Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

La recensământ se poate declara doar o cetăţenie. Prima este cetăţenia din Uniunea Europeană

Publicat

in

Persoanele care deţin mai multe cetăţenii pot declara la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor o singură cetăţenie, iar dacă au codul numeric personal (CNP) din România, atunci prima cetăţenie afişată care poate fi declarată este cea română, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Mureş, Ioan Matei.

“Trebuie să facem o precizare legat de cetăţenie. La acest recensământ se poate declara doar o cetăţenie. Există norme legate de cetăţenie, nu se pot declara mai multe. Prima cetăţenie din România este cetăţenia română. Cei care au două sau mai multe cetăţenii, bulgară, australiană şi aşa mai departe, prima este cetăţenia din Uniunea Europeană, sunt nişte reguli. Şi după aceea sunt celelalte cetăţenii din afara UE, apoi apatrizii. Dar pe acest formular, în momentul în care am introdus codul numeric personal, apare cetăţenia română. În momentul în care ai un CNP din România, apare cetăţenia română. Să nu fie discuţii, fiindcă în judeţul Mureş sunt multe persoane cu dublă cetăţenie, aceasta este regula pentru acest recensământ”, a declarat Ioan Matei.

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a arătat că Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor se derulează în trei etape: în intervalul 1 februarie – 13 martie 2022, când se face preluarea datelor din surse administrative; 14 martie – 15 mai 2022, când are loc autorecenzarea online sau autorecenzarea asistată; şi 16 mai – 17 iulie 2022, când se derulează colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

“În acest moment ne aflăm în faţa celei de-a doua etape, care va debuta luni şi va consta în autorecenzare, este vorba despre faptul că mureşenii se vor putea autorecenza. Fiecare cetăţean care are acces la laptop, tabletă sau calculator poate să se autorecenzeze în momentul în care decide el. Pe lângă această autorecenzare, mai există şi autorecenzarea asistată la care noi insistăm foarte mult, în care instituţiile satului, în speţă primăriile, pun la dispoziţie un spaţiu în care poate să îndrume populaţia pentru autorecenzare. După această perioadă, recenzorii se vor deplasa la domiciliile celor care au rămas necerenzaţi. Avem 875 de recenzori, dintre care vor intra în pâine, începând de luni, un număr de 211 recenzori care se vor ocupa de autorecenzarea populaţiei. În fiecare UAT este şi un punct amenajat special pentru această autorecenzare asistată, care vine în sprijinul celor care nu au poate toate cunoştinţele, nu au îndemânarea suficientă pentru a se autorecenza de la domiciliu. Avantajul principal al autorecenzării este că fiecare alege momentul în care îşi alocă 15-20 de minute pentru a completa formularul. Fie că se deplasează la punctul de autorecenzare, fie de acasă”, a declarat prefectul Mara Togănel.

Autorităţile din judeţul Mureş recomandă recenzarea de acasă, astfel încât în etapa a treia, atunci când recenzorii se vor deplasa la domiciliile celor nerecenzaţi, să existe un volum cât mai mic de lucru.

“Ce recenzăm în acest moment sunt datele pe care vom opera în următorii 10 ani. Momentul de la care începem să recenzăm persoanele este 1 decembrie 2021. La nivelul judeţului Mureş, din datele comunicate de DJS avem 523.603 persoane rezidente care trebuie să fie recenzate. Îmi doresc ca mureşenii să fie receptivi, fiindcă s-a dovedit în această perioadă că au acces la mijloace digitale şi cu siguranţă vor apela la acest mod de a se recenza şi vor parcurge formularul care va fi disponibil începând de luni pe platforma www.recensamantromânia.ro”, a mai spus prefectul Mara Togănel, scrie agerpresw.ro.

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Mureş, Ioan Matei, a precizat că autorecenzarea pe platforma www.recensamantromânia.ro va porni în data de 14 martie ora 0,00 şi că momentul de referinţă este 1 decembrie 2021 ora 00,00.

“Se va intra cu autorecenzarea după această dată. Au trecut de la acel moment de referinţă câteva luni, tot ce se recenzează se referă la acel moment de referinţă. Acele persoane care au decedat după 1 decembrie ora 0,00, ele trebuie recenzate pentru că la acel moment erau în viaţă. Copiii născuţi după acea dată nu se recenzează şi nu intră în recenzare. Legat de clădiri, la fel, se iau cele care erau la data de referinţă (…) tot ceea ce s-a construit şi a devenit locuibil după decembrie nu intră în recenzare, decât acele locuinţe care existau (chiar dacă poate s-au dărâmat sau au ars). Se recenzează toţi cetăţenii români care au reşedinţa sau au avut reşedinţa obişnuită la data de 1 decembrie 2021 şi care erau prezenţi sau temporar absenţi (erau plecaţi din gospodăria respectivă pe o perioadă mai mică de 12). Se mai recenzează aici cetăţeni străini cu reşedinţa în România de mai mult de 12 luni”, a mai precizat Ioan Matei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Nebunie în Orientul Mijlociu: zeci de avioane și-au schimbat brusc traseul, după ce Israelul a declanșat atacul

Publicat

in

De

Mai multe avioane care survolează Iranul și-au schimbat brusc traseul. Decizia a fost luată imediat după exploziile din centrul Iranului, generate de un atac al Israelului. Principalul aeroport din Teheran a fost închis temporar, informează Mediafax.

Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis pentru toate zborurile până la ora 07.00 GMT, potrivit unei notificări adresate aviatorilor postată de Administrația Federală a Aviației SUA.

Unele zboruri ale Emirates și Flydubai care survolau Iranul vineri dimineață au făcut viraje bruște pentru a ieși din spațiul aerian iranian, conform Flightradar24, anunță Reuters.

Aeroporturi închise, trafic aerian perturbat

Un zbor de la Dubai la Teheran a fost redirecționat, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran s-a închis. Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că zborurile din Dubai către Iran au fost anulate.

„Zborul Flydubai FZ 1929 de la Dubai la Teheran pe 19 aprilie a revenit la Dubai din cauza închiderii Aeroportului Teheran (IKA). În conformitate cu NOTAM-ul emis, zborurile noastre către Iran astăzi au fost anulate. Siguranța pasagerilor și a echipajelor este prioritatea noastră”, a spus purtătorul de cuvânt.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prima țară mare care le solicită cetățenilor să plece din Israel: se așteaptă un atac puternic al Iranului

Publicat

in

De

Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul de urgență. Anunțul a fost făcut după incidentele nocturne din Iran care par să fie un atac israelian asupra unor ținte iraniene. Australienii avertozează că situația în regiune se poate deteriora rapid, informează Mediafax.

Departamentul de Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian (DFAT) i-a îndemnat pe cetățenii săi din Israel „să plece dacă o pot face în siguranță”, potrivit CNN.

„Există o mare amenințare de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate s-ar putea deteriora rapid. Îndemnăm australienii din Israel sau din teritoriile palestiniene ocupate să plece dacă este sigur să facă acest lucru”, potrivit unui mesaj publicat pe contul Smart Traveler de pe X, care postează sfaturi de la DFAT.

S-ar putea închide spațiul aerian

Departamentul a avertizat că „atacurile militare pot duce la închiderea spațiului aerian, anularea zborurilor și devieri și alte întreruperi de călătorie”.

Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv „poate întrerupe operațiunile din cauza problemelor de securitate din zonă în orice moment și cu un preaviz scurt”, mai scrie în mesaj.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din orașul Isfahan din centrul Iranului. Mai multe investigații au fost lansate. Nu este clar dacă atacul aerian vizează mai multe regiuni sau doar baza de producție din Isfahan, unde probabil au fost fabricate dronele folosite pentru a ataca Israelul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend