Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jandarmeria Română confirmă că șeful instituției este vizat de verificări DNA după ce și-a pontat ore suplimentare în perioada stării de urgență

Publicat

in

Jandarmeria Română confirmă că DNA a început o anchetă și face verificări după ce în spaţiul public au apărut informaţii că şeful instituţiei, colonelul Bogdan Enescu, şi-ar fi pontat ore suplimentare în perioada stării de urgenţă.

Informaţia a fost confirmată pentru Mediafax de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Sorin Despina, care a prezentat şi motivele pentru care Bogdan Enescu a ajuns să lucreze mai multe ore decât în mod normal.

“Confirm că există o anchetă în desfăşurare a DNA, care vizează verificarea informaţiilor apărute în spaţiul public. Jandarmeria a pus la dispoziţie toate documentele necesare şi oferă tot sprijinul pentru aflarea adevărului. Într-adevăr, există ore suplimentare în luna martie, însă acestea au fost determinate de gestionarea situaţiei COVID-19, mai ales că, în acea perioadă, inspectorul general nu a avut adjunct şi a trebuit să gestioneze mai multe activităţi”, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei.

În ceea ce priveşte controlul intern declanşat de Ministerul de Interne, Sorin Despina spune că există o misiune de audit, însă această este una regulată şi e în plină desfăşurare, vizând întreaga activitate a instituţiei.

Bogdan Enescu a fost împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române în decembrie 2019 şi vine din poziţia de inspector-şef al Jandarmeriei Ilfov, funcţie ocupată din ianuarie 2013.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Rușii rămân fără tunuri și tancuri din epoca sovietică – Când ar putea fi atins punctul critic

Publicat

in

Analiștii occidentali raportează că Rusia a deconservat armele acumulate în epoca sovietică, dar până la 70% dintre tancurile vechi „nu s-au mișcat”, iar altele au fost spălate și date ca noi. De asemenea, rușii scot țevile de artilerie din echipamentele vechi și le instalează pe obuziere autopropulsate. Dacă acest lucru va continua, Federația Rusă va atinge un „punct critic de epuizare” în 2025, notează The Economist.

„Ofensiva larg mediatizată a Rusiei asupra Harkivului din nord, care a început în mai, se sfârșește. Avansurile sale în altă parte de-a lungul liniei frontului, în special în Donbass, au fost banale din punct de vedere strategic și au fost realizate doar cu un preț enorm.

Întrebarea acum nu este atât dacă Ucraina va putea continua lupta, cât cât timp va putea Rusia să-și mențină ritmul actual de operațiuni.

Problema cheie nu este resursele umane. Rusia pare să fie capabilă să continue să recruteze încă aproximativ 25.000 de soldați în fiecare lună pentru a menține puterea din prima linie la 470.000.

Producția de rachete pentru lovirea infrastructurii ucrainene este, de asemenea, în creștere rapidă.

Dar, în ciuda tuturor discuțiilor că Rusia s-a transformat într-o economie militară, cheltuind aproximativ 8% din PIB-ul său pe cheltuieli militare, ea este capabilă să înlocuiască pierderile uluitoare ale tancurilor, vehiculelor blindate de infanterie și artileriei, doar prin scoaterea lor din depozit și refacerea stocurilor acumulate în perioada sovietică. Deși aceste rezerve sunt vaste, ele nu sunt nelimitate.”

Detalii: Conform celor mai multe estimări ale serviciilor de informații, Rusia a pierdut aproximativ 3.000 de tancuri și alte 5.000 de vehicule blindate în primii doi ani de război.

Site-ul olandez de informații cu sursă deschisă Oryx estimează numărul de pierderi de tancuri rusești pentru care există dovezi fotografice sau video la 3.235, dar sugerează că cifra reală este „mult mai mare”.

Oleksandr Golts, analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm, spune că președintele rus Vladimir Putin datorează URSS un depozit uriaș de arme care au fost acumulate în timpul Războiului Rece.

În special, când fostul ministru al Apărării al Federației Ruse Serghei Shoigu s-a lăudat în decembrie 2023 că au fost livrate 1.530 de tancuri în cursul anului, a uitat să spună că aproape 85% dintre ele nu erau tancuri noi, ci vechi (în mare parte T -72, precum și T-62 și chiar unele T-55 care datează imediat după cel de-al Doilea Război Mondial), care au fost scoase din depozit și spălate și curățate.

De la invazie, aproximativ 175 de tancuri T-90M destul de moderne au fost trimise pe front. Conform estimărilor Iiss, ​​volumul anual de producție din acest an se poate apropia de 90 de rezervoare.

Analistul CCI Michael Gjerstad susține că majoritatea T-90M-urilor sunt de fapt upgrade-uri ale T-90A mai vechi.

O altă problemă pentru Federația Rusă este producția de butoaie de artilerie. În prezent, cu ajutorul Coreei de Nord, Rusia are suficiente obuze, probabil aproximativ 3 milioane: „dar dezavantajul unei intensități atât de mari a focului este uzura butoaielor”. Da, în unele puncte fierbinți, butoaiele obuzierului trebuie înlocuite după doar câteva luni.

Rușii au decis să scoată butoaiele din vechea artilerie remorcată și să le instaleze pe obuziere autopropulsate. Analistii cred ca pana la inceputul lui 2024 au fost inlocuiti aproximativ 4.800 de barili. Cât timp rușii pot continua să facă asta depinde de starea celor aproximativ 7.000 de butoaie care pot rămâne.

Cea mai mare problemă apare cu tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei

În luna februarie a acestui an, conform estimărilor SIMIS, Rusia ar putea avea aproximativ 3.200 de tancuri în depozitele sale, însă, potrivit analiștilor, până la 70% dintre acestea „nu s-au mișcat nici măcar un centimetru de la începutul războiului”.

O mare parte din T-72 a fost în depozit deschis de la începutul anilor 1990 și este probabil în stare foarte proastă.

Potrivit analiștilor, la ritmul actual de uzură, tancurile și vehiculele de infanterie rusești aflate în depozit vor atinge un „punct critic de epuizare” până în a doua jumătate a anului 2025.

„Dacă nimic nu se va schimba, până la sfârșitul acestui an, trupele ruse ar putea fi obligate să-și schimbe poziția într-una mai defensivă… Acest lucru poate deveni evident până la sfârșitul verii. Interesul lui Putin de a încheia un armistițiu temporar este se așteaptă să crească.”

Citeste mai mult

NATIONAL

O femeie și-a organizat nunta perfectă, dar a fost ‘părăsită’ în fața altarului: Elena inventase totul, mirele nu există

Publicat

in

Elena, o profesoară în vârstă de 40 de ani organizase nunta sa ideală și chiar plătise totul (inclusiv rochia, buchetele, restaurantul și florile de nuntă). Se pare însă că ‘mirele’ nu știa nimic despre asta. Mai mult, este a doua oară când i se întâmplă acest lucru, după ce și în toamnă a fost ‘abandonată’ în fața altarului.

Protagonista acestei povești ciudate este o femeie de 40 de ani din Puglia. Femeia a inventat nunta din senin. După ce și-a îmbrăcat rochia de mireasă, a rugat un șofer să o ia de la apartamentul ei din centrul istoric al orașului Taranto și a mers la Catedrala Sfântul Martin. A așteptat ore întregi – în zadar – sosirea „mirelui” ei, un bărbat în vârstă de 50 de ani care „predă la școala unde lucrez”, i-a explicat mai târziu femeia preotului care încerca să o consoleze.

Nici nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru. Se întâmplase deja în octombrie 2023 și tot cu acea ocazie, femeia de 40 de ani povestise că a fost abandonată la altar. El, un mire fără știrea ei, este de fapt prins într-o aventură amoroasă. Contactat telefonic de Repubblica, el a declarat că nu este la curent cu nimic: „Înainte de a interveni în această chestiune, trebuie să mă confrunt cu avocatul meu”.

Femeia mai organizase o nuntă ‘fără mire’ și în octombrie

Potrivit presei din Peninsulă, după „prima încercare” de căsătorie din toamna anului trecut, femeia a încercat din nou și s-a prezentat la biserică în martie. Ea reușise să convină asupra datei de 10 iulie pentru nuntă. Cu toate acestea, florarul pe îl contractase femeia îl avertizase pe preot: „Se pregătește această nuntă, dar din câte știm noi, cei doi nici măcar nu sunt logodiți”.

Așa că preotul a invitat-o pe mireasă să vină cu viitorul ei soț pentru a afla ce se întâmplă. Dar a inventat o scuză: „Nu putem fi văzuți împreună înainte de nuntă”. În afară de flori, ea rezervase și restaurantul pentru recepția de nuntă, plătise un avans de șase mii de euro și cumpărase chiar și mărturiile de nuntă.

Primarul din Martina Franca, Gianfranco Palmisano, a decis să predea cazul serviciilor sociale. Acum, însă, femeia își riscă locul de muncă de la școală și chiar o plângere din partea mirelui neștiutor.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend