Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iranul susține că „şi-a atins toate obiectivele” în atacul fără precedent împotriva Israelului. Cele două ținte vizate

Publicat

in

Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminica aceasta că atacul masiv din timpul nopţii împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”, precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene, informează AFP.

Şeful forţelor armate iraniene, generalul Mohammad BagheriFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

„Operaţiunea ‘Promisiune onestă’ a fost întreprinsă cu succes între ieri (sâmbătă) seara şi această dimineaţă, şi şi-a atins toate obiectivele”, a declarat la televiziune generalul Mohammad Bagheri, notează Agerpres.

El a afirmat că cele două ţinte principale au fost „centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare” pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi „baza aeriană de la Nevatim, de unde au decolat avioanele F-35″ care au bombardat consulatul.

„Aceste două centre au fost puternic avariate şi scoase din funcţiune”, a dat el asigurări.

„Nu avem nicio intenţie de a ne continua această operaţiune, însă dacă regimul sionist întreprinde o acţiune împotriva Republicii Islamice Iran, fie pe teritoriul nostru sau în centrele care ne aparţin în Siria sau în altă parte, următoarea noastră operaţiune va fi mult mai importanta decât aceasta”, a atenţionat militarul iranian de rang înalt.

Generalul Bagheri a anunţat de asemenea că autorităţile iraniene „au trimis un mesaj SUA, avertizând că dacă vor coopera cu Israelul pentru eventualele lor acţiuni viitoare, bazele lor nu vor mai fi sigure”.

Operațiune „de anvergură”

SUA deţin mai multe baze militare în regiune.

Acest mesaj a fost transmis prin ambasada Elveţiei, care reprezintă interesele americane în Iran, în absenţa unor relaţii diplomatice între cele două ţări.

Într-un interviu pentru televiziunea de stat, comandantul Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami, a precizat că operaţiunea întreprinsă în timpul nopţii „ar fi putut fi de o anvergură mai mare”.

„Am limitat această operaţiune la serviciile pe care regimul sionist le-a folosit pentru a ataca ambasada noastră” în Siria.

Atacul asupra consulatului a ucis şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi de rang înalt.

Israelul susține că a doborât „peste 300 de drone și rachete” iraniene

Armata israeliană a declarat că au fost doborâte „peste 300 de drone și rachete” în timpul nopții cu sprijinul SUA. IDF a precizat că a Israelul a „colaborat strâns” și cu Marea Britanie și Franța, dar nu a oferit mai multe detalii.

„Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nevatim și a provocat pagube minore la infrastructură”, a transmis un purtător de cuvânt al forțelor armate israeliene.

Conform unor surse din domeniul apărării citate de The Guardian, avioanele britanice Typhoon ale Royal Air Force au fost implicate în doborârea unor drone iraniene deasupra Siriei și Irakului în cursul nopții.

O bază aeriană din sudul Israelului a fost lovită de rachete, dar daunele au fost minore, a declarat armata israeliană, care a publicat și un clip video prin care susține că baza este operațională. Imaginile nu au fost verificate independent.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

DIICOT intră puternic peste mafia traficanților de migranți! Membrii rețelei încasau între 3.000 și 5.000 de euro de persoană

Publicat

in

DIICOT intră puternic peste mafia traficanților de migranți! Membrii rețelei ar fi încasa între 3.000 și 5.000 de euro de la fiecare migrant.

Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT Galați au făcut 11 percheziții în județele Ilfov și Dâmbovița, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2023, 11 persoane cercetate, cetățeni români, moldoveni și cu dublă cetățenie (română și moldovenească), organizați într-o structură infracțională pe niveluri ierarhice, ar fi acționat pe teritoriile României și Republicii Moldova, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

Membrii grupului ar fi achiziționat autovehicule de capacitate mare pentru a transporta persoane provenite din țări afro-asiatice peste frontierele de stat, către țări din vestul Europei.

Aceștia ar fi pretins și primit pentru fiecare migrant sume între 3.000 și 5.000 de euro, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei transportate și de țara în care aceasta intenționa să ajungă.

Unde ajungeau migranții

Traseele urmate de membrii grupului de criminalitate organizată pentru a ajunge cu migranții în țări din Vestul Europei au fost Grecia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria, Grecia – Bulgaria – Serbia sau Croația – Ungaria – Austria.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mijloace de comunicații, înscrisuri, precum și alte probe.

În luna aprilie 2024, sub egida EUROJUST, a fost încheiat acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă între autoritățile judiciare din România și autoritățile judiciare din Republica Moldova, în vederea documentării activității infracționale în care sunt implicați și cetățeni moldoveni.

Astfel, în 16 mai 2024, polițiștii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Direcției urmărire penală din cadrul INI al IGP Moldova au făcut 7 percheziții domiciliare, acțiune la care au participat și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați.

Citeste mai mult

NATIONAL

Vienna Insurance Group a raportat o majorare de 11% a primelor brute subscrise, după primul trimestru din 2024

Publicat

in

Volumul primelor brute subscrise de Vienna Insurance Group (VIG) s-a majorat cu 11% după primul trimestru din acest an, până la 4,3 miliarde de euro, informează, miercuri, compania.

“În primul trimestru al anului 2024, VIG a generat un volum total de prime brute subscrise de 4,297 miliarde de euro. Acesta corespunde unei creşteri de 11%, sau 426 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 3,871 miliarde de euro”, se arată în comunicatul asigurătorului.

În Austria, primele brute subscrise au crescut cu 7,8%, până la 1,510 miliarde de euro. În Republica Cehă s-a înregistrat o scădere uşoară legată de cursul valutar, de 0,6%, până la 621 milioane de euro, în timp ce în Polonia volumul primelor brute subscrise a crescut cu 7,9%, până la 416 milioane de euro.

În Regiunea ECE extinsă (Albania, statele baltice, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria), primele brute subscrise au crescut cu 10%, până la 1,142 miliarde de euro. Regiunea Pieţe speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein şi Turcia) a avut de asemenea o evoluţie foarte favorabilă, înregistrând o creştere de 23,9% a primelor brute subscrise, până la 349 milioane de euro.

La sfârşitul primului trimestru din 2024, rata de solvabilitate a grupului a fost de 262% (incluzând măsurile tranzitorii), un nivel foarte ridicat, subliniază comunicatul.

VIG a înregistrat din nou o creştere de două cifre

“VIG a înregistrat din nou o creştere de două cifre a primelor brute subscrise în primele trei luni ale anului 2024. Creşterea foarte solidă a primelor se datorează performanţei bune a afacerilor în general”, a explicat Hartwig Loger, CEO şi preşedinte al Consiliului Director al Vienna Insurance Group, potrivit documentului citat.

Conform recentei prognoze de primăvară a Institutului de Studii Economice Internaţionale din Viena (wiiw), citată în comunicat, majoritatea ţărilor ECE vor înregistra evoluţii pozitive, în special noile state membre UE.

“Luna mai 2024 marchează 20 de ani de la extinderea UE către Est. A fost una dintre cele mai importante decizii geopolitice ale Uniunii Europene şi un pas important pentru VIG, deoarece am putut beneficia de economiile prospere din regiune. Suntem activi în opt din cele zece ţări ale expansiunii estice şi suntem lideri de piaţă în şase dintre acestea. Datorită diversificării ample şi de succes într-o regiune în creştere, ne menţinem optimismul în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în 2024 şi mai departe, în ciuda incertitudinilor geopolitice”, a precizat Hartwig Loger, subliniind accentul pus pe regiunea ECE.

Pe baza rezultatelor din primul trimestru din 2024, conducerea VIG îşi confirmă obiectivul de a obţine profit înainte de impozitare în intervalul 825 milioane de euro – 875 milioane de euro pentru anul financiar 2024.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (ECE), din care fac parte peste 50 de companii de asigurări şi fonduri de pensii din 30 de ţări. Acţiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 şi la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea agenţiei internaţionale de rating Standard & Poor’s.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend