Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Italia nu va ezita niciodată în decizia de a sprijini Ucraina, dă asigurări premierul Giorgia Meloni

Publicat

in

Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat sâmbătă că Italia nu va ezita niciodată în sprijinul său pentru Ucraina şi că impasul actual în război arată că răspunsul occidental la invazia Rusiei a fost cel corect, relatează Reuters.

„Cred că China şi India au un rol de jucat în rezolvarea conflictului. Singurul lucru care nu se poate întâmpla este să credem că acest conflict poate fi rezolvat prin abandonarea Ucrainei”, a declarat Meloni după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja unei conferinţe găzduite de Italia.

„Alegerea de a sprijini Ucraina a fost în primul rând o alegere de interes naţional şi este o alegere care nu se va schimba”, a dPotrivit unui comunicat publicat de Preşedinţia ucraineană, Italia a decis să găzduiască următoarea Conferinţă pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc în 2025, iar pregătirile pentru acest eveniment au început deja.

Restaurarea şi reconstrucţia Ucrainei, în special a sistemului său energetic, a fost unul dintre subiectele discutate în timpul întâlnirii Zelenski – Meloni. De asemenea, potrivit Kievului, o atenţie deosebită a fost acordată punerii în aplicare a formulei ucrainene de pace. „Italia este implicată activ în punerea în aplicare a fiecărui punct”, arată comunicatul Preşedinţiei de la Kiev.

Loading

NATIONAL

Se pregătea un ‘război’ de ziua lui C. Georgescu, în București? Mai mulți mercenari ai lui Potra și cetățeni din R. Moldova, blocați la granițele României

Publicat

in

A fost alertă printre forțele de ordine în zilele de dinainte și în ziua protestului organizat, miercuri, când susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit în stradă de ziua acestuia de naștere. Autorițățile, inclusiv cele de la granițele României, au blocat intrarea în țară a persoanelor care ar fi putut provoca forțele de ordine și ar fi declanșat hoasulk în București și nu numai.

Potrivit surselor STITIPESURSE.RO, în zilele de dinaintea manifestațiilor de protest organizate pe 26 martie în București de susținători ai fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, mai mulți cetățeni moldoveni cunoscuți că au fost angrenați de fugarul Horațiu Potra în misiuni de mercenariat pe teritoriul R.D. Congo, au fost identificați, pe sensul de intrare în România, în mai multe puncte de trecere a frontierei

Potrivit unor surse, celor în cauză le-a fost refuzat accesul pe teritoriul României, din rațiuni de securitate. pe lângă aceștia, și alți moldoveni, despre care existau informații car nu ar fi venit tocmai cu gânduri pașnice la protest, au fost opriți la intrarea în țară.

Persoane cărora nu li s-a permis intrarea în țară la frontiera cu R. Moldova

În cadrul activităților specifice desfășurate de polițiștii de frontiera de la granița cu R. Moldova în ultimele zile, nu s-a permis intrarea în țară a unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale, astfel:

23.03.2025 – 15 cetățeni R. Moldova

24.03.2025 – 6 cetățeni R. Moldova

25.03.2025 – 7 cetățeni, din care 5 cetățeni R. Moldova

26.03.2025 – 5 cetățeni R. Moldova

Menționăm faptul că în toate cazurile persoanele au fost informate despre măsurile dispuse și motivul care a stat la baza acestora, în condițiile stipulate de art. 8 alin. 4 din O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi cu respectarea legislației privind protejarea datelor cu caracter personal.

Petronel Corduneanu, zărit la protest

Membri și lideri ai lumii interlope din București și din țară s-au regăsit din nou printre susținătorii care au ieșit pe străzile din Capitală, de ziua lui Călin Georgescu.

Printre cei care au fost zăriți la protestul de miercuri a fost și Petronel Corduneanu, cel mai mare dintre frații clanului cu același nume din capitala Moldovei, Iași.

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Marvel a dezvăluit distribuţia următorului ‘Avengers’

Publicat

in

Studiourile Marvel au dezvăluit miercuri distribuţia pentru următoarele aventuri ale „Avengers”, la şase ani de la lansarea „Avengers: Endgame”, considerat în continuare unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Intitulat „Avengers: Doomsday” şi programat pentru lansare în mai 2026, următorul episod va include revenirea neaşteptată a lui Patrick Stewart şi Ian McKellen în rolurile profesorului Xavier şi Magneto, două personaje din benzile desenate „X-Men”.

Acest lucru vine ca o surpriză, deoarece personajele lor au fost fie ucise, fie interpretate de alţi actori în Marvel Cinematic Universe, deţinut de Disney. Studiourile au anunţat, de asemenea, revenirea unor actori îndrăgiţi de fani, precum Chris Hemsworth în rolul zeului tunetului Thor, Tom Hiddleston în rolul antagonistului său Loki, zeul discordiei, şi Paul Rudd în rolul lui Ant-Man, Omul Furnică, scrie news.ro.

Videoclipul promoţional de cinci ore postat online de Marvel a confirmat, de asemenea, prezenţa lui Robert Downey Jr. pe ecran.

Dar, aşa cum a anunţat vara trecută, în loc să joace Iron Man, care a murit în ultimul „Avengers: Endgame”, lansat în 2019, de data aceasta el va fi Dr. Doom, un răufăcătorul care ascunde în spatele măştii sale un geniu ştiinţific megaloman.

Filmele cu supereroi Marvel sunt cea mai profitabilă franciză din istoria Hollywood-ului, cu încasări cumulate de peste 30 de miliarde de dolari la box office-ul mondial.

În cadrul acestui univers, saga „Avengers” forţează mai mulţi supereroi să facă echipă pentru a lupta împotriva forţelor răului.

Cel mai recent film, „Endgame”, a deţinut pentru scurt timp poziţia de film cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei mondiale, cu 2,8 miliarde de dolari la box office – înainte de a fi detronat de „Avatar” (2009), care şi-a recâştigat titlul datorită unei noi lansări în cinematografele din China în 2021, când regizorul James Cameron a extins saga.

De la succesul fenomenal al „Endgame”, filmele Marvel au generat mai puţin entuziasm.

Majoritatea lansărilor recente au fost prost primite de critici, iar scăderea vânzărilor de bilete pare să sugereze că publicul larg s-a săturat de acest univers complex, cu numeroasele sale trimiteri la filmele anterioare.

În acest context, următoarele două episoade Avengers, „Doomsday” şi „Secret Wars”, vor fi cruciale pentru Marvel şi Disney.

Miercuri, videoclipul promoţional care anunţa distribuţia personajului „Doomsday” a adunat aproape patru milioane de vizualizări, la şapte ore după ce a fost postat online.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Migranți la granița dintre Belarus și Polonia – Varșovia limitează dreptul de azil

Publicat

in

Prim-ministrul polonez a anunţat miercuri semnarea unei dispoziţii ce limitează dreptul de azil, o măsură menită, potrivit guvernului, să contracareze imigraţia orchestrată de Moscova şi Minsk, informează AFP, potrivit Agerpres.

Donald Tusk a anunţat, pe platforma socială X, semnarea acestei dispoziţii „din această seară (…). Cum a fost promis, fără întârziere”, a scris el.

Polonia, ţară membră a NATO şi UE, acuză din 2021 Rusia şi Republica Belarus că organizează un aflux de migranţi, în cadrul unui atac hibrid menit să destabilizeze regiunea şi întreaga UE.

Potrivit unei legi adoptate de Parlamentul polonez la mijlocul lui martie şi semnată de preşedintele Andrzej Duda miercuri, guvernul poate, în anumite condiţii, să limiteze dreptul de a depune o solicitare de protecţie internaţională.

În caz de recurs contra acestei măsuri, restricţia ar urma să fie temporară şi reglementarea va trebui să precizeze secţiunea exactă a frontierei unde se aplică această restricţie. Donald Tusk nu a făcut miercuri precizări nici asupra duratei acestei restricţii, nici asupra secţiunii de frontieră vizate.

În decembrie, Comisia Europeană a confirmat că statele UE pot limita drepturile solicitanţilor de azil de care profită Rusia, aducând un sprijin clar Varşoviei în faţa „atacurilor hibride”.

Luna trecută, Human Rights Watch a îndemnat parlamentul polonez să respingă proiectul de lege care, potrivit organizaţiei, „este contrar obligaţiilor internaţionale şi europene ale Poloniei”.

Potrivit poliţiei de frontieră a Poloniei, peste 30.000 de persoane au încercat să traverseze ilegal frontiera dinspre Belarus în 2024.

Varşovia a instalat acolo un gard metalic de cinci metri înălţime şi echipat cu aparate de supraveghere sofisticate. De asemenea, Polonia a desfăşurat acolo mii de soldaţi.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ies la iveală efectele de durată ale Covid-19: virusul poate face ravagii în organism (analiză)

Publicat

in

La cinci ani – și la sute de milioane de cazuri – după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de Covid-19, oamenii de știință obțin o imagine mai clară a modului în care virusul poate afecta organismul mult timp după ce infecția pare să fi trecut.

Unele dintre efectele Covid au devenit evidente la scurt timp după ce virusul a început să se răspândească.

Am înțeles rapid cât de mortală poate fi o infecție, în special pentru cei cu afecțiuni preexistente, precum diabetul și bolile de inimă.

Dar a fost nevoie de ani de cercetare pentru a începe să înțelegem cum o criză de Covid poate duce la schimbări de durată, uneori invizibile, în diferite părți ale corpului.

Unele dintre aceste efecte, cum ar fi oboseala cronică și ceața cerebrală, sunt considerate Covid de lungă durată, definite ca simptome ale unei infecții care persistă timp de cel puțin trei luni.

Conform unor estimări, 400 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu o formă sau alta de long-Covid.

Dar o infecție poate duce și la alte probleme, inclusiv la afectarea plămânilor și a inimii și la modificări ale microbiomului intestinal, care nu sunt întotdeauna recunoscute precum Covid de lungă durată, dar care pot avea totuși un efect de durată asupra sănătății noastre.

Acum avem o idee mai bună despre ceea ce ar putea fi în spatele acestor schimbări, inclusiv rolul inflamației răspândite pe care Covid o poate provoca.

Pentru majoritatea oamenilor, inflamația va dispărea odată ce virusul dispare.

Dar pentru unii, dacă „face ravagii” prea intense sau persistă ca o „ardere lentă” pentru prea mult timp, poate face ravagii în organism, a declarat Dr. Braden Kuo, neurogastroenterolog la Massachusetts General Hospital, potrivit New York Times, relatează Mediafax.

Plămânii

Covid irită plămânii și poate cauza probleme pe termen lung, cum ar fi dificultăți persistente de respirație și tuse. În cazuri rare, Covid poate determina pacienții să dezvolte pneumonie și să lase cicatrici și mase mici de țesut, numite noduli, în plămâni. Aceste cicatrici pot îngreuna respirația. Studiile mici au sugerat că peste 10 la sută dintre persoanele spitalizate cu o infecție cu Covid aveau cicatrici pulmonare și alte probleme doi ani mai târziu.

Cauza: Virusul invadează celulele de-a lungul căilor respiratorii, provocând inflamații care pot ataca și uneori distruge țesutul pulmonar sănătos. Acest lucru poate afecta capacitatea plămânilor de a furniza oxigen în întregul organism, a declarat Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic principal la Universitatea Washington din St. Louis. Pe măsură ce plămânii încearcă să se recupereze și să se repare, ei formează cicatrici. Dar țesutul cicatricial în sine poate rigidiza plămânii și reduce capacitatea pulmonară, ducând la simptome de durată, cum ar fi tusea și dificultăți de respirație.

Intestinul

Covid poate provoca simptome pe termen scurt, cum ar fi greață, vărsături și diaree. Dar la unele persoane, Covid poate duce la probleme gastrointestinale cronice, precum reflux, constipație, diaree și dureri abdominale. Aceste probleme pot dura luni sau chiar ani. Într-un studiu din 2024, cercetătorii au estimat că atacurile cu Covid au lăsat până la 10% dintre persoane cu dureri abdominale de durată și 13% cu probleme gastrointestinale un an mai târziu.

Cauza: Oamenii de știință nu știu exact de ce Covid poate afecta atât de mult funcționarea normală a intestinului, dar înțeleg mai bine care ar putea fi cauza. De exemplu, acum este clar că virusul poate perturba microbiomul intestinal, reducând microbii benefici și crescând numărul celor dăunători. Microbii „buni” pot ajuta la reducerea inflamației, în timp ce microbii „răi” o pot crește.

Inflamația provocată de infecția în sine, precum și de microbii intestinali modificați, ar putea afecta mucoasa intestinului. Acest lucru poate permite toxinelor și componentelor descompuse ale alimentelor să scape din intestin în alte țesuturi ale corpului. Celulele imunitare ar putea apoi declanșa un răspuns de tip alergic la anumite alimente, ducând la intoleranțe alimentare.

Inflamația poate, de asemenea, să „mestece” nervii care semnalizează durerea în intestin sau care controlează contracțiile intestinale care mențin alimentele în mișcare, a declarat Dr. Kuo. Acest lucru poate provoca dureri de stomac sau intestinale sau poate face ca alimentele să se deplaseze prea repede sau prea încet prin tractul digestiv, rezultând simptome precum diareea sau constipația.

Creierul

În perioada de vârf a unei infecții, pacienții dezvoltă adesea dureri de cap și se pot simți amețiți și confuzi. Uneori se luptă să găsească cuvintele potrivite, au dificultăți de concentrare sau de urmărire a unei conversații sau constată că au lacune în memorie.

Aceste simptome pot persista: Studiile au constatat că aproximativ 20 până la 30 % dintre persoanele infectate cu Covid au prezentat ceață cerebrală cel puțin trei luni după infecția inițială. Cercetările arată, de asemenea, că Covid poate duce la afecțiuni precum anxietatea sau depresia, sau poate exacerba problemele de sănătate mintală existente.

Cauza: Oamenii de știință încă lucrează pentru a identifica toți factorii care contribuie la problemele neurologice de durată după Covid. Dar un vinovat pare clar: inflamația persistentă, care deteriorează neuronii și inhibă crearea de conexiuni cheie între sinapse. Toate acestea pot provoca simptome precum cele descrise mai sus. Unii cercetători cred, de asemenea, că zonele creierului implicate în cogniție și emoții sunt deosebit de vulnerabile la inflamație, ceea ce ajută la explicarea de ce o infecție poate induce sau agrava problemele de sănătate mintală.

O altă teorie este că virusul perturbă bariera hemato-encefalică, care protejează țesutul cerebral și este vitală pentru funcția cognitivă.

Fragmente ale virusului pot, de asemenea, să rămână în creier pe termen lung, ceea ce ar putea explica de ce unele simptome cognitive durează și după infecția inițială.

Inima

O infecție cu Covid-19 crește riscul de probleme cardiace, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale mușchiului cardiac și bătăi neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de aritmie. Un studiu amplu a constatat că având Covid a dublat riscul unui eveniment cardiovascular major timp de până la trei ani.

Cauza: Atunci când aveți o infecție acută cu Covid, stresul provocat de febră și inflamație poate solicita excesiv inima. În cazul unei persoane care are deja plăci acumulate în artere sau mușchiul inimii care a început să devină rigid, această solicitare poate duce la o bătaie neregulată a inimii sau la un atac de cord.

Dar oamenii de știință cred că, mai frecvent, virusul provoacă inflamații care lezează mușchiul inimii. Virusul poate, de asemenea, să afecteze celulele care căptușesc vasele de sânge, ducând la inflamarea acestora. Aceasta ar putea provoca formarea unui nou cheag sau ar putea face ca placa existentă să se desprindă și să blocheze un vas de sânge. Acest tip de blocaj poate provoca moartea subită în urma unui atac de cord sau poate duce la deteriorarea în aval a mușchilor inimii și a altor țesuturi, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă sau aritmie.

Persoanele care au fost spitalizate pentru Covid au cel mai mare risc pe termen scurt și lung de complicații cardiace. Unele cercetări sugerează că persoanele cu o grupă de sânge non-O – A, B sau AB – au un risc deosebit de crescut, poate pentru că grupa de sânge poate fi legată de modul în care sângele se coagulează.

Sistemul circulator

Studiile efectuate pe pacienții cu long-Covid arată că organismul lor are probleme în a transfera sângele din picioare și abdomen către inimă. Acest lucru poate reduce cantitatea de sânge pe care inima o pompează, cauzând oboseală, dificultăți de respirație și o senzație de rău după efort.

Cauza: Nu este clar de ce apar aceste probleme circulatorii, dar oamenii de știință presupun că, la unii pacienți, inflamația afectează anumite fibre nervoase din afara creierului și a măduvei spinării care reglează capacitatea de strângere a vaselor de sânge. Acest lucru ar putea duce la afectarea fluxului sanguin, a declarat Dr. David Systrom, medic pneumolog și de îngrijire critică la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

La unii pacienți cu long-Covid, se pare, de asemenea, că mușchii sunt mai puțin capabili să extragă oxigen din sânge decât în mod normal, împiedicându-le capacitatea de a ține pasul cu exercițiile fizice, a spus Dr. Systrom. În plus, este posibil ca mitocondriile – centralele de producere a energiei din celule – să nu funcționeze corespunzător sau la capacitate maximă, oferind o altă lovitură țesutului muscular.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

OUG-ul care elimină rolul specialiştilor în medicină fizică din procesul de reabilitare a pacienţilor, contestat de specialiști

Publicat

in

Prof. Dr. Gelu Onose, şeful secţiei clinice de recuperare neuromusculară de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Capitală, medic primar Recuperare, Medicină Fizică şi Baneologie, medic primar de Geriatrie şi Gerontologie, a explicat pentru News.ro că un articol modificat din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 66/2024, modificare apărută în Camera Deputaţilor, for decizional, după ce proiectul de lege a trecut de Senat în formă corectă, scoate din circuit rolul medicilor de recuperare fizică şi reabilitare în diagnosticul şi stabilirea planului de tratament al pacienţilor şi îl introduce pe cel al fiziokinetoterapeuţilor care ar primi astfel dreptul de a lua decizii medicale fără să mai fie nevoie de aprobarea unui medic de recuperare fizică şi reabilitare. Joi, medicii de medicină fizică şi reabilitare vor protesta la Palatul Cotroceni, de la ora 13.30 şi vor cere preşedintelui României să nu promulge legea şi să o retrimită în Parlament pentru revizuire, notează news.ro

1200 de medici de medicină fizică şi reabilitare, în pericol de nu mai putea profesa. Noua lege i-ar putea determina pe medicii rezidenţi să-şi schimbe specialitatea, iar pe cei care intră în toamnă în Rezidenţiat să nu mai aleagă deloc specialitatea de medicină fizică şi reabilitare.

„Noi nu vrem să se schimbe şi nu înţelegem de ce doresc unii să se schimbe în mod cel puţin ciudat statutul unei specialităţi din cele peste 40 de specialităţi care se găsesc în opisul specialităţilor medicale din România şi în general cam în opisul comun al specialităţilor medicale din UE şi în general din lume.

Specialitatea de medicină fizică şi de reabilitare la noi are o particularitate foarte importantă, avem legată în specialitate unică, unitară cu balneologia, mai ales că România e o ţară balneară de forţă, avem între un sfert şi o treime din totalul factorilor fizici, chimici, sanogeni terapeutico – recuperatori naturali din Europa, dar nu numai atât, nu suntem numai binecuvântaţi ca resurse naturale ci şi cu o şcoală de profil. Anul trecut pe vremea asta am serbat centenarul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, al doilea ca vechime în Europa, fondat în 1924.

Şi din punct de vedere al resursei umane specialitatea asta a făcut şi face nu numai foarte mult bine pacienţilor ci şi foarte mult bine prestigiului României.

Nu înţeleg de ce această specialitate în primul rând unanim recunoscută atât în lume, cât şi în România, acum este pusă sub semnul întrebării. Nu înţelegem de ce şi cine vrea să schimbe acest lucru pentru că, practic, printr-o refolmulare în articolul 13 din Ordonanţa 66 medicul de recuperare este scos din circuit”, a explicat Prof. Onose.

Fiziokinetoterapeutul este parte a echipei multi-disciplinare al cărei coordonator trebuie să fie medicul de medicină fizică şi reabilitare. Fiziokinetoterapeutul se ocupă de partea de terapie, pe câtă vreme partea de diagnostic aparţine medicului. Noua lege creează o anumită antagonizare a celor două profesii care este dăunătoare, spune Prof. Onose. Cele două nu se exclud, ci se completează foarte bine în echipa care îngrijeşte pacientul.

„Se vehiculează termenul de fizioterapeuţi. Se ajunge la o anumită antagonizare care nu-şi are rostul , este dăunătoare, tocmai asta este caracteristica specialităţii noastre, este transversală, prin urmare nu se ocupă de patologia unui anumit aparat sau organ anume, cum este oftalmologia care se ocupă de ochi, nefrologia de rinichi, noi ne ocupăm de identificarea prin evaluare clinică şi biologică şi funcţională a diverselor tipuri de deficit de incapacitate funcţională şi care devin astfel ţinte sau obective terapeutico-recuperatorii.

Prin urmare, noi abordăm recuperator şi patologie post ortopedică, neurologică şi post arsuri şi geriatrică şi reumatologică, etc. De aceea recuperarea se face în echipă multi profesională, asta înseamnă medic de recuperare, kinetoterapeut, logoped dacă e nevoie, ergoterapeut, psihoterapeut, etc. Integratorul, coordonatorul acestei echipe este medicul de recuperare, asta e definiţia, paradigma, pentru asta ne pregătim în Rezidenţiat 5 ani de zile, după ce am făcut 6 ani de Medicină şi s-a intrat în Rezidenţiat prin concurs.

Ori prin această formulare de la Camera Deputaţilor, care este for decizional, practic se prevede faptul că, pe de o parte se pot adresa pacienţii direct fizioterapeuţilor, ceea ce nu corespunde realităţii pentru că este vorba despre kinetoterapeuţi, profesionişti foarte buni, cu care noi lucrăm, sunt mâinile noastre drepte, dar a căror pregătire este universitară de licenţă de 3 ani, de scurtă durată.

Şi atunci să nu mai fie nevoie de medic pentru că lor li se conferă şi atribuţii de diagnostic, ori prin însăşi denumirea fizioterapeut se vorbeşte de terapie, componenta de diagnostic este una eminamente medicală, a medicului”, a explicat medicul.

Planul de recuperare poate fi făcut de medicul curant sau prescriptor, conform articolului modificat din lege. Exprimarea din articolul din lege lasă loc interpretărilor, însemnând în acelaşi timp şi că planul de recuperare nu mai este prerogativa exclusivă a medicului de recuperare.

„Pe lângă asta a mai apărut şi formularea că eventual se poate face planul de recuperare, dacă nu-l face kinetoterapeutul, medicul de recuperare este scos din această ecuaţie, poate face medicul curant sau prescriptor. Poate să însemne orice, din moment ce nu este prerogativa exclusivă a medicului de recuperare.

Nu este vorba despre monopol, este vorba despre exclusivitate profesională într-un domeniu bazată pe expertiza acumulată şi bazată pe pregătiea focalizată. Ca să nu fie monopol înseamnă că şi orice medic poate să dea anestezie generală, orice medic de recuperare să zicem poate să facă transplant renal sau proteze de şold.

Colegii mei vor cere preşedintelui să retrimită această lege, să nu o promulge, să o retrimită pentru revizuire. Noi am formulat propuneri de reformulare echilibrată. În procesul de legiferare parlamentară sunt cele două Camere. În situaţia acestei Ordonanţe prima Cameră sesizată a fost Senatul, care a dat o formulare foarte corectă, în care recunoaşte că coordonatorul şi elaboratorul planului complex de recuperare este medicul specialist de medicină fizică şi de reabilitare, iar Camera Deputaţilor care a fost cameră decizională a schimbat această formulare, cu medicul prescriptor şi curant”, a explicat Prof.Onose.

Impact asupra modului în care vor fi îngrijiţi pacienţii, dacă legea nu va fi revizută. Procedurile trebuie să fie prescrise de medicul de medicină fizică şi reabilitare care este pregătit în acest sens, cu atât mai mult cu cât anumite proceduri au şi anumite contraindicaţii. Un medic de medicină fizică şi reabilitare face 11 ani de pregătire. În România sunt în jur de 1200 astfel de specialişti şi câteva sute se pregătesc în cadrul Rezidenţiatului. Sistemul ar putea rămâne fără aceşti profesionişti foarte bine pregătiţi, dacă legea rămâne în forma actuală.

„Dacă lucrurile rămân aşa, colegii noştri tineri, important e să lăsăm lucrurile în oridine pentru generaţiile care vin, medicii rezidenţi sunt extrem de speriaţi şi de dezamăgiţi, îşi vor schimba probabil specialitatea, probabil că la toamnă, când va fi Rezidenţiatul, dacă lucrurile rămân aşa, nu o să mai aleagă nimeni specialitatea de recuperare deşi este una extrem de importantă, frumoasă, care se ia la medii foarte mari. Şi atunci probabil că reţeaua se va stinge. Se va pricepe probabil oricine din orice specialitate să prescrie proceduri de fizioterapie, de electroterapie, de fototerapie, de termoterapie care sunt proceduri nu de puţine ori cu răsunet sistemic care în principiu au şi contrandicaţii, că nu oricine poate să facă o procedură de termoterapie sau să fie trimis la staţiune sau să facă electroterapie. Ori aceste aspecte de indicaţii şi contraindicaţii, mă rog, vor intra în sarcina şi răspunderea unor medici din alte specialităţi sau de familie sau direct a kinetoterapeuţilor.

Cealaltă motivare, că să nu aştepte pacienţii. În primul rând recuperarea este o specialitate prin definiţie de neacut. Procedurile de kinetoterapie nu poţi să spui că fără ele este pusă în pericol viaţa pacientului, uneori dacă o aplici şi nu era cazul poţi să faci un rău.

Eu pun întrebarea, dacă există liste de aşteptare, dar oare pentru proteze de şold sau de genunchi nu există liste de aşteptare? Eu cred că este mult mai imperios pentru un pacient să ajungă să poată să facă o proteză care îl va repune pe picioare decât faptul că face nişte kinetoterapie. Liste de aşteptare există peste tot în lume şi văd că ele nu au deranjat niciodată decât acum, pentru ca să facă pacientul kinetoterapie.

Invocarea faptului că suntem puţini…Există între cele 40 şi ceva de specialităţi câteva reţele cu număr mare de medici, peste 2000 spre 3000, mici, sub 1000, şi reţele de dimeniuni medii, aici ne clasăm noi, undeva peste 1200 de medici. Cam tot atâtea sunt şi din principalele specialităţi beneficiare şi atunci de unde până unde suntem noi mai puţini”, a explicat într-un interviu acordat News.ro Prof. Dr. Gelu Onose de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Capitală.

Ce prevede OUG şi cum a fost modificată

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 66/2024 prevedea, în forma iniţială, că ” Asiguraţii beneficiază de activităţi de fizioterapie, stabilite în condiţiile art. 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, pe baza recomandărilor medicale, cu sau fără contribuţie personală, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare.

Articolul 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, invocat în OUG, menţionează: ”Activităţile specifice de fizioterapie de care beneficiază persoanele asigurate în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate sunt stabilite prin negociere între Colegiul Fizioterapeuţilor din România, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi sunt prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei de specialitate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, fiind decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

La Camera Deputaţilor, care este for decizional, prevederea a fost modificată, fiind eliminată referirea explicită la articolul 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, înlocuirea formulării referitoare la ”activităţi de fizioterapie” cu ”servicii de fizioterapie”dar şi prin înlocuirea formulării ”pe baza recomandărilor medicale” cu ” conform planului terapeutic, pe baza prescripţiei medicale şi a diagnosticului clinic stabilit de către medicul de specialitate curant sau medicul prescriptor”.

În varianta Camerei Deputaţilor, articolul are umătoarea formă: „Asiguraţii beneficiază de servicii de fizioterapie, conform planului terapeutic, pe baza prescripţiei medicale şi a diagnosticului clinic stabilit de către medicul de specialitate curant sau medicul prescriptor, servicii stabilite in conformitate cu prevederile Legii nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare.”

Protest la Palatul Cotroceni

Medicii din specialitatea de Medicina Fizica si Reabilitare au anunţat pentru joi, intre orele 13:30 si 15: 30, la Palatul Cotroceni, intrarea din Bulevardul Geniului nr. 1, o adunaree publică în legătură cu promulgarea legii Pl-x NR.442/2024 votată în Parlament pe 19.03.2025 prin care se permite oricărui medic din orice specialitate să întocmească planul de recuperare/ reabilitare.

”Astfel se eludează competenţele şi formarea profesională strictă care se realizeaza in 5 ani de rezidentiat si se finalizeaza cu un examen de specialitate , a unui medic specialist în Medicină Fizică şi Reabilitare”, anunţă organizatorii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Jurnalistul care a dezvăluit scurgerea de informații de la Casa Albă rupe tăcerea: M-au invitat și acum mă atacă

Publicat

in

Când Jeffrey Goldberg a publicat o poveste-bombă care sublinia modul în care unii dintre cei mai înalți oficiali americani i-au împărtășit din greșeală informații sensibile, el a obținut cea mai mare primă a anului. Editorul Atlantic a devenit, de asemenea, ținta principală pentru fiecare oficial înalt al administrației Trump din Washington, noteazăBBC.

În ultimele două zile, președintele Trump l-a numit un „învins” și un „sleazebag”, precum și un mincinos și „scam” de către consilierul american pentru securitate națională Michael Waltz, care părea să fi adăugat din greșeală pe Goldberg la o discuție de grup la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, înainte de a deveni un paratrăsnet politic, Goldberg și-a urmărit pe telefon oficialii cabinetului – inclusiv secretarul de stat american Marco Rubio, secretarul al Apărării Pete Hegseth, directorul CIA John Ratcliffe și directorul Serviciului de Informații Naționale Tulsi Gabbard – discutau despre detaliile sensibile, momentele și țintele unei viitoare operațiuni militare în Yemen. Nu păreau să-i observe prezența.

Într-un interviu acordat miercuri pentru BBC, el mi-a spus că totul a început când a primit un mesaj pe telefon, prin intermediul aplicației de mesagerie Signal, disponibilă public, care permite utilizatorilor să-și trimită reciproc mesaje criptate. Este popular printre jurnalişti şi oficiali guvernamentali. Un cont sub numele lui Waltz îi trimisese un mesaj, despre care a presupus că era o farsă.

„Aș vrea să existe o calitate Le Carré aici, știi”, a spus el, referindu-se la regretatul romancier britanic de spionaj. „Dar mi-a cerut să vorbesc. Am spus da. Și următorul lucru pe care îl știu, sunt în acest grup de chat foarte ciudat cu conducerea securității naționale a Statelor Unite.”

Pe măsură ce incidentul episodului a cuprins Washingtonul, Waltz și-a asumat responsabilitatea pentru adăugarea greșită a lui Goldberg la chat-ul de grup, sugerând că a vrut să invite pe altcineva.

El a insistat că nu s-a întâlnit niciodată cu redactorul, spunând: „Nu l-aș cunoaște dacă m-aș ciocni de el, dacă l-aș vedea într-un grup de poliție”.

Potrivit relatării lui Goldberg, cei doi s-au întâlnit de mai multe ori, deși acesta a refuzat să intre în detalii despre relația lor.

„El poate spune, evident, orice vrea, dar nu comentez despre relația mea sau despre non-relație”, mi-a spus Goldberg. „Ca reporter, nu mă simt confortabil să vorbesc public despre relațiile pe care le pot avea sau nu cu oameni care produc știri”.

Totuși, un lucru este clar: trebuie să aveți deja informațiile de contact ale cuiva pentru a-l contacta pe Signal, așa că Waltz avea numărul de telefon al lui Goldberg. Consilierul de top pentru securitate a spus că i-a cerut lui Elon Musk, miliardarul tehnologic și țarul eficienței guvernamentale de la Casa Albă, să investigheze cum s-a întâmplat greșeala – o mișcare care a fost ridiculizată de Goldberg.

„Într-adevăr, îl vei pune pe Elon Musk la întrebarea cum ajunge numărul de telefon al cuiva în telefonul cuiva? Adică, știi, majoritatea copiilor de 8 ani ar putea să-și dea seama”, a spus el.

Întrebarea mai mare? „Trebuie, ca oficiali de securitate națională, să faceți asta pe Signal de pe telefon?” spuse Goldberg.

În povestea sa de luni Atlantic – primul care a raportat accesul său la chat – Goldberg a ascuns detaliile precise care au fost împărtășite în jurul misiunii de bombardare care a atacat ținte rebele Houthi în Yemen pe 14 martie. Dar oficialii administrației Trump au minimizat raportul, numindu-l mincinos și contestându-i afirmațiile conform cărora informații clasificate au fost partajate.

Aici, încă o dată, revista completă de text, inclusiv Hegseth câteva, include detalii operaționale. L-am întrebat dacă a fost ost ot decizie grea de luat.

„Îl urăsc pe Donald Trump pentru că este inamicul nostru, de fapt, îi urăsc pe Tulsi Gabbard și John Ratcliffe pentru că nu există informații sensibile, informații clasificate etc. – Nu cred, hm, un rezumat de acord”, a spus el. “He started the auction and we suntem cei dear avem textele, așa că poate că oamenii ar trebui să le vadă”.

Există un mesaj text în chat-ul grupului – trimise înainte de primul val de lovituri – detaliază exact cum a decolat aeronava F-18, care a fost lansată de primele bombe ale inteligenței Houthi. Greble Tomahawk. Hegseth to respins, s-a dovedit că era „razboi planuri” și nu existau informații clasificate.

Președintele lui Trump a spus că a fost șocat de Hegseth, declarând că are „față sau treab” și l-a descris pe Goldberg drept un „sleazebag”. Casa Albă a încercat, de asemenea, să argumenteze că informațiile partiajate au erau at the point of seeing technical or planning of război.

Goldberg nu poate fi influențat de insultele și cerințele lor.

„Dacă Pete Hegseth, secretarul apărării, îmi trimite mesaje, spunându-mi că atacul era pe cale să fie lansat asupra Yemenului – spunându-mi ce fel de aeronave vor fi folosite, ce fel de arme vor fi folosite și când vor cădea bombele la două ore după primirea textului – mi se pare o informație sensibilă, informații de planificare a războiului”, mi-a spus el.

Nu este prima dată când editorul veteran a fost supus furiei lui Trump: în 2020 a publicat un articol în The Atlantic, în care oficiali militari înalți l-au citat pe Trump că s-a referit la soldații americani căzuți ca fiind „răpiți” și „învinși”, ceea ce președintele și administrația sa au negat cu fermitate.

L-am întrebat cum se simte în legătură cu atacurile personale vitriolice împotriva lui, venite de la cele mai înalte niveluri ale guvernului.

„Aceasta este mișcarea lor. Nu te aperi niciodată, ci doar ataci”, a spus Goldberg. „Așa că stau acolo, mă ocup de treburile mele. Ei mă invită în această conversație cu Signal și acum mă atacă ca pe o geantă ticăloasă, nici măcar nu înțeleg.”

Până acum, Trump și-a apărat echipa de securitate națională și nu pare înclinat să concedieze pe nimeni din cauza a ceea ce el numește o „vânătoare de vrăjitoare”. Dar Goldberg spune că există un sentiment larg răspândit la Casa Albă că Waltz a făcut o greșeală gravă, precum și o îngrijorare mai profundă cu privire la modul în care este gestionat incidentul.

„Dacă ești căpitan al Forțelor Aeriene, lucrează în prezent cu CIA și Departamentul de Stat și ai gestionat greșit informațiile sensibile în felul în care, evident, au manipulat greșit informațiile sensibile? Ai fi concediat, ai fi urmărit penal”, a spus Goldberg.

El a spus că acum există ceva „zâmbet” printre rânduri în jurul standardelor de responsabilitate aparent diferite pentru liderii administrației Trump.

Goldberg nu a rămas în discuție pentru consecințe. El a hotărât că lucrul responsabil de făcut era să părăsească grupul. Unii jurnaliști și-au exprimat neîncrederea că el va părăsi voluntar.

Dar ceea ce se va întâmpla în continuare se va desfășura la Casa Albă și Congres, unde parlamentarii democrați și unii republicani au cerut o anchetă.

„Există o parte din mine căreia i-ar plăcea să vadă ce se mai întâmplă acolo. Dar există o mulțime de probleme diferite aici legate de drept și etică și tot felul de alte probleme în care chiar nu pot intra”, a spus Goldberg. „Crede-mă când spun că am luat acea decizie cu sfaturi bune de la diverse părți”.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend