Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jurnalist american arestat în Rusia: Washingtonul denunță o acuzație „ridicolă” de spionaj / „Plecați imediat din Rusia”

Publicat

in

Washingtonul s-a declarat joi „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia, calificând drept „ridicolă” acuzația de spionaj formulată de Moscova, potrivit AFP.

Karine Jean-PierreFoto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Suntem extrem de îngrijorați de arestarea la nivel înalt a unui jurnalist american”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-un comunicat, referindu-se la reporterul de la Wall Street Journal.

Serviciile de securitate ruse au anunțat joi că Evan Gershkovici a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, fiind suspectat de „spionaj”, un caz fără precedent în istoria recentă a țării.

„Acuzația de spionaj este ridicolă”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karin Jean-Pierre.

Departamentul de Stat a declarat că a contactat Rusia pentru a obține acces consular pentru jurnalistul reținut, iar Casa Albă a precizat că este în contact cu familia acestuia.

Joe Biden a fost informat cu privire la situație, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, în timpul unei conferințe de presă.

„Faptul că guvernul rus îi vizează pe cetățenii americani este inacceptabil”, a adăugat Karin Jean-Pierre într-o declarație separată, condamnând arestarea lui Gershkovici în „termenii cei mai fermi posibil”.

Plecați imediat din Rusia

Arestarea are loc pe fondul unei represiuni sporite a presei în Rusia de la ofensiva împotriva Ucrainei, care a tensionat foarte mult relațiile dintre Moscova și Washington.

„Înțelegem că voi toți faceți o muncă importantă și că, pentru a face această muncă, sunteți dispuși și capabili să vă asumați riscuri. Noi respectăm acest lucru. Dar asta nu schimbă îngrijorarea noastră profundă cu privire la prezența americanilor” în Rusia, a declarat Kirby reporterilor.

Karin Jean-Pierre i-a îndemnat pe toți cetățenii americani să nu călătorească în Rusia, iar pe cei care locuiesc sau călătoresc acolo să plece imediat.

Arestat preventiv

Un tribunal din Moscova a decis joi ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului „The Wall Street Journal”, reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni, relatează Reuters, care menţionează că aceasta este cea mai gravă acţiune împotriva unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit News.ro.

El a fost adus de la Ekaterinburg la Moscova, unde un tribunal, în cadrul unei audieri cu uşile închise, a dispus ca acesta să fie ţinut în arest preventiv până la 29 mai.

Agenţia rusă de presă TASS a precizat că acest caz a fost marcat ca fiind „strict secret”.

Lui Daniil Berman, un avocat care îl reprezintă pe reporter, nu i s-a permis să intre în sala de judecată şi nici nu i s-a permis să vadă acuzaţiile, a declarat Berman reporterilor aflaţi afară.

Un reporter Reuters a văzut cum Gershkovich, îmbrăcat într-o haină galbenă, a fost scos din clădirea tribunalului din Moscova după audiere şi urcat într-o dubă neagră de către agenţii FSB. El va fi deţinut cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB. Închisoarea din centrul Moscovei, datând din secolul al XIX-lea, este renumită că în perioada sovietică deţinea prizonieri politici.

Suspiciune de spionaj

Serviciul de securitate FSB al Rusiei anunţase joi dimineaţă că a deschis un dosar penal împotriva cetăţeanului american Evan Gershkovich sub suspiciunea de spionaj, iar Kremlinul a declarat că acesta a fost „prins în flagrant delict”.

Gershkovich, care lucrează pentru WSJ de ceva mai mult de un an, a declarat în faţa instanţei că este nevinovat.

Angajatorul său a spus că dosarul – primul caz penal intentat pentru spionaj împotriva unui jurnalist străin în Rusia post-sovietică – se bazează pe o acuzaţie falsă.

Conform legislaţiei ruse, spionajul poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.

Cazul este de natură să înrăutăţească şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi Statele Unite.

O reținere ca o „luare de ostatici”

Jurnalistul Shaun Walker, expert al publicației britanice The Guardian pentru Rusia și Europa de Est sugerează că Rusia l-a reținut pe Evan Gershkovich, colegul său de la Wall Street Journal (WSJ), deoarece la nivel înalt se discută un schimb cu doi spioni ruși.

„Dmitri Peskov spune acum că Evan Gershkovich de la WSJ a fost `prins în flagrant delict`. Viteza și convingerea cu care evoluează acest caz sugerează că a fost ordonat de la vârf, mai degrabă decât un caz local care se amplifică ca un bulgăre de zăpadă”, a scris pe Twitter Shaun Walker, autor al unei cărți despre Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin.

„Seamănă foarte mult cu o luare de ostatici pentru a majora `rezerva` Rusiei pentru un schimb de prizonieri”, a continuat el.

„Săptămâna trecută, în Slovenia, am aflat că sunt în curs negocieri la nivel înalt pentru un schimb cu doi spioni ruși sub acoperire arestați acolo. Dar că acestea au fost blocate din motive neclare. Ei bine, acum Rusia are un alt american de schimbat”, a mai spus Shaun Walker.

Moscova a confirmat că jurnalistul WST poate fi folosit ca monedă de schimb. „În trecut au avut loc schimburi cu cei deja condamnați. Să vedem cum evoluează povestea”, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Părintele Pimen de pe Athos critică dur românii care au animale de companie: Au ajuns să aibă doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi

Publicat

in

Părintele Pimen de pe Athos critică dur românii care au animale de companie: Au ajuns să aibă doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi

Părintele Pimen Vlad este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați duhovnici ai momentului. Datorită curajului său de a spune lucrurilor pe nume, fără menajamente, preotul a reușit să își formeze o comunitate care îl ascultă cu drag și interes de fiecare dată.

Recent, călugărul român din Muntele Athos a abordat un subiect extrem de sensibil care cu siguranță că îi vor aduce foarte multe critici din partea internauților.

Părintele Pimen Vlad șterge pe jos cu românii care au animale de companie

Duhovnicul a șters pe jos cu cei care au animale de companie în casă și aleg să facă avort atunci când apare o sarcină neașteptată.

„Niciodată n-am fost de acord să ţii animalul în casă. A ajuns acum fiecare să aibă animal de companie: doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în faţa lui Dumnezeu.

Animalele de ce au fost aduse: cum era înainte, erai la casă; aveai câinele câinele în curte să-ţi păzească casa, aveai o pisică, îţi făcea curat în jurul casei de şoareci. Dar nu să-l ţii în casă, să-i faci baie în cadă, dormi cu el. Animalul ăla care se linge peste tot îl pupi tu sau îi pui să mănânce în farfurie sau se aşază cu fundul pe pernă şi după aia pui tu capul. Dăm într-un lucru bolnăvicios.

Spunea cineva: ‘Câinele ăsta e salvarea mea că altfel cădeam în depresie’. Serios? Dar nu mai există Dumnezeu? Nu mai există săraci în lumea asta, orfelinate, ca să spui că suferi de singurătate? Ai timp liber, suferi de singurătate? Du-te şi fă voluntariat la un spital din ăla de bolnavi ultimul grad. Că sunt bătrâni aduşi la spital care nu mai au pe nimeni. Cineva să se ducă să-i îngrijească un pic că nu mai au timp asistentele. Du-te o zi pe săptămână şi fă lucrul ăsta să vezi cum îţi dispare depresia când vezi suferinţa celor din spitale. Du-te la un orfelinat şi spune să-ţi dea voie să faci voluntariat într-o zi, să vezi cum dispare depresia. Sau ai prea mult timp acasă după serviciu? Du-te câte două ore seara şi ajută pe cineva. Poţi să completezi lucrul ăsta fără să ţii nu ştiu câte animale în casă ca să-ţi mângâi singurătatea […]”, a declarat Părintele Vlad Pimen, în cadrul unui interviu.

Părintele Pimen Vlad a subliniat că în ziua de astăzi, omul vrea doar să primească, nu e dispus să ofere nimic

„Omul nu-i dispus să ofere nimic. Nu dragoste, nu compasiune, nu milă faţă de ceilalţi. El vrea doar să primească. Şi pentru că nu poate cumpăra cu bani lucrul ăsta de la oameni, zice: Îl plătesc pe unu şi primescc dragoste sinceră de la acela. O primeşte o perioadă interesat că i-ai dat cu bani şi vine şi te satisface sub o formă sau alta. Dar zice că de la un animal dacă i-a dat o bucată de pâine, l-a mângâiat un pic, primeşte toată dragostea. El doar caută să primească, nu e dispus să ofere. Şi la animal e simplu: i-ai dat două şuturi, fuge şi ţipă dincolo; i-ai aruncat o bucată de pâine, ţi-a venit iar la picioare. Pe când cu omul nu poţi să faci lucrul ăsta. Îl respecţi, te respectă; îl iubeşti, te iubeşte. Şi atunci preferă animalul, că face ce vrea cu animalul.

E o înşelare, dar foarte mulţi ajung în lucrul ăsta Şi oameni pe care-i vezi credicioşi; dacă te-ai atins de animalul lui, şi Dumnezeu dacă s-a atins de animalul lui, trebuie să dispară din viaţa lui. E o credinţă falsă […]Vrei companie? Ia şi naşte toţi copiii pe care ţi i-a dat Dumnezeu! Nu-i omorî, nu face avorturi, nu te proteja şi ţine câinii în casă”, a mai spus duhovnicul, potrivit romaniatv.net.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce intenționează să facă Iranul în următorii cinci ani în privința producției de gaze

Publicat

in

Iranul intenționează să crească producția de gaze la 1,3 miliarde de metri cubi pe zi în următorii cinci ani. Acest lucru a fost declarat de ministrul petrolului al Republicii Islamice Iran, Javad Ouji, la summitul VII al Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze (GECF) din Algeria, relatează Trend.

„Iranul intenționează să crească producția de gaze de la actualul 1,07 miliarde de metri cubi pe zi la 1,3 miliarde de metri cubi”, a spus Oudji.

Infuzie serioasă de bani pentru dezvoltarea complexului de producție de gaze

El a adăugat, de asemenea, că pentru atingerea acestui obiectiv, Iranul va aloca peste 80 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea complexului de producție de gaze.

Forumul Țărilor Exportatoare de Gaze (GECF) este o organizație interguvernamentală care reunește principalii exportatori de gaze din lume. Este format din 13 state care controlează o parte semnificativă din rezervele și exporturile de gaze ale lumii, inclusiv țări precum Rusia, Iran și Qatar.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend