acolo în chirurgia mâinii și microchirurgie reconstructivă. La începutul anului s-a întors acasă, iar acum este chirurg la Spitalul Județean din Cluj-Napoca.

Dr. Olimpiu Boța, medic primar chirurgie plastică și estetică: „Factorul emoțional, părinți, familie, care sunt aici și m-au atras înapoi, și în același timp e și factorul profesional. Consider că pot să aduc mai mult aport aici, într-un sistem medical care se dezvoltă.”

Alți români nici nu mai iau în calcul un loc de muncă în străinătate

Nicolae Dina are o firmă de construcții și servicii în Spania și nu mai găsește conaționali dornici să lucreze la el. Nicolae Dina, român stabilit în Spania: „Aseară am dat un anunț, în zece minute am primit peste 20 și ceva de solicitări de la cetățeni din Sud America, niciun român. Înainte, la biserică când mergeam, nici nu stăteam o jumătate de oră și eram asaltat de 5-10 persoane care voiau de muncă.”

Cu aproape 50.000 a scăzut numărul românilor care au aplicat pentru un loc de muncă în străinătate pe una dintre platformele mari de recrutare, față de acum trei ani

Ana Călugăru, director comunicare platformă recrutare: „Îi vedem pe români tot mai puțin dornici să plece în afara țării. Majoritatea aplică pentru domenii care angajează din zona entry-level. Mai puțini specialiști pleacă la muncă în străinătate anul acesta.”

Italia, una dintre țările în care acum câțiva ani ajungeau cei mai mulți dintre conationali are nevoie acum de aproximativ 68 de mii de muncitori domestici. Ca să acopere deficitul, guvernul a decis să ofere mai multe permise celor din afara Uniunii Europene.

Giorgia Gollino, manager agenție de recrutare Italia: „Am observat că vin mai puțini români să muncească aici. Unii au lucrat câțiva ani, au economisit și s-au mutat înapoi în România.”

Totuși, românii care nu își caută locuri de muncă pe platforme de recrutare, ci apelează la rude sau cunoștințe, nu intră în aceste statistici.

Magnoliu Stan, consultant resurse umane: „Nu cred că se poate estima numărul exact al celor plecați la muncă în străinătate. Prin platformă aplică cei care fie nu au mai fost, fie încearcă să facă o schimbare sau să identifice o oportunitate mai bună.”

S-au schimbat și țările în care merg ai noștri să lucreze. Anul acesta, cele mai căutate au fost Germania, Olanda și Belgia

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că inclusiv numărul celor care își stabilesc temporar domiciliul afară a scăzut, de la 242 de mii in 2017, la 201 mii in 2022.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend