Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iohannis, la reuniunea de la Haga: Recunoaşterea Rusiei ca principală ameninţare la adresa NATO / Ce prevede Declarația Comună

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la Haga, că viitorul Concept Strategic al NATO trebuie „să reflecte, cât mai adecvat şi realist, noua situaţie de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca principală ameninţare la adresa NATO, să acorde prioritate apărării colective şi să consolideze Alianţa pe toate palierele, pentru a face faţă tuturor provocărilor”. La reuniunea desfăşurată în pregătirea Summit-ului NATO de la Madrid a fost adoptată o Declaraţie Comună, potrivit News.ro.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la Haga, Regatul Ţărilor de Jos, la o reuniune în format restrâns, alături de premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi de Secretarul General NATO, în pregătirea Summitului NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie.

„Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii de substanţă cu privire la evoluţiile de securitate generate de războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, continuarea asistenţei multidimensionale pentru Ucraina, pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid cu accent pe consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic al Alianţei, procesul de negociere a noului Concept Strategic al NATO şi perspectivele aderării la Alianţă a Suediei şi a Finlandei”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea unei prezenţe aliate consolidate şi eficiente pe Flancul Estic, unitare, coerente şi sustenabile, în special în sudul acestuia, la Marea Neagră – aceasta fiind şi regiunea cea mai expusă ca urmare a acţiunilor agresive ale Rusiei.

Preşedintele României a subliniat, de asemenea, că apărarea colectivă este şi trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO. În contextul actual, legătura transatlantică şi Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care au făcut din NATO cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, sunt mai relevante ca oricând.

„Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, cât mai adecvat şi realist, noua situaţie de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca principală ameninţare la adresa NATO, să acorde prioritate apărării colective şi să consolideze Alianţa pe toate palierele, pentru a face faţă tuturor provocărilor din prezent şi din viitor. Preşedintele României a prezentat eforturile susţinute depuse de ţara noastră pentru a sprijini umanitar Ucraina, dar şi Republica Moldova şi a subliniat, şi în acest context, importanţa demersurilor pentru asigurarea securităţii alimentare, domeniu în care România oferă deja un sprijin consistent”, a arătat sursa citată.

Klaus Iohannis a susţinut, totodată, necesitatea consolidării relaţiilor NATO cu partenerii din regiune, profund afectaţi de efectele agresiunii Rusiei.

De asemenea, el a exprimat susţinerea fermă a României pentru politica NATO a „Uşilor Deschise” şi, în acest context, pentru aderarea Suediei şi a Finlandei la Alianţă. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că aderarea acestor state va contribui la întărirea securităţii Alianţei în ansamblul său, printr-o postură de descurajare şi de apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul Estic.

La finalul reuniunii a fost adoptată o Declaraţie Comună, redată integral:

„Declaraţia de la Haga – Întărind NATO pentru o nouă realitate de securitate

1. Astăzi, 14 iunie 2022, Şefii de Stat şi de Guvern ai Belgiei, Danemarcei, Letoniei, Olandei, Poloniei, Portugaliei şi României ne-am reunit la Haga pentru pregătirea apropiatului Summit NATO de la Madrid.

2. Războiul brutal, ilegal, neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa şi a schimbat fundamental securitatea euroatlantică. Astăzi, ne reafirmăm întreaga solidaritate cu Ucraina. Suntem uniţi în acordarea unui sprijin ferm şi de durată Ucrainei, care continuă să îşi exercite dreptul la legitimă apărare, când securitatea Europei şi a lumii libere se află în joc. Adresăm un apel Preşedintelui Putin să oprească imediat acest război de agresiune lipsit de sens şi să-şi retragă toate forţele militare din Ucraina. Reiterăm poziţia principială de sprijin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional.

3. Ca răspuns la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, NATO şi Aliaţii au adoptat măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea teritoriului aliat. NATO va continua să promoveze pacea, securitatea şi stabilitatea în întreaga regiune euroatlantică, cu o abordare cuprinzătoare de tip 360 de grade. La acest moment critic pentru securitatea noastră şi pentru pacea şi stabilitatea internaţionale, vom continua să întărim NATO ca fundament al apărării noastre colective şi ca forum esenţial pentru consultări transatlantice de securitate şi decizii între Aliaţi.

4. Noi, Şefii de Stat şi Guvern ai Belgiei, Danemarcei, Letoniei, Olandei, Poloniei, Portugaliei şi României suntem de acord ca la Summitul NATO de la Madrid să luăm decizii privind o nouă linie de referinţă a posturii NATO, adaptată unei realităţi strategice mai imprevizibile şi mai periculoase, pentru a descuraja, apăra, contesta şi nega succesul oricărui agresor în îndeplinirea obiectivelor sale. În lumina celei mai grave ameninţări la adresa securităţii euroatlantice din ultimele decenii, vom consolida în mod semnificativ postura noastră de descurajare şi apărare pe termen lung. Vom contribui la dezvoltarea întregii game de forţe disponibile şi capabilităţi, necesare menţinerii unei posturi de descurajare şi apărare a NATO robuste, credibile şi sustenabile pe termen lung. Vom continua să adoptăm toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra securitatea populaţiilor noastre şi a fiecărui centimetru de teritoriu aliat. Măsurile noastre vor fi proporţionale cu ameninţarea şi cu mediul de securitate în schimbare.

5. La Summitul NATO de la Madrid, Aliaţii vor aproba un nou Concept Strategic al NATO, care va ghida Alianţa în anii care vor urma şi care va asigura că aceasta va rămâne pregătită şi echipată corespunzător pentru viitor. Susţinem acest demers important. Ţările europene trebuie să îşi asume mai multă responsabilitate pentru securitatea Europei. Vom menţine, de asemenea, coerenţa cu eforturile de securitate şi apărare în curs la nivelul Uniunii Europene, care rămâne un partener unic şi esenţial al NATO.

6. Confruntaţi cu o nouă realitate în planul securităţii, considerăm că este necesară o creştere a resurselor pentru a întări NATO şi pentru a ne consolida capacitatea de a răspunde oricărei ameninţări la adresa securităţii noastre colective. De aceea, la Madrid, Aliaţii trebuie să reafirme Angajamentul de Investiţii pentru Apărare ce vizează cheltuirea a 2 % din PIB pentru apărare şi să agreeze o abordare ambiţioasă care să consolideze Alianţa pentru viitor prin creşterea considerabilă a finanţării comune a NATO, în conformitate cu deciziile adoptate la Summitul de la Bruxelles din 2021.

7. Finlanda şi Suedia au decis să solicite apartenenţa la NATO şi şi-au depus cererile de aderare. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat în mod radical situaţia de securitate atât pentru Finlanda, cât şi pentru Suedia, la fel ca şi pentru NATO. Salutăm cu toată deschiderea şi sprijinim cererile de aderare ale celor două state. Finlanda şi Suedia sunt cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, care împărtăşesc principiile şi valorile noastre. Ambele ţări beneficiază de ani de experienţă în pregătirea, formarea şi operarea alături de NATO şi Aliaţii săi. Împreună vom întări Alianţa”, potrivit News.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Actrița Anya Taylor-Joy din „The Queen’s Gambit” s-a căsătorit

Publicat

in

Actrița americană Anya Taylor-Joy, devenit un nume recunoscut în întreaga lume datorită interpretării rolului principal din miniseria „The Queen’s Gambit” de pe Netflix, s-a căsătorit cu prietenul ei, muzicianul Malcolm McRae, relatează revista People.

Netflix-The-Queens-GambitFoto: Netflix

Actrița în vârstă de 27 de ani și muzicianul în vârstă de 29 născut în statul american Alabama și-au legat destinele weekendul acesta la Veneția, potrivit tabloidului britanic Daily Mail, care a obținut fotografii de la nuntă.

Cuplul s-ar fi căsătorit la elegantul Palazzo Pisani Moretta înainte de a sărbători alături de familie și prieteni la recepție. Printre actorii de la Hollywood apropiați de Taylor-Joy care au celebrat alături de cuplu s-au numărat Miles Teller, Julia Garner, Cara Delevingne, Nicolas Hoult și Evan Ross.

Vestea nunții vine după ce mai devreme în cursul acestui an presa tabloidă a scris că McRae și Taylor Joy au fost văzuți în Italia, căutând un loc unde să țină ceremonia.

Anya Taylor-Joy și-a cunoscut soțul la premiera serialului Netflix

Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în martie 2021 la premiera serialului „The Queen’s Gambit”, McRae scriind două zile mai târziu o melodie originală dedicată actriței.

„Am scris această melodie pentru Anya la două zile după ce am cunoscut-o. Este intitulată ‘Chiar vreau să te văd din nou’”, a notat la momentul respectiv într-o postare făcută pe Instagram, alături de o înregistrare video cu el cântând piesa.

O lună mai târziu, Taylor-Joy a făcut referire la „partenerul” ei într-un interviu acordat revistei Elle. „Partenerul meu tocmai s-a întors de la muncă și își mută în jur toate echipamentele”, a relatat ea.

Un an mai târziu, cei doi și-au făcut una dintre primele apariții în public împreună la o petrecere organizată la Hollywood înaintea galei de decernare a Premiilor Oscar.

Anya Taylor-Joy a devenit unul dintre cele mai în vogă nume de la Hollywood după succesul uriaș de care s-a bucurat The Queen’s Gambit, jucând apoi în mai multe filme de top precum Last Night in Soho (2021), The Northman (2022), The Menu (2022) și The Super Mario Bros. Movie.

McRae, care s-a mutat din sudul SUA la Los Angeles cu doar câțiva ani în urmă, este unul dintre cei doi membri ai trupei „More”, aflată sub contract cu Warner Records. Trupa și-a lansat primul album vara trecută, fiind prezentă pe Spotify.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Industrial producer prices drop 3.3 percent YoY in August

Publicat

in

Industrial producer prices (domestic and foreign market) were 0.7 percent down in August 2023 compared to the previous month, and 3.3 percent lower year-over-year, shows data released on Tuesday by the National Institute of Statistics (INS).

According to the cited source, the industrial price index for the domestic market dropped 1.3 percent in August compared to July 2023, and was up by 4.13 percent compared to August last year, Agerpres reports.

The industrial producer price index for the foreign market was 0.82 percent higher compared to July 2023, and 1.38 lower year-over-year.
By major industrial groups, the most important year-over-year increases were recorded this August in the consumer goods industry (+11.68 percent), the durables industry (+4.79 percent), and the capital goods industry (+4.73 percent), while in the intermediate goods industry prices went down by 3.91 percent, and by 11.6 percent in the energy industry.

By activity sections, the annual price increase in August was 19.15 percent for water supply, sewerage, waste management and remediation activities, and 0.59 percent in the manufacturing industry, while for the production and supply of electricity and heat, gas, hot water and air conditioning, prices dropped 8.95 percent, and in the mining industry 3.33 percent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend