Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Japonia se înarmează: Premierul Fumio Kishida cere ca bugetul apărării să ajungă la 2% din PIB până în 2027

Publicat

in

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a cerut cabinetului său să crească cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2027, de la un nivel de aproximativ 1%, care a fost stabilit de mult timp, transmite AFP, citat de news.ro.

Kishida a anunţat planul miniştrilor săi de apărare şi de finanţe la sfârşitul zilei de luni, în contextul în care Japonia îşi revizuieşte strategiile de apărare şi securitate pentru a face faţă ameninţărilor tot mai mari din partea Chinei, precum şi peisajului geopolitic în schimbare după invazia Rusiei în Ucraina. În august, ministerul apărării a prezentat o cerere de buget de 40 de miliarde de dolari, dar cifra nu va fi finalizată până când guvernul nu va finaliza actualizările mai multor politici de apărare.

“Vom lua măsuri bugetare pentru a creşte cheltuielile pentru apărare şi alte cheltuieli la două procente din PIB-ul actual până în 2027”, a declarat ministrul apărării Yasukazu Hamada reporterilor după discuţiile cu Kishida. Cheltuielile de apărare ale Japoniei au fost stabilite la aproximativ unu la sută din PIB sau mai puţin timp de decenii, dar Partidul Liberal Democrat al lui Kishida a semnalat planuri de a creşte această cifră mai aproape de standardul NATO de doi la sută. presiunea crescândă din partea Chinei, inclusiv exerciţiile militare şi prezenţa de nave în jurul insulelor disputate cu Japonia, precum şi invazia Rusiei în ţara vecină, au contribuit la crearea unui sprijin pentru creşterea cheltuielilor.

O serie de lansări de rachete de către Coreea de Nord, inclusiv unele care au călătorit deasupra Japoniei, au ascuţit, de asemenea, opiniile. Problema a fost controversată în Japonia din mai multe motive, inclusiv constituţia pacifistă de după război a ţării, care limitează capacitatea sa militară la măsuri aparent defensive. Presa locală a declarat că una dintre ţintele cheltuielilor suplimentare ar fi capacitatea de “contraatac” – arme care pot viza locurile de lansare a rachetelor inamice şi care sunt descrise de Tokyo ca fiind defensive. Un sondaj publicat luni de agenţia de ştiri Kyodo a arătat că peste 60 la sută dintre respondenţi erau în favoarea obţinerii unei “capacităţi de contraatac”.

O altă problemă controversată este modul de plată a cheltuielilor suplimentare pentru apărare, creşterea taxelor fiind nepopulară, inclusiv în interiorul PDL-ului lui Kishida. Guvernul Japoniei este deja împovărat de costuri enorme asociate cu o populaţie îmbătrânită şi în scădere, precum şi cu redresarea post-pandemică şi consecinţele războiului din Ucraina.

Sondajul Kyodo a constatat că aproximativ o treime dintre respondenţi sunt în favoarea reducerilor de cheltuieli în alte părţi ale bugetului guvernamental pentru a plăti pentru creşterea cheltuielilor pentru apărare. Puţin peste 22 la sută au susţinut creşterea impozitelor pe profit, iar 13 la sută sunt în favoarea emiterii de obligaţiuni guvernamentale.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Nebunie în Orientul Mijlociu: zeci de avioane și-au schimbat brusc traseul, după ce Israelul a declanșat atacul

Publicat

in

De

Mai multe avioane care survolează Iranul și-au schimbat brusc traseul. Decizia a fost luată imediat după exploziile din centrul Iranului, generate de un atac al Israelului. Principalul aeroport din Teheran a fost închis temporar, informează Mediafax.

Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis pentru toate zborurile până la ora 07.00 GMT, potrivit unei notificări adresate aviatorilor postată de Administrația Federală a Aviației SUA.

Unele zboruri ale Emirates și Flydubai care survolau Iranul vineri dimineață au făcut viraje bruște pentru a ieși din spațiul aerian iranian, conform Flightradar24, anunță Reuters.

Aeroporturi închise, trafic aerian perturbat

Un zbor de la Dubai la Teheran a fost redirecționat, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran s-a închis. Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că zborurile din Dubai către Iran au fost anulate.

„Zborul Flydubai FZ 1929 de la Dubai la Teheran pe 19 aprilie a revenit la Dubai din cauza închiderii Aeroportului Teheran (IKA). În conformitate cu NOTAM-ul emis, zborurile noastre către Iran astăzi au fost anulate. Siguranța pasagerilor și a echipajelor este prioritatea noastră”, a spus purtătorul de cuvânt.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prima țară mare care le solicită cetățenilor să plece din Israel: se așteaptă un atac puternic al Iranului

Publicat

in

De

Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul de urgență. Anunțul a fost făcut după incidentele nocturne din Iran care par să fie un atac israelian asupra unor ținte iraniene. Australienii avertozează că situația în regiune se poate deteriora rapid, informează Mediafax.

Departamentul de Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian (DFAT) i-a îndemnat pe cetățenii săi din Israel „să plece dacă o pot face în siguranță”, potrivit CNN.

„Există o mare amenințare de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate s-ar putea deteriora rapid. Îndemnăm australienii din Israel sau din teritoriile palestiniene ocupate să plece dacă este sigur să facă acest lucru”, potrivit unui mesaj publicat pe contul Smart Traveler de pe X, care postează sfaturi de la DFAT.

S-ar putea închide spațiul aerian

Departamentul a avertizat că „atacurile militare pot duce la închiderea spațiului aerian, anularea zborurilor și devieri și alte întreruperi de călătorie”.

Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv „poate întrerupe operațiunile din cauza problemelor de securitate din zonă în orice moment și cu un preaviz scurt”, mai scrie în mesaj.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din orașul Isfahan din centrul Iranului. Mai multe investigații au fost lansate. Nu este clar dacă atacul aerian vizează mai multe regiuni sau doar baza de producție din Isfahan, unde probabil au fost fabricate dronele folosite pentru a ataca Israelul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend