Conecteaza-te cu noi

Reportaj

INTERVIU Povestea incredibilă a românului care a pus pe jar Spania – Politicienii îl urăsc, săracii îl iubesc, presa iberică îl alintă

Publicat

in

Se mandreste ca e tigan si ca traieste in strada, asta chiar daca in ultimii ani a devenit un personaj marcant in Spania, acolo unde si-a creat o notorietate maxima. In timp ce presa spaniola il lauda si il aduce periodic in prim plan, presa din Romania l-a ignorat total. Este unul dintre cei mai cunoscuti activisti din Spania si ceea ce a facut el in sprijinul persoanelor defavorizate va ramane mult timp de-aci incolo in memoria spaniolilor.  O cautare simpla pe google doar cu numele sau ne arata cat de cunoscut este in Spania si cat de putin in tara sa de bastina.  A sarit la gatul premierului spaniol catalogandu-l mafiot, a protestat gol in fata Parlamentului Andaluz, a certat viguros conducerea bisericii catolice sau a organizat proteste in strada impotriva coruptiei care a sugrumat sansa la un viitor mai bun al clasei defavorizate.

bmengelle_plyima20151218_0035_5Il cheama Lagarder Danciu si nu ii este rusine sa spuna ca este tigan si om al strazii in acelasi timp. Nu are o locuinta dar are un caracter puternic si o ambitie greu de cuantificat. S-a nascut in Corabia, judetul Olt si, pana sa paraseasca Romania, a crescut prin orfelinate. Satul de manevrele din tara, scarbit de o nepoata a unui senator PSD, in 2004 a parasit tara. Ultimul contact cu Romania l-a avut chiar la vama, acolo unde a incasat o bataie sora cu moartea de la vamesii nemultumiti ca nu si-au primit spaga. Departe de tara, Lagarder a continuat sa creada intr-o lume mai buna, chiar daca a fost hulit pentru ca e roman sau tigan, fiind nevoit la un moment dat sa se dea drept francez pentru a scapa de injuraturi si jigniri rasiale. A invatat, s-a perfectionat, a suferit  si, prin felul sau de a fi, a intrat la sufletul tuturor celor napastuiti de soarta, fie ca au fost imigranti romani, tigani, homosexuali, fie ca au fost saracii Spaniei sau Portugaliei. In scurt timp a capatat suficienta notorietate cat sa candideze la alegerile locale din Spania ca independent, asta desi in campanie  singur se recomanda a fi un om al strazii. In ultimi doi ani multitudinea protestelor sale dar si  implicarea activa in viata comunitatilor defavorizate din Spania l-au adus in prim planul vietii sociale din peninsula devenind un personaj cu mare notorietate, un om urît de politicieni dar iubit de cei din patura de jos a societatii. 

Zilele trecute, dupa indelungi cautari, l-am gasit pe Lagarder. Pe strada, desigur, la un protest spontan langa Sevilla,  acolo unde ne-a si acordat urmatorul interviu, primul dat de el presei din Romania.

Va recomand ca inainte de a citi interviul sa urmariti cu atentie cele doua clipuri video de mai jos. Veti intelege cu mult mai bine marturisirile lui Lagarder Danciu.

 

 
Iulian Uţă: La 20 de ani, prin 2002, ai provocat un cutremur în Slatina, la Centrul de Plasament „Zorile”. La scurt timp după asta, ai plecat din ţară. Ce te-a împins să faci acest lucru sau mai exact ce sau cine te-a izgonit din ţara în care puteai face ceea ce faci acum în Spania? Sa spunem ca atunci, i-ai trimis un e-mail baronesei Nicholson, i-ai scris, pe computerul personal, primului ministru, Adrian Năstase, ai făcut-o hoaţă pe ex-directoarea Centrului de Plasament „Zorile“ din Slatina…. Apoi, brusc ai dispărut din peisaj. De ce ?

Lagarder Danciu: Am părăsit ţara cu mare durere însă nu puteam să mai suport atitudinea ţării mele cu privire la rromi şi homosexuali, comunitatile cele mai prigonite ale Romaniei. Am luat decizia imediat, scârbit de corupţia din ţară însă nu mi-am imaginat că în Spania sau în Portugalia o să mă lovesc de atitudini negative faţă de români, în special contra rromilor din România. Înainte de a părăsi ţara m-am implicat mult şi am denunţat corupţia din centrele de plasament din Olt, am luptat cinci ani contra Consiliului Judeţean, Protecţia Copilului şi, în luna august din anul 2004, am intrat într-un sediu partidului socialist unde era premierul Adrian Năstase şi le-am strigat ca sunt rajoy1corupţi şi că ne dau alimente expirate în centrele de plasament. Am dispărut obosit să mă lupt cu birocraţia din Olt unde partidul socialist controla toate contractele şi făcea afaceri cu banii publici. Directoarea de la centrul de plasament “Zorile” din Slatina, era fiica unui senator din guvernul României şi a fost destul de greu să lupt cu ea şi să o dăm afară din sistemul de protecţie al copilului. Cu ajutorul ziarelor locale am reuşit să o dăm afară pe ea şi pe Cristina Pătru, fosta directoare generală a protecţiei copilului care folosea muncitorii de la orfelinat pentru a-şi construi o vilă. Muncitorii care ridicau casa mâncau mîncarea copiilor de la centrele de plasament din Slatina iar copiii mâncau conserve expirate.

I.U. De regulă, românii pleacă în Spania la cules de căpşuni sau pentru a munci pentru un salariu mai bun, pentru a-şi face cât de cât o situaţie materială mai bună. Eşti de peste 12 ani plecat din România şi, teoretic, ar trebui să ai o situaţie materială de invidiat. Aşa este? Ai putea să ne detaliezi condiţia ta actuală de stranier? Ai vilă, piscină, maşină de lux sau alte bogăţii spirituale?

L.D. În România s-a vândut ideea că în străinătate oamenii se imbogăţesc şi nu este adevărat. Când am ieşit din ţară în vara anului 2005 am văzut cu ochii mei cum poliţia de frontieră cerea mită oamenilor care călătoreau cu mine şi i-am denunţat şi au început să mă lovească cu pumnii pentru acest lucru. Le cereau oamenilor 50€ pentru a putea trece vama, fapt ce l-am denunţat ministerului de interne din ţară. În Portugalia am căzut într-o reţea care folosea românii la muncă în agricultură fără contracte şi am denunţat de asemenea la poliţia din Portugalia acea firmă care exploata românii. În Spania, la început, am muncit în agricultură fără contract de muncă însă în cele din urmă, cu ajutorul unei profesoare, am putut să ies din cercul acesta. Am începtut să lucrez într-un hotel şi în acelaşi timp studiam un master în Mediere Socială. În doi ani, guvernul spaniol mi-a recunoscut studiile universitare şi m-am deplasat în oraşul Sevilla pentru a căuta de muncă în profesia mea, ca asistent social. Nu a fost uşor pentru că în Spania am descoperit imediat reacţia negativă împotriva românilor şi rromilor. Nimeni vroia să-ţi închirieze o cameră sau să-ţi dea de muncă pentru că erai român şi aşa am început să zic că sunt francez datorită numelui de Lagarder. Am lucrat la poliţie ca traducător unde am văzut cu ochii mei abuzurile împotriva rromilor din România, ca profesor dddîn 24 licee unde se segregau copiii rromi din România şi am denunţat organizaţiile ţigăneşti din Spania pentru că foloseau fondurile publice în afaceri familiare şi aşa am ajuns in stradă. Cu aceste organizaţii am luptat 5 ani şi în cele din urmă am reuşit să demonstrez tribunalului din Sevilla corupţia acestor organizaţii familiare. Niciodată nu m-au interesat banii, mă interesează lupta pentru justiţia socială pentru colectivele marginale şi acum, după 12 ani în Spania, sunt în stradă şi lupt pentru oamenii fără adăpost din această ţară. Este necesară această luptă pentru că în Spania românii mereu au avut o imagine negativă creată şi cu acest activism multă lume de aici a început să-şi dea seama că suntem un popor de oamenii curajoşi.
I.U.Eşti un activist pentru apărarea persoanelor fără adăpost cunoscut în Spania. De ce a trebuit să vină un român să lupte pentru drepturile acestora?
L.D. Mă consider un cetăţean al lumii, m-am născut în România şi acum locuiesc pe străzile din Spania unde încerc în fiecare zi să fac dreptate. Nu este uşor, mulţi lipsiţi de empatie şi nu înţeleg lagarder-3situaţia oamenilor din stradă. Mereu ne relaţionează cu drogurile şi alcoolul însă sunt oameni care au muncit şi au fost expulzaţi de către sistem pentru că nu au capacitate de consum. Sistemul capitalist este pervers, ajută acei oameni care consumă şi pedepseşte acei oameni care au rămas fără forţă de muncă. Este trist, însă realitatea demostrează adevarata faţă a capitalismului care devorează tot în jurul lui. În Spania nu este agreată ideea că un activist român luptă pentru drepturile spaniolilor din stradă şi mă acuză în fiecare zi că sunt rebel social, nimeni din această ţară nu i-a zis în faţă premierului spaniol că este un mafiot şi cred că toţi trebuie să reflectăm pentru a ne da seama că suntem oameni şi că lucrul mai important sunt ideile şi nu frontierele care ne separă.
I.U. De ce nu ai făcut lucrul ăsta în România, sau consideri cumva că România stă mult mai bine la capitolul oameni ai străzii?

L.D. În România am luptat pentru drepturile copiilor din orfelinate, am denunţat pe arhiepiscopul Irinel care fura fondurile europene destinate pentru rromii din satele marginale ale judeţului Olt. Am denunţat politicienii corupţi din judeţul Olt care făceau afaceri cu copiii din orfelinate…România este într-o situaţie de sărăcie absolută datorită corupţiei, în străinătate mă întâlnesc cu mulţi români care au părăsit ţara cu speranţa de a putea lucra în condiţii optime. Oameni fără case, în stradă, există în toate oraşele din lume şi în România ai mai mulţi oameni fără adăpost. Însă în Spania mulţi ocupă locuinţele băncilor care le-au furat casele. Este inadmisibil faptul că în secolul XXI milioane de oameni se văd nevoiţi să doarmă în stradă iar instituţiile publice nu sunt în stare de a da soluţii acestor oameni ai străzii.

I.U Pe reţele de socializare te prezinţi ca a fi activist, gay, ţigan, ateu. Cu care din etichetele astea te mândreşti cel mai mult şi de ce? În timpul şi după protestele tale arhicunoscute ai fost înjurat că eşti român, ţigan sau activist?

lagarder-1L.D. Mă mândresc cu toate aceste etichete, este necesară vizibilitarea acestor etichete pentru ca societatea să poata lua cunoştinţă ca noi existam. Atât homosexualii cât şi ţiganii sunt colective marginalizate care suferă şi este important pentru mine a da vizibilitare acestor etichete. În ceea ce priveşte eticheta de “ATEU” o folosesc deoarece cred cu toată fiinţa mea că Dumnezeu nu există, instituţiile religioase sunt împotriva libertăţii totale a omului şi cred într-o societate în care cetăţenii pot fi liberi şi nu prostiţi de religii.

I.U. Esti mulţumit de rezultatele activiăţii tale ? După proteste apar şi satisfacţii ?

L.D. Sunt mulţumit, într-un an am reuşit să arătăm situaţia oamenilor care trăiesc pe străzile din Spania. 50.000 persoane dorm în stradă în fiecare noapte şi până nu am ajuns în stradă nu mi-am dat seama de ce se întâmplă acolo. Serviciile sociale publice din Spania în ultimii 10 ani s-au privatizat şi organizaţiile non guvernamentale fac afaceri cu sărăcia oamenilor din stradă. Rezultatele încep să apară însă nu ne mulţumim până nu se dau soluţii pentru toţi oamenii din stradă. 40% din oamenii care dorm în stradă în Spania sunt cetăţeni români şi ambasada şi consulatele care au fost informate nu fac nimic. Au bani pentru a cumpăra maşini de lux şi nu ajută românii care au lucrat în Spania pentru a ajunge în România.
I.U. Dincolo de toate, eşti român. De ce nu aderi la una din organizaţiile politice româneşti care are organizate filiale şi în Spania, ţara unde trăiesc foarte mulţi români?

L.D. Nu cred în partidele politice, cred în voluntatea cetăţenilor care vor să schimbe lucrurile. Aici organizaţiile politice îşi aduc aminte de români în campania electorală. Suntem 2 milioane de români în Spania şi nu ne simţim sprijiniţi de către politicieni. Cred că este important să ne organizăm şi să cerem drepturile noastre, în Spania suntem văzuţi rău şi este important sa existe o mişcare socială care să apere identitatea şi cultura poporului român.
I.U. În România, avem un preşedinte de etnie germană, un premier pe catalogat ca fiind jumătate francez…. Cum vezi tu în contextul ăsta România? Eşti tentat, există motive care să te facă să te întorci în ţară şi să îţi continui activitatea aici?

lagarder-2L.D. Mă simt mândru de România in privinta acestui aspect, suntem un exemplu pentru multe ţări. Spania pentru a avea un ministru sau preşedinte român necesită mult timp. În contextul actual cred că este important dialogul pentru a nu cădea în jocul populismului împotriva migraţiei. Multe ţări din Uniunea Europeană au tratat ţara noastră nedrept şi politicienii noştri nu au fost în stare să se mobilizeze şi să apere interesele românilor din străinătate.

I.U. În decembrie în România au loc alegeri parlamentare. Crezi că rezultatul acestora va schimba în bine ţara? Ai primit cumva vreo oferta de a candida pe listele din diaspora ale vreunui partid?
L.D. Nu cred în sistemul politic actual, nu reprezintă interesele cetăţenilor. Rezutatul nu va schimba nimic, politicienii nu decid nimic, sunt băncile şi mari afacerişti care decid cursul politic, este aşa de trist!
I.U. Premierului spaniol i-ai spus în faţă că are legătură cu mafia la fel şi multor politicieni din Spania. Dacă te-ai întâlni cu premierul României sau cu politicienii României, ce le-ai spune ?

L.D. În aprilie 2014 am participat la o întâlnire unde s-a discutat situaţia Rromilor din Europa şi am vorbit cu preşedintele Băsescu şi l-am responsabilizat pentru faptul că milioane de români au trebuit să iasă din ţară… Ce credeti ca a facut ? Nu i-a pasat si a plecat repede fără să-mi răspundă. Politicienilor din România le-aş spune că sunt nişte corupţi şi Ponta care a plagiat doctoratul un iresponsabil şi corupt ca şi Năstase şi Băsescu, un mare mafiot.

I.U. Dacă mâine ţi s-ar oferi postul de director la Centrul de Plasament „Zorile” din Slatina ai fi dispus să te reîntorci în România?

L.D. Nu ştiu sigur dacă l-as accepta, au trecut mulţi ani şi în Spania mă simt ca acasă. Însă, cu siguranţă, ştiu că la bătrâneţe mi-aş dori să mă întorc la Corabia, oraşul unde am copilărit ca să pot ajuta şcolile.

I.U. Când îl vom vedea pe Lagarder Danciu protestând şi în Parlamentul României sau pe străzile din Bucureşti aşa cum o face în Spania?

L.D. Activismul pentru drepturile umane este internaţional, m-au invitat în Franţa şi mi-ar plăcea să lupt pentru drepturile oamenilor străzii din România. La fel, mi-ar placea si as fiu tentat sa fac in Romania ceea ce fac acum in Spania dar e greu in tara mea, unde se protesteaza in exces pe facebook si mai putin in strada….

Loading

Editorialist, realizator TV, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT si a unei televiziuni. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Este implicat in televiziune si realizeaza cunoscuta emisiune CHESTIUNI ARZATOARE. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Tot pensionarii! O bătrână cinstită a returnat banii găsiți unui pensionar care îi pierduse în centrul Piteștiului

Publicat

in

Într-o lume în care veștile bune par să fie din ce în ce mai rare, o poveste emoționantă vine din inima Piteștiului. Marți, 12 noiembrie, o femeie în vârstă de 68 de ani, din comuna Merișani, a dat dovadă de un gest nobil, predând la sediul Secției 1 Poliție Pitești suma de 3400 de lei pe care o găsise în zona centrală a orașului.

Întâmplarea face ca, în aceeași zi, un bărbat de 78 de ani, din Pitești, să își depună o plângere, anunțând că tocmai pierduse aceeași sumă de bani pe care o scosese de la un bancomat. Polițiștii, cu promptitudine, au efectuat verificările necesare și, spre bucuria tuturor, au constatat că banii găsiți de femeie corespundeau exact sumei pierdute de bărbat. Astfel, banii au fost restituiți proprietarului, care și-a exprimat recunoștința față de femeia cinstită și față de polițiștii care au intervenit rapid.

Un exemplu de urmat

Inspectoratul de Poliție Județean Argeș salută gestul nobil al femeii și îi reamintește tuturor cetățenilor că onestitatea și spiritul civic sunt valori care încă mai există. În același timp, polițiștii subliniază importanța de a anunța imediat autoritățile în cazul în care găsim sau pierdem obiecte de valoare și de a lua măsuri de precauție pentru a ne proteja bunurile personale.

Această poveste este un exemplu de urmat pentru întreaga comunitate și ne arată că, în ciuda tuturor dificultăților, există încă oameni buni care sunt dispuși să ajute și să facă bine.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Incendiu violent la Brăduleț – Casă făcută scrum, familie rămasă pe drumuri

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Curtea de Argeș au intervenit cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, alături de un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Brăduleț. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările violente se manifestau generalizat la o locuință și o anexă, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. În urma evenimentului, nu au fost înregistrate victime.


Misiunea de stingere a durat aproximativ trei ore. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: efectul termic – sisteme de încălzire (sau gătit) defecte, neizolate termic corespunzător.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

FOTO | „Mai rău ca în România!” Coșmarul unei românce într-un spital din Londra: a așteptat 25 de ore pe un hol friguros de spital după un atac de cord

Publicat

in

Maria Bodea, o femeie în vârstă de 86 de ani, a fost obligată să aștepte 25 de ore pe un coridor aglomerat șu friguros al spitalului St. Helier din Londra, după un posibil atac de cord. Împreună cu fiica sa, Sanda Ghiurcusor, au fost nevoite să îndure frigul lângă ușile exterioare, fără intimitate. Sanda, originară din România, a mărturisit că situația a fost atât de gravă încât i-a spus mamei sale: „Chiar și în România, bătrânii nu ar fi tratați așa.” Groaznica experiență a bunicuței din România a fost prezentat pe larg și de prestigiosul cotidian britanic The Sun.

Sanda, fiica bunicuței Maria Bodea, a descris experiența lor ca fiind „ca pe un câmp de luptă”, cu paturi aliniate pe hol și pacienți în așteptare, unii dintre aceștia fiind acolo de mai multe zile. „Nu este vina personalului medical – se vede că sunt stresați și jenați de această situație”, a adăugat ea, subliniind că problema este una sistemică, relatează The Sun.

După 25 de ore de așteptare în condiții inumane, Maria Bodea s-a externat singură, renunțând la alte teste pe care trebuia să le facă. „Nu mi-a venit să cred că sunt în Anglia. ”, a spus Sanda. „Este pur și simplu trist. Chiar și în România, vârstnicii nu ar fi tratați așa. A fost ca o zonă de război – era un șir mare de paturi lângă perete”, a mai adaugat nepoata bunicii Maria Bodea.

Un purtător de cuvânt al Epsom și St Helier University Hospitals NHS Trust a declarat: „Deși facem tot ce putem pentru pacienții noștri, acestea nu sunt condițiile în care dorim să îi îngrijim și ne pare foarte rău că doamna Bodea nu a avut o experiență bună.”

sursa foto https://www.thesun.co.uk/

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

ȘOC! Fabrica LEONI din Pitești, preluată de chinezi – O mare compaie din China a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Leoni

Publicat

in

O companie chineză a cumpărat pachetul majoritar al producătorului german de cabluri auto Leoni, care are mai multe unități de producție în România, cu mii de angajați. Una dintre importantele fabrici Leoni se afla în Pitești și este operata de LEONI WIRING SYSTEMS PITESTI SRL. Fabrica din Pitesti are 2700 de angajati si a incheiat anul recut cu o cifră de afaceri de 653 206 917 lei si un profit de 27 807 753 lei ( cca 5.5 milioane Euro).

Asadar, fabrica Leoni va avea patroni chinezi. după ce, zilele trecute, antreprenorul austriac Stefan Pierer și LUXSHARE din China au convenit ca LUXSHARE să achiziționeze un pachet de 50,1% din LEONI AG, care anterior era deținută integral de Pierer. „A avea LUXSHARE ca partener strategic puternic va spori semnificativ competitivitatea LEONI pe toate fronturile – de la extinderea portofoliului și accesul la piață până la capabilități tehnologice și producție”, a declarat Klaus Rinnerberger, CEO LEONI AG, potrivit PROFIT.RO.

Grace Wang, președinte și CEO al Luxshare Group: „Suntem încântați de potențialul acestui parteneriat. Combinând punctele noastre forte, nu numai că ne extindem prezența globală, ci și impulsionăm inovația și oferim o valoare mai mare clienților noștri.” Cu această achiziție, compania chineză Luxshare, specializată în producția de conectori și electronică uto, va avea acces la o piață nouă, prin intermediul clienților Leoni.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Momente emoționante într-o comună devastată de inundații: Un bărbat a izbucnit în lacrimi când și-a găsit câinele în viață

Publicat

in

Moment emoţionat printre atâtea clipe de disperare. Un bărbat din Cudalbi, Galați, comună devastată de viituri, a izbucnit în lacrimi de fericire când şi-a descoperit câinele în viaţă.

„Ai scăpat cu viață. Îl cheamă Rex. Îl am de jumătate de an. A fost apa până la geamuri, sus. A înotat”, a povestit, în lacrimi, bărbatul, potrivit Antena 3 CNN.

Ploile abundente au făcut prăpăd în țară. Patru oameni au murit după ce ciclonul Boris a lovit Moldova. Zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Și traficul feroviar a fost dat peste cap.

De asemenea, Marcel Ciolacu, a ajuns, sâmbătă după-amiază, în zonele puternic afectate de inundații din județul Galați.

Premierul ține o celulă de criză în zonele inundate, care se va desfășura cu miniștri, autorități județene și locale și primari de comune.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Începe Casa Verde 2024: Cine se poate înscrie în programul pentru panouri fotovoltaice

Publicat

in

În luna septembrie va debuta Programul ”Casa Verde”. Ziarul PROFIT vă prezintă toți pașii ce trebuie urmați și respectați de către persoanele fizice care vor să își instaleze panouri fotovoltaice pe locuințe cu finanțare de la stat.

Programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2024 va debuta 6 septembrie cu sesiunea de înscriere a instalatorilor, iar din data de 27 septembrie vor putea aplica şi persoanele fizice pentru a primi finanţare de la stat.

Concret, Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 de la Administrația Fondului pentru Mediu oferă finanțare nerambursabilă în cuantum de 20.000 lei persoanelor fizice care vor să devina prosumatori de energie electrică prin instalalarea de panouri solare pe casă. Beneficiarul trebuie să contribuie și el cu 2.000 lei la finanțarea panourilor fotovoltaice din programul Casa verde

Energia electrică produsă de aceste panouri fotovoltaice este consumată în gospodăria proprie. Surplusul de energie electrică ce nu va fi consumat va fi livrat în sistemul energetic național. Energia electrică livrată va fi scăzută din factura de consum, sau decontată către proprietarul devenit prosumator.

Care sunt condițiile de înscriere

Pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă a panourilor fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, prosumatorul beneficiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

În primul rând, beneficiarul finanțării nerambursabile a panourilor fotovoltaice trebuie să fie o persoană fizică domiciliată în România.

Pentru a se putea înscrie la Casa Verde Fotovoltaice 2024, beneficiarul trebuie să aibă achitate la zi datoriile la bugetul de stat.

Panourile fotovoltaice pot fi instalate doar la adresa din buletin a beneficiarului.

Panourile fotovoltaice de producere a energiei electrice pot fi instalate doar pe casă sau terenul pe care beneficiarul este proprietar. Acesta trebuie să fie proprietar permanent, nu provizoriu, conform extrasului de carte funciară.

O altă condiție importantă: casă unde vor fi instalate panourile fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusivă de locuință și nu de activități economice.

În plus, casa sau terenul pe care vor fi instalate panourile finanțate prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 nu trebuie să fie închiriate sau cedate spre folosință unei firme.

Ce acte trebuie să conțină dosarul de înscriere

Înscrierea în Casa Verde Fotovoltaice 2024 se poate face doar după ce AFM va deschide sesiunea de încărcare a documentelor în aplicație.

Sunt necesare aceleași documente ca și anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale, atât de la serviciile de impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, plus extrasul de carte funciară.

Până ce va fi deschisă sesiunea de înscriere în program de către AFM, solicitanții pot să pregătească toate actele necesare finanțării panourilor fotovoltaice. Actele trebuie neapărat să fie în perioada de valabilitate în momentul încărcării lor în aplicație.

Iată care sunt pașii pentru înscriere în program.

1. Pregătirea actelor în format digital pentru înscriere în program. Toate actele necesare trebuie scanate și salvate în format PDF pe calculatorul beneficiarului.

2. Pregătirea datelor de identificare a beneficiarului de finanțare fotovoltaice. Datele de identitate (serie și număr buletin, nume, prenume, dată naștere, CNP, valabilitate, etc) se scriu într-un Notepad sau un document Word pentru a putea fi luate copy/paste la completarea formularelor.

3. Adresa de e-mail pentru crearea contului și comunicarea cu Administrația Fondului pentru Mediu. Beneficiarul trebuie să aibă o adresa de e-mail validă. Se poate depunde un singur proiect de pe o adresa de e-mail.

4. Crearea contului AFM pe platforma online specifică. Trebuie creat din timp un cont pe platforma AFM la adresa următoare: https://inscrierionline.afm.ro/

Până pe data de 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot alege instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Pentru sesiunea din acest an a programului, Administrația Fondului pentru Mediu estimează că vor fi 67.000 de noi beneficiari ai programului “Casa Verde Fotovoltaice”.

Anul acesta nu vor mai fi trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune.

Sistemul fotovoltaic pentru care se poate acorda finanţare trebuie să aibă capacitate de minimum trei kilowaţi.

Bugetul alocat pentru Programul “Casa Verde Fotovoltaice 2024” se ridică la suma de două miliarde de lei.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend