NATIONAL
INTERVIU. „Reprezentarea lui Trump ca o caricatură ignoră realitatea pe care o văd oamenii zi de zi”. Un profesor din SUA explică de ce îl votează mulți americani pe Trump
Publicat
acum o lunăin
De
adminPresupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel, iraționali, periculoși și înapoiați este o prejudecată a stângii, una care nu are legătură cu motivele foarte concrete pentru care oamenii îl susțin, și anume preocupările privind economia sau imigrația, explică într-un interviu pentru HotNews Alexander Hinton, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers – Newark. Mai sunt patru zile până la alegerile din SUA.
- Cum se divizează o societate. ”Oamenii sunt de acord în proporție de 90% pe diferite probleme. Și avem un număr foarte mic de probleme pe care politicienii se concentrează, le amplifică pentru a obține voturi. O mare parte din diviziunile din SUA sunt provocate de populiști care folosesc social media și internetul”.
- Cine o duce mai bine. ”Dacă te întrebi cine o duce mai bine decât acum 20-30 de ani, vezi sectoare ale economiei americane și comunități care au legătură cu economia mai computerizată, condusă de AI, care este în plină expansiune, cu automatizarea industrializării.
- De ce spun americanii că o duc mai rău. ”Dacă spui că economia Statelor Unite este în plină expansiune, asta nu are prea mult sens pentru oamenii obișnuiți”.
- Imigrația. ”Trump și-a schimbat puțin mesajul, trecând de la demonizarea tuturor imigranților, deși face acest lucru pentru unii dintre ei, concentrându-se pe imigranții infractori. Este o modalitate de a atrage oamenii de culoare, inclusiv imigranți, care vor spune, Da, ei sunt imigranți infractori, care au venit în mod legal, dar eu am venit în țară în mod legal”.
„Trump – prețuri mici, Harris – prețuri mari”, „Trump – taxe mici, Harris – taxe mari”, acestea sunt două mesaj puternice pentru alegătorii politicianului republican, oameni care observă pur și simplu că trăiau mai bine în urmă cu patru ani, spune pentru HotNews profesorul de antropologie Alexander Hinton, de la Universitatea Rutgers – Newark. Profesorul își desfășoară munca de cercetare în teren, în mijlocul mitingurilor electorale pentru alegerile din 5 noiembrie.
Reprezentarea lui Trump ca un fel de caricatură, care va aduce „o Trumpocalipsă”, nu ține cont cu adevărat de realitatea pe care unii oameni o văd în viața de zi cu zi, spune profesorul Alexander Hinton în conversația cu HotNews. El explică astfel susținerea de care se bucură candidatul republican.
Doar bursa nu reprezintă America
Mesajul lui Trump cum că America este în declin reprezintă o afirmație care funcționează. „Dacă spui, ei bine, economia Statelor Unite este în plină expansiune și piața bursieră nu a fost niciodată mai puternică, asta nu are prea mult sens pentru oamenii care și-au pierdut, de exemplu, fostele locuri de muncă sindicalizate, că orașele în care trăiesc sunt în declin”, spune profesorul.
În vreme ce economia și imigrația sunt chestiuni concrete pentru alegătorii lui Trump, unii din baza electorală a liderului republican au și alte argumente, cele legate de identitate sau religie. „Am fost frapat de faptul că în state precum Pennsylvania sau Wisconsin erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans”, observă Hinton.
O parte din votanții lui Trump consideră că marele instituții de presă sunt parte a unui stat diabolic, ascuns, care are drept scop distrugerea politicianului republican. De asemenea, ei au recepționat atacurile lui Trump la adresa așa-zisului stat paralel, atacuri care subminează ideea că el este un infractor condamnat.
Ce alte motive au oamenii care îl susțin pe Trump? Nu în ultimul rând, pentru că are mesaje simple și puternice, spre deosebire de Harris, și se poate baza pe un electorat mai omogen decât cel al candidatei democrate, mai spune profesorul Hinton, director al Centrului pentru studiul genocidului și al drepturilor omului de la Universitatea Rutgers – Newark.
„Presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel este distorsionată”
HotNews: Care ați spune că este cea mai întâlnită prejudecată a stângii cu privire la alegătorii lui Trump?
Alexander Hinton: Cred că principala prejudecată este că votanții lui Trump sunt catalogați drept iraționali, periculoși, înapoiați. Și parte din asta vine din reprezentările media, din ceea ce spune Trump, din fotografiile pe care ei le văd cu oameni fluturând pancarte la mitinguri.
Parțial, asta vine și din ceea ce spun aliații săi, pentru că o parte din mesajul campaniei se adresează votanților de sex masculin, inclusiv tinerilor. Dar asta este o poveste secundară.
Percepția este, iar termenul circulă acum și a circulat și în 2015, că Trump este ca Hitler, că Trump este un fascist, Trump este un autoritarist, Trump este un demagog, și există cu siguranță motive să fim precauți și îngrijorați cu privire la derapajele democratice, ținând cont de precedenta sa administrație.
Dar presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel este distorsionată și nu are uneori legătură cu motivele foarte reale pentru care oamenii îl susțin.
Prețul politic al inflației
Iar aceste motive includ în capul listei, percepția, și spun percepție pentru că economia SUA merge destul de bine, dar percepția că economia SUA, sub conducerea lui (Joe) Biden și (Kamala) Harris are probleme și, cu siguranță, inflația este absolut esențială pentru această convingere, pentru că toată lumea din SUA știe că plătește prețuri mai mari.
Și o știu în fiecare zi când merg să cumpere mâncare sau când merg să cumpere benzină. Este o realitate concretă. Prețurile sunt cu cel puțin 20% mai mari acum decât erau la începutul administrației Biden. Și există motive evidente pentru asta, care rezultă din pandemie, problemele lanțului de aprovizionare.
Dar la un moment dat, un strateg a spus: „Economia e cea care contează!”, și asta înseamnă de fapt că acesta este primul lucru la care se gândesc mulți alegători.
(Ronald) Reagan spunea: „Sunt mai bine decât acum patru ani?”. Iar mulți oameni se gândesc la asta și spun că lucrurile erau mai bune (acum patru ani). Ei nu se gândesc cu adevărat la pandemie și la acel aspect al administrației Trump, se uită la economia înfloritoare de atunci.
În cadrul cercetărilor mele, merg cu mașina în mediul rural și particip la diferite evenimente. Am fost la unul acum două zile, luni, în Pennsylvania rurală. Mergeam cu mașina și am văzut un panou pe care scria: „Trump, prețuri mici, Harris, prețuri mari”, „Trump, taxe mici, Harris taxe mari”.
„Trump granițe sigure, Harris granițe deschise”
Și am văzut o grămadă de pancarte care transmit acest mesaj. Și încă unul care spunea: „Trump granițe sigure, Harris granițe deschise”. Aceasta este a doua mare problemă care a avut un mare impact: imigrația.
Reprezentarea lui Trump ca un fel de caricatură, care va aduce „o Trumpocalipsă”, nu ține cont cu adevărat de realitatea pe care unii oameni o văd în viața obișnuită, sau de percepția lor cum că, în prima parte a mandatului lui Biden, până la ieșirea din pandemie, când brusc politica de imigrare s-a schimbat, un număr foarte mare de oameni au trecut granița.
„Am fost frapat de faptul că erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans”
– Ce rol joacă problemele culturale și sociale sau de identitate, cum ar fi naționalismul, religia, în opoziție cu așa-numita „politică woke”, în consolidarea acestei baze electorale a lui Trump?
– Cu siguranță există oameni din baza electorală a lui Trump care sunt extremi. Însă oamenii care înclină spre stânga tind să vadă toți susținătorii lui Trump în același mod. Și le pun acest tip de etichetă.
Există o altă dimensiune, și acest lucru este valabil mai ales în cazul alegătorilor evanghelici, al creștinilor conservatori pentru care religia este importantă. Mulți consideră că Dumnezeu a creat bărbatul și femeia, așa că ideea pronumelor de gen, a comunității trans este un subiect fierbinte.
Când ajungi prin Pennsylvania, Wisconsin, și alte state asemănătoare, dintr-o dată vezi toate reclamele pe care nu le vezi în New Jersey, pentru că ei le difuzează în statele decisive. Și am fost frapat de faptul că erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans, care o asociau pe Harris cu acordarea de tratament medical gratuit deținuților trans.
Am fost un pic surprins, deoarece mă așteptam să văd mai mult despre imigrație.
În orice caz, pentru această bază conservatoare, acestea sunt probleme importante, nu? Ei cred, pe de o parte, că există doar bărbați și femei. Și, de exemplu, când am fost la mitingul lui Donald Trump Jr. de luni, el a făcut glumă pe care o face frecvent, despre toate pronumele diferite pe care oamenii le folosesc. Deci este o temă folosită frecvent.
Și apoi ne întoarcem la ideea masculinității, a familiei tradiționale care îi aduce lui Trump voturi. Iar cineva mi-a scris recent, ca răspuns la articolele pe care le-am scris, spunând că îl susține pe Trump datorită chestiunii avortului și a deciziei Curții Supreme.
Unii văd avortul ca pe o crimă, îl compară uneori cu Holocaustul. Și în timp ce alți oameni consideră că această convingere este neliniștitoare, dacă ascultăm ceea ce se vorbește despre avort (în rândul votanților lui Trump), așa cum fac eu în cercetarea mea, vom vedea că este un curent de gândire care circulă printre mulți dintre votanții religioși mai conservatori.
„Dacă spui că economia Statelor Unite este în plină expansiune, asta nu are prea mult sens pentru oamenii obișnuiți”
– Trump, asemenea altor candidați politici din SUA și Europa, dar probabil mai mult decât oricine, vorbește frecvent despre declinul țării. Cât de eficient este acest discurs. Alegătorii săi împărtășesc acest punct de vedere? Și de ce anume cred ei că America este în declin?
– În primul rând, ca metodă politică, să spui că vei face America măreață din nou este un mesaj foarte succint și puternic pentru mulți oameni.
Dacă te întrebi cine o duce mai bine decât acum 20-30 de ani, vezi sectoare ale economiei americane și comunități care au legătură cu economia mai computerizată, condusă de AI, care este în plină expansiune, cu automatizarea industrializării. Apoi există un fel de declin al industriilor, rate ridicate de dependență de fentanil și sinucidere.
Acestea sunt sunt probleme pe care oamenii le văd în viața lor de zi cu zi. Și dacă spui, ei bine, economia Statelor Unite este în plină expansiune și piața bursieră nu a fost niciodată mai mare, asta nu are prea mult sens sau nu are prea multă semnificație pentru oamenii care se uită în jur și văd că oamenii și-au pierdut, de exemplu, fostele locuri de muncă sindicalizate, că orașele în care trăiesc sunt în declin.
Și apoi mai este un alt curent care vine dinspre populiști, care spun: „uita-te la modul în care imigranții sunt tratați, li se dau bani”. Acesta este, de asemenea, un argument care vizează diferite comunități minoritare și ideea că sunt favorizate și tratate mai bine, în vreme ce „noi nu”, iar „noi” sunt în special alegătorii albi.
Este un mesaj bun pentru demagogii populiști și funcționează bine pentru Trump.
Ce este „Trump derangement syndrome”
– Legat de liderii populiști, știm că democrații îl descriu adesea pe Trump drept o amenințare la adresa democrației, după refuzul său de a accepta rezultatele alegerilor din 2020. Și știm, de asemenea, că el a lăudat lideri autoritari precum Vladimir Putin, Kim Jong-un sau Viktor Orbán. Ce simt alegătorii lui Trump în legătură cu acest lucru? Și cum reconciliază sprijinul pentru un lider care pare să îmbrățișeze dictatorii cu credința lor în libertate?
– Este o întrebare bună. Sigur, din nou, cu mențiunea că nu există un singur tip de alegători în baza lui Trump. Ieri, Elon Musk, care acum este un soi de purtător de cuvânt al lui Trump, a postat un tweet cu o imagine care spunea, în esență, că Trump a fost în funcție patru ani și SUA nu s-au transformat în Germania nazistă.
Am auzit acest lucru și de la alți oameni din teren, care au observat că da, are aceste izbucniri, nu ne plac, dar e ridicol să spui că ar fi o amenințare la adresa democrației.
Apoi și Musk a spus că democrații sunt o amenințare la adresa democrației, că dacă Trump nu câștigă, va fi sfârșitul democrației americane.
Deci există acest tip de mesaj apocaliptic și percepția că „stângiștii radicali, marxiștii”, Kamala Harris erodează libertatea de exprimare prin diferite încercări de a reglementa discursul urii pe internet. Și spun de asemenea că există o întreagă agendă privind impunerea diversității și a incluziunii, care îi expune pe copii la „educația woke”.
Uneori alegătorii (ai lui Trump) numesc această atitudine „Trump derangement syndrome” (un termen peiorativ, folosit pentru criticile la adresa lui Trump, care sunt percepute ca fiind iraționale, n.r.) și spun că oamenii de stânga nu judecă corect.
Cred că ceea ce este cu adevărat important este această realitate bizară în care avem aceste două bule în SUA, și în bula oamenilor de stânga mulți spun că vine o apocalipsă a lui Trump.
Americanii sunt de acord în proporție de 90% pe diferite probleme
Iar noile tehnologii conduc la divizare și polarizează societatea. Pentru că dacă te uiți la oamenii din SUA, ei au o poziție comună în proporție de 90% pe diferite probleme. Și avem un număr foarte mic de probleme pe care politicienii se concentrează, le amplifică pentru a obține voturi.
Deci o mare parte din diviziunile din SUA sunt provocate de populiști care folosesc social media și internetul și este un lucru foarte trist. Eu lucrez pe tema depolarizării și am văzut cum oamenii din ambele tabere se pot aduna să învețe cum să vorbească între ei, poate că nu sunt de acord cu totul, dar pot fi respectuoși, deși acest lucru este foarte dificil în prezent în SUA.
„Mesajele lui Trump sunt simple sunt puternice. Și una dintre problemele lui Harris este că ea nu are un mesaj singular”
– În acest context, cât de semnificativă este această convingere în rândul susținătorilor lui Trump că principalele instituții media, elitele și instituțiile politice sunt părtinitoare sau corupte? Și cum influențează acest lucru loialitatea lor față de el? Sunteți, desigur, profesor, dar scrieți frecvent articole. Sunt sigur că vă gândiți la modul în care acestea sunt văzute de această bază electorală a lui Trump.
– Da, o să vă dau un exemplu rapid. De fiecare dată când merg la un miting care are legătură cu Trump și de fiecare dată când Trump vorbește, există cel puțin un moment în care se arată spre presă sau se fac glume despre fake news, iar oamenii din public huiduie. Este aproape un ritual.
Deci, dacă există surse de știri care publică în mod constant articole care nu sunt bune pentru candidatura ta și dacă ești pus sub acuzare, te confrunți cu o grămadă de procese, ce vrei să faci? Vrei să delegitimezi și să subminezi autoritatea instituțiilor.
Așadar, Trump a petrecut un an și jumătate, de fapt ani de zile, dar mai ales de când și-a început campania, cultivând ideea că există un stat paralel, așa cum spune adesea, care este condus de grupuri misterioase de oameni.
Și desigur, pentru unii, acest lucru se poate încadra în ideea că globaliștii conduc țara. Iar uneori acest lucru poate merge spre „Protocoalele înțelepților Sionului”. Acest lucru nu este spus în mod explicit, dar acesta este un fel de curent subteran pentru grupuri mai mici de oameni. Iar acum avem ideea că SUA are dușmani din interior.
Există ideea acestui stat diabolic, ascuns, condus de stângiști radicali care încearcă să-l submineze pe Trump, să distrugă țara, iar mass-media face parte din asta. Că presa transmite mesaje, nu difuzează niciodată articole pozitive despre Trump, iar atunci când transmit mesaje, selectează lucrurile pe care le-a spus.
Acum, ca în toate lucrurile de genul acesta, există un sâmbure de adevăr. Am fost la mitinguri și l-am văzut spunând unele lucruri, iar apoi un comentariu minor a fost preluat și transformat într-un titlu. Și de fiecare dată când se întâmplă asta, votanții lui arată că este evident, că presa, presa de stânga, este părtinitoare.
Și a doua chestiune relevantă este că acest „stat paralel” este ca „Make America Great Again”, un fel de categorie uriașă sub care poți pune tot felul de lucruri. Ei bine, ce este? Presa poate fi legată de acest stat paralel, dar dacă vorbim despre guvern în special, atunci avem FBI, Departamentul de Justiție, despre care campania lui Trump a spus că au fost mobilizate sa pentru a-l distruge.
Și încă o dată, acest lucru subminează ideea că el este un infractor condamnat, nu? Așa că nimeni nu vorbește despre asta. Și dacă se vorbește despre asta, ceea ce se va spune este, oh, acesta este un alt exemplu de fake news sau un exemplu al statului paralel care conspiră pentru a-l distruge pe Trump.
Așadar, strategia dezvoltată de campania lui Trump și de Trump însuși este foarte eficientă și este foarte bine transmisă.
Iar oamenii au un discurs pe care îl aud de ani de zile, în care se spune că Trump este cumva confuz, că vorbește fără sens. Dar pur și simplu nu este adevărat. El are un mod de a vorbi care este eficient și încheie mereu cu promisiunea că va face America măreață din nou.
Mesajele sale simple sunt puternice. Și una dintre problemele lui Harris este că ea nu are un mesaj singular ca acesta.
„Coaliția alegătorilor democrați este mai mare și mai eterogenă și mai greu de unificat”
– Apropo de asta, care ar fi principalele probleme ale lui Harris, de ce nu pare că reușește să atragă întreaga coaliție de alegători tradiționali democrați?
– Deci există această problemă a mesajelor. Există de asemenea un curent de gândire, care cu siguranță nu este valabil pentru toată lumea, care ține de misoginism, de neîncredere față de femeile aflate la putere.
Ceea ce văd în mod foarte direct este că Trump și aliații săi, în mod constant, acționează într-o manieră macho. Ei interacționează cu așa-numita „manosphere” (în traducere directă, „bărbatosfera”, ecosistemul de site-uri, forumuri și podcasturi care se adresează bărbaților, de obicei de pe poziții critice la adresa feminismului, n.r.).
Podcastul lui (Joe) Rogan este un exemplu. Și fac apel la alegătorii de sex masculin, nu doar tineri bărbați albi, dar și la cei de culoare.
De asemenea, campania Trump și-a schimbat puțin mesajul, trecând de la demonizarea tuturor imigranților, deși face acest lucru pentru unii dintre ei, concentrându-se pe imigranții infractori. Este o modalitate de a atrage oamenii de culoare, inclusiv imigranți, care vor spune, „da, ei sunt imigranți infractori, care au venit în mod legal, dar eu am venit în țară în mod legal”.
Deci Trump a făcut o serie de lucruri pentru a-și lărgi baza electorală.
Harris are chestiunile legate de gen, dreptul la avort. În plus, ea reprezintă schimbarea. Iar oamenii din SUA s-au săturat, chiar și republicanii, de această energie negativă. Harris vorbește de asemenea despre probleme de justiție socială, despre asigurările de sănătate.
Dar coaliția alegătorilor democrați este mai mare și mai eterogenă și mai greu de unificat decât coaliția alegătorilor lui Trump.
Iar în cele din urmă, o problemă, revenind la acoperirea mediatică, este că Trump vinde. Dacă scrii un articol despre Trump și unul despre Harris, articolul despre Trump va primi mult mai multe vizualizări.
Astfel, există și o structură de stimulare pentru ca toată lumea să îi acorde atenție lui Trump. Iar ea iese de pe prima pagină a ziarelor. Iar Trump este un maestru al manipulării mass-media. El știe ce face. O face de ani de zile.
Poate vrei sa citesti
VIDEO Sorin Grindeanu dă un semnal puternic în coaliție: Liderii partidelor nu vor fi candidați la prezidențiale
Rusia lovește obiective strategice din Ucraina, inclusiv rețeaua energetică, ca răspuns la atacurile cu ATACMS
Ger sever în Mongolia: Temperaturile nocturne coboară la minus 42°C în vest
România se scufundă în datorii. BNR publică cifre alarmante
VIDEO Sorin Grindeanu ar putea pleca de la Ministerul Transporturilor: Dorința mea nu e neapărat să continui
Cum s-a refăcut un tânăr aflat în stare vegetativă, ajuns la o greutate de numai 36 kg
NATIONAL
VIDEO Sorin Grindeanu dă un semnal puternic în coaliție: Liderii partidelor nu vor fi candidați la prezidențiale
Publicat
acum 30 de minutein
13 decembrie 2024De
adminMinistrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, consideră că noua coaliție de guvernare ar trebui să susțină un candidat comun la prezidențiale, însă niciunul dintre liderii celor patru partide nu ar trebui să fie candidat, potrivit Mediafax.
„Cred următorul lucru: că în momentul în care se va constitui această coaliție guvernamentală, această coaliție trebuie să aibă un candidat unic. Dacă vrei să fii la guvernare, trebuie să ai candidat unic, dacă nu înseamnă că nu vrei să fii la guvernare”, a declarat vineri Sorin Grindeanu.
„Am văzut ce înseamnă alegerile prezidențiale trecute, în care Guvernul făcut dintr-o coaliție din două partide a avut doi candidați și a fost experiența cea mai bună”, a adăugat Grindeanu.
El susține că niciunul dintre președinții partidelor din noua coaliție nu ar trebui să candideze.
„Și mai spun ceva, tot din perspectiva mea personală, niciunul dintre cei patru președinți de partid, eventuale partide din această coaliție, nu trebuie să fie candidați. Candidat unic, da nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor nu au de ce să fie candidați, e părerea mea personală”, a mai spus ministrul social-democrat.
El susține că trebuie făcute sondaje, „care să scoată în față un candidat care să strângă voturile din partea tuturor, majoritatea voturilor”.
NATIONAL
Rusia lovește obiective strategice din Ucraina, inclusiv rețeaua energetică, ca răspuns la atacurile cu ATACMS
Publicat
acum 31 de minutein
13 decembrie 2024De
adminMinisterul rus al apărării a transmis vineri că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un răspuns la lansarea de către inamic în această săptămână a rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acţiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei, informează EFE.
„Ca răspuns la utilizarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune, forţele armate ruse au lansat un atac masiv cu arme cu rază lungă de acţiune, de înaltă precizie, din locuri maritime şi terestre”, se spune într-un comunicat publicat de ministerul rus al apărării pe Telegram, conform agerpres.ro.
Comunicatul mai informează că în atac s-au folosit şi drone de asalt pentru a lovi „instalaţii vitale” ale reţelei energetice ce alimentează industria militară inamică.
„Obiectivele atacului au fost atinse. Toate facilităţile au fost lovite”, conform sursei citate.
De asemenea, în comunicat se aminteşte că „pe 11 decembrie a fost efectuat un atac de pe teritoriul Ucrainei cu şase rachete tactice ATACMS de fabricaţie americană împotriva unui aerodrom din oraşul Taganrog”, în regiunea Rostov din sudul Rusiei.
Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, Rusia a atacat Ucraina vineri cu 93 de rachete şi aproape 200 de drone, unul dintre cele mai masive atacuri ale întregului război împotriva sistemului energetic ucrainean. Şeful statului ucrainean a subliniat că 11 dintre rachetele de croazieră lansate de Rusia au fost interceptate de aeronavele occidentale F-16 primite de Kiev.
În atacul ucrainean de miercuri asupra Taganrog, două rachete au fost doborâte şi alte patru au fost deviate de sistemele de luptă radio-electronică. Ca urmare a căderii fragmentelor de rachetă, au existat victime în rândul personalului militar de pe aerodrom.
Acesta este al patrulea atac cu ATACMS asupra teritoriului rus de la jumătatea lunii noiembrie, confirmat de autorităţile Rusiei, la care se adaugă atacurile cu rachete britanice Storm Shadow.
Kievul a lansat pentru prima dată aceste rachete împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei pe 19 noiembrie, atac la care Moscova a răspuns două zile mai târziu trăgând cu noua rachetă balistică hipersonică Oreşnik asupra unei fabrici militare ucrainene.
NATIONAL
Ger sever în Mongolia: Temperaturile nocturne coboară la minus 42°C în vest
Publicat
acum 35 de minutein
13 decembrie 2024De
adminTemperaturile nocturne au scăzut până la minus 42 de grade Celsius în Otgon soum, o subdiviziune administrativă a provinciei Zavkhan din vestul Mongoliei, de joi până vineri, potrivit agenţiei de monitorizare a vremii din această ţară, informează Agerpres.
Acesta este cea mai scăzută temperatură înregistrată în Mongolia în această iarnă, a anunţat vineri într-un comunicat Agenţia de Meteorologie şi Monitorizare a Mediului.
Potrivit acesteia, cea mai mare parte a ţării se va confrunta cu temperaturi mai scăzute decât media pe parcursul iernii.
Mongolia este cunoscută pentru iernile sale aspre, puternic influenţate de sistemul de înaltă presiune siberian.
Iarna trecută, aproape toate cele 21 de provincii ale ţării au îndurat condiţii extreme de iarnă, cunoscute local sub numele de „dzud”, însoţite de căderi de zăpadă record, cele mai mari din 1975.
Circa 90% din teritoriul ţării a fost acoperit de zăpadă de până la 100 de centimetri grosime, ceea ce a dus la moartea a aproximativ 8 milioane de animale domestice.
„Dzud” este un termen mongol care descrie o iarnă severă în timpul căreia numeroase animale mor din cauza terenurilor de păşunat îngheţate sau acoperite de zăpadă.
NATIONAL
România se scufundă în datorii. BNR publică cifre alarmante
Publicat
acum 39 de minutein
13 decembrie 2024De
adminRomânia, din ce în ce mai mult la mâna pieţelor externe. Datoria externă totală a crescut în primele zece luni cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).
”În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 miliarde euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 13,2% faţă de 31 decembrie 2023; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 4,2% faţă de 31 decembrie 2023”, arată datele BNR.
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 5,512 miliarde euro (comparativ cu 5,904 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 4,246 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,266 miliarde euro.
În perioada ianuarie-octombrie 2024 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 24,210 miliarde euro, comparativ cu 18,453 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2023. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 3,706 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,690 miliarde euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 793 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 432 milioane euro.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparaţie cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.
NATIONAL
VIDEO Sorin Grindeanu ar putea pleca de la Ministerul Transporturilor: Dorința mea nu e neapărat să continui
Publicat
acum 45 de minutein
13 decembrie 2024De
adminPrim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că dorinţa sa nu este ”neapărat” să continue ca ministru al Transporturilor în următorul Guvern şi a menţionat că în cadrul negocierilor purtate până în prezent nu s-a stabilit dacă acest minister va merge la PSD sau la PNL sau la UDMR.
Sorin Grindeanu a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă PSD va cere la negocierile pentru formarea Guvernului să aibă Ministerul Transporturilor.
”Ponderea ministerelor: PSD-ul va avea şapte, PNL-ul – patru, USR-ul – trei şi UDMR-ul – două. Suntem în plină perioadă de negociere. Eu sunt deputat de Timiş, o să fiu, am un nou mandat. O să vedem. Să ştiţi că trei ani la Ministerul Transporturilor e foarte mult. Colegii mei ştiu că dorinţa mea nu e neapărat de a continua aici la Ministerul Transporturilor, dar pot să vă spun că sunt foarte interesat să rămână şi să vină oameni care să continue. Suntem în plină negociere. Nu pot să vă spun că Ministerul Transporturilor va reveni PSD-ului sau va merge la PNL sau va merge la UDMR. Încă nu se poate şti”, a declarat Sorin Grindeanu.
NATIONAL
Cum s-a refăcut un tânăr aflat în stare vegetativă, ajuns la o greutate de numai 36 kg
Publicat
acum o orăin
13 decembrie 2024De
adminGeorge Nica mergea la farmacie, să cumpere ceva pentru fetița lui, născută de curând. Un accident rutier deosebit de grav a oprit totul în loc pentru George. Medicii i-au dat doar 1% șanse de supraviețuire. A fost operat, însă fără speranțe să-și revină vreodată. Era doar menținut în viață.
”L-am descoperit pe George în spitalul unde fusese operat, stând cu ochii fixați pe tavan. Pe vremea aceea, mă ocupam personal de bolnavi incurabili, în spitale publice sau la domiciliu. Primeam cele mai grele cazuri, de care fugeau toți ceilalți. George nu-și mișca nici măcar ochii. Îi vorbeam în fiecare zi, tot ce-mi trecea prin minte. Într-o zi, când îi povesteam despre fetița lui, mi s-a părut că văd în privirea lui o licărire. Copilul era cheia succesului.
Am spus: pe acest băiat îl iau eu și-l pun pe picioare. Se uitau toți la mine ca la un nebun. L-am luat la Spitalul ”Sfântul Sava”, pe care abia îl deschisesem. Într-o zi, am adus-o pe fetiță la el, în salon. S-a întâmplat exact ce mă așteptam: George a reacționat. Voia să-i vorbească și să-și sărute copilul, dar nu mai știa cum”, povestește Alina Ion, manager și fondatoarea Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon.
”Avea doar 36 kg la momentul internării în Spitalul ”Sfântul Sava”. L-am reînvățat să-și folosească ochii, am făcut recuperarea deglutiției, întrucât nu mai știa nici să înghită. După numai două luni, am reușit să-l facem să stea în șezut. Ușor-ușor l-am mobilizat și a început să facă primii pași. L-am recuperat medical, cu terapii intensive de kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical și psihologic, inclusiv logopedic.
Astăzi, la 6 ani după acel moment, George merge singur, fără baston, fără cadru, iar vorbitul este din ce în ce mai bun. Insistăm cu recuperarea lui locomotorie, astfel încât să meargă din ce în ce mai sigur pe el. Fetița lui are acum aproape 7 ani și ne mulțumește pentru că i-am salvat tatăl”, povestește Alina Ion, de profesie psiholog, manager al Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”.
Într-o înregistrare video pe care i-a transmis-o Alinei Ion, fetița lui George Nica îi promite acesteia că va învăța foarte bine și că va avea grijă de tatăl ei.
”Fetița vine în vizită la noi împreună cu tatăl ei, e numai un zâmbet și ne bucură mult fiecare prezență a ei. Când stă internat la noi, George ne vorbește des despre fetița lui și povestește că va merge cu ea în parc, atunci când se va externa.
Am făcut tot ce a fost posibil pentru recuperarea lui George. Este unul dintre numeroasele cazuri foarte grave care ajung la noi fără șanse de recuperare și pe care noi reușim să-I repunem pe picioare. Avem o echipă performantă de specialiști și cele mai bune echipamente medicale, inovative, multe dintre acestea fiind aduse la noi în premieră pentru România. Punem suflet în îngrijirea pacienților noștri, pe care îi tratăm ca pe membrii prorpiilor noastre familii. Îi susținem și moral, spiritual, nu doar fizic, iar fiecare succes al nostru este, de fapt, al lor”, încheie Alina Ion.
La Spitalul ”Sf. Sava”, terapiile pentru recuperare medicală se aplică 7 zile din 7, inclusiv în zilele de sărbătoare, în regim intensiv, cu mai multe ședințe pe zi de kinetoterapie, fizioterapie și masaj medical. Supravegherea pacienților este asigurată 24 ore/24, inclusiv prin monitorizare video și medic de gardă.
Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava” acordă pacienților săi pachete de recuperare medicală intensivă adaptate condiției lor, cu mai multe ședințe de fizioterapie, masaj și kinetoterapie, zilnic.
Până la 1 februarie 2025, pacienții Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava” beneficiază de pachete speciale de recuperare medicală intensivă, pentru orice tip de afecțiune: AVC, recuperare neurologică, recuperare ortopedică, recuperare respiratorie, recuperare după orice fel de intervenție chirurgicală.
Pacienții care au suferit AVC sau care au nevoie de susținere emoțională, beneficiază de ședințe de psihologie și logopedie gratuite.
Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din județul Ilfov, este unul dintre cele mai mari și mai bine dotate centre de specialitate din țară. Este construit de la zero și deschis în urmă cu doar 6 ani, după standardele celor mai renumite clinici de profil din lume. Luna trecută, Spitalul ”Sfântul Sava” a fost inclus de Revista Capital în Top 100 Performeri în Sănătate.
Date de contact ale Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”:
0724.021.090 | 0724.338.881
contact@spitalulsfantulsava.ro
https://spitalulsfantulsava.ro/
Str.Cozieni nr 2, Pantelimon, Ilfov
VIDEO Sorin Grindeanu dă un semnal puternic în coaliție: Liderii partidelor nu vor fi candidați la prezidențiale
Rusia lovește obiective strategice din Ucraina, inclusiv rețeaua energetică, ca răspuns la atacurile cu ATACMS
Ger sever în Mongolia: Temperaturile nocturne coboară la minus 42°C în vest
România se scufundă în datorii. BNR publică cifre alarmante
VIDEO Sorin Grindeanu ar putea pleca de la Ministerul Transporturilor: Dorința mea nu e neapărat să continui
ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
Familia fostului primar Nicolae Diaconu, mesaj special pentru argeșeni
VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme
VIDEO | I-AU BUBUIT! Percheziții la vânzătorii de artificii si petarde – O tonă de produse pirotehncie confiscate si 2 dosare penale
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
Polițist din Argeș în cătușe pentru luare de mită! A cerut 3000 Euro de la un argeșean pentru a-l scoate basma curată – CINE E POLIȚISTUL
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș, la delegarea și sub coordonarea procurorului de...
VIDEO | I-AU BUBUIT! Percheziții la vânzătorii de artificii si petarde – O tonă de produse pirotehncie confiscate si 2 dosare penale
Ieri, 11 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal, sub supravegherea Parchetul...
ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș reamintește tuturor angajatorilor că, în conformitate cu legislația în vigoare, au obligația de a elibera...
VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme
Lucrările la Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (#A1), pe tronsonul dintre Curtea de Argeș și Pitești, avansează într-un ritm accelerat....
Curtea de Argeș
VESTE MARE! Azi se deschide circulația pe tronsonul Bascov – Băiculești din Autostrada Sibiu-Pitești
Astăzi, la ora 15.00, se va deschide circulația pe un nou tronson al Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1), cuprins între Nodul rutier...
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
O comunitate întreagă este zguduită de o tragedie neagră, după ce Mihai C., un tânăr de doar 34 de ani,...
Familia fostului primar Nicolae Diaconu, mesaj special pentru argeșeni
Într-o zi cu o semnificație profundă, de Ziua Sfântului Nicolae, o sărbătoare ce simbolizează generozitatea și bunătatea, familia lui Nicolae...
ȘOC! PNL și USR, mână-n mână cu AUR în Argeș pentru obținerea puterii locale – ARANJAMENTE PENTRU VOTUL DE DUMINICĂ
Contrar a ceea ce se intampla la Bucuresti unde goana după ciolan i-a unit pe cei care pana mai ieri...
ACUM! Incendiu într-un bloc din Curtea de Argeș
In această dimineață, pompierii au primit o sesizare privind o fumegație densă la un apartament al unui bloc din municipiul...
Mioveni
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut în Argeș o...
PSD câștigă alegerile parlamentare în Argeș, PNL suferă o prăbușire lamentabilă – VEZI REZULTATE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut o victorie concludentă...
VIDEO | Incendiu de proporții în Argeș – 3 case mistuite de flăcări
Un puternic incendiu a izbucnit în această dimineată în comuna Stâlpeni, satul Rădești la trei locuinte vecine. Dată fiin amploarea...
Câmpulung
ARGEȘ | Percheziții la Câmpulung – 4 persoane reținute pentru camătă
În dimineața zilei de 12 decembrie a.c. polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au efectuat cinci...
Șoc la Câmpulung! PSD câștigă în orașul Elenei Lasconi, PNL sub 10%
Partidul Social Democrat (PSD) a ieșit învingător în alegerile parlamentare desfășurate duminică, obținând un rezultat surprinzător în orașul Câmpulung, unde...
ALERTĂ COD ROȘU ÎN ARGEȘ – NINSORI ȘI VISCOL PUTERNIC ÎN ZONA MONTANĂ
Meteorologii de la ANM au emis o avertizare de tip cod roșu de viscol puternic și ninsoare în zona de...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
A murit Nicolae Diaconu, fostul primar al orașului Curtea de Argeș
- ACTUALacum o săptămână
În Argeș nu există niciun hotel de 5 stele! Cel mai apropiat s-a deschis azi… în Dâmbovița – Așa vrem in topul destinațiilor turistice?
- ACTUALacum 2 zile
ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă
- ACTUALacum 2 zile
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
- ACTUALacum 2 săptămâni
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
- ACTUALacum 2 săptămâni
Trupul neînsuflețit al fostului primar Nicolae Diaconu va fi adus la Curtea de Arges!
- ACTUALacum o săptămână
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Incendiu într-un bloc din Curtea de Argeș