Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Ismail Kadare, celebrul scriitor anti-comunist albanez, a murit

Publicat

in

El avea 88 de ani si a incetat din viata intr-un spital din Tirana, capitala Albaniei. Kadare este autorul unei opere monumentale sub tirania dictatorului albanez Enver Hoxha. Cele mai multe dintre cartile lui au fost interzise in vremea regimului comunist de la Tirana. Publicarea primului său roman, Generalul armatei moarte, l-a transformat în figura literară dominantă a Albaniei și i-a oferit notorietate internațională. Ismail Kadare a folosit orice ocazie pentru a ataca regimul în operele sale prin intermediul alegoriilor politice. Atât de mult încât numeroase romane ale sale, precum “Concert la sfârșit de iarna”, “Monstrul” și “Palatul viselor”, au fost interzise de regimul comunist albanez. Mai multe informatii aici https://newsin.ro/a-murit-ismail-kadare-prin-opera-sa-a-combatut-regimul-comunist-din-albania/

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

VIDEO, ACUM! Arde o gospodărie la Căpățâneni, Arefu

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Curtea de Argeș cu doua autospeciale de stingere și o autospecială de intervenție și salvate de la înălțime intervin, in aceasta seara la un incendiu izbucnit la o casă din comuna Arefu, Căpățâneni. Potrivit ISU Argeș , arde o locuință pe o suprafață de aproximativ 60 mp, acoperiș și bunurile din interiorul a trei încăperi.

revenim cu detalii…

Citeste mai mult

ACTUAL

Doliu în cultura argeșeană: A murit “Genialul” George Gibescu, critic și istoric literar

Publicat

in

Veste tristă pentru iubitorii de cultură: poetul, criticul şi istoricul literar argeșean George Gibescu, zis “Genialul” în studenţie, s-a stins din viață, marți seara, la București, acolo unde locuia de multă vreme.

Critic și istoric literar, eseist, jurnalist, poet și fost redactor la editura Eminescu, George Gibescu s-a născut la 24 octombrie 1940, la Burluşi, jud. Argeş, ca fiu al lui Gheorghe şi al Mariei Gibescu, ţărani din localitatea argeșeană. A urmat şcoala generală în satul natal, a continuat cu liceul la Rm. Vâlcea şi, mai apoi, cu Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca profesor, muzeograf, redactor la Editura “Eminescu”, bibliotecar şi redactor la Revista “Viaţa Românească” – din anul 1990 până la pensionare.

George Gibescu va fi înmormâtat în Argeș mâine, 19 iulie, în cimitirul din satul său natal, Burluși.

Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend