Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

‘Klaus Iohannis, strategul’ – Președintele României, între cei șapte care ar putea să o înlocuiască pe Ursula von der Leyen la Comisia Europeană

Publicat

in

Reconfirmarea Ursulei von der Leyen în funcția de șef al organismului executiv al UE părea posibilă, dar conducerea ei și-a pierdut strălucirea după problema rolului acordat și apoi revocat lui Markus Pieper, și în urma unor ezitări în răspunsul față de criza din Orientul Mijlociu.

Posibilitatea că nu reușește să strângă un consens suficient în rândul liderilor UE și a deputaților europeni, care vor prelua mandatul în această vară, a devenit o perspectivă mai realistă. Principalul său punct forte a fost întotdeauna continuitatea cu actuala Comisie, dar și lipsa concurenților efectivi, notează Euronews Italia, potrivit Rado Radio România.

Totuși, cel puțin la Bruxelles, în tabăra sa circulă acum nume alternative, chiar dacă alți candidați nu se vor implica oficial înainte de alegeri.

Mario Draghi, “magicianul”

Discursul lui Draghi, din 16 aprilie, la forumul social la nivel înalt din La Hulpe a fost salutat de presa italiană drept o candidatură pentru cea mai înaltă funcție executivă europeană. Şi la Bruxelles, unii cred că fostul premier italian știe să facă lucrurile să se întâmple ca prin magie.

Secretele acestei “puteri”, însă, rămân evazive: în fața crizei datoriilor din zona euro, a pariat pe faimosul “whatever it takes”. Acum pare să lucreze la o nouă vrajă în legătură cu raportul privind competitivitatea, pe care îl pregătește, condus de însăși Ursula von der Leyen, care se referă la necesitatea unei “schimbări radicale”.

Pro: este probabil cel mai cunoscut politician european, cu o aură de infailibilitate, perceput și deasupra logicii de partid.

Contra: riscul de a avea pe cineva “prea bun” în frunte, care îi eclipsează pe toți ceilalți: unul dintre motivele care au determinat partidele italiene să pună capăt guvernului său.

Probabilitate: este puțin probabil ca liderii UE și europarlamentarii să-l respingă pe Draghi, chiar și Viktor Orban le-a spus reporterilor de la Bruxelles: “Îmi place de el”.

Kristalina Georgieva, mereu valabilă

Președintele în exercițiu al Consiliului European Charles Michel – care va fi unul dintre principalii intermediari în negocierile pentru următoarele poziții de vârf din UE – a declarat, înaintea summitului extraordinar din aprilie, că următoarea Comisie va fi de tip “economic”.

Dacă acest lucru este adevărat, cine ar putea ocupa acest rol mai bine decât actualul director al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva? Numele fostului comisar pentru Bugetul UE este un evergreen, când se discută despre posturile cheie ale UE – și a circulat deja în 2019, când a fost aleasă, în final, Ursula von der Leyen.

Pro: Ar putea fi primul șef mult așteptat al Comisiei pentru Europa de Est, după “marea extindere”.

Contra: Tocmai a fost reconfirmată în funcția de director al FMI și, în comparație cu alți candidați, are mai puține legături cu principalii factori de decizie de la Bruxelles.

Probabilitate: Are o legătură puternică cu Consiliul pentru sprijinul său pentru țările din Est, mai puțin solidă în Parlament.

Andrej Plenković, outsider-ul

Dacă liderul său oficial von der Leyen ar cădea, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta ar mai avea variante, inclusiv pe Andrej Plenković. Prim-ministrul croat conduce guvernul din 2016 și ar putea fi tentat de un rol mai internațional, mai ales dacă partidul său este învins la alegerile naționale din această săptămână.

Pro: Experiență de lungă durată ca șef de guvern, vine din cel mai nou stat membru al UE: un semn de bunăvoință pentru țările candidate pe lista de așteptare.

Contra: Profil mai “politic”.

Probabilitate: Prieteniile cu mulți lideri colegi din UE ar putea face numirea ușoară, dar confirmarea s-ar baza pe capacitatea de a construi coaliții în Parlament.

Roberta Metsola, ucenicul

Când revista “Time” a inclus-o pe Metsola printre cei mai influenți 100 de lideri în 2023, însăși Ursula von der Leyen a spus: “Nu cedați niciodată cinismului. Puteți fi motorul schimbării”.

În scurta ei carieră internațională, Metsola și-a consolidat prerogativele în PPE, devenind primul politician UE care s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Numele său ar ieși probabil în evidență, dacă nu ar exista un acord cu privire la renumirea Ursulei von der Leyen și dacă cei mai credibili candidați ar fi excluși.

Pro: Carismă și vârstă, precum și acreditări puternice pro-europene.

Contra: Lipsa experienței internaționale, nu a avut funcții anterioare într-un guvern – o problemă pentru liderii UE.

Probabilitate: Mai ușor de obținut un consens în Parlament ca președinte în exercițiu, mai dificil de a realiza acest lucru în Consiliul European.

Kyriakos Mitsotakis, asul din mânecă

Premierul grec s-ar putea dovedi a fi un alt as în mânecă pentru PPE, dacă lucrurile se vor îngreuna la masa negocierilor. Într-un tweet recent, liderul de partid, Manfred Weber, a spus că Mitsotakis “reprezintă conducerea PPE cel mai bine” – cuvinte pe care este puțin probabil să le rostească în favoarea Ursulei von der Leyen.

Mitsotakis este bine văzut de colegii lideri ai UE și ar putea fi chiar o alegere bună pentru președinția Consiliului European, dacă PPE nu reușește să câștige scaunul în Comisie.

La recentul eveniment Euronews ON AIR, liderul grec a evidențiat trei obiective principale pentru următorul mandat al UE: autonomie strategică, competitivitate și siguranță alimentară. Aproape ca și cum s-ar fi pregătit pentru un discurs privind starea Uniunii.

Pro: Experiență anterioară ca lider al UE. Vorbește bine engleza și franceza și suficient de bine germană pentru a se adresa colegilor.

Contra: Un scandal intern ar putea face din acesta o alegere riscantă.

Probabilitate: Puternic în Consiliu, contează pe majoritate politică din Parlament ca și candidat PPE.

Christine Lagarde, bancherul

Actualul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) ar fi o altă alegere solidă, dacă profeția lui Michel despre o Comisie “economică” s-ar dovedi corectă, mai ales dacă negocierile ar stagna. În 2019 a preluat cârma BCE datorită impulsului lui Emmanuel Macron și ar putea fi din nou alegerea președintelui francez.

Pro: Rezultate bune oriunde a fost, de la guvernul francez la FMI și BCE.

Contra: O alegere care ar părea birocratică sau detașată de cetățeni, prea aproape de Macron (la bine și la rău).

Probabilitate: Dacă numele său ar apărea la masa liderilor, ar fi un semn clar că au rămas fără idei. Și ea ar putea fi una dintre ultimele opțiuni disponibile. Dar ar putea obține sprijinul unui Parlament puternic de dreapta?

Klaus Iohannis, strategul

Dacă Michel ar greși, iar Europa ar opta pentru o altă Comisie “geopolitică”? În acest caz, numele președintelui României ar putea apărea ca prin minune.

Iohannis candidează și pentru postul de secretar general al NATO, deși premierul olandez Mark Rutte pare să fie în avantaj. Prin urmare, ar avea deja o viziune clară pentru apărarea Europei și ar putea fi reciclat pentru următoarea Comisie.

Pro: Candidat dintr-o țară din Est și din PPE.

Contra: Depinde de rezultatul candidaturii la NATO.

Probabilitate: Este relativ bine văzut în Consiliul European, dar are nevoie de o majoritate PPE în Parlament.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

O femeie și-a organizat nunta perfectă, dar a fost ‘părăsită’ în fața altarului: Elena inventase totul, mirele nu există

Publicat

in

Elena, o profesoară în vârstă de 40 de ani organizase nunta sa ideală și chiar plătise totul (inclusiv rochia, buchetele, restaurantul și florile de nuntă). Se pare însă că ‘mirele’ nu știa nimic despre asta. Mai mult, este a doua oară când i se întâmplă acest lucru, după ce și în toamnă a fost ‘abandonată’ în fața altarului.

Protagonista acestei povești ciudate este o femeie de 40 de ani din Puglia. Femeia a inventat nunta din senin. După ce și-a îmbrăcat rochia de mireasă, a rugat un șofer să o ia de la apartamentul ei din centrul istoric al orașului Taranto și a mers la Catedrala Sfântul Martin. A așteptat ore întregi – în zadar – sosirea „mirelui” ei, un bărbat în vârstă de 50 de ani care „predă la școala unde lucrez”, i-a explicat mai târziu femeia preotului care încerca să o consoleze.

Nici nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru. Se întâmplase deja în octombrie 2023 și tot cu acea ocazie, femeia de 40 de ani povestise că a fost abandonată la altar. El, un mire fără știrea ei, este de fapt prins într-o aventură amoroasă. Contactat telefonic de Repubblica, el a declarat că nu este la curent cu nimic: „Înainte de a interveni în această chestiune, trebuie să mă confrunt cu avocatul meu”.

Femeia mai organizase o nuntă ‘fără mire’ și în octombrie

Potrivit presei din Peninsulă, după „prima încercare” de căsătorie din toamna anului trecut, femeia a încercat din nou și s-a prezentat la biserică în martie. Ea reușise să convină asupra datei de 10 iulie pentru nuntă. Cu toate acestea, florarul pe îl contractase femeia îl avertizase pe preot: „Se pregătește această nuntă, dar din câte știm noi, cei doi nici măcar nu sunt logodiți”.

Așa că preotul a invitat-o pe mireasă să vină cu viitorul ei soț pentru a afla ce se întâmplă. Dar a inventat o scuză: „Nu putem fi văzuți împreună înainte de nuntă”. În afară de flori, ea rezervase și restaurantul pentru recepția de nuntă, plătise un avans de șase mii de euro și cumpărase chiar și mărturiile de nuntă.

Primarul din Martina Franca, Gianfranco Palmisano, a decis să predea cazul serviciilor sociale. Acum, însă, femeia își riscă locul de muncă de la școală și chiar o plângere din partea mirelui neștiutor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Începe relansarea relaţiilor irlandezo-britanice: nou angajament între premierul britanic Keir Starmer şi omologul său irlandez, Simon Harris

Publicat

in

Noul premier britanic Keir Starmer şi omologul său irlandez, Simon Harris, s-au angajat miercuri să “relanseze parteneriatul” dintre cele două ţări, în cursul unei întâlniri bilaterale înaintea unui summit european din Regatul Unit, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Liderii au declarat, într-o declaraţie comună, că “a sosit momentul relansării parteneriatului”, argumentând că “cele două ţări sunt unite prin geografie şi istorie”.

“Ca un prim pas către reconstrucţia acestui parteneriat unic”, cei doi lideri “s-au angajat să organizeze summituri anuale în cursul cărora vor face un bilanţ al activităţii comune menite să aprofundeze şi să consolideze cooperarea”, potrivit declaraţiei lor comune.

Această declaraţie deschide o nouă eră după tensiunile din ultimii ani dintre Dublin şi Londra. Keir Starmer urmează să meargă la Dublin pe 7 septembrie.

Înaintea dineului, Simon Harris a declarat că prima sa întâlnire cu laburistul Keir Starmer, care a câştigat alegerile din Regatul Unit în urmă cu două săptămâni, este “foarte importantă pentru Irlanda”.

Angajamentul lui Keir Starmer

Accentul pus pe “relansarea” relaţiilor irlandezo-britanice face ecoul angajamentului lui Keir Starmer de a restabili legăturile cu Europa în cursul celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC) joi la Palatul Blenheim în apropiere de Oxford, în sudul Angliei.

După summitul NATO la Washington săptămâna trecută, Keir Starmer îşi va afişa dorinţa de a redefini relaţiile sale cu partenerii europeni, în special în ceea ce priveşte securitatea.

El îşi propune să repare relaţiile tensionate post-Brexit cu UE, liderii urmând să discute despre Ucraina, imigraţia ilegală şi securitatea energetică.

După dineul la Checkers, reşedinţa de vară a premierului britanic, Harris a declarat că omologul său doreşte “o relaţie mai strânsă cu Uniunea Europeană”.

În cursul discuţiilor lor, liderii au reafirmat Acordul din Vinerea Mare, un acord de pace istoric negociat în 1998, şi angajamentul lor pentru “reconciliere în Irlanda de Nord”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend