Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jocurile lui Viktor Orban cu două zile înainte de alegeri. Și-a retras candidatul din cursa pentru Primăria Budapesta ca să-l elimine pe actualul primar

Publicat

in

Partidul Fidesz a scos-o pe Alexandra Szentkirályi din cursa pentru Primăria Budapesta. Ulterior, formațiunea a anunţat că-l susţine pe Dávid Vitézy, candidat independent.

Potrivit informațiilor ziarului Népszava, decizia ar fi fost luată pe baza unui sondaj care a arătat că Alexandra Szentkirályi ar obține la alegerile din 9 iunie un scor maxim de 20%.

Politicianul Alexandra Szentkirályi și-a anunțat decizia, vineri dimineță, într-un videoclip de pe Facebook.

„Pentru mine, cel mai important lucru este că Gyurcsány și Karácsony să plece de la conducerea oraşului. Așadar, lăsând loc schimbării, îmi retrag candidatura pentru primărie şi voi continua campania fiind cap de listă pentru Fidesz, pentru capitală.

În același timp, îi rog pe toți susținătorii mei să-l voteze pe Dávid Vitézy la buletinul de primărie, iar pe buletinul de vot pentru lista Fidesz-KDNP pe care o conduc. Așa este posibilă schimbarea, așa este posibilă victoria”, a scris Alexandra Szentkirályi, pe Facebook.

Reacția lui Dávid Vitézy

Prima victorie am obţinut-o, urmează a doua, duminică – a declarat vineri, pe pagina sa de socializare, Dávid Vitézy, candidat comun pentru primăria capitalei din partea partidului Politica Poate Fi Altfel şi al asociaţiei „Pentru Budapesta cu Dávid Vitézy”, candidatul comun la funcţia de primar al Budapestei, ca reacţie la anunţul retragerii candidatului coaliţiei de guvernământ, Alexandra Szentkirályi.

Dávid Vitézy a scris: în momentul în care a început campania sa pentru funcţia de primar general, a ştiut că trebuie să învingă atât politica guvernului vizavi de Budapesta, „marcată de numele lui János Lázár, care blochează orice dezvoltare importantă”, cât şi „inerţia tergiversatoare” a primăriei conduse de Gergely Karácsony, „care arată cu degetul la alţii şi se plânge, fiind preocupat cu ambiţii politice la scară naţională”.

Dávid Vitézy a declarat că ia act de decizia Alexandrei Szentkirályi; în opinia sa, acest anunţ este „semnul renunţării la locul al treilea, în urma dezbaterii candidaţilor la primăria generală”. După dezbatere, sondajele anterioare nu au mai fost valabile, iar retragerea Alexandrei Szentkirályi şi performanţa sub aşteptări a lui Gergely Karácsony au ca efect schimbarea şanselor în privinţa alegerii primarului general – a evaluat Dávid Vitézy. El consideră că a devenit clar: singurul contracandidat cu şanse de câştig este el însuşi.

Totodată el a precizat că, în calitate de primar general, nu va forma o coaliţie nici cu Fidesz, nici cu Coaliţia Democratică (DK), ci va crea o majoritate în adunarea generală a Budapestei pornind de la problemele actuale şi pe baza programului său. El nu va avea viceprimar nici din partea Fidesz, nici din partea DK, în loc de „cadre de partid ratate” va conduce Budapesta şi regiile capitalei cu profesionişti. „Oamenii lui Gyurcsány vor pleca, dar oamenii lui Orbán nu vor fi lăsaţi să le ia locul” – a spus candidatul.

El a adăugat: programul său este încă valabil, spune NU creării unui „Maxi-Dubai”, căii ferate aeriene chinezeşti şi „oligarhilor”, şi spune DA pentru ca Budapesta să poată beneficia de fondurile europene şi resursele interne care i se cuvin, să înceapă dezvoltarea căilor ferate suburbane.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

FOTO Scandal în Ucraina: unul dintre cei mai importanți șefi de la Finanțe este acuzat de luare de mită / Riscă zece ani de închisoare

Publicat

in

Șeful adjunct interimar al Serviciului Fiscal de Stat din Kiev a fost reținut și acuzat de luare de mită de la diverse firme, totul în schimbul acordării de licențe de „întreprinzător”, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la 12 iulie.

Într-o postare pe Facebook, SBU a declarat că bărbatul în cauză ar fi luat bani de la directorul unei companii din Kiev, care se ocupă cu vânzarea angro de combustibil. “În schimbul unei ‘recompense‘ bănești, oficialul a promis că va acorda antreprenorului licențe pentru vânzarea de combustibil”, se arată în comunicat.

Dacă va fi condamnat, acesta riscă până la 10 ani de închisoare

El ar fi folosit un intermediar pentru a primi mita în două părți. Aceștia au fost observați de SBU în timpul primei tranzacții și reținuți în timp ce efectuau cea de-a doua. “Se desfășoară acțiuni de investigare care vizează identificarea și urmărirea penală a tuturor autorilor”, a adăugat SBU.

Bugetarul de la Fisc a fost inculpat în temeiul articolului 368 din Codul penal al Ucrainei – acceptarea unei oferte, promisiuni sau primirea unui beneficiu necuvenit de către un funcționar.

Citeste mai mult

NATIONAL

Institutul Elie Wiesel critică decizia Bisericii Ortodoxe – Un preot canonizat, acuzat că ar fi fost legionar

Publicat

in

În cadrul ședinței de lucru desfășurate joi și vineri sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea a 16 sfinți români. Printre aceștia se numără figuri bine cunoscute precum părinții Arsenie Boca, Sofian Boghiu, Paisie Olaru, Dumitru Stăniloae și Ilie Cleopa. De asemenea, lista include și pe părintele Ilie Lăcătușu, ceea ce a generat o reacție din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

Institutul “Elie Wiesel” a atras atenția asupra trecutului controversat al părintelui Ilie Lăcătușu, despre care se afirmă că ar fi fost legionar. Alexandru Florian, directorul institutului, a declarat pentru G4Media că decizia de a-l canoniza pe Lăcătușu ar putea fi o greșeală din cauza implicării sale în Mișcarea Legionară și a slujirii în Transnistria în perioada 1942-1943. Florian subliniază lipsa de empatie a acestuia față de soarta evreilor deportați în Transnistria, unde a avut loc un pogrom la Odesa în 1941, cu peste 20 de mii de victime.

“Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lăcătușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată,” a declarat Florian.

Contextul istoric al Părintelui Ilie Lăcătușu

Născut în 1909, Ilie Lăcătușu a fost hirotonit preot în 1934 și a servit în diverse parohii până la arestarea sa de către regimul comunist în 1952. A fost trimis la Canalul Dunăre – Marea Neagră și, ulterior, în lagărul de la Periprava. După eliberare, a continuat să slujească în diferite parohii până la pensionarea sa în 1978. Ilie Lăcătușu a decedat în 1983 și este înmormântat în cripta Cimitirului Adormirea Maicii Domnului din București.

În anul 2000, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române i-a deschis un dosar de canonizare, iar decizia recentă a Sfântului Sinod vine în urma acestui proces de evaluare.

Subiectul canonizărilor, inclusiv cel al părintelui Lăcătușu, a fost primul punct de pe agenda ședinței Sfântului Sinod. Patriarhul Daniel a explicat că textele liturgice ale unora dintre sfinți urmează să fie completate și diortosite într-o viitoare ședință a Sfântului Sinod. De asemenea, a menționat că decizia a fost supusă Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, având în vedere că sfinții și-au sfârșit viața pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Părintele Patriarh Daniel a anunțat că această canonizare face parte dintr-o serie de acțiuni care vor culmina cu aniversarea centenarului Patriarhiei Române în 2025.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend