Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Klaus Iohannis detaliază planul prin care Europa încearcă să revină în jocul mare la nivel mondial

Publicat

in

Președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea informală a Consiliului European, care a avut loc la Budapesta, reuniune în cadrul căreia liderii Europei au căutat soluții pentru ca ”bătrânul continent” să redevină competitiv la nivel mondial. Liderii UE au adoptat o Declarație prin care se angajează ca toate țările să acționeze în comun pentru a crește competitivitatea Europei.

”Agenda a inclus discuții aprofundate privind modalitățile de consolidare a competitivității Uniunii Europene, în continuarea discuțiilor pe aceeași temă de la Consiliul European din octombrie 2024. Schimbul de opinii a avut la bază inclusiv recomandările incluse în raportul întocmit de Enrico Letta, intitulat Mult mai mult decât o piață, și cel întocmit de Mario Draghi, intitulat Viitorul competitivității europene.

Liderii UE au adoptat, cu prilejul reuniunii, o Declarație politică privind un nou Pact pentru competitivitate, care reflectă o serie de obiective de stimulare a creșterii competitivității UE, aceste obiective urmând să ghideze activitatea instituțiilor europene în perioada următoare.

Declarația de la Budapesta menționează o serie de principii și domenii de acțiune esențiale în ansamblul demersurilor de consolidare a competitivității europene, cu accent pe asigurarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, a convergenței, precum și a condițiilor de concurență echitabilă în interiorul UE și la nivel global, respectiv angajamentul de a acționa în unitate și solidaritate în beneficiul tuturor cetățenilor UE, al mediului de afaceri și al statelor membre.

În conformitate cu aceste principii, textul Declarației evidențiază importanța unei acțiuni coerente și comprehensive atât la nivelul statelor membre, cât și al Uniunii în ansamblu, pentru consolidarea competitivității, cu sprijinul tuturor instrumentelor și politicilor UE. În context, Declarația evidențiază rolul pieței unice ca stimulent pentru inovare, investiții, convergență, creștere economică, conectivitate și reziliență economică.

De asemenea, Declarația face referire la necesitatea avansării decisive către o Uniune a economiilor și investițiilor, în special prin urgentarea realizării Uniunii Piețelor de Capital. În textul Declarației, se menționează, totodată, necesitatea unei reînnoiri industriale a UE, prin stimularea tehnologiilor viitorului, cu luarea în considerare, în același timp, a industriilor tradiționale aflate în tranziție. În egală măsură, Declarația evidențiază importanța pregătirii pentru apărare, inclusiv prin consolidarea capabilităților în acest sector, a cercetării și inovării, suveranității energetice strategice și obiectivului neutralității climatice, a promovării economiei circulare, transformării digitale, a unei politici comerciale ambițioase, puternice și deschise, precum și a unui sector agricol competitiv, rezilient și sustenabil, care să asigure un cadru stabil și predictibil pentru fermieri. În susținerea acestor obiective, Declarația face referire la necesitatea unui proces amplu de simplificare, care să conducă la reducerea sarcinii administrative și la eficientizarea acțiunii de legiferare la nivel UE.

Poziția exprimată de România

În cadrul discuțiilor, Președintele României, Klaus Iohannis, a punctat rolul semnificativ al competitivității în cadrul acțiunilor viitoare ale UE, în noul ciclu legislativ, în condițiile în care Uniunea dorește să se profileze ca un lider global în noul context geopolitic marcat de provocări din ce în ce mai complexe. De asemenea, Președintele României a făcut referire la importanța unei viziuni cuprinzătoare în definirea direcțiilor prioritare de consolidare a competitivității, cu luarea în considerare a rolului acțiunii europene în toate domeniile: creștere economică și investiții, industrie, conectivitate (în toate componentele acesteia – energie, transport, digital), apărare, educație sau combaterea schimbărilor climatice.

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția asupra importanței unei abordări echilibrate, prin stabilirea de ținte și termene fezabile, cu luarea în considerare a specificităților tuturor statelor membre.

Președintele României a evidențiat, totodată, că politica de coeziune reprezintă una dintre politicile europene de succes, cu rezultate concrete și, în același timp, unul dintre factorii cheie ai competitivității. În acest sens, a insistat că politica de coeziune și convergența trebuie să rămână liniile directoare care să ghideze acțiunile viitoare de consolidare a competitivității Uniunii.

Președintele Klaus Iohannis a punctat, în egală măsură, necesitatea dezvoltării pe deplin a potențialului Pieței Unice, ca motor al coeziunii și al competitivității europene. A susținut, de asemenea, importanța eliminării tuturor barierelor din Piața Unică și asigurarea deplină a libertății de circulație pe toate componentele sale, pentru a obține o Piață Unică complet funcțională.

Președintele României a pledat, în același timp, pentru consolidarea conectivității, inclusiv a interconectivității cu statele vecine UE, ca prioritate strategică a Uniunii.

Președintele Klaus Iohannis a salutat accentul pus pe revitalizarea și modernizarea industriei europene, subliniind în context că va fi importantă susținerea eforturilor de creștere a competitivității industriilor mari consumatoare de energie și asigurarea unor condiții favorabile pentru o dezvoltare unitară și echilibrată a capacităților de producție în cadrul UE. A evidențiat, totodată, necesitatea de consolidare a bazei industriale de apărare într-o manieră incluzivă, care să țină cont de rolul statelor membre plasate în vecinătatea războiului din Ucraina, precum țara noastră.

În ceea ce privește energia, Președintele României a reliefat disparitățile regionale înregistrate de prețurile la energie. A arătat că aceasta rămâne o provocare importantă care necesită atenție pentru a asigura o tranziție verde echitabilă, iar un sistem energetic stabil, integrat și rezilient este esențial pentru creșterea competitivității globale a Uniunii. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținere pentru obiectivul creării unei veritabile Uniuni Energetice care să asigure accesul la energie la prețuri accesibile, sigure și curate pentru toți cetățenii și întreprinderile din UE, precum și o conectivitate sporită.

În context, Președintele României a punctat beneficiile pe care le poate aduce includerea unor țări partenere precum Ucraina și Republica Moldova în proiectele de interconexiune frontalieră, nu numai din perspectiva securității, dar și din cea a competitivității UE și a vecinătății sale.

În ceea ce privește aspectele de finanțare a acțiunilor de creștere a competitivității, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru un mix de surse publice și private, acesta fiind în continuare principalul motor al competitivității europene.

Președintele României a evidențiat faptul că atingerea obiectivelor de creștere a competitivității și a dublei tranziții va depinde de capacitatea Uniunii de a asigura coerența acestora cu politica socială și de a oferi beneficii tangibile și bunăstare cetățenilor europeni. În acest sens, a pledat pentru politici de sprijin bine concepute pentru a asigura că tranziția energetică și digitală este justă și incluzivă și nu va duce la creșterea decalajelor sociale.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că sectorul agroalimentar reprezintă o parte integrantă a creșterii competitivității generale a UE, subliniind că poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente trebuie să rămână o prioritate.

Discuțiile în cadrul reuniunii de la Budapesta au vizat și rezultatul alegerilor din SUA, liderii europeni salutând rezultatele alegerilor și subliniind importanța Parteneriatului Strategic dintre UE și Statele Unite, care este vital pentru securitatea și bunăstarea cetățenilor de pe ambele continente și dincolo de acestea. Liderii au mai arătat că, în actualul context, întărirea rezilienței și a competitivității UE este cu atât mai necesară și relevantă, inclusiv pentru atingerea obiectivelor strategice comune în relația cu SUA.”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Loading

NATIONAL

Specialiștii spun care este cel mai sigur loc din mașină: Cum îți poți spori șansele de supraviețuire în caz de accident rutier

Publicat

in

Deși mulți șoferi și pasageri consideră că locul cel mai sigur într-o mașină, în caz de accident, este în față, realitatea este diferită. Se presupune adesea că scaunele din față sunt cele mai protejate datorită airbag-urilor, însă acest lucru nu este întotdeauna adevărat, potrivit Gândul.

Specialiștii afirmă că bancheta din spate este locul cel mai sigur din mașină. Cercetările arată că partea din mijloc a banchetei oferă cel mai mare grad de protecție, deoarece pasagerul este situat la cea mai mare distanță față de orice alt punct din cabină cu care ar putea intra în contact în cazul unui accident.

În 2024, România continuă să fie țara europeană cu cele mai multe decese în accidente rutiere. Anul trecut, s-au înregistrat 86 de victime la 1.000.000 de locuitori. Printre principalele cauze ale accidentelor grave pe drumurile din România se numără indisciplina pietonilor, viteza excesivă și încălcarea regulilor de către bicicliști.

Pasagerii care stau pe bancheta din spate au cu 25-29% mai multe șanse de supraviețuire.

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite la începutul anilor 2000 și citat de Newsweek, pasagerii care se află în mijlocul banchetei din spate au cele mai mari șanse de a scăpa nevătămați, întrucât au fost analizate zeci de mii de accidente rutiere fatale.

Ei trebuie să fie echipați cu centura de siguranță în trei puncte și să utilizeze scaune similare celor din față, pentru a asigura o fixare corectă a bazinului. Din acest motiv, specialiștii recomandă poziția centrală a banchetei din spate ca fiind cea mai sigură pentru amplasarea scaunului pentru copii. Al doilea loc ca siguranță este cel din spatele pasagerului, urmat de cel din spatele șoferului.

Pasagerii din al doilea rând au șanse de supraviețuire cu 29% mai mari decât cei din față, iar cei care se află pe scaunul din mijlocul banchetei beneficiază de șanse de supraviețuire cu 25% mai mari decât pasagerii sau șoferul care ocupă locurile din față.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Doliu în lumea filmului – Un actor legendar a murit la câteva zile după ce și-a sărbătorit ziua de naștere

Publicat

in

Christopher Benjamin, actor legendar cunoscut pentru multiplele sale apariții în serialul Doctor Who, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, la doar câteva zile după ce și-a sărbătorit ziua de naștere.

Decesul a survenit pe 10 ianuarie, conform anunțului făcut de familia sa, anunță luni Daily Mail, potrivit Mediafax.

În cariera sa impresionantă de șapte decenii, Benjamin a jucat trei roluri diferite în Doctor Who, alături de Tom Baker, Jon Pertwee și David Tennant.

Cel mai memorabil rol al său a fost Henry Gordon Jago, personaj pe care l-a interpretat pentru prima dată în 1977, în episodul „Talons of Weng-Chiang”, și pe care l-a reluat ulterior în numeroase producții audio, inclusiv în propria serie spin-off „Jago & Litefoot” (2010-2021).

Actor de școală veche, după cum îl descrie familia, Benjamin a excelat atât pe scenă, cât și în radio, televiziune și film. Una dintre ultimele sale apariții memorabile a fost rolul Falstaff în producția „The Merry Wives of Windsor” de la Globe Theatre în 2010. De-a lungul carierei, a apărut în numeroase producții celebre precum „The Avengers”, „The Prisoner”, „The Forsythe Saga” și „Pride and Prejudice” (1995).

Christopher Benjamin lasă în urmă soția, Anna Fox, cu care a fost căsătorit timp de 65 de ani, trei copii – Kate, Sebastian și Emilia, trei nepoți – Bertie, Madeleine și Sam, precum și pe câinele său iubit, Minnie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Gest controversat făcut de Elon Musk – Acuzat că a folosit salutul nazist la inaugurarea președinției Trump

Publicat

in

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a stârnit o mulțime de indignări online după ce a făcut un gest „ciudat” în timpul discursului său de luni de la Capitol One Arena pentru a sărbători inaugurarea mandatului președintelui Donald Trump.

După ce a devenit extrem de entuziasmat de perspectiva aterizării unui om pe Marte și a plantării unui steag american, proprietarul X s-a bătut cu pumnul în piept și a îndreptat drațul într-o mișcare unghiulară spre cer, care a semănat cu salutul nazist. De asemenea, el s-a întors cu spatele la public și a repetat gestul spre spatele scenei.

„Ovație în picioare pentru Elon Musk. De departe cea mai entuziasmată primire a zilei”, a notat Erin Burnett, prezentatoarea CNN. „L-ați văzut ieșind cu acel salut ciudat”.

„A fost ciudat”, a reiterat Burnett, subliniind că vor arăta telespectatorilor o captură de ecran a momentului.

Având în vedere spectacolul ciudat și asemănările cu o anumită altă mișcare controversată a mâinii, nu a durat mult până când criticii miliardarului care îl susține pe Trump și șeful DOGE au exclamat online ce credeau ei că face cel mai bogat om din lume în acel moment.

„Da, Elon a dat un Sieg Heil”, a postat un utilizator pe Bluesky, în timp ce alții l-au acuzat că a dat un «salut nazist».

„Noul nostru copreședinte Elon Musk face un salut nazist în prima zi a președinției Trump”, a scris pe Twitter strategul democrat Sawyer Hackett, în timp ce distribuia un clip cu gestul.

În același timp, în timp ce liberalii și detractorii MAGA au inundat rețelele sociale cu videoclipuri cu salutul provocator al lui Musk către mulțime, nu a existat nimic în discursul entuziast pro-Trump al lui Musk care să facă referire în mod explicit la fascism și nazism – și este aproape sigur că magnatul tehnologiei ar nega că a făcut acest gest.

Într-adevăr, mulți alți observatori au sugerat că Musk făcea în schimb un „salut roman” pe care soldații din imperiul antic îl foloseau pentru a-și saluta comandanții în semn de respect și loialitate. Cu toate acestea, salutul roman a fost ulterior adoptat în anumite forme de statele fasciste – inclusiv de Germania nazistă, după cum au remarcat unii.

Pe de altă parte, susținătorii miliardarului au insistat că Musk a fost denaturat și scos din context.

„Elon Musk era încântat și și-a întins mâna către mulțime. Fiecare om de stânga va încerca să caracterizeze acest lucru drept un salut nazist”, a scris un utilizator X, în timp ce un altul a cerut «Community Notes» să se implice și să sublinieze că el doar «își întindea inima către mulțime».

„Ca o persoană cu un istoric puternic de a-l critica pe Elon Musk, mă simt extrem de încrezător afirmând că acest lucru nu a fost un salut nazist. Elon Musk este un prieten al evreilor”, a insistat Batya Ungar-Sargon, editor de opinie la Newsweek. „Acesta este un om cu Asperger care își aruncă exuberant inima în mulțime. Nu trebuie să inventăm indignarea”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Serie A: Como – Udinese, scor 4-1 / Portarul Răzvan Sava a fost integralist la Udinese

Publicat

in

Echipa italiană Como a învins luni seara, pe teren propriu, scor 4-1, gruparea Udinese, în etapa a 21-a din Serie A, potrivit news.ro

Gazdele au înscris încă din minutul 5, prin  Diao, care a înscris sub bara transversală. Tot Diao a şutat periculos în minutul 17, însă portarul român al lui Udinese, Răzvan Sava, a fost la post. Sava a fost însă învins în minutul 44 de Strefezza şi Como a intrat cu avantaj de două goluri la pauză. În partea secundă Payero a redus din diferenţă pentru Udinese, în minutul 50, iar Como a rămas în zece după eliminarea lui Edoardo Goldaniga, în minutul 57. Oaspeţii au avut şi ei un jucător eliminat, pe Solet, în minutul 63, şi astfel s-a restabilit echilibrul pe teren. Al treilea gol al gazdelor a fost de fapt un autogol, înscris în propria poartă de Bijol, în minutul 78, iar Paz a stabilit scorul final, în minutul 90. Como s-a impus cu 4-1 într-un meci în care Răzvan Sava a fost integralist pentru Udinese.

În clasament, Udinese e pe locul 10, cu 26 de puncte, în timp ce Como a urcat pe 13, cu 22 de puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Efectul Trump asupra lui Viktor Orban. Marele atac poate începe: lansez prin aceasta a doua fază a operaţiunii menite să ocupe Bruxelles-ul

Publicat

in

„Lumea occidentală are acum un preşedinte patriot, pro-pace, anti-migraţie şi pro-familie care preia puterea la Washington, iar în câteva ore chiar şi soarele va străluci diferit deasupra Bruxelles-ului”, a spus luni premierul ungar Viktor Orban despre inaugurarea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, relatează agenţiile MTI şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Un nou preşedinte în America, un mare grup patriotic la Bruxelles, mare entuziasm, patrioţi care-şi iubesc ţara; deci, marele atac poate începe: lansez prin aceasta a doua fază a operaţiunii menite să ocupe Bruxelles-ul !”, a clamat premierul conservator ungar, într-un discurs la Budapesta pe tema rezultatelor preşedinţiei ungare a Consiliului UE.

Perioada următoare va intra în cărţile de istorie drept „una în care Donald Trump şi patrioţii europeni au reînceput reconstrucţia lumii occidentale”, crede Viktor Orban. Lumea este martoră la „ascensiunea Estului, a Asiei, iar ordinea globală creată şi dominată de anglo-saxoni s-a terminat”, şi principalele centre de putere mondiale sunt într-un proces de construire a unor noi cadre economice, politice şi culturale „în care vom trăi probabil decenii la rând”, anticipează el.

În acest timp, observă Orban, „Bruxelles-ul este singurul centru de putere unde nu sunt interesaţi de schimbările în politicile globale şi de efectele asupra noastră”, iar actualii lideri europeni au izolat Uniunea Europeană (UE), „care ar putea deveni perdantul absolut al noii ordini mondiale” şi, în plus, este incapabilă să garanteze pacea şi securitatea în Europa şi în vecinătatea sa imediată, nu poate asigura bunăstarea, nici să oprească migraţia ilegală sau să poată oferi o perspectivă agriculturii europene.

Dar birocraţii de Bruxelles nu pot fi convinşi, iar, în timp ce „UE cunoaşte eşec după eşec, instituţiile de la Bruxelles devin tot mai puternice şi încearcă să obţină noi puteri”, a mai remarcat Orban. „La Bruxelles ei nu cred absolut deloc că EU este bolnavă; ei cred că UE funcţionează aşa cum trebuie, întrucât acolo obiectivul integrării europene este integrarea în sine, adică să fie construită o birocraţie care să domnească peste statele naţionale”, a explicat el.

„Noi, Ungaria, suntem în opoziţie cu regimul de la Bruxelles”, unde conduce „o oligarhie stângist-liberală”, a indicat premierul naţionalist ungar, care crede că „tratamentul care să vindece UE” necesită schimbare ce poate fi obţinută „prin mijloace politice, din exterior, şi intrând în conflict cu Bruxelles-ul”.

Viktor Orban susţine totuşi că, în pofida ameninţărilor lui Trump cu impunerea de taxe vamale, revenirea acestuia la putere prefigurează o „epocă de aur” pentru relaţiile dintre SUA şi UE.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fenomenul care ‘anulează’ începutul primăverii și contrazice legendele. Expert: ‘Fenofazele lor s-au dereglat’

Publicat

in

Temperaturile blânde din luna ianuarie şi lipsa unui strat consistent de zăpadă au determinat în unele zone apariţia ghioceilor, specialiştii atrăgând atenţia că în situaţia unor schimbări climatice cu fenomene care să persiste în timp, planta s-ar putea să nu mai fie considerată un vestitor al primăverii.

În curţile din mediul rural, de câteva zile au început să îşi facă apariţia florile mici, în formă de clopot, cu petale delicate albe suspendate pe tulpini subţiri, cu frunze de culoarea verde crud. Ghioceii, care de obicei apar la finalul lunii februarie, debutul lunii martie, prevestind venirea primăverii, au înflorit în acest an în prima jumătate a lunii ianuarie. Potrivit specialiştilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale (BRGV) Buzău, motivul pentru care plantele au înflorit mai devreme poate fi explicat printr-o dereglare generată de încălzirea vremii.

„Temperaturile au fost ridicate şi au plecat în vegetaţie. Rezistă bine la temperaturi scăzute, dar au înflorit prematur pe motiv că temperaturile au fost ridicate. În mod normal înfloresc din martie, este luna lor în calendarul nostru vechi, dar ca urmare a temperaturilor şi lipsei zăpezii au răsărit. Trebuiau să fie în faza de repaus ca majoritatea plantelor, oarecum calendarul lor, fenofazele lor s-au dereglat. Acum fazele acestea de repaus, încolţire, creştere, înflorire s-au dereglat, pentru că anotimpurile acestea nu mai sunt bine delimitate”, a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.

În situaţia în care schimbările climatice şi temperaturile ridicate vor deveni o constantă a iernii, ghioceii ar putea să nu mai fie consideraţi vestitori au primăverii. „Este o specie ameninţată oarecum de schimbările climatice. Ar putea să nu mai fie un reper ca altădată, când ne orientam după plante. Venirea primăverii era prevestită de comportamentul plantelor iar ghioceii erau văzuţi ca vestitori ai primăverii, dar acum suntem în ianuarie şi nu ştim ce vesteşte, venirea îngheţului sau venirea primăverii”, a precizat directorul BRGV.

Ghioceii sunt adesea cultivaţi în grădini şi parcuri ca flori ornamentale şi sunt îndrăgiţi pentru farmecul lor deosebit.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend