Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Kelemen Hunor nu vede un pericol ca UDMR să rămână fără ministere: ‘Deci eu nu vreau să mă bag în rotativă, când eu nu sunt parte a rotativei’

Publicat

in

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu este parte a rotativei din luna mai a acestui an, iar rocada implică doar PSD şi PNL, lucru prevăzut şi în acordul semnat de către liderii coaliţiei. El a mai spus că o coaliţie poate însemna şi polemici sau dispute, însă „vom avea coaliţie în continuare”.

„Să fim de acord că nu o să avem o altă soluţie, că o coaliţie înseamnă şi conflicte, înseamnă şi dispute şi polemici, dar vom avea coaliţie în continuare. Coaliţii politice la nivel guvernamental şi parlamentar, nu vorbesc la nivel local, pentru că acolo lucrurile sunt mai nuanţate. Deci asta va fi”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri la TVR Info, potrivit news.ro.

Întrebat ce se va întâmpla la rotativa din luna mai cu UDMR şi dacă se va regăsi în guvernare în continuare, vicepremierul a răspuns: „Rotativa pe noi nu ne priveşte”.

„Nu suntem implicaţi în rotativă în sensul de a schimba ceva, fiindcă acolo în înţelegere scrie – se schimbă premierul între PNL şi PSD, secretariatul general al Guvernului şi patru ministere. Deci pe noi nu ne priveşte rotativă în sensul de a fi implicaţi direct în aceste schimbări. Nu e o chestiune de a fi dispuşi sau a nu fi dispuşi. Problema e foarte simplă – există un acord în care, în rotativă, noi nu suntem părţi. UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Deci eu nu vreau să mă bag în rotativă, când eu nu sunt parte a rotativei. Nu are cum să implice şi UDMR, pentru că există un acord în care noi nu suntem parte. Ei dacă respectă acordul semnat, atunci se închide totul în cinci zile”, a completat liderul UDMR.

El a adăugat că rotativa este exclusiv între PSD şi PNL.

„Lucrurile sunt extrem de simple. Nu trebuie complicate. Noi nu vrem să ne băgăm în rotativă. Nu am vrut de la bun început ş lăsaţi-ne în afara rotativei. Rotativa este între PSD şi PNL. Încerc să vă explic că, în acest moment, nu există nicio discuţie de a nu respecta înţelegerea semnată de liderii coaliţiei şi în rotativă UDMR nu este parte, în niciun fel, fiindcă nu noi conducem Guvernul, Finanţe, Justiţie, Transporturi, MIPE şi nici Secretariatul General al Guvernului”, a completat preşedintele Uniunii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Evan Ndicka a fost externat /Teste suplimentare au indicat că nu suferă de ‘nicio patologie cardiacă’

Publicat

in

De

Fundaşul franco-ivorian al echipei AS Roma, Evan Ndicka, care s-a prăbuşit duminică în timpul unui meci, a fost externat din spitalul din Udine, după ce teste suplimentare au indicat că nu suferă de “nicio patologie cardiacă”, a anunţat, luni seară, clubul său.

“Examenele cardiologice de prim şi al doilea nivel efectuate nu au relevat nicio patologie cardiacă”, a precizat Roma într-un comunicat. “În lumina ultimelor examinări efectuate luni dimineaţă, tabloul clinic este compatibil cu un traumatism toracic cu un pneumotorax stâng minim”, a adăugat clubul din capitală.

Prin urmare, Ndicka a fost autorizat să părăsească spitalul şi să se întoarcă la Roma.

“Alte teste vor fi efectuate la o dată ulterioară la Roma”, a precizat Roma, dar nu a dat o dată pentru revenirea sa la antrenamente.

Ndicka, în vârstă de 24 de ani, s-a prăbuşit în minutul 70 al meciului de duminică dintre Udinese şi AS Roma, din etapa a 32-a a campionatului italian. Plângându-se de dureri puternice la inimă, coechipierii săi au chemat imediat personalul medical al clubului, căruia i s-au alăturat rapid serviciile de urgenţă dotate cu un defibrilator. Jucătorul, care a rămas conştient, a fost evacuat rapid mai întâi la infirmeria stadionului din Udine şi apoi la spital.

După discuţii cu jucătorii şi managerii săi, antrenorul echipei AS Roma, Daniele De Rossi, i-a spus arbitrului că echipa sa nu este în stare să reia meciul. Prin urmare, meciul a fost abandonat la scorul de 1-1, în aplauzele publicului de la Bluenergy Stadium.

Liga italiană urmează să anunţe până la sfârşitul săptămânii o dată pentru încheierea meciului, care este vital pentru ambele echipe, AS Roma, locul 5, urmând să se califice în Liga Campionilor, iar Udinese, locul 15, trebuie să îşi asigure încă menţinerea.

Citeste mai mult

NATIONAL

Vești uriașe de la Guvern: artificiul care va crește direct salariul minim european

Publicat

in

De

PSD și Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-au asumat introducerea salariului minim european, până la finalul anului 2024. Salariul minim european va fi în strânsă legătură cu salariul mediu pe economie, iar acesta tocmai a crescut de la 4270 de lei la 4876.

”Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj. Am cifrele exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la un post de televiziune.

Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în România a atins valoarea de 4876 lei în luna februarie 2024, față de 4.270 lei în aceași perioadă a anului trecut, adică o creștere netă de peste 600 lei.

În ceea ce privește indicele câștigului salarial real, acesta a fost de 106,5% în februarie 2024 față de aceeași lună a anului anterior, indicând o creștere a puterii de cumpărare a salariilor ajustată pentru inflație.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, cu un nivel de 11297 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2729 lei.

Salariul mediu, în strânsă legătură cu salariul minim

Valoarea salariului mediu este corelată direct cu creșterea salariului minim pe economie. În ultimii ani, PSD a promovat o politică fiscală care a inclus o serie de măsuri economice menite să sprijine creșterea veniturilor populației și să reducă disparitățile sociale, dar și să reducă povara fiscală pentru angajați și să stimuleze creșterea economică.

Una dintre cele mai importante inițiative ale PSD a fost creșterea salariului minim pe economie. Doar în 2023, salariul minim a crescut cu 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie acesta să crească din nou cu alți 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei. Astfel, prin adoptarea unor politici care să stimuleze angajatorii să ofere salarii mai mari, PSD a contribuit la o creștere semnificativă a salariului minim în România. Această măsură a avut un impact pozitiv asupra milioanelor de lucrători români cu venituri mici, îmbunătățindu-le nivelul de trai și reducând riscul de sărăcie.

De asemenea, PSD a promovat creșterea salariilor în sectorul public, în special în domeniile educației și sănătății. Prin creșterea salariilor pentru profesori, medici și personalul medical, PSD a încercat să atragă și să mențină în sistemul public de sănătate și educație profesioniști calificați, îmbunătățind în același timp calitatea serviciilor oferite populației.

Salariul minim european, un echilibru între salariul minim și salariul mediu

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani – Covid19, criza din energie și războiul din Ucraina – România a reușit să crească considerabil salariul mediu. Dacă în 2021 venitul mediu pe ora din România era de 8 euro/oră, în 2022 a ajuns la 9 euro/oră, iar 2023 s-a încheiat cu un venit mediu pe oră de 10,4 euro.

Aceste creșteri sunt strâns legate și de creșterea semnificativă a salariului minim care a avut parte de majorări considerabile și care a dus la o creștere în lanț a tuturor salariilor. Însă e nevoie de un echilibru între salariul mediu și cel minim astfel încât de la 1 ianuarie să se poată implementa salariul minim european, așa cum susține PSD. O astfel de măsură ar elimina decalajul dintre cei cu venituri mici și cei cu salarii mari, dar vine și cu o formulă pentru calcularea salariului minim mult mai predictibilă pentru antreprenori.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend