Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jurnalista din studio, după ce Petre Daea a adormit în direct la TV: ‘Da, râd și acum. O să râd și peste ani’

Publicat

in

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a adormit în direct la postul Antena 3-CNN. Daea a fost contactat de postul de știri pentru a explica explozia prețului la alimente. La celălalt capăt al liniei s-au auzit însă sforăituri. Mădălina Mihalache, jurnalista aflată în studio la momentul respectiv, a venit ulterior cu lămuriri.

NATIONAL

Reacția PNL după ce Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor: ‘Un pas înainte pentru mai multă echitate în sistem’

Publicat

in

„Legea pensiilor a fost promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis – un pas înainte pentru mai multă echitate în sistem. Guvernările liberale sunt cele care, în ultimii patru ani, au majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1.265 lei, cât era în 2019, la 1.785 lei, cât este în prezent”, arată o postare, de miercuri, pe pagina de Facebook a Partidului Naţional Liberal.

Sursa citată mai spune că „Partidul Naţional Liberal rămâne dedicat angajamentelor sale, susţinând majorări sustenabile ale pensiilor, care să le ofere seniorilor României un trai decent, respect şi demnitate”.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind sistemul public de pensii, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Legea are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, întrebat după adoptarea noii legi a pensiilor de către deputaţi dacă va există cele 25 miliarde lei necesare creşterii pensiilor, în două rândul, de la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2024, că este ferm convind că va fi găsită suma, atunci când va fi construit bugetul de stat pe anul viitor. „Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 de lei. Dacă credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu o pensie sub 2.000 lei, eu vă spun că este o temă falsă”, a adăugat şeful Guvernului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Regulile pentru folosirea insectelor la prepararea produselor alimentare din comerț, adoptate de Parlamnet

Publicat

in

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către deputaţii PSD Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Diana Tuşa care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.

Propunerea legislativă prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul UE, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină /anumite specii de insecte.

„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată iniţiativa legislativă.

Dispoziţiile prezentei legi sunt aplicate tuturor operatorilor economici care prepară sau produc, etichetează şi comercializează pe teritoriul României produsele alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate.

De asemenea, este interzisă prepararea sau producerea produselor alimentare, precum şi etichetarea şi comercializarea acestor produse sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate menţionate.

„În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu…”, „din…”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit”, conform proiectului de lege.

„Cerinţele specifice suplimentare privind etichetarea, respectiv denumirea alimentului nou menţionată pe eticheta produselor alimentare care îl conţin sunt:

a) «vierme galben de făină în stare congelată (larva de Tenebrio molitor)», «vierme galben de făină uscat (larva de Tenebrio molitor)» sau «vierme galben de făină sub formă de pudră (larva de Tenebrio molitor)» în funcţie de forma utilizată;

b) «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă congelată/de pastă» sau «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă uscată/de pulbere», în funcţie de forma utilizată;

c) pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)»;

d) «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) congelată», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) uscată/pudră», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) întreagă», în funcţie de forma utilizată”, mai prevede sursa citată.

Totodată, etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră, trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni.

Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene se prezent ă în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi”, potrivit iniţiativei legislative.

Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligaţia de a afişa, la loc vizibil, uşor accesibil, lângă standul separat, informaţia că produsele alimentare sunt/conţin specii de insecte.

Proiectul de lege prevede şi sancţiuni

Astfel, nerespectarea prevederilor acestei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor”, mai arată proiectul.

Pe 5 septembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

În luna martie, preşedintele PSD Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte.

„Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor.

Oamenii trebuie să ştie ce cumpără, iar eticheta să fie clară şi să conţină informaţii complete cu privire la aceste produse.

Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali şi a produselor şi mâncării tradiţionale româneşti”, scria Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend