Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lege nouă în Rusia: Oricine va putea fi desemnat „agent străin”

Publicat

in

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat miercuri o nouă lege care permite autorităților să desemneze mai ușor opozanții interni drept „agenți străini”, unul dintre instrumentele folosite de Kremlin pentru a suprima disidența, relatează Reuters.

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Rusia a folosit eticheta de „agent străin” încă din 2012 pentru a desemna persoane și organizații despre care puterea consideră că desfășoară activități politice cu finanțare din străinătate.

Noua lege adoptată marți va permite acum autorităților să desemneze orice persoană drept agent străin doar datorită suspiciunii că ar fi sub „influneță străină”.

Definiția „activităților politice” a fost de asemenea extinsă pentru a include o gamă largă de activități considerate „contradictorii intereselor naționale ale Federației Ruse”.

Mutarea vine după 18 săptămâni de război în Ucraina într-o perioadă de ostilitate fără precedent față de Occident în Rusia, președintele Vladimir Putin avertizându-i pe ruși să fie în alertă pentru a identifica posibili trădători.

Oricine poate fi desemnat „agent străin” în Rusia sub noua lege

„Astăzi simțim ingerințe în problemele noastre interne atât din partea Statelor Unite și a Marii Britanii, cât și a altor state. Țara trebuie să se apere de acest lucru”, a declarat miercuri și Viaceslav Volodin, președintele Dumei, în timpul dezbaterilor privind proiectul de lege.

„Prin urmare subliniez încă o dată: cel care cântă cu vocea altcuiva, primește bani pentru asta, trebuie să înțeleagă: el este un agent al străinătății”, a adăugat el.

Însă textul legii prevede că persoanele pot fi desemnate agenți străini chiar dacă nu au primit bani din străinătate.

„Un agent străin este o persoană care a primit sprijin și (sau) este sub influență străină în alte forme”, afirmă proiectul de lege, explicând că sprijinul poate fi sub formă „organizațională, metodologică, științifică, tehnică sau alte forme de asistență diferite de cele legate de fonduri și proprietate”.

Cum sunt hărțuiți rușii pe care Kremlinul îi consideră indezirabili

Persoanele desemnate drept agenți străini, un termen din perioada Războiului Rece cu puternice conotații de spionaj, sunt obligate să pună un mesaj special în care să anunțe acest lucru la toate tipurile de conținut pe care îl produc, inclusiv la postările făcute pe rețelele de socializare rămase în Rusia.

„Agenții străini” sunt de asemenea supuși unor audituri financiare stricte și sunt obligați să raporteze frecvent veniturile pe care le obțin și cheltuielile pe care le efectuează.

Noua lege, care urmează să fie revizuită de camera superioară a parlamentului și semnată de Putin, prevede de asemenea ca persoanele desemnate drept agenți străini să nu mai poată primi nicio formă de sprijin financiar de la statul rus.

Un alt amendament prevede crearea unui registru separat pentru „persoanele afiliate agenților străini”. Andrei Lugovoy, unul dintre autorii proiectului de lege, afirmă că în acest registru ar putea fi trecute rudele agenților străini sau alte persoane care îi ajută să își desfășoare activitățile.

Puteri sporite pentru reprimarea vocilor critice

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, va obține la rândul ei puteri sporite, urmând să poată bloca orice site-uri web la cererea ministerului Justiției, fără a fi nevoie să aștepte aprobarea din partea unui judecător.

Pe lista agenților străini sunt incluse în prezent 167 de persoane și organizații, printre care ONG-uri, organizații de presă, activiști pentru drepturile omului și opozanți ai lui Vladimir Putin.

Rusia l-a desemnat pe faimosul șahist Garry Kasparov agent străin la sfârșitul lunii mai, după ce acesta, un critic vocal al Kremlinului, a condamnat în mod repetat războiul declanșat de Putin.

Novaia Gazeta, ultimul ziar independent din Rusia, a anunțat pe 28 martie că își suspendă activitatea până la sfârșitul războiului din Ucraina după ce a primit mai multe avertismente din partea Roskomnadzor legate de încălcarea legii privind „agenții străini”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Producția de cereale a Ucrainei, neprofitabilă și în 2024. Care sunt culturile din care ucrainenii câștigă bani

Publicat

in

Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă în anul 2024, din cauza invaziei ruseşti, chiar dacă pierderile vor fi semnificativ mai mici decât în 2023, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă recoltele şi exporturile sale au scăzut după invazia rusească din luna februarie 2022. „Îmbunătăţirea profitabilităţii, comparativ cu perioada precedentă, se datorează restabilirii rutelor de export pe mare”, a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presă.

Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica şi a îmbunătăţit rentabilitatea pe piaţa internă, în pofida scăderii preţurilor mondiale la toate tipurile de cereale şi olaginoase. „Din păcate, producţia de cereale va rămâne neprofitabilă”, a subliniat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Sursa citată nu a oferit detalii cu privire la cât de neprofitabilă va fi cultivarea de cereale dar a apreciat că profitabilitatea culturilor de oleaginoase va creşte semnificativ. De exemplu, la floarea soarelui, profitabilitatea va urca până la 45 de dolari pe tonă în 2024, de la pierderi de 4 dolari pe tonă în 2023. De asemenea, la soia boabe, profitabilitatea va creşte de la 69 până la 83 de dolari pe tonă, în timp ce la rapiţă va creşte de la 5 până la 78 de dolari pe tonă.

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că Ucraina va recolta 56 de milioane tone de cereale în 2024, dintre care 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb şi cinci milioane tone de orz. Recolta din 2024 ar mai putea include şi 13 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, patru milioane tone de rapiţă şi o recoltă record de cinci milioane tone de soia boabe.

În ceea ce priveşte exporturile, în anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, dintre care 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz, aproximativ 25 milioane tone de porumb. Exporturile de oleaginoase şi produse procesate ar urma să treacă de 17 milioane de tone.

Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Ciolacu respinge cererea USR de demitere a șefului AEP: ‘Domnul Toni Greblă organizează saci pe străzi?’

Publicat

in

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu consideră că ar fi nevoie de demisia preşedintelui AEP, Toni Greblă. „Nu. Dar domnul Toni Greblă organizează saci pe străzi? Eu înţeleg, e greu să pierzi, dar trebuie să existe şi demnitate în politică”, susţine Ciolacu.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, în conferinţa de presă susţinută după şedinţa conducerii PSD, dacă ar fi nevoie de demisia lui Toni Greblă.

„Nu. Dar domnul Toni Greblă organizează saci pe străzi? Eu înţeleg, e greu să pierzi, dar trebuie să existe şi demnitate în politică. Nu poţi acum patru ani să spui un lucru şi acum să spui alt lucru, în funcţie de cum ţi-a convenit. Acelaşi lucru e şi cu data alegerilor. Nu poţi să spui un lucru acum câteva luni şi acum alt lucru, dacă vrem ca aceşti tineri şi dumneavoastră, mult mai tineri decât mine, să aveţi o democraţie într-un stat consolidat şi de respect. Prea mult timp s-a mers cu ură, cu diversiune. Uitaţi-vă la ce se întâmplă acum, nu mai creează nicio emoţie negativă, fiindcă românii ştiu adevărul. Ipocrizia cred că la aceste alegeri a luat sfârşit”, a conchis Ciolacu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend