Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing vor fi organizate în mai multe zone: ‘Cuibul de pasăre’ şi ‘Panglica de gheaţă’ sunt unele dintre ele

Publicat

in

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) vor fi organizate în trei zone, reutilizând în parte fostele situri ale JO de vară din 2008, precum “Cuibul de pasăre”, emblematicul stadion de atletism din capitala chineză, scrie AFP, citat de agerpres.

Cu 30 de zile înaintea ceremoniei de deschidere, iată o prezentare generală a principalelor situri ale JO 2022:

Beijing
Cu grinzile sale intersectate de oţel, evocând un “cuib de pasăre”, de unde şi porecla sa, Stadionul Olimpic cu cele 80.000 de locuri va găzdui ceremoniile de deschidere şi închidere.

Alte locaţii ale JO de vară din 2008 au fost, de asemenea, transformate. Printre acestea se numără “Cubul de apă”, fostul centru acvatic dedicat înotului, unde legendarul Michael Phelps a câştigat opt medalii de aur în 2008. Acesta a fost redenumit acum “Cubul de gheaţă” şi va găzdui probele de curling.

Palatul Sporturilor din Wukesong şi Palatul Naţional al Sporturilor, unde s-au derulat întrecerile de baschet şi gimnastică în 2008, au fost renovate pentru a găzdui turneele de hochei pe gheaţă, masculin şi feminin.

Printre puţinele edificii noi din Beijing, construite special pentru Jocurile de iarnă se numără un inel de patinaj viteză, acoperit şi cu o capacitate de 12.000 de locuri, supranumit “Panglica de gheaţă”.

În capitala Chinei au fost construite şi alte situri, inclusiv o platformă înaltă de 60 de metri, care va găzdui spectaculoasele probe de Big Air la schi şi snowboard.

Platforma a fost construită în apropierea turnurilor de răcire ale unei foste oţelării, care avea cândva zeci de mii de muncitori, înainte de a fi transformată într-un complex de birouri, baruri şi restaurante la modă.

Fabrica gigantică, o construcţie emblematică a Beijingului, fusese parţial închisă înaintea JO din 2008, pentru a limita emisiile poluante, înainte de a fi închisă definitiv în 2010.

Yanqing
Situată într-o regiune rurală şi muntoasă, la aproximativ 75 km de centrul oraşului, zona Yanqing este deja dotată cu pârtii de schi, hoteluri şi surse de apă caldă.

Aceasta va găzdui evenimentele de schi alpin. În total, 8.500 de spectatori vor putea asista la probe, pe marginea pistelor care prezintă o diferenţă de nivel de până la 900 de metri.

În Yanqing, prima pista de bob, skeleton şi sanie din China a fost construită special pentru Jocuri, având o capacitate de 2.000 de locuri pe scaune şi 8.000 în picioare.

Zhangjiakou
China a conectat micul oraş Zhangjiakou (la aproximativ 180 de kilometri nord-vest de Beijing) şi celelalte două zone olimpice printr-o linie feroviară de mare viteză.

Situl va găzdui evenimente de biatlon, schi fond, sărituri cu schiurile şi combinată nordică, precum şi schi freestyle şi snowboarding (excluzând Big Air).

Ca o caracteristică specială, trambulina de sărituri cu schiurile are o formă atipică, ce aminteşte de un “ruyi” tradiţional, un fel de sceptru chinezesc care simbolizează puterea şi norocul.

Competiţiile de schi freestyle şi snowboard se vor desfăşura într-o staţiune de schi existentă. Aceasta se află la câţiva kilometri de Satul Olimpic din Zhangjiakou, un ansamblu de apartamente înconjurate de munţi, cu o arhitectură care aminteşte de cabane.

Trei Sate Olimpice – câte unul pentru fiecare dintre cele trei zone – au fost construite pentru a găzdui peste 6.000 de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor. După Jocuri, acestea vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale.

Loading

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Premiul Nobel pentru Pace în 2024: Aleksei Navalnîi a devenit favoritul caselor de pariuri. Există peste 280 de candidați

Publicat

in

Peste 280 de candidați au fost nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace în 2024. Aleksei Navalnîi a devenit favoritul caselor de pariuri – dar premiul nu este acordat postum, scrie Reuters, relatează Meduza, conform Rador Radio România.

286 de candidați au fost nominalizați pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2024, relatează Reuters. Printre aceștia se numără Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Papa Francisc și biologul britanic David Attenborough.

Experții intervievați de agenție consideră că printre favoriții din acest an s-ar număra și Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA), Curtea Internațională de Justiție și secretarul general al organizației Antonio Guterres. În același timp, experții notează că acordarea premiului UNRWA va stârni controverse, mai ales pe fondul unor rapoarte conform cărora mai mulți angajați ai agenției au fost implicați în atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

La rândul lor, favoriții caselor de pariuri i-au preferat pe politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie din Rusia, și pepreședintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Reuters scrie că lui Navalnîi nu i se poate acorda premiul, deoarece premiul nu este acordat postum, iar Zelenski este puțin probabil să câștige, deoarece conduce o țară aflată în război.

Comitetul Norvegian Nobel poate decide, de asemenea, ca nimeni să nu primească premiul în acest an – acest lucru s-a întâmplat deja de 19 ori în istoria decernării premiului, cel mai recent caz este cel din anul 1972.

‘Poate că anul acesta Comisia Premiului Nobel pentru Pace nu ar trebui să acorde premiul și să se concentreze pe faptul că aceasta este o planetă aflată în război’, a declarat Dan Smith, șeful Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Câștigătorii Premiului Nobel 2024 vor fi anunțați între 7 octombrie și 14 octombrie. Comitetul Nobel norvegian va anunța câștigătorul premiului pentru pace pe 11 octombrie. În 2023, premiul a fost primit de activista iraniană pentru drepturile omului Narges Mohammadi.

Narges Mohammadi este cel mai important activist pentru apărarea drepturilor omului din Iran. A fost arestată de 13 ori și închisă în închisoare de cinci ori, dar ea nu încetează să lupte cu regimul nici din închisoare. În 2023, activista a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Pentru al V-lea an consecutiv, IQOS susține DIPLOMA Show. Ediția a XI-a a festivalului noii generații de artiști, arhitecți și designeri începe în 4 octombrie

Publicat

in

Între 4 și 13 octombrie, clădirea fostului restaurant CINA devine scenă pentru 145 de artiști emergenți. Un board creativ format din 57 de profesioniști a evaluat și selectat cele mai bune proiecte de diplomă ale absolvenților facultăților creativ-vocaționale din România dintr-un număr de 480 de înscrieri. Misiunea board-ului a fost aceea de a identifica talentul și originalitatea, astfel încât expoziția colectivă să prezinte o selecție cuprinzătoare și reprezentativă pentru cele 18 specializări din cadrul festivalului DIPLOMA, ajuns anul acesta la ediția a unsprezecea.

content-image

DIPLOMA Show explorează viziunea artistică a celor care vor contura viitorul industriilor creative. Puține țări găzduiesc manifestări similare, motiv pentru care festivalul este privit cu foarte multă apreciere și în afara țării. Scopul său este să creeze contextul în care studenții universităților vocaționale să se cunoască reciproc, dar și să aibă acces la specialiști, organizații din scena matură și public, cu care să intre în relație directă.

Pe lângă expoziția propriu-zisă, DIPLOMA Show 2024 va găzdui o serie de evenimente conexe, menite să încurajeze dialogul și schimbul de idei între noua generație de creatori și publicul larg. Programul include masterclass-uri, întâlniri cu expozanții, expoziții capsulă, un târg de artă și design, petreceri, concerte și alte contexte dedicate comunităților creative. Astfel, festivalul nu expune doar lucrări de artă, arhitectură și design,  ci creează și un spațiu de interacțiune și colaborare între diversele discipline creative.

Pentru un proiect precum DIPLOMA Show este vital să aibă parteneri pe termen lung care să aducă predictibilitate și sustenabilitate demersului creativ, dar și să înțeleagă foarte bine profilul celor care generează conținutul expozițiilor și pe cel al vizitatorilor și participanților la eveniment. Iar IQOS este un astfel de partener, pentru al cincilea an consecutiv. Ca partener care susține industriile creative și artiștii aflați la început de drum, IQOS a inițiat anul acesta o colaborare cu Simina Filat. Designerul, care a reprezentat România la Expoziția Internațională de la Dubai, va produce obiecte-surpriză în ediție limitată, pe care le va dărui în semn de apreciere celor mai fideli membri ai comunității IQOS.

Accesul la ediția a XI-a a DIPLOMA Show este gratuit și se va realiza în baza unui bilet care poate fi rezervat online. Mai multe detalii se găsesc pe canalele de comunicare DIPLOMA Show: website, Facebook sau Instagram.

content-image

Material susținut de IQOS

***

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Se apropie momentul decisiv! Când se discută în Consiliul JAI dacă România și Bulgaria intră în Schengen și terestru

Publicat

in

Preşedinţia ungară a Consiliului UE va prezenta în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg de săptămâna viitoare situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, informează un comunicat al Consiliului, în timp ce Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, care analizează evoluţiile din spaţiul de liberă circulaţie.

Miniştrii de interne, care se reunesc pe 10 octombrie la Luxemburg, vor face un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen.

Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluţiile înregistrate, precum şi ameninţările şi evoluţiile emergente din spaţiul Schengen.

Miniştrii vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităţilor ciclului anual al Consiliului Schengen, iar discuţia se va axa pe prioritatea legată de creşterea rezilienţei frontierelor externe, precizează comunicatul Consiliului UE, potrivit antena3.ro.

Preşedinţia ungară va prezenta, de asemenea, situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, mai menţionează comunicatul, reamintind că, la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România.

Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a Consiliului

Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a Consiliului, precizează sursa citată.

Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situaţiei la zi în ceea ce priveşte posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României şi Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spaţiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susţină o decizie politică în acest sens.

Totuşi, mai mulţi oficiali români şi bulgari au declarat că speră că România şi Bulgaria vor obţine o decizie privind aderarea integrală la spaţiul liber de circulaţie până la sfârşitul acestui an.

Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puţin timp înainte de sfârşitul anului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Presidential elections 2024/Ana Birchall registers candidacy with Central Electoral Bureau

Publicat

in

Ana Birchall on Friday submitted her independent candidacy for the presidential elections to the Central Electoral Bureau.

The Central Electoral Bureau for the election of the President of Romania in 2024 (BEC) informed, in a press release, that Ana Birchall’s independent candidacy was registered, together with the electoral sign that will be used in this year’s elections. “Romania is tired of circus, of lies, impostures, incompetence and propaganda, so we should start making quality, true politics, in the service of the people. And I also want to say to those who believe that this (…): here I am in front of you, more prepared than ever. I managed to collect the signatures and come before you, presenting myself as a valid and serious candidate and I don’t play with the Romanians’ hopes. I really do want to heal Romania and I won’t stop working towards this,” said Birchall on this occasion.

She said that her CV clearly shows that he is “a very prepared candidate for the presidency of Romania.”

Birchall thanked those who supported her unconditionally. “It was not easy, I went through a media boycott, but I have reached this moment when my candidacy is officially submitted,” she added.

The deadline for the final submission of applications is October 10, 2024.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Reînvie un brand care a marcat viața de zi cu zi a românilor în comunism – Cel mai mare producător de carne de porc redevine Comtim

Publicat

in

La două decenii de la intrarea pe piața din România, cel mai mare producător de carne de porc din țară, Smithfield România, a anunțat un proces amplu de rebranding corporate. Începând din luna octombrie 2024, compania va funcționa sub denumirea „Comtim Romania SRL”, readucând în prim-plan brandul tradițional Comtim, cel mare mare producător de carne de porc din sud-estul Europei în perioada comunistă.

Schimbarea vine într-un moment simbolic pentru companie, care marchează 20 de ani de activitate în România. Obiectivul rebrandingului este acela de a oferi publicului „o imagine clară asupra valorilor și misiunii companiei, precum și asupra modului sustenabil în care se produce carne de porc 100% românească”.

„Noul nume aduce un tribut pentru tot ce a însemnat Comtim în trecut și pentru profesioniștii care au pus industria cărnii la loc de cinste. Ne prezentăm publicului așa cum suntem: o companie solidă care setează standardele de excelență în industrie”, a declarat Goran Panici, Director General al Comtim Romania.

Tradiție și sustenabilitate

Compania își propune să continue evoluția puternic ancorată în tradiția locală, dar orientată spre viitor, cu accent pe inovație și sustenabilitate. Brandul Comtim, relansat acum sub umbrela noului nume, a fost un reper al industriei alimentare românești încă din 1967, iar actualul rebranding este perceput ca o reafirmare a angajamentului față de calitatea produselor românești.

Activitatea Comtim Romania SRL „va rămâne fidelă valorilor care au consacrat compania: bunăstarea animală, siguranța angajaților, calitatea și siguranța alimentară, grija pentru mediu și sprijinul oferit comunităților”, transmite compania.

Reorganizare la nivel global

Rebrandingul Comtim Romania SRL are loc în contextul unei reorganizări internaționale, prin care operațiunile companiei din SUA, Europa și China vor funcționa independent. Divizia românească va raporta la nivel european către Morliny Foods, consolidându-și astfel prezența pe piața europeană a cărnii de porc.

Despre Comtim Romania

Compania desfășoară un model integrat de producție „din fermă în furculiță” în zona de Vest a României, cu scopul de a oferi consumatorilor carne de porc de calitate superioară, 100% românească. Animalele sunt crescute în ferme proprii și hrănite cu cereale produse local, susținând astfel economia regională și protejând tradiția agricolă locală.

În plus, Comtim Romania se angajează să minimizeze impactul ecologic al operațiunilor sale prin soluții inovatoare și practici sustenabile.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Dezvăluiri – Cu cât a plătit Wagner un mercenar pentru a lupta în celebra bătălie de la Bahmut

Publicat

in

Postul de televiziune RTVI anunţă că un participant la asaltul lansat asupra oraşului Bahmut a anunțat că primea un salariu de 240.000 de ruble (aprox. 2.500 dolari americani) în timp ce era angajat în gruparea Wagner, relatează Rador Radio România.

Konstantin Lugovoi, fost membru al companiei militare private Wagner, care a luat parte la asaltul asupra orașului Bahmut (Artemivsk – numele rusesc) din autoproclamata republică populară separatistă Doneţk, a recunoscut că pe la începutul înrolării sale în gruparea Wagner primea un salariu de 240.000 de ruble. Declaraţiile sale sunt citate de postul de televiziune RTVI.

După ce a fost numit comandant al unei unități de asalt, bărbatul a început să primească suma de 260.000 de ruble, adică în jur de 3000 de dolari americani Comandantul Wagner avea sub comanda sa până la 300-400 de persoane, câte 25-30 de grupuri de asalt care acţionau în mod simultan.

Într-o conversație purtată cu postul de televiziune RTVI, Lugovoi a declarat că decizia de a se alătura Wagner a fost una intuitivă, bazată pe cunoaşterea realităţii, pentru că el era un apropiat al companiei, care avea unități de informații, unde el se ocupa de tactica Direcției Principale de Informații (GRU, subordonată Ministerului rus al Apărării).

Pe 23 septembrie, presa a anunţat că un alt fost luptător Wagner, Mihail Ostrianski, a preluat conducerea Dumei locale (Parlamentul regional) din districtul urban Krasnovişersk din ţinutul Perm. Un alt comandant al Wagner a devenit consilier al unui președinte dintr-un stat african.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend