ACTUAL
INVESTIGAȚIE Cum se împarte cea mai mare investiție IT a Statului între firme suspectate de trucarea unor licitații / „Suntem parteneri sau competitori, după caz”
Publicat
acum 6 luniin
De
adminCloudul privat guvernamental, cea mai mare investiție IT a statului cu finanțare de peste 560 milioane de euro din PNRR, ar trebui să găzduiască zeci de sisteme IT publice și să furnizeze servicii electronice către populație până la jumătatea anului 2026. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atribuit deja contracte de aproape 400 de milioane de lei, iar jumătate din bani au fost câștigați de firme investigate acum de Consiliul Concurenței pentru posibila trucare a unor licitații cu echipamente Cisco.
Principalele informații:
- Trei instituții sunt responsabile de împărțirea banilor pentru dezvoltarea cloudului privat guvernamental: Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).
- Cei mai mulți bani sunt pe mâna STS, care trebuie să doteze 4 centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș cu echipamente și soluții IT&C care vor furniza servicii cloud către instituțiile și autoritățile centrale ale statului român.
- STS a precizat pentru HotNews.ro că a demarat până acum 8 licitații, dintre care 6 au fost deja atribuite, iar valoarea contractelor este de aproape 400 milioane de lei. Alte două licitații, una în valoare de peste 500 de milioane de lei, iar alta de aproape 100 milioane de lei, sunt în derulare. Vor urma alte 4 licitații în perioada 2024-2025.
- Datele analizate de HotNews.ro arată că 3 firme IT, respectiv Metaminds, Trencadis Corp și Datanet Systems, au câștigat peste jumătate din valoarea contractelor atribuite până acum de STS.
- Cele trei firme sunt printre cei mai mari integratori de sisteme IT din sectorul public din România și sunt acum investigate, alături de alte 10 companii, pentru posibila trucare a unor licitații IT cu echipamente Cisco, începând cu anul 2019.
- Consiliul Concurenței nu a spus ce proceduri suspectează că ar fi trucate, dar „toate licitațiile de centre de date implică și echipamente Cisco”, spun surse din industrie, fapt întărit și de cerințele unor caiete de sarcini ale unor contracte atribuite de STS.
- Mai mult, sunt contracte STS atribuite sau în derulare pentru care aceste firme au concurat separat, în timp ce la altele s-au aliat și au depus oferte în asociere.
- Firmele în cauză, contactate de HotNews.ro, neagă orice înțelegeri anticoncurențiale și susțin că în piața IT&C colaborarea și competiția sunt componente esențiale, iar o astfel de practică nu este deloc neobișnuită.
- De cealaltă parte, Consiliul Concurenței susține că firmele au dreptul legal de a depune oferte individual sau în asociere cu alți operatori, dar subliniază că va verifica situațiile pentru a stabili dacă restrângerea concurenței determinată de asociere a fost compensată de eficiența ofertei depuse.
Legătura dintre contractele atribuite de STS pentru cloud și investigația Concurenței
Consiliul Concurenței suspectează o posibilă coordonare a prețurilor între Cisco, producătorul american de echipamente IT&C, distribuitorii săi autorizați (Alef, Ingram și Logicom) și alte nouă firme (Metaminds, Trencadis Corp, Arctic Stream, Datanet Systems, Dataware Consulting, Dendrio Solutions, ETA2U, Evotech-IT și Logic Computer) pentru manipularea câștigării unor contracte de achiziții publice cu echipamente Cisco, după cum a scris HotNews.ro în exclusivitate.
Inspecții inopinate au fost făcute la toate aceste firme, după ce judecătorii au primit documente prin care li s-a arătat că sunt indicii că licitațiile publice care implică echipamente Cisco ar fi împărțite între ofertanți având sprijinul furnizorului american, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizați, astfel încât să câștige firmele favorizate. Posibila practică anticoncurenţială ar fi început cel puțin din anul 2019.
Consiliul Concurenței nu a spus ce proceduri suspectează că ar fi trucate din 2019 și până în prezent, dar „toate licitațiile de centre de date implică și echipamente Cisco”, spun surse din industrie, fapt întărit și de cerințele unor caiete de sarcini ale unor contracte atribuite de STS.
- HotNews.ro a solicitat STS să spună câte dintre contractele atribuite sau în derulare pentru cloud vizează și livrarea de echipamente Cisco. Până la momentul publicării articolului nu am primit un răspuns. Vom reveni cu răspunsl STS imediat ce îl vom primi.
Firme IT investigate de Concurență au ofertat separat sau împreună pentru contractele STS
Printre câștigătorii licitațiilor STS apar trei firme investigate acum de Consiliul Concurenței: Metaminds, Trencadis Corp și Datanet Systems, care împreună au câștigat contracte în valoare de peste 200 milioane de lei.
Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), analizate de HotNews.ro, arată cum la unele dintre licitațiile STS unele firme au participat individual, în timp ce la altele s-au aliat și au depus oferte în asociere.
Caz 1: Contract câștigat de Metaminds. Trencadis Corp și Arctic Stream – ofertă în asociere
În luna septembrie 2023, STS a atribuit un acord-cadru de aproape 104 milioane de lei (fără TVA) către firma Metaminds.
La această licitație au mai depus oferte: Datanet Systems (ofertant unic) și asocierea de firme Trencadis Corp și Arctic Stream.
Caz 2: Contracte câștigate de Trencadis Corp în asociere cu Nextgen Software. Arctic Stream a depus ofertă independentă
În decembrie 2023, STS a atribuit o altă licitație pentru achiziția de echipamente, împărțită în 5 loturi. Trencadis Corp în asociere cu Nextgen Software a câștigat loturile 2, 4 și 5. De această dată, Arctic Stream a depus ofertă independentă pentru lotul 4.
Caz 3: Licitație de peste 570 milioane de lei, în derulare. Metaminds și Trencadis Corp – ofertă în asociere
Într-o altă licitatie de peste 570 milioane lei, aflată in derulare, Metaminds si Trencadis Corp au depus ofertă în asociere, desi la alte contracte pe care le-au caștigat de la STS au fost rivali și au candidat separat. La această licitație mai sunt alte 6 oferte, toate de la firme care s-au asociat.
- HotNews.ro a contactat oficialii Metaminds, Trencadis Corp și Arctic Stream pe care i-a întrebat cum explică faptul că la anumite contracte câștigate cu STS pentru cloud au ofertat separat, în timp ce în altele s-au asociat și au depus ofertă comună.
„Gândiți-vă la modul în care funcționează un guvern” – Metaminds spune că nu e neobișnuită o astfel de practică
Șeful Metaminds, Andrei Cruceru, susține că o astfel de practică nu este neobișnuită.
- „Într-o piață dinamică și complexă, cum este cea a tehnologiei, colaborarea și competiția sunt ambele componente esențiale, iar o astfel de practică nu este deloc neobișnuită. Deciziile luate în cadrul companiei, inclusiv cele de natură comercială, sunt supuse unui sistem strict de guvernanță care este în conformitate cu toate legile și reglementările în vigoare.
- Decizia de a colabora cu alți parteneri sau de a participa independent la o licitație ține cont de o multitudine de factori, cum ar fi managementul riscului, capacitatea de livrare și de implementare și accesul la credit furnizor și/sau bancar și au ca scop oferirea celor mai bune soluții pentru beneficiarii finali, cetățenii.
- Gândiți-vă la modul în care funcționează un guvern. În anumite proiecte, un minister poate gestiona în mod independent o inițiativă specifică, în timp ce în altele, este nevoie de colaborarea mai multor ministere pentru a aborda proiecte complexe care necesită expertiză diversă.
- Similar, în industria IT, asocierea cu alte firme permite combinarea expertizelor și resurselor pentru a răspunde mai bine cerințelor și a livra rezultate de calitate”, a declarat pentru HotNews.ro Andrei Cruceru.
Despre investigația demarată de Consiliul Concurenței, Andrei Cruceru subliniază că firma pe care o conduce este în top trei parteneri ai Cisco, producător de tehnologie care este de asemenea investigat, context în care declară că „este absolut firesc ca și noi să facem parte din această investigație”.
- „Suntem deschiși și transparenți în furnizarea tuturor informațiilor necesare și avem încredere că ancheta va confirma respectarea normelor legale și etice de către compania noastră”, declară acesta.
Andrei Cruceru, despre relația cu Asesoft și Sebastian Ghiță
- „În ceea ce privește relația mea profesională cu Asesoft și domnul Sebastian Ghiță, doresc să clarific câteva aspecte importante.
- Așa cum am menționat anterior și în alte interviuri, după 12 ani petrecuți în companiile HP și IBM, am lucrat timp de doi ani, în perioada aprilie 2013 – mai 2015, pentru una dintre companiile din grupul Asesoft, la fel ca mulți alți profesioniști din industrie.
- În timpul colaborării mele cu această companie, precum și după încheierea contractului de muncă, nu am avut nicio interacțiune cu domnul Sebastian Ghiță.
- Compania pe care o conduc astăzi este o entitate independentă, condusă cu integritate și transparență de către o echipă de profesioniști dedicați, care nu au nicio legătură de „subordonare” cu Sebastian Ghiță și respingem cu fermitate aceste speculații în lipsa unor dovezi concrete.
- Nu suntem sub influența sau controlul niciunei alte entități externe și nu avem nicio legătură cu persoane sau organizații care ar putea influența deciziile noastre strategice sau operaționale”, a mai precizat Andrei Cruceru.
VEZI INTEGRAL – RĂSPUNSURILE METAMINDS CĂTRE HOTNEWS.RO
Cine controlează firma Metaminds
Metaminds a fost înființată de Liviu Uruc și Răzvan Băicoianu la scurt timp după ce DNA a anunțat că a început urmărirea penală împotriva lui Sebastian Ghiță, potrivit site-ului de investigații media Context.ro.
Uruc a fost angajat al România TV, postul fondat de Ghiță. În prezent, firma e deținută de Andrei Cruceru (17%), Giorgia Bordușanu (4%), Metacapital Holding (30%) și Servicebridge Partners (48%). Andrei Cruceru controlează Metacapital Holding, iar Servicebridge este deținută de Cruceru, Metacapital Holding, Rainmakers SRL și Marinescu Marius Ionuț.
Abonată la contracte IT cu statul, Metaminds a avut o cifră de afaceri de peste 240 milioane de lei și un profit net de 7,4 milioane de lei anul trecut, potrivit Termene.ro.
„Suntem fie parteneri, fie competitori, după caz” – patronul Trencadis
Și Marian Murguleț, patronul Trencadis Corp, susține că nu este nimic neobișnuit ca o firmă să depună la anumite licitații o ofertă comună cu un operator care i-a fost concurent pe alte contracte IT.
- „Pentru Trencadis nu există firme rivale, doar companii din piața de IT cu care, în funcție de specificațiile/cerințele documentației de atribuire din fiecare licitație, suntem fie parteneri, fie competitori, după caz. Și aici nu vorbim doar de STS, ci de orice licitație organizată de orice autoritate contractantă.
- Avem exemple de notorietate în care am contestat atribuirea nelegală a unor contracte la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), împotriva anumitor autorități contractante și a companiilor cu care eram competitori, punctual la acea licitație, iar ulterior am depus în același consorțiu oferte comune la alte proceduri de achiziție publică”, a declarat pentru HotNews.ro Marian Murguleț.
Murguleț: Nu există nicio legătură între licitația câștigată de Trencadis la STS și investigația Consiliului Concurenței
- „Asta pentru că singurul contract câștigat de Trencadis la STS pentru Cloud-ul guvernamental este cel de securitate cibernetică pe care îl implementăm împreună cu partenerul nostru Nextgen Software, și anume „Soluții și produse TIC Cloud intern (echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluție Cloud IaaS, soluție Cloud PaaS), inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, operaționalizare, integrare la nivel de servicii și instruire” pentru realizarea proiectului „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental” (CN1061909). Mai mult, în acest proiect nu există livrare de produse CISCO”, a declarat acesta.
Acesta subliniază că „Trencadis este unul dintre cei mai mari integratori de IT&C din sectorul public din România cu multe implementări reușite de sisteme informatice integrate (aplicații software, licențe și infrastructură hardware) care pentru servicii de instalare hardware apelează întotdeauna la parteneri specializați”.
„Focusul Trencadis este așadar pe crearea unor sisteme informatice integrate, nu pe livrarea de hardware. Ca să particularizez, pentru componentele de infrastructură CISCO, Trencadis apelează întotdeauna la parteneri care au specializări în domeniu, precum Metaminds, Arctic Stream, Datanet etc.”, a spus Murguleț.
Trencadis respinge de asemenea ideea că ar fi participat la înțelegeri anticoncurențiale și spune că a pus la dispoziția Consiliului Concurenței toate informațiile solicitate.
VEZI INTEGRAL – RĂSPUNSURILE TRENCADIS CĂTRE HOTNEWS.RO
Trencadis a implementat la Consiliul Concurenței un sistem IT care ar trebui să depisteze inclusiv licitațiile trucate
Marian Murguleț a scris miercuri, 19 iunie, pe LinkedIn, că firma Trencadis a semnat cu Consiliul Concurenței un contract de mentenanță și suport tehnic pentru platforma Big Data.
Rolul principal al Platformei Big Data (proiect implementat de Trencadis în perioada 2020 – 2021) este de a oferi Consiliului Concurenţei un instrument care să asiste procesul investigativ, inclusiv pentru identificarea unor licitații trucate ori acțiuni de tip cartel.
Cine controlează Trencadis Corp
Trencadis Corp este deținută integral de Marian Murguleț, după ce la finele lunii mai 2024 a cumpărat acțiunile deținute de omul de afaceri Frank Timiș, prin First Investment Holding, potrivit Profit.ro.
Murguleț a preluat conducerea Trencadis în martie 2022 și a intrat în acționariatul companiei un an mai târziu, în mai 2023. Marian Murguleț are activat peste 24 de ani atât în sectorul public cât și în cel privat (Siveco, S&T), dintre care peste 14 ani în domeniul IT – inclusiv un an și jumătate ca deținător al portofoliului de CIO al Guvernului României (secretar de stat pentru tehnologia informației la nivelul întregii administrații publice centrale).
Istoria Trencadis Corp a început însă în anul 2007, firma fiind fondată de Radu Negulescu, unul dintre tinerii care au lucrat la campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014 în urma cărora a câștigat Klaus Iohannis.
După acest moment, Trencadis Corp a avut o ascensiune rapidă, ajungând în topul firmelor cu cea mai rapidă creștere a afacerilor Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, loc deținut anterior de Teamnet (fosta firmă a lui Sebastian Ghiță).
În trecut, în firmă au mai fost acționari și Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) și Mihaela Moldovan, iar din 2019 a devenit acționar și omul de afaceri Frank Timiș, prin firma First Investments Holdings Ltd, înregistrată în Insulele Cayman, potrivit Profit.ro.
- Contactați de HotNews.ro cu aceleași întrebări, oficialii Arctic Stream au precizat că nu pot comenta, având în vedere faptul că „aceasta se referă la o investigație a autorității de concurență aflată în derulare” și au dat asigurări că „Arctic Stream a acționat și acționează în conformitate cu toate prevederile legale, inclusiv cele de concurență”.
- Oficialii DataNet Systems nu au răspuns încă la solicitarea HotNews.ro. Vom reveni cu precizările acestora imediat ce le vom primi.
Consiliul Concurenței spune că va verifica toate licitațiile cu echipamente Cisco
De cealaltă parte, Consiliul Concurenței a precizat pentru HotNews.ro că firmele au dreptul legal de a depune oferte individual sau în asociere cu alți operatori, dar subliniază că va verifica situațiile pentru a stabili dacă restrângerea concurenței determinată de asociere a fost compensată de eficiența ofertei depuse.
- „În cadrul investigației derulate de Consiliul Concurenței pe piața comercializării echipamentelor IT&C din România, vor fi avute în vedere toate procedurile de achiziție publică având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informației şi comunicaţii furnizate de către Cisco Systems Romania SRL.
- Legislația în domeniul achizițiilor publice prevede dreptul companiilor de a depune oferte individual sau în asociere cu alți operatori.
- În cadrul investigației, vor fi analizate inclusiv situațiile în care firmele concurente se asociază, deși ar fi putut participa cu oferte individuale.
- Se va evalua, astfel, dacă restrângerea concurenței determinată de asociere a fost compensată de eficiența ofertei depuse, adică dacă asocierea aduce un beneficiu autorităților contractante printr-un preț mai scăzut sau o calitate mai bună a produselor furnizate sau a serviciilor prestate”, a precizat pentru HotNews.ro Consiliul Concurenței.
STS a atribuit contracte de aproape 400 milioane de lei pentru cloud
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis anterior, la solicitarea HotNews.ro, situația contractelor atribuite sau în derulare pentru realizarea cloudului guvernamental.
STS trebuie să realizeze componenta internă a cloudului privat guvernamental prin:
- amenajarea a două centre de date principale și a două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design;
- dotarea centrelor de date cu produse și soluții TIC (echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluție Cloud IaaS, soluție Cloud PaaS, soluții de administrare și dezvoltare);
- dotarea centrelor de date cu echipamente, licențe și soluții specializate necesare pentru securitatea cibernetică la nivel IaaS și PaaS;
- asigurarea infrastructurii hardware și software necesare pentru asigurarea comunicațiilor și interconectării celor patru centre de date.
STS arată că a demarat până acum 8 proceduri de achiziție, din care a finalizat 6, iar valoarea acordurilor cadru încheiate cu firmele câștigătoare depășește 387,3 milioane de lei (fără TVA).
Poate vrei sa citesti
Care a fost cea mai importantă descoperire științifică în anul 2024: Medicamentul care poate salva milioane de vieți
BREAKING Horațiu Potra scapă de controlul judiciar / Fostul mercenar, declarații: ‘Care armă, doamnă? E o armă cu aer comprimat, tragi după păsări cu ea’
UDMR, mandat de intrare la guvernare
Tokyo face o schimbare majoră: Programul de muncă scade la 4 zile pe săptămână
Inspectorii ANSVSA au intrat puternic în supermarketuri și hipermarketuri: Nereguli grave și amenzi usturătoare
Kelemen Hunor insistă pe ideea unui singur candidat al coaliției la prezidențiale: Altfel ‘s-ar putea ca niciunul să nu intre în turul doi’
ACTUAL
VESTE MARE! Azi se deschide circulația pe tronsonul Bascov – Băiculești din Autostrada Sibiu-Pitești
Publicat
acum 3 orein
13 decembrie 2024De
adminAstăzi, la ora 15.00, se va deschide circulația pe un nou tronson al Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1), cuprins între Nodul rutier Bascov și Nodul rutier Băiculești, însumând 15,7 kilometri. Acest sector face parte din secțiunea 5 a autostrăzii, care leagă Pitești de Curtea de Argeș, și reprezintă aproximativ jumătate din lungimea totală a secțiunii.
Lucrările pe acest tronson au fost realizate de constructorul italian WeBuild, care a reușit să finalizeze proiectul cu opt luni mai devreme decât termenul contractual stabilit pentru întreaga secțiune. Autoritățile apreciază mobilizarea rapidă și eforturile depuse pentru a atinge acest obiectiv înainte de termen.
Restul de 14,65 kilometri ai secțiunii 5, între Nodul rutier Băiculești și Curtea de Argeș, urmează să fie finalizați în cursul anului viitor, când se va deschide circulația pe întreg tronsonul.
ACTUAL
ARGEȘ | Percheziții la Câmpulung – 4 persoane reținute pentru camătă
Publicat
acum 3 orein
13 decembrie 2024De
adminÎn dimineața zilei de 12 decembrie a.c. polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au efectuat cinci percheziții domiciliare, în baza mandatelor emise de Judecătoria Câmpulung, într-un dosar penal ce vizează comiterea infracțiunii de camătă.
Din cercetări a rezultat faptul că, patru persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 57 de ani, domiciliate în municipiul Câmpulung, începând cu anul 2022, ar fi oferit împrumuturi în diverse sume de bani către persoane fizice din județul Argeș, percepând dobânzi lunare între 20% și 40%, în funcție de suma împrumutată.
În urma probatoriului administrat, cele patru persoane au fost reținute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung cu propunerea de luarea a unei măsuri preventive.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș.
Reamintim că oferirea de împrumuturi cu dobândă, fără a deține autorizația necesară, constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.
ACTUAL
Polițist din Argeș în cătușe pentru luare de mită! A cerut 3000 Euro de la un argeșean pentru a-l scoate basma curată – CINE E POLIȚISTUL
Publicat
acum 4 orein
13 decembrie 2024De
adminOfițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au efectuat, la data de 12.12.2024, două percheziții domiciliare, din care una la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș – Poliția municipiului Câmpulung – Biroul Investigații Criminale, unde își desfășoară activitatea un agent de poliție cercetat în calitate de suspect într-un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Cea de-a doua percheziție a avut loc la domiciliul acestuia, fiind pus în executare și un mandat de aducere față de polițist.
În cauză, în cursul anului 2024, agentul de poliție ar fi pretins de la un bărbat suma de 3.000 €, din care ar fi primit suma de 1.500 €, lăsându-l să creadă că are influență și că poate interveni pe lângă prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, în vederea obținerii unei soluții favorabile în dosarul penal, în care acesta este cercetat ca urmare a depistării în trafic, în timp ce conducea având permisul de conducere suspendat.
Totodată, i-a promis că îi va obține și restituirea permisului de conducere. În acest sens, agentul de poliție i-ar fi înmânat persoanei în cauză o ordonanță semnată și ștampilată din care rezultă că ar fi fost dispusă neînceperea urmăririi penale față de aceasta, ordonanță care ar fi fost emisă de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, unitate de parchet la care se află înregistrat dosarul penal. Despre această ordonanță există probe că nu ar proveni de la respectiva unitate de parchet, fiind falsificată în întregime.
Agentul de poliție a fost adus cu mandat de aducere la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, în vederea continuării cercetărilor, iar urmare a probatoriului administrat, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inculpatului pentru 24 de ore.
Ce spune IPJ Arges după reținerea polițistului
În urma informațiilor apărute în spațiul public, menţionăm faptul că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeș a fost informat cu privire la faptul că, faţă de un angajat al instituţiei, a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore. În conformitate cu prevederile legale, până la acest moment, cel în cauză a fost pus la dispoziţie, urmând ca, în funcţie de evoluţia anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege. Precizăm că acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeș. De asemenea, instituţia noastră se delimitează ferm de orice comportamente sau acţiuni necorespunzătoare, care aduc atingere valorilor acesteia şi nu sunt în concordanţă cu legea.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea unor măsuri preventive reprezintă etape şi activităţi de urmărire penală reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, respectiv asigurarea unei bune desfăşurări a procesului penal, activităţi care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
ACTUAL
VIDEO | I-AU BUBUIT! Percheziții la vânzătorii de artificii si petarde – O tonă de produse pirotehncie confiscate si 2 dosare penale
Publicat
acum o ziin
12 decembrie 2024De
adminIeri, 11 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal, sub supravegherea Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.
Astfel, în baza autorizării emise de către instanța competentă, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și al specialiștilor criminaliști, au efectuat o percheziție domiciliară, în comuna Bascov, la locuința unui bărbat, de 48 de ani, care ar fi oferit spre vânzare, articole pirotehnice, inclusiv din categorii supuse autorizării, fără a avea calitatea necesară.
În urma percheziției la locuința din comuna Bascov, au fost descoperite și ridicate articole pirotehnice din categoriile F2 și F3 (respectiv baterii de artificii și petarde), în cantitate totală de aproximativ 310 kilograme.
Articolele pirotehnice identificate cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite și luarea măsurilor legale care se impun.
Totodată, în baza Planului de Acțiune „PIROTEHNIC 2024”, în aceeași zi, a fost efectuat un control la o societate comercială din parcarea unui centru comercial, din municipiul Pitești și s-a constatat faptul că reprezentanții persoanei juridice comercializau către publicul larg articole pirotehnice, destinate utilizării doar de către pirotehnicieni.
Astfel, au fost descoperite 730 de kg de materiale pirotehnice, din categoria F2 și F3, pe care societatea nu era autorizată să le dețină sau să le comercializeze.
Articolele pirotehnice au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, fiind totodată întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializarea către publicul larg de articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.
Reamintim faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1 minorilor.
ACTUAL
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
Publicat
acum 2 zilein
11 decembrie 2024De
adminO comunitate întreagă este zguduită de o tragedie neagră, după ce Mihai C., un tânăr de doar 34 de ani, a decis să își pună capăt zilelor. Gestul inexplicabil a lăsat în urmă o fetiță de doar 3 ani, o soție îndurerată, părinți, prieteni și colegi profund afectați de pierdere.
Mihai, un angajat dedicat al companiei Fuchs, era cunoscut pentru devotamentul său față de familia sa, în special față de fiica sa pe care o adora. Căsătorit din 2019, tânărul părea să aibă tot ce își putea dori: o viață de familie plină de iubire și momente fericite. Celebrando recent ziua de nume, nimeni nu ar fi putut anticipa o asemenea tragedie.
Vecinii și prietenii îi desagă ca fiind un om liniștit și respectuos, mereu gata să ajute pe oricine avea nevoie. “Mihai era călduros, un om pe care te puteai baza întotdeauna”, își aduc aminte cei care l-au cunoscut. Însă, în spatele acestei imagini de omul ideal, s-au ascuns probabil demonii pe care nimeni nu i-a putut observa.
Tragedia s-a consumat ieri, când Mihai a fost găsit spânzurat în podul casei sale. În urma acestui act extrem, întreaga comunitate este în doliu. Prietenii și cunoscuții au început să trimită sute de mesaje de condoleanțe pe platformele de socializare, încercând să își împărtășească durerea și să înțeleagă motivul din spatele gestului său nejustificat.
Astăzi, comunitatea se pregătește să îl conducă pe Mihai pe ultimul drum, plângând o pierdere imensă și dând naștere la întrebări profunde despre sănătatea mentală și dificultățile cu care se confruntă tinerii din zilele noastre. Această tragedie servește ca un apel la conștientizare, subliniind nevoia urgentă de sprijin și comunicare în rândul celor care suferă în tăcere.
ACTUAL
Cum te ajută izolația cu lână de lemn să economisești în această iarnă?
Publicat
acum 2 zilein
11 decembrie 2024De
adminPe măsură ce iarna își intră în drepturi, costurile de încălzire devin o preocupare majoră pentru mulți proprietari de locuințe din țara noastră. Alegerea unei izolații eficiente poate face diferența între facturi mari și un cămin cald, cu cheltuieli reduse.
Izolația cu lână de lemn pompabilă, pentru acoperișuri este soluția ideală pentru a-ți asigura confortul termic și pentru a reduce consumul de energie. Iată cum acest material inovator te ajută să economisești la încălzire în sezonul rece.
Performanță termică de excepție
Lâna de lemn are o capacitate excelentă de a reține căldura în interiorul locuinței, minimizând pierderile de energie prin pereți, podele sau acoperiș. Structura sa poroasă (grație fibrelor de lemn) permite captarea aerului, care acționează ca un izolator natural, menținând o temperatură constantă în casă, chiar și în zilele cele mai geroase.
Află mai multe despre parametrii tehnici și eficiența acestui material pe pagina dedicată izolației cu lână de lemn, la IzolațiiNaturale.ro. Cere o ofertă personalizată!
Reducerea costurilor cu energia
Un sistem de izolație bine realizat cu lână de lemn pompabilă poate reduce pierderile de căldură cu până la 30-50%. Acest lucru se traduce direct în facturi mai mici la energie. O locuință izolată eficient necesită mai puțină energie pentru încălzire, ceea ce înseamnă mai puține costuri și un impact mai mic asupra bugetului tău.
Montaj rapid și fără pierderi de material
Izolația cu lână de lemn pompabilă se aplică prin tehnologia suflată, asigurând o acoperire uniformă, inclusiv în spațiile greu accesibile. Astfel, se elimină golurile prin care căldura ar putea scăpa, iar procesul de aplicare este rapid, fără risipă de material.
Această metodă este perfectă pentru izolația mansardelor, podurilor sau pereților interiori, garantând un consum minim de energie pentru încălzire.
Un mediu interior mai sănătos și confortabil
Lâna de lemn nu doar că izolează termic, ci contribuie și la menținerea unui mediu interior sănătos. Este un material natural, fără substanțe chimice nocive, care ajută la reglarea umidității, prevenind condensul și mucegaiul. Astfel, confortul termic și sănătatea familiei tale sunt asigurate pe tot parcursul iernii.
Lâna de lemn Case Călduroase este primul produs izolator românesc care a obținut certificarea ETA emisa de Institutul German pentru Ingineria Construcțiilor din Berlin, certificat nr. ETA-23/0125.
Agrementarea ETA presupune multiple teste necesare înaintea obținerii – pentru produsele românești, fabricate în România și destinate doar pieței din România. Aceste teste nu sunt solicitate de autoritățile românești, lăsând loc pe piață produselor care pot fi inferioare calitativ, nefiind testate decât în cateva puncte, nu la fel de amplu ca în cazul ETA.
O investiție pe termen lung
Deși poate părea o investiție inițială mai mare, izolația cu lână de lemn este extrem de durabilă, având o durată de viață îndelungată fără a-și pierde eficiența. Economiile la facturile de energie se vor simți rapid, iar costurile de întreținere sunt minime, făcând din această soluție o alegere inteligentă pe termen lung.
Izolația cu lână de lemn pompabilă nu este doar o alegere ecologică, ci și o soluție practică pentru a economisi bani în sezonul rece. Proprietățile sale unice de izolare termică și avantajele în aplicare o fac ideală pentru orice tip de locuință.
Pentru a descoperi toate beneficiile acestei soluții și pentru a începe proiectul de izolare, accesează IzolațiiNaturale.ro și pagina dedicată izolației cu lână de lemn. Fă un pas spre un cămin mai cald, mai confortabil și mai eficient energetic!
Care a fost cea mai importantă descoperire științifică în anul 2024: Medicamentul care poate salva milioane de vieți
BREAKING Horațiu Potra scapă de controlul judiciar / Fostul mercenar, declarații: ‘Care armă, doamnă? E o armă cu aer comprimat, tragi după păsări cu ea’
UDMR, mandat de intrare la guvernare
Tokyo face o schimbare majoră: Programul de muncă scade la 4 zile pe săptămână
Inspectorii ANSVSA au intrat puternic în supermarketuri și hipermarketuri: Nereguli grave și amenzi usturătoare
ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
Familia fostului primar Nicolae Diaconu, mesaj special pentru argeșeni
VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme
VIDEO | I-AU BUBUIT! Percheziții la vânzătorii de artificii si petarde – O tonă de produse pirotehncie confiscate si 2 dosare penale
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
Polițist din Argeș în cătușe pentru luare de mită! A cerut 3000 Euro de la un argeșean pentru a-l scoate basma curată – CINE E POLIȚISTUL
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș, la delegarea și sub coordonarea procurorului de...
VIDEO | I-AU BUBUIT! Percheziții la vânzătorii de artificii si petarde – O tonă de produse pirotehncie confiscate si 2 dosare penale
Ieri, 11 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal, sub supravegherea Parchetul...
ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș reamintește tuturor angajatorilor că, în conformitate cu legislația în vigoare, au obligația de a elibera...
VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme
Lucrările la Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (#A1), pe tronsonul dintre Curtea de Argeș și Pitești, avansează într-un ritm accelerat....
Curtea de Argeș
VESTE MARE! Azi se deschide circulația pe tronsonul Bascov – Băiculești din Autostrada Sibiu-Pitești
Astăzi, la ora 15.00, se va deschide circulația pe un nou tronson al Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1), cuprins între Nodul rutier...
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
O comunitate întreagă este zguduită de o tragedie neagră, după ce Mihai C., un tânăr de doar 34 de ani,...
Familia fostului primar Nicolae Diaconu, mesaj special pentru argeșeni
Într-o zi cu o semnificație profundă, de Ziua Sfântului Nicolae, o sărbătoare ce simbolizează generozitatea și bunătatea, familia lui Nicolae...
ȘOC! PNL și USR, mână-n mână cu AUR în Argeș pentru obținerea puterii locale – ARANJAMENTE PENTRU VOTUL DE DUMINICĂ
Contrar a ceea ce se intampla la Bucuresti unde goana după ciolan i-a unit pe cei care pana mai ieri...
ACUM! Incendiu într-un bloc din Curtea de Argeș
In această dimineață, pompierii au primit o sesizare privind o fumegație densă la un apartament al unui bloc din municipiul...
Mioveni
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut în Argeș o...
PSD câștigă alegerile parlamentare în Argeș, PNL suferă o prăbușire lamentabilă – VEZI REZULTATE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut o victorie concludentă...
VIDEO | Incendiu de proporții în Argeș – 3 case mistuite de flăcări
Un puternic incendiu a izbucnit în această dimineată în comuna Stâlpeni, satul Rădești la trei locuinte vecine. Dată fiin amploarea...
Câmpulung
ARGEȘ | Percheziții la Câmpulung – 4 persoane reținute pentru camătă
În dimineața zilei de 12 decembrie a.c. polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au efectuat cinci...
Șoc la Câmpulung! PSD câștigă în orașul Elenei Lasconi, PNL sub 10%
Partidul Social Democrat (PSD) a ieșit învingător în alegerile parlamentare desfășurate duminică, obținând un rezultat surprinzător în orașul Câmpulung, unde...
ALERTĂ COD ROȘU ÎN ARGEȘ – NINSORI ȘI VISCOL PUTERNIC ÎN ZONA MONTANĂ
Meteorologii de la ANM au emis o avertizare de tip cod roșu de viscol puternic și ninsoare în zona de...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
A murit Nicolae Diaconu, fostul primar al orașului Curtea de Argeș
- ACTUALacum o săptămână
În Argeș nu există niciun hotel de 5 stele! Cel mai apropiat s-a deschis azi… în Dâmbovița – Așa vrem in topul destinațiilor turistice?
- ACTUALacum 2 zile
ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă
- ACTUALacum 2 zile
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
- ACTUALacum 2 săptămâni
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
- ACTUALacum 2 săptămâni
Trupul neînsuflețit al fostului primar Nicolae Diaconu va fi adus la Curtea de Arges!
- ACTUALacum o săptămână
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Incendiu într-un bloc din Curtea de Argeș