Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Italia: cu victoria de la europarlamentare, Giorgia Meloni devine una dintre cele mai puternice politiciene din UE

Publicat

in

Partidul postfascist al prim-ministrei Giorgia Meloni, Frații Italiei (Fdi), a obținut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare din weekend, o victorie care i-a consolidat poziția atât în țară, cât și pe plan european, unde ar putea deveni una dintre cele mai influente figuri politice.

Giorgia MeloniFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Cu aproape toate buletinele de vot numărate, Frații Italiei au obținut 28,8% din voturi în Peninsulă, de peste patru ori mai mult decât a luat la ultimele alegeri europarlamentare din 2019 și peste cele 26% pe care le-a obținut la scrutinul național din 2022, când partidul a ajuns la putere.

Deloc surprinzător, Giorgia Meloni, una dintre puținele politiciene aflate la guvernare care a câștigat aceste alegeri europene, a jubilat.

„Sunt mândră că Italia se va prezenta la G7, în Europa, cu cel mai puternic guvern dintre toate. Este un lucru care nu s-a întâmplat în trecut, dar se întâmplă astăzi, este o satisfacție și, de asemenea, o mare responsabilitate”, a declarat Meloni luni dimineață de la sediul partidului.

Meloni era deja pe val în Europa, fiind constant curtată de șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Într-o analiză înainte de alegeri, revista the Economist o enumera pe prim-ministra italiană alături de von der Leyen și de Marine Le Pen printre femeile care vor remodela Europa.

Mai puternică în coaliția pe care o conduce

Rezultatele oficiale mai arată că Partidul Democrat, de centru-stânga, aflat în opoziție, s-a clasat pe locul al doilea, cu 24% din voturi, un scor deloc rău, care a contribuit la salvarea poziției social-democraților în UE.

O altă grupare de opoziție, Mișcarea 5 Stele, s-a clasat pe locul al treilea, cu 9,9% – cea mai slabă performanță a sa la nivelul întregii țări de la crearea sa în 2009.

Forza Italia, fondată de Silvio Berlusconi, s-a clasat pe locul al patrulea, cu 9,7% din voturi, depășind Liga gruparea antiimigrație, care a obținut 9,1%, o dezamăgire pentru liderul Matteo Salvini, care și-a împins partidul foarte mult spre dreapta, antagonizând vechea sa gardă.

Subliniind tensiunile din cadrul Ligii, fondatorul partidului, Umberto Bossi, a votat de data aceasta pentru Forza Italia, au declarat aliații săi pentru presa italiană în acest weekend, ceea ce a provocat un șoc în cadrul grupului.

Scrutinul UE a arătat că împreună, coaliția de guvernare a lui Meloni a adunat peste 47%, de la puțin sub 43% la scrutinul național în 2022 – dar asta doar mulțumită FdI, ceea ce întărește mâna lui meloni în guvern.

„Rezultatele nu erau deloc asigurate, este o reușită răsunătoare și arată că toate partidele din majoritate au reușit să crească împreună”, a declarat Meloni în cursul dimineții la Radio RTL 102,5.

„Este un imbold pentru (guvern) să meargă înainte. Italienii ne transmit un mesaj clar și răspicat de a merge mai departe cu munca noastră… și dacă este posibil cu mai multă determinare”, a spus ea.

Un partid neofascist tot mai acceptat în UE

Partidul lui Meloni își are rădăcinile într-o grupare neofascistă, iar victoria sa din 2022 a fost unul dintre semnele anticipate ale unui progres al extreme drepte în întreaga Europă, concretizat la acest scrutin european.

În timp, Meloni a devenit tot mai acceptată în UE, în ciuda criticilor venite dinspre stânga, care a avertizat că nu multe s-au schimbat.

Succesul FdI a fost asigurat, printre altele, de strategia lui Meloni de a-și modera imaginea pe scena internațională. Prim-ministra s-a remarcat ca o susținătoare a Ucrainei, surprinzând unii aliați.

Ea s-a mai dovedit importantă atunci când l-a convins pe Viktor Orban să renunțe la blocarea deciziilor UE pe tema Ucrainei.

Și în general a renunțat la retorica antieuropeană anterioară, prezentându-se ca o punte de legătură între curentul principal de centru-dreapta și propria sa tabără conservatoare naționalistă, care era evitată anterior.

Rezultatul ei puternic de duminică a contrastat puternic cu eșecurile suferite de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Olaf Scholz, ale căror partide au fost înfrânte la urne.

Roma va avea o influență asupra Comisiei Europene

În campania electorală de dinainte de alegerile europene, von der Leyen a declarat de cel puțin două ori că ar fi dispusă să colaboreze cu Meloni, apreciind că valorile susținute de acesta sunt acceptabile.

De altfel, președinta Comisiei se mai aliniase cu poziția lui Meloni în chestiunea acordurilor antimigrație încheiate cu autocrații din afara UE – acorduri criticate pe scară largă.

Vorbind luni la radio, Meloni a declarat, totuși, că este încă prea devreme pentru a spune dacă va susține un al doilea mandat pentru președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Grupul său de eurodeputați s-ar putea dovedi decisiv pentru von der Leyen, ceea ce ar putea oferi Romei o influență asupra noului executiv european.

Iar Meloni s-a grăbit să ceară deja ceva înapoi.

„Avem nevoie de o Europă care să asculte cetățenii, care să se orienteze mai mult spre centru-dreapta și care să aibă politici mai pragmatice și mai puțin ideologice”, a declarat Meloni, adăugând că, având în vedere rezultatele, Italia va avea în mod necesar un rol fundamental.

Italia va avea probabil și un portofoliu important în noua Comisie Europeană.

O veste bună și pentru opoziția de stânga

Ziua de duminică a reprezentat, de asemenea, un mare succes pentru principala adversară a lui Meloni – Elly Schlein, care a preluat conducerea partidului de centru-stânga PD în 2023 și s-a luptat să își impună voința în fața vechii gărzi.

PD a obținut 19% din voturi în 2022, iar Schlein era nerăbdătoare să îmbunătățească acest procent, lucru care s-a și întâmplat.

Alianța Verde și de Stânga, a stângii dure, a obținut și ea aproximativ 6,7%, ceea ce înseamnă că candidata sa, Ilaria Salis, o activistă italiană deținută în Ungaria timp de mai bine de un an pentru că ar fi agresat militanți de extremă dreapta, este acum deputat european.

Singura dezamăgire pentru toate partidele a fost prezența la vot, care a fost sub 50%, potrivit datelor inițiale, un nivel scăzut record într-o țară care a avut o participare la vot istoric puternică.

Loading

NATIONAL

Simularea Bacalaureatului se încheie cu proba la Limba şi litertura maternă

Publicat

in

Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin joi proba la Limba şi literatura maternă din cadrul simulării examenului naţional de Bacalaureat, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Simularea a început luni cu proba la Limba şi literatura română, care a fost urmată marţi de proba obligatorie a profilului.

Miercuri a fost susţinută proba scrisă la alegere a profilului sau specializării.

Rezultatele vor fi comunicate pe 8 aprilie.

Elevii au la dispoziţie trei ore pentru lucrările scrise, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul Consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării, obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel naţional sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor liceale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România accelerează producția de armament: Vom avea propriile pulberi și drone, chiar din acest an

Publicat

in

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat miercuri că anul acesta o să avem dronele noastre şi o să avem în aproximativ două ani şi jumătate proprie noastre pulberi, el precizând că cei din minister lucrează împreună cu cei din MAPN pe necesarul Armatei Române.

”În momentul de faţă, colegii mei, la nivel tehnic, lucrează împreună cu cei din MAPN pe această analiză, pe necesarul Armatei Române, pentru a vedea la modul foarte concret ceea ce putem să producem, să livrăm mâine, unde putem să ofertăm, pe de o parte, pe de altă parte, acolo unde putem să facem investiţii”, a spus ministrul Bogdan Ivan, la Parlament.

El a dat ca exemplu, la Făgăraş, linia de producţie de TNT, de RDX, situaţia Fabricii de Pulberi Victoria, la care deja a câştigat procesele pentru expropiere a terenului.

”Acum analizăm la modul foarte clar unde investim foarte ţintit şi unde putem să şi producem până la finalul acestui an. Suntem pregătiţi să extindem capacităţile de producţie şi acum lucrăm împreună cu Ministerul Apărării la acest mecanism de asigurare a cât mai mult din necesarul intern a României.

Ministrul Economiei a arătat că România are deja un profil extrem de interesant atunci când vorbim despre dual use în tehnologii avansate

Ministrul Economiei a arătat că România are deja un profil extrem de interesant atunci când vorbim despre dual use în tehnologii avansate, în securitate cibernetică, în AI, în drone, pentru că acest segment reprezintă două din cele şapte puncte esenţiale din mecanismul Uniunii Europene.

Bogdan Ivan a spus că la finalul acestei săptămâni va fi o întâlnire de follow-up pentru a stabili foarte clar ce fac, în ce termen şi cu ce surse de finanţare.

”În momentul de faţă, ceea ce o să avem sigur până la final de an e faptul că o să avem dronele noastre, e faptul că o să avem RDX-ul şi TNT-ul, lucrăm la remodernizarea liniilor de producţie, pe aceste două componente extrem de importante, o să avem în aproximativ două ani şi jumătate proprie noastre pulberi şi de asemenea, avem mecanismul FMS pentru muniţii calibru 155”, a arătat Ivan.

Bogdan Ivan a spus că a semnat anul trecut în calitate de ministru a cercetării cu fostul ministrul economiei un parteneriat atât pe cercetare şi dezvoltare de noi concepte de dronă.

”Avem mai multe tipuri, inclusiv cele care pot să fie folosite în armată, dar şi cele care pot să fie folosite în sectorul civil. O să avem testări, până la finalul lunii mai, urmând ca în cursul acestei verii (..) să începem să producem aceste drone”, a completat el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Şedinţă CGMB: Bugetul Capitalei, pe ordinea de zi – Se discută Bugetul Capitalei pentru 2025

Publicat

in

Bugetul Capitalei pentru anul 2025 urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Alianţa PSD-PNL-PUSL a cerut marţi primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, să includă în buget sume pentru achitarea datoriilor curente şi să prezinte un proiect de reformă a administraţiei şi de eficientizare a cheltuielilor de personal. Alianţa, care formează majoritatea în Consiliul General, a anunţat că se va abţine la votul pe proiectul de buget, dacă „Nicuşor Dan nu pune interesul bucureştenilor deasupra propriilor interese”, se anunţa într-un comunicat transmis de cele trei partide.

„Radiografia Bucureştiului condus de Nicuşor Dan – datorii de 3,5 miliarde de lei; proiectele mari de infrastructură, blocate; peste 280 de milioane de euro, fonduri europene, pierdute; 400 de milioane de lei, cheltuieli de personal doar la PMB”, susţinea sursa citată.

În replică, liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, a declarat că alianţa PSD-PNL-PUSL-AUR ar putea să propună orice amendamente doreşte, având în vedere că deţine majoritatea în Consiliul General.

„Având majoritate, ei pot propune şi adopta orice amendamente. Practic, pot schimba orice înăuntrul bugetului. Explicaţiile oferite de aceştia sunt absolut ridicole. Să le luăm pe rând: PSD-PNL-PUSL-AUR cer ‘bani pentru achitarea datoriilor curente’. Foarte bine, să facă un amendament, să îşi asume că duc banii acolo unde vor ei”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.

Proiectul propus prevede pentru 2025 un buget general centralizat al Capitalei cu un total de venituri de 11 miliarde de lei. Dintre acestea, veniturile bugetului local – 7,318 miliarde; bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local – 923 de milioane de lei; bugetul instituţiilor finanţate integral din venituri proprii – până la 3,2 miliarde de lei. Veniturile obţinute din împrumuturi – 424 milioane de lei. Peste 4,3 miliarde de lei ar urma să provină din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, iar aproximativ 195 de milioane vor reprezenta impozite şi taxe pe bunuri şi servicii. Subvenţiile de la bugetul de stat sunt prevăzute la 1,1 miliarde de lei, iar 49 de milioane de lei subvenţii de la alte administraţii. Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate ar urma să ajungă la 398 de milioane de lei.

La nivelul bugetului local, sunt prevăzute cheltuieli de 7,318 miliarde de lei. Dintre acestea, 462 de milioane – cheltuieli de personal, 452 de milioane – cheltuieli cu bunuri şi servicii, 294 de milioane de lei – alocaţii pentru dobânzi, iar 1,8 miliarde de lei pentru subvenţii. 794 de milioane de lei sunt prevăzute pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, în timp ce 544 de milioane ar urma să fie destinate asistenţei sociale şi 698 de milioane de lei – rambursări de credite externe şi interne.

Pe ordinea de zi mai figurează trei proiecte de hotărâre care vizează reabilitarea Pasajului Lujerului (valoare estimată de 392 de milioane de lei, cu o durată de implementare de trei ani), a Pasajului Bucur Obor (valoare estimată de 222 milioane lei, cu o durată de implementare de doi ani) şi a Podului Băneasa (valoare estimată de 42 de milioane de lei, cu o durată de implementare de 17 luni).

Un alt proiect ce urmează să fie dezbătut prevede permiterea accesului cu animale de companie în incinta Primăriei Capitalei şi a instituţiilor de interes local. Este vorba despre câini sau pisici, indiferent de talie şi de rasă. Conform proiectului, nu va fi permis accesul cu animale de companie în spitale, muzee, săli de spectacol şi de teatru sau în Grădina Zoologică.

Pe agenda CGMB se află şi 10 proiecte care vizează modificarea sau aprobarea documentaţiei pentru consolidarea unor imobile. Este vorba despre imobile situate la următoarele adresele: Calea Moşilor nr. 80 şi nr. 126, Bd. Magheru, nr. 27, Vasile Păun nr. 2, Str. Armenească nr. 17A, Str. Lipscani nr. 29-31, Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, Str. Şipotul Fântânilor nr. 5, Str. Pictor Ştefan Luchian nr. 12C, Str. 11 iunie nr. 36-38.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ilie Bolojan participă, la Paris, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern privind securitatea în Ucraina

Publicat

in

Preşedintele interimar Ilie Bolojan participă, joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai „Coalition of the willing” privind securitatea în Ucraina, care va avea loc la Paris, relatează agerpres.

Potrivit agendei, şeful statului ia parte la această reuniune începând cu ora 10:25 (ora României).

Săptămâna trecută, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, preşedintele interimar Ilie Bolojan a fost întrebat care este principalul scop al Summitului de la Paris şi ce progrese s-ar putea înregistra.

„Cel puţin în perioada următoare, vor continua discuţiile legate de acest plan pe care Europa îl susţine pentru a-şi consolida apărarea, inclusiv pentru a susţine ca, după încetarea focului în Ucraina, la care sperăm să se ajungă cât mai repede, să existe nişte condiţii asiguratorii, pentru a avea o securitate care să fie asigurată pentru Ucraina. Şi, deci, România, chiar dacă, aşa cum am mai spus, nu vom trimite sub nicio formă trupe în Ucraina, va participa la aceste discuţii, atât cele tehnice, care ţin de zona militară, pentru că aceste aspecte care ţin de planificări, de strategii, şi care tranzitează, de exemplu, în România, au nevoie de datele respective, pentru ca Statul Major să fie informat cu ceea ce se are în vedere. Şi vom participa la aceste discuţii, aşa am convenit şi asta este poziţia noastră”, a declarat Bolojan pe 20 martie.

Ilie Bolojan a participat pe 15 martie la reuniunea în format de videoconferinţă convocată de premierul britanic, Keir Starmer, unde a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.

”Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esenţială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte. O încetare necondiţionată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta”, scria Ilie Bolojan, pe platforma X, după reuniune.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Sărbătorile zilei din 27 Martie 2025 – Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Mc. Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor

Publicat

in

Sărbătorile zilei din 27 Martie 2025 – Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Mc. Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor

Ortodoxe

Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Mc. Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor

Greco-catolice

Sf. cuv. m. Matrona din Tesalonic

Romano-catolice

Sf. Rupert, ep.

Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic este pomenită de Biserică la 27 martie.

Sfânta Matroana era, din tinereţe, creştină şi se afla în slujba unei femei de credinţă iudaică, Pautilla, soţia guvernatorului Tesalonicului. Pentru că nu intra în sinagogă alături de stăpâna sa, ci se ducea la biserica creştinilor, era rău chinuită de aceasta.

Într-o zi, aflând Pautilla că Sfânta Matroana a fost din nou la biserică, a bătut-o fără cruţare şi a închis-o, legată, într-o cămară întunecoasă. A doua zi sfânta a fost găsită dezlegată cu dumnezeiască putere, preamărind pe Hristos.

„Dar stăpâna ei iarăşi a bătut-o cu vine crude, până la sânge şi, mai tare legând-o, a închis-o iarăşi în cămara aceea şi uşa a pecetluit-o, ca să nu intre cineva să-i facă vreo uşurare. Şi a petrecut sfânta în acea închisoare fără hrană şi băutură patru zile, întărind-o Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

După acest timp, fiind găsită de stăpâna sa din nou dezlegată şi stând la rugăciune, a fost din nou bătută, căci aceasta, „fierbând de mânie, a bătut-o cu beţe groase şi, abia suflând, a închis-o în aceeaşi închisoare unde s-a şi sfârşit sfânta, dându-şi sufletul lui Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

Trupul său neînsufleţit a fost aruncat, de cea care a omorât-o, de pe zidul casei, care era foarte înalt. De pe acelaşi zid, a alunecat din greşeală şi ucigaşa, şi, zdrobindu-se, a avut parte de o moarte rea.

De aici, moaştele Sfintei Matroana au fost adunate de credincioşi şi au fost îngropate cu multă cinste. Mai târziu, Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserică în numele sfintei, punând aici şi cinstitele sale moaşte. (sursa: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com)

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Furtună în piața auto – Trump anunţă taxe vamale de 25%, de la 2 aprilie, asupra `tuturor maşinilor care nu sunt fabricate în SUA`

Publicat

in

Donald Trump a anunţat miercuri că începând de la 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% pentru „toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite„, notează AFP.

„Vom face să plătească ţările care fac afaceri în ţara noastră şi ne iau bogăţia (…) Ceea ce vom face este să impunem taxe vamale de 25% pentru toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Dacă sunt fabricate în Statele Unite, nu va exista absolut niciun tarif vamal”, a declarat preşedintele american de la Casa Albă.

„Aceasta se adaugă taxelor vamale existente pentru aceste mărfuri”, a precizat un consilier prezidenţial.

Aceste noi taxe vamale asupra maşinilor vor fi „permanente”, a mai spus preşedintele american, dar a asigurat că viitoarele sale taxe vamale aşa-zise „reciproce” vor fi „foarte blânde”.

Noile taxe vamale americane în valoare de 25% asupra „tuturor maşinilor care nu sunt fabricate în Statele Unite”, anunţate miercuri, vor intra în vigoare la 2 aprilie, la aceeaşi dată cu aşa-numitele taxe vamale „reciproce” dorite de Washington, a indicat Donald Trump.

Aceste noi taxe vamale asupra maşinilor vor fi „permanente”, a precizat preşedintele american, dar a asigurat că viitoarele sale taxe vamale aşa-zise „reciproce” vor fi „foarte blânde”.

content-image

UE: Regretăm profund

Uniunea Europeană regretă „profund” decizia Statelor Unite de a impune taxe vamale de 25% la importurile sale de maşini, a declarat miercuri seara preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP citat de agerpres.

„Regret profund decizia americană”, a afirmat von der Leyen într-un comunicat, adăugând că UE „va continua să caute soluţii negociate” cu Statele Unite.

Von der Leyen a subliniat că UE va „evalua acest anunţ”, împreună cu alte măsuri luate în considerare de Washington în zilele următoare.

„Aşa cum am mai spus, tarifele vamale sunt taxe, dăunătoare pentru afaceri, mai rele pentru consumatori, atât în Statele Unite, cât şi în Uniunea Europeană”, a adăugat ea.

Comisia Europeană a anunţat recent că amână cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, intrarea în vigoare a contramăsurilor sale vizând produsele americane ca răspuns la tarifele de 25% impuse de Donald Trump la oţel şi aluminiu, pentru a acorda mai mult timp unei soluţii negociate.

Comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, a mers marţi la Washington pentru a continua dialogul, dar fără rezultate tangibile, în ciuda „discuţiilor substanţiale”. „Munca grea continuă”, a asigurat el marţi seara pe X.

content-image

Canada: Un atac direct la lucrătorii canadieni

Decizia Statelor Unite de a impune taxe vamale de 25% la importurile de maşini este un „atac direct” împotriva lucrătorilor canadieni, a declarat miercuri prim-ministrul canadian Mark Carney, citat de AFP.

„Aceste taxe vamale contra industriei noastre auto sunt un atac direct împotriva lucrătorilor canadieni”, a spus el în faţa jurnaliştilor, acuzându-l pe preşedintele american Donald Trump că „a trădat acordul nostru comercial”.

Donald Trump a anunţat miercuri că începând de la 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% pentru „toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite”.

Aceste noi taxe vamale asupra maşinilor vor fi „permanente”, a mai spus preşedintele american, dar a asigurat că viitoarele sale taxe vamale aşa-zise „reciproce” vor fi „foarte blânde”.

content-image

Tarifele anunțate. Și nu doar pentru auto

Trump a declarat luni că va anunţa în curând noi taxe vamale pentru autovehicule, aluminiu şi produse farmaceutice importate în SUA. În plus faţă de acestea, el a ameninţat deja că va impune pe 2 aprilie o serie de taxe vamale reciproce asupra importurilor din mai multe ţări.

Într-o declaraţie din februarie, preşedintele american a vorbit despre o taxă vamală de 25% asupra importurilor de vehicule, fără alte detalii, care sunt acum aşteptate la conferinţa de presă.

Administraţia sa a impus deja Chinei taxe vamale suplimentare de 10% şi de asemenea taxe vamale de 25% asupra tuturor importurile de oţel şi aluminiu, indiferent de ţara de provenienţă.

Ca represalii, Comisia Europeană a anunţat că va impune începând din aprilie taxe vamale pentru o diversitate de produse importate de statele UE din SUA, în valoare totală de până la 26 de miliarde de euro. O primă serie a acestor taxe urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar a fost amânată de Comisia Europeană până la jumătatea lunii, pentru a mai da o şansă negocierilor cu SUA care să evite un război comercial.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend