Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iunie 2024 are mari șanse să intre în topul celor mai calde luni din România. Explicațiile meteorologilor

Publicat

in

Luna iunie din 2024 va intra cu siguranță în topul celor mai calde luni iunie din istorie, în România, după ce în prima decadă temperaturile medii au fost cu 3 grade Celsius mai ridicate decât ar fi fost normal. Marți vor fi 39 C în țară, iar prognozele indică temperaturi mari și în următoarele săptămâni. Totuși, vor fi și locuri mai răcoroase, în nordul țării.

Peisaj de inceput de varaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Temperaturile rămân foarte ridicate mai mult de zece ore pe zi

Pentru primele zece zile ale lunii iunie, temperatura medie pe țară a fost de +20,9 C, ceea ce înseamnă cu 3,2 C mai mult decât media din perioada 1971-2000, a spus pentru HotNews.ro meteorologul Gabriel Băncilă de ANM.

„Este o probabilitate foarte mare ca luna iunie din 2024 să se înscrie în topul celor mai călduroase luni iunie din țară și vom vedea dacă va fi cea mai caldă și pe ce loc se va înscrie în top”, spune Gabriela Băncilă. Nu putem știi cu 19 zile înainte de finalul lunii pe ce loc se va clasa, dar va fi unul ridicat, dat fiind că a fost mai cald până acum și că estimările ANM pe următoarele săptămâni indică valori de temperatură mai ridicate decât cele specifice perioadei, mai ales în sud și sud-est.

Cea mai caldă lună iunie de până acum, cea din anul 2019, a avut pentru întreaga perioadă o temperatură de 20,9 C pe țară, iar dacă se va menține temperatura pe parcursul acestei luni, ea va ajunge pe primul loc.

  • „Trebuie să ținem cont de ceva ce se întâmplă în această perioadă de vară și de val de căldură: nopțile sunt foarte calde, iar temperaturile ridicate se ating devreme și apoi se mențin ore în șir”, spune Gabriela Băncilă, explicând faptul că o zi în care este foarte cald încă de dimineață, și căldura ține până seara târziu, este greu de suportat, iar stresul termic este ridicat. În aceste zile sunt locuri unde temperaturile trec de 26-27 C încă de la 8-9 dimineața și rămân peste acest nivel până la finalul zilei. Un exemplu: luni la ora 22 erau +29 C la Zimnicea, după ce maxima zilei a fost de +37,2 C (după ora 15).

Mai ușor de suportat este o zi în care minima pleacă de la 17-18 C. Media temperaturii este foarte importantă într-un val de căldură, fiindcă îți dă o idee despre stresul termic la care este supus organismul uman.

Cum arată recordurile meteo ale lunii iunie în România

Iunie a tot fost o lună foarte caldă în ultimii ani, aducând și temperaturi de peste 39 C și nopți cu minime de peste 20 C. Iunie a fost excepțional de caldă în 2019 și 2012, iar cele mai răcoroase luni iunie au fost în anii 70 și 80 ai secolului trecut (anii 1976, 1984, 1985 și 1974). Nu vor mai veni astfel de luni răcoroase.

Temperatura medie pe țară este calculată din datele de la 155 de stații meteo. Media pe țară pentru luna iunie – intervalul de referință 1991-2020 – este de 18.8 C. Pentru stația meteo București Filaret, media multianuală este de 21,3 C (pentru luna iunie, intervalul 1961-2023). În cele mai calde luni iunie, medie a trecut de 23 C.

Cea mai ridicată medie de temperatură pentru luna iunie în ultimii ani a fost de +23,9, la Drobeta Turnu Severin, în 2022.

Valul de căldură din sudul țării are intensități diferite de la o zonă al alta și de la o zi la alta, dar mai trebuie ținut cont de un lucru: în partea de nord a țării este mai răcoare și temperaturile sunt mult mai mici decât în sud și acest lucru contează la media finală a lunii. Spre exemplu, la ora publicării acestui articol erau maxime de 35 C în Dobrogea, însă nicăieri în Transilvania sau Maramureș nu erau temperaturi de peste 25-26 C.

Extrem de caldă a fost și dimineața zilei de 11 iunie 2024, cu minime ce nu au scăzut cu +23 C la Zimnicea și +22,7 C la Giurgiu. În Transilvania au fost și minime de sub 15 C.

Cele mai calde cinci luni iunie de când există date meteo complete au fost în acest secol.

Când au fost cele mai calde luni iunie și care a fost temperatura medie pe țară (date ANM):

  • 2019: +20,9 C
  • 2012: +20,7 C
  • 2007: +20,5 C

Cea mai rece lună iunie:

  • 1976: +15,9 C

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Elena Lasconi, despre scandalul legat familia tradițională: Nu a fost cu ghinion / Drulă m-a scos de pe lista de la europarlamentare

Publicat

in

Primarul reales al municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a mărturisit sâmbătă că a trecut prin momente dureroase în noiembrie 2023, după dezbaterile aprinse privind declarația sa conform căreia a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională din 2018. Ea a precizat că liderul USR, Cătălin Drulă, a decis să o scoată de pe lista candidaților la alegerile europarlamentare.

Ea a dezvăluit că nu consideră că ceea ce s-a întâmplat atunci, când a fost scoasă de pe lista de pe lista de candidaţi a USR pentru alegerile europarlamentare, unde ocupa primul loc, a fost ghinion, Lasconi dezvăluind, în schimb, că a trecut prin momente dureroase.

„Din punctul meu de vedere, nu a fost cu ghinion. Vedeţi, Dumnezeu are metode interesante de a lucra. A fost cu durere, atunci, pentru mine. (…) Nu are niciun sens să mai reluăm toată discuţia aia (din USR, de după emisiune – n.r.) care este istorie, din punctul meu de vedere. Mi-a comunicat (Cătălin Drulă, fostul preşedinte al USR – n.r.) să mă dau jos de pe listă, în sensul ăsta. Eu am spus că dacă decide Biroul Naţional chestia asta, nu am nimic împotrivă, că nu eu m-am cocoţat”, a declarat Elena Lasconi în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv, scrie News.ro.

Aceasta a precizat că nu forul de conducere al USR a decis schimbarea sa din fruntea listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare, ci hotărârea a fost luată de Cătălin Drulă.

„Nu a fost nicio înţelegere. El a decis, ceea ce nu voi face eu niciodată. Ca preşedinte al USR nu voi face niciodată fără să mă consult, plus că nu există situaţii de criză peste care să nu poţi să treci, nu există aşa ceva! Adică, doar pentru incompetenţi”, a spus Lasconi.

În luna noiembrie, Elena Lasconi, la acea vreme cap de listă USR la alegerile europarlamentare, dezvăluia că a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională din 2018.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi în emisiunea Insider politic, de la Prima TV. Declaraîia a determinat reacţii vehemente din partea fiicei sale, Oana.

„Sunt în şoc şi absolut dezgustată. Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama”, a afirmat tânăra.

Ulterior, preşedintele USR Cătălin Drulă a susţinut că Elena Lasconi nu a fost scoasă de pe lista pentru alegerile europarlamentare din cauza faptului că a votat favorabil la referendumul pentru familia tradiţională.

„S-au întâmplat mai multe lucruri: chestiuni legate de familie, de o zonă intimă, de o anumită atenţie care ne-ar fi dăunat acum în campanie. Plus că Elena şi-a dorit foarte mult să continue la Câmpulung”, a spus Cătălin Drulă, la Prima TV. Liderul USR nu considera că Elena Lasconi va pleca din partid.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ciclistul Remco Evenepoel, care suferă de o răceală, nu-şi va apăra titlul de campion al Belgiei pe şosea

Publicat

in

Ciclistul Remco Evenepoel, care suferă de o răceală, nu-şi va apăra titlul de campion al Belgiei pe şosea, duminică la Zottegem, a anunţat, vineri, echipa Soudal-Quick Step, citată de AFP.

“Deşi este o boală uşoară, Remco şi echipa noastră au decis că ar fi preferabil să nu ia startul după un lung stagiu la altitudine, pentru a nu perturba pregătirea pentru Turul Franţei şi Jocurile Olimpice”, a precizat formaţia belgiană într-un comunicat.

Evenepoel, în vârstă de 24 de ani, a reluat competiţia la începutul lunii iunie la Criterium du Dauphine, clasându-se pe locul 7 la general, după o teribilă căzătură în Turul Ţării Bascilor, care l-au constrâns la o operaţie de claviculă şi de umăr.

Evenpoel figurează, alături de Jonas Vingegaard şi Tadej Pogacar, printre candidaţii la victorie la “Marea Buclă” de anul acesta.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 22 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 22 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 23 de ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend