Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iran: Scandal după prima execuție a unui bărbat implicat în proteste

Publicat

in

Iranul a executat joi, pentru prima dată, un bărbat condamnat la moarte pentru implicarea sa în mișcarea de protest, stârnind un val de proteste în străinătate și avertismente din partea ONG-urilor că alte spânzurări sunt iminente, potrivit AFP.

Proteste masive în IranFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Republica Islamică Iran este scena unor proteste declanșate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, care a murit la trei zile după ce a fost arestată de poliția morală. Poliția a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care le cere femeilor să poarte vălul în public.

Mohsen Shekari, în vârstă de 23 de ani, a fost declarat vinovat și condamnat la moarte pentru că a blocat o stradă și a rănit un ofițer paramilitar la începutul protestelor, într-un proces denunțat ca fiind un proces-spectacol de către grupurile pentru drepturile omului.

Alți protestatari riscă o execuție iminentă după ce au fost condamnați la spânzurătoare în legătură cu protestele, au avertizat grupurile.

„Mohsen Shekari, un răzvrătit care a blocat bulevardul Sattar Khan pe 25 septembrie și a înjunghiat un Bassij cu o macetă, a fost executat la Teheran”, a anunțat organul judiciar, Mizan Online. Miliția Basij este legată de Gărzile Revoluționare, armata ideologică a Iranului.

Organizația neguvernamentală Amnesty International s-a declarat „îngrozită” de execuție și a denunțat-o ca fiind un „proces-spectacol nedrept”. „Execuția sa scoate la iveală inumanitatea așa-numitului sistem judiciar iranian, în timp ce alte zeci de persoane se confruntă cu aceeași soartă.”

„Escaladarea sinistră”

Mahmood Amiry-Moghaddam, director al grupului Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, a cerut un răspuns internațional puternic, altfel „ne vom confrunta cu execuții în masă ale protestatarilor”.

„Mohsen Shekari a fost executat după un proces rapid și fără avocat.”

Execuția a stârnit, de asemenea, indignarea țărilor occidentale și a ONU.

Statele Unite au denunțat o „escaladare sinistră” și au declarat că autoritățile iraniene ar trebui să fie trase la răspundere.

Berlinul a declarat că „disprețul regimului iranian pentru umanitate nu cunoaște limite”, Londra s-a declarat „indignată”, iar Roma a declarat că „represiunea inacceptabilă a autorităților iraniene nu poate lăsa comunitatea internațională indiferentă”.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a declarat că pedeapsa cu moartea este „incompatibilă cu drepturile omului”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Academia de Studii Economice din București a intrat în Topul QS al programelor Executive MBA: Joint Degree

Publicat

in

Academia de Studii Economice din București este prima universitate din Europa de Sud-Est, care intră în prestigiosul Top QS al programelor Executive MBA: Joint Degree, prin programul ROCA Executive MBA de la ASE Bucharest Business School.

Academia de Studii Economice din București anunță un succes notabil pe linia internaționalizării instituționale și a consolidării prestigiului său academic, devenind prima universitate din Europa de Sud-Est, care intră în reputatul clasament QS Executive MBA Rankings 2024: Joint Programmes, poziționându-se, prin programul său ROCA Executive MBA (Româno-Canadian), pe locul 27, din 222 de programe evaluate.

Programul EMBA al ASE este desfășurat prin facultatea sa de profil – Bucharest Business School (BBS@ASE), în colaborare cu ESG (École des Sciences de la Gestion) de la Université Quebeque a Montreal (UQAM) din Canada.

ROCA Executive MBA@ASE se află în acest clasament alături de programe Executive MBA, organizate de universități de top din lume, precum: New York University (Stern Business School), INSEAD, London Business School, UCLA și National University of Singapore, IE Business School, Kellogg School of Management, WU Executive Academy, BI Norwegian, ș.a.

După obținerea acreditării internaționale AMBA, în 2023, și includerea ASE, prin facultatea sa de profil, ASE Bucharest Business School, în topul global al celor 300 de școli de business acreditate din lume, cea mai bună universitate economică și de afaceri a țării face acum încă un pas important în recunoașterea calității și valorii programelor sale MBA/Executive MBA.

Clasamentul QS Executive MBA Rankings 2024 este dedicat identificării și clasificării programelor Executive MBA de top, având un rol important în alegerile pe care le fac candidații din întreaga lume.

Decanul ASE Bucharest Business School, Vasile Alecsandru Strat:

Pentru noi nu este deloc o surpriză că programul ROCA Executive MBA a fost inclus în topul celor mai prestigioase programe Executive MBA cu dublă diplomă din lume. Această recunoaștere internațională nu doar că validează calitatea excepțională a programului nostru, dar și evidențiază eforturile susținute ale studenților noștri ambițioși, ale profesorilor noștri, ale echipei noastre și ale rețelei noastre puternice de absolvenți. Clasamentul QS Executive MBA Rankings este printre cele mai respectate evaluări globale ale programelor Executive MBA, bazat pe criterii riguroase, precum: calitatea academică, opinia angajatorilor, impactul absolvenților, evoluția profesională, respectarea diversității și a incluziunii. Faptul că am fost incluși în acest clasament este o dovadă clară a angajamentului nostru de a oferi o educație de cea mai înaltă calitate pentru liderii business-ului din Sud-Estul Europei.”

Rectorul ASE, prof. univ. Nicolae Istudor:

Devenită un pol regional de educaţie şi cercetare avansată în domeniul ştiinţelor economice, de afaceri, administrative, juridice şi socioumane la nivelul Europei Centrale şi de Sud-Est, Academia de Studii Economice din Bucureşti continuă eforturile susținute de internaționalizare și conectare la realitatea impusă de dinamica pieței muncii, oferind soluţii inovative şi eficiente pentru dezvoltarea sustenabilă a societăţii, în contextul exigenţelor unei economii globale. După acreditarea AMBA a programelor de masterat de tip MBA, desfășurate de ASE prin facultatea noastră de profil – Bucharest Business School, obținută în 2023, anul acesta suntem bucuroși să fim incluși în clasamentul QS Executive MBA Rankings 2024 – Joint Programmes, programul nostru fiind poziționat, astfel, la cel mai înalt standard pentru învăţământul universitar de afaceri, ca o recunoaștere a calității activității celor implicați în realizarea lor, a comunității noastre academice, în ansamblu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Pentru Republica Moldova, România înseamnă UE! Exportul de mere de peste Prut s-a dublat în ultimul an, țara noastră având o cotă de 90% din exporturi

Publicat

in

Exporturile de mere moldovenești către Uniunea Europeană practic s-au dublat, de la 12 mii de tone în sezonul 2022 – 2023, până la 22 de mii de tone în 2023 – 2024, conform stiripesurse.md.

Pentru Republica Moldova, România înseamnă UE! Țara noastră având o cotă de 90% din exporturi

Destinația principală a merelor din Republica Moldova este România, cu o cotă de 90% din exportul total către UE.

Datele au fost prezentate de Asociația „Moldova Fruct”, care a marcat finalizarea sezonului de export 2023 – 2024 pentru merele moldovenești.

Potrivit statisticilor, R. Moldova a exportat în această perioadă 133 de mii de tone de mere din recolta sezonului 2023 – 2024 în peste de 30 de țări ale lumii, comparativ cu 124 de mii de tone în sezonul 2022 – 2023.

Exportul de mere către Orientul Mijlociu a crescut de la 6 146 tone până la 8 085 tone.

Sezonul 2023 – 2024 evidențiază o tendință importantă: producătorii și exportatorii își diversifică piețele de desfacere, explorând noi oportunități, afirmă directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

Astfel, dacă în sezonul 2022 – 2023, în țările din Uniunea Vamală Euroasiatică ajungeau 85% din toate merele exportate din R. Moldova, piața a reușit să fie diversificată, iar în prezent această pondere a scăzut până la 77%. Totodată, au crescut cantitățile de mere livrate către noi destinații precum Suedia, Marea Britanie și Israel. În același timp, un lot de mere a ajuns și în India, în regim de testare.

„Pentru a maximiza beneficiile acestei orientări, este esențial să consolidăm colaborarea în domeniul exportului și să reducem fragmentarea excesivă a ofertei. O abordare unitară va spori puterea de promovare a merelor moldovenești pe piețele alternative și va facilita accesul la noi oportunități de export”, a spus Iurie Fală.

Membrii asociației au menționat despre necesitatea de a lucra mai mult la calitatea merelor produse, astfel încât ele să poată face concurență și să fie competitive pe orice piață.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend