NATIONAL
INTERVIU Paștele povestit de un român care în anii ’50 a întrebat-o pe învățătoare „Dumnezeu există?”. Ce i-a răspuns
Publicat
acum 7 luniin
De
admin„Crăciunul poate fi dilatat și chiar este dilatat enorm. Paștele nu poate fi dilatat”, spune etnologul Șerban Anghelescu într-un dialog pentru publicul HotNews.ro. Specialistul explică de ce, în tradiția țărănească a românilor, „acceptarea răstignirii creează lumea de fapt”.
La bisericăFoto: Fotokon | Dreamstime.com
Șerban Anghelescu este din neamul rar al etnologilor. Într-o definiție iritat-jurnalistică, etnologul este cel care explică credințele omului tradițional și-l pune pe omul din ziua de astăzi să se tot gândească ce-a pierdut cu viața lui nesăbuită.
Șerban Anghelescu ne povestește Paștele ca o Sărbătoare a primenirii noastre pentru zilele ce vor veni. Ca ziarist, vorbind cu Șerban Anghelescu îmi permit să fiu iritat pentru că, ascultându-l, îmi dau seama cât de mult pierdem câștigând totul.
Sărbătoarea te încredințează unei puteri superioare
– Unii ne bucurăm de zile libere, alții ne bucurăm de sărbătoare, domnule Șerban Anghelescu.
– Sărbătoarea este generală și unanimă, îi cuprinde pe absolut toți, fie că vor, fie că nu vor. În privința zilelor libere, sigur că sunt și ele numite sărbători. Dar nu au o semnificație profundă, sunt mult mai puțin importante, din punctul meu de vedere, decât zilele libere religioase.Ce sens au zilele religioase pentru om?
Întrebarea adevărată este ce înseamnă Sărbătoarea? Este o abținere de la existența cotidiană, o renunțare, evident temporară, la actele cotidiene și o îndreptare către o lume de cele mai multe ori invizibilă. Este o lume în care crezi, dar pe care nu o vezi bine.
Și aici există o corectură pe care trebuie să mi-o fac mie însumi. Orice act sărbătoresc
înseamnă ritual, este o purificare. Și ritualul înseamnă o mulțime de gesturi pe care ești obligat să le faci pentru includerea ta în comunitate, într-un spațiu bine rânduit și într-un spațiu care tinde către o perfecțiune a rânduielii.
Toate lucrurile astea sunt de bine, pentru că te fortifică interior, îți dau sentimentul că exiști, că ai un sens, că exiști cu un scop, pe care îl și împărtășești cu apropiații tăi, cu semenii tăi.
– Cei care merg în Dubai sau în Azore nu se umplu cu sens? Păi, e plictisitor să stai cu Isus la masă.
-Merg la distracție! Aud cuvântul ăsta până la sațietate la orice interviu de doi lei de televiziune: distracția. Am venit să ne distrăm, ne distrăm, totul e cool, „vaibul” este excelent. Distracția e cu mult mai săracă în semnificație decât o Sărbătoare. Sunt aceleași gesturi. Băutura, sexul, urletele fericite. Și o legătură socială puternică. Dar distracția mi se pare un fel de reducție a persoanei, nu de înălțare a ei sau de potențare ei. Asta e opinia mea. Și, slavă Domnului, când am putut, m-am distrat și eu la fel.
– Ce e Sărbătoarea?
– Sărbătoarea te încredințează unei puteri superioare. Nu e vorba doar de o comuniune umană. Este intrarea într-o sferă considerată superioară, la care participi.
„Paștele are o ordine riguroasă, aparte”
– Este Paștele un răgaz înaintea imprevizibilului de fiecare zi?
– E o pregătire, dar o pregătire pentru un lucru pe care îl știi, care este previzibil, care este promis. Pentru că Paștele este și o promisiune. Paștele, în mod special, diferit de Crăciun. Ce le apropie este Lumina de Crăciun și de Paște, sărbătorile fundamentale ale creștinului. Luminația de Crăciun, agățarea becurilor de Crăciun poate dura cu mult mai mult decât Crăciunul. Crăciunul poate fi dilatat și chiar este dilatat enorm. Paștele nu poate fi dilatat, sunt zilele stricte ale postului, e Săptămâna mare, e săptămâna luminată. Paștele are o ordine riguroasă, aparte.
– Paștele este și o sărbătoare sângeroasă.
– Paștele era de la bun început o sărbătoare sângeroasă, de la instituirea ei de către Dumnezeu, ne spune Vechiul Testament. Evreii oprimați de egipteni își ungeau cu sânge ușorii ușilor pentru ca Îngerul să-i cruțe. Pe câtă vreme în casele egiptenilor care nu sunt vopsite cu sânge, e ucis tot primul născut. Dar trebuie vorbit acum de Noul legământ. Isus vine cu abolirea sacrificiului care se petrecea până atunci.
„Lumea zice, lasă-mă, domnule, cu astea: nu e adevărat că se aprinde lumina, că Isus Învie”
– Exclude prezența sângelui din actul sacrificiului?
– Da. Există una din cele mai frumoase povești în acest sens, aflate din creația țărănească. Într-o poezie țărănească, răstignirea este creație. Isus este răstignit, spun versurile, și este îmbrăcat cu cămașă de urzică și suferința lui este fluidă. Din el apar sângele, sudoarea și lacrimile. Sângele va fi vinul bătrânilor, sudoarea va fi mirul preoților și lacrimile care cad sunt viitoarele boabe de grâu.
Isus este întrebat de mama lui, de Sfânta Fecioară, de ce s-a lăsat răstignit de câinii de păgâni, când avea puterea să-i învingă? Isus a spus: dacă nu mă răstigneam, limbile nu erau despărțite, hotarele nu erau hotărâte, câmpul nu rodea, și nu se auzeau lătratul de câine, nici cântatul feciorilor.
Deci există o creație prin răstignire. Răstignirea face să dispară vidul, separă lucrurile, dă lucrurilor o voce. Mie mi se pare uluitor. Mi se pare minunat felul în care Isus, cel din poezie, își justifică răstignirea. Acceptarea răstignirii creează lumea de fapt.
De Paște avem o inițiere într-un timp de a fi, dar și într-o lume a poveștii. Paștele impune parabola, nu argumentația. Lumea zice, lasă-mă, domnule, cu astea: nu e adevărat că se aprinde lumina, că Isus Învie. E lașitate să te lași răstignit. Asta spun nepoții nepoftiți, ori unchii afumați pe la petrecerile de Paște.
„Este clar că a crede înseamnă o inițiere în Sărbătoare”
– Sunteți critic cu Biserica?
– Eu cred, evident nu sunt singurul, că Biserica a creat, prin extindere, acest tip de argumentație. Da, acest cult organizat trebuia să existe, fără de biserică credința s-ar fi stins sau abia ar fi pâlpâit. Dar, repet, biserica a dus la această argumentație. Repet, sunt gesturi ale credinței, gesturi considerate sacre și care trebuie să fie făcute. E o ceremonie sau un ritm bine reglat, lucrurile trebuie să se desfășoare într-o ordine bine stabilită și care să nu dea greș.
Nu sunt pentru o critică a ritualismului exagerat al preoților, dar este clar că a crede înseamnă o inițiere în Sărbătoare, prin poveste, prin parabolă. Și Isus le-a povestit ucenicilor lui. Ucenicii nu înțeleg nici ei fără explicațiile lui Isus parabola. Isus le spune voi înțelegeți, voi înțelegeți? Dar sensul acestor parabole merg dincolo de înțelegerea lor.
Calea către mântuire și spre împărăția cealaltă nu poate fi obținută, demonstrată prin niciun fel de argumentație din lume. Cei care trăiesc Paștele trăiesc în interiorul acestor povești despre ceea ce nu poate fi văzut și argumentat. Dar povestea este și una captivantă. Te conține și nu ai nevoie de demonstrații logice.
„Intrați în parabolă, suntem apărați de credința în ea!”
– De Paște înțelegem că a intra în Parabolă înseamnă a suspenda logica rațiunii. A te lăsa dus de poveste. Povestea este singura care are grijă de tine.
– Da. Este o inițiere. Religiile nu sunt un fapt inteligibil. Trebuie să trăiești, nu prin irațional, dar trebuie să trăiești printr-o acceptare a paradoxului. Dar ca să te lași duși dus, trebuie să te inițiezi și trebuie să te lași Dus.
Se împart oamenii, nu? În două categorii mari și distincte – credinciosul și necredinciosul. Eu nu știu cum se poate obține credința. Unii oameni cred fără niciun efort. Alți oameni trebuie să facă un efort foarte mare ca să poată crede. Și chiar și așa pot greși. Sunt povești de mirare cu oameni iluminați, cu oameni convertiți, cu oameni care din necredincioși devin credincioși, dar și invers. Oameni care își pierd credința. Nu știu să spun mare lucru despre credință decât că există. Este vorba de un lucru inefabil, de un lucru invizibil, dar care acționează puternic.
– Paștele înseamnă viață și moarte. E groaznic pentru om să înțeleagă moartea.
– Moartea e un lucru determinant în apariția unei unei religii. Participantii la mister, inițiații în parabolă au o mult mai bună înțelegere a lumii celeilalte, decât omul neinițiat, omul de rând. Intrați în parabolă, suntem apărați de credința în ea!
– Mielul? Ce semnificație are când îmbucăm din el?
– Noi nu ne gândim că ne hrănim cu Isus, asta-i sigur. E un gest simbolic și ritual. Mielul este făptura nevinovată și creată a fi condusă. Mielul trebuie să aibă un păstor și mielul trebuie să fie într-o turmă. Păstorul este Isus.
Dar nu cred că mâncarea mielului în genere are o semnificație directă. Este iată una simbolică. E interesant că religia creștină este cea care în primă instanță îl face pe om să iasă din Paradis, să fie izgonit din rațiuni alimentare, pentru că mănâncă fructul interzis. În treacăt spus, nici până în ziua de azi nu se știe ce anume era. Noi spunem măr, dar nu era măr. Iată, că prin mâncare se pierde paradisul și prin mâncare se recâștigă, mâncând carnea și sângele mielului.
Elevul care a întrebat-o pe profesoară în anii ’50 dacă „Dumnezeu există?”
– De ce ”Crăciunul e sătul, paștele este fudul”, cum vine vorba asta?
– Asta cred că ține de consistența hranei de Crăciun și o mai mică consistență a Paștelui. Și Paștele este fudul pentru că are mult mai puține lucruri, dar foarte colorate, față de Crăciun. Crăciunul are porcul, Paștele mielul. Porcul e cu mult mai consistent decât mielul.
– Cum ați intrat în acest joc sacru? Care este povestea dumneavoastră personală?
– Am intrat de copil în acest joc sacru. În poveste. Școala mea era lipită de biserică și nu-mi închipui o altă ordine. Mi-aduc aminte că am pus o singură întrebare la vârsta aia. „Dumnezeu există?”, am întrebat-o pe învățătoarea mea. Am întrebat ceva ce nu era recomandabil în vremurile de atunci. Erau anii 1950 și învățătoarea mea minunată a spus că trebuie să mai treacă mult timp să ne gândim la asta, să aflăm dacă există sau nu Dumnezeu. Aveam și am în casă Biblia și o rugăciune a bunicului. Rugăciunea o descifrez în fiece zi.
„Cine povestește ține răul departe de casa lui”
– Ați rămas în această Parabolă.
– Da, pentru că povestea e lucrul la care țin cel mai mult în viață. Mă fascinează. Și o lume fără povești nu pot închipui. Lumea poveștii este o lume însă pe care tot mai mulți n-o înțeleg. Și tot mai mulți nu acceptă povestea. Nu accepți povestea, după părerea mea, înseamnă că nu accepți nici sensul, pentru că o minte ultra-riguroasă care refuză povestea și demontează povestea, rămâne cu mâinile goale până la sfârșit. Cred că nu câștigă nimic prin asta, sau câștigă absența, absența poveștii.
Un scut împotriva anxietății. Aparținem, ca oameni, unui demon invizibil, cel al anxietății. Povestea ne salvează, ne apără. Este o anumită credința că poveștile spuse într-o noapte se prind în horă și dansează, fac o horă invizibilă în jurul locului unde se povestește și îl apără pe om de rău. Cine povestește ține răul departe de casa lui.(FOTO: Dreamstime.com)
Poate vrei sa citesti
Situație fără precedent: BEC lasă vacante două posturi de senator, Piedone rămâne în afara Parlamentului
‘Meteoritul’ politic Georgescu, deslușit de un fost șef SRI: ‘Oamenii nu sunt ilogici’
‘Apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional’ – Luminiţa Odobescu
Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente cuponului 4 pentru titlurile de stat emise în cadrul Fidelis
China impune noi restricții în privința exporturilor către SUA. Tensiunile comerciale escaladează
Sărbătorile zilei din 4 decembrie 2024 – Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin
NATIONAL
Situație fără precedent: BEC lasă vacante două posturi de senator, Piedone rămâne în afara Parlamentului
Publicat
acum 35 de minutein
4 decembrie 2024De
adminBiroul Electoral Central tranșează într-o manieră neașteptată situația funcțiilor de senator din Giurgiu și Ialomița. Pentru că Partidul Oamenilor Tineri (POT), căruia i s-ar fi cuvenit cele două posturi, nu a avut candidați la Senat în cele două județe, BEC interpretează legea în sensul rămânerii vacante a funcțiilor.
Inițial, președintele AEP, Toni Greblă, afirma că mandatele vor fi trase la sorți, în temeiul art. 94 alin. (8) litera c) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
„Eu spun ce zice legea. În momentul în care, la redistribuire – pentru că este vorba de redistribuirea mandatelor aici, nu este vorba de mandate întregi – unui anume competitor politic, pe redistribuire, repet, i-ar mai reveni un mandat şi acea formaţiune n-are competitor desemnat, deci a desemnat mai puţini candidaţi decât să i-ar fi permis legea să obţină, atunci acel mandat, care nu poate să aparţină POT pentru că, efectiv, nu are candidat, va fi tras la sorţi dintre toate celelalte partide care au trecut pragul de 5%. Şi, deci, între celelalte şase formaţiuni politice va fi organizată, la sediul Biroului Electoral Central, o tragere la sorţi şi acel mandat va reveni celui care va atrage lozul câştigător”, a precizat Toni Greblă.
Biroul Electoral Central a interpretat însă diferit textul de lege, stabilind că madatele trebuie să rămână neatribuite, în condițiile în care POT nu are candidați, precizează surse din cadrul BEC pentru stiripesurse.ro.
Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, a fost primul pe lista PSD pentru Senat în Giurgiu. În urma deciziei BEC, care poate fi contestată la ÎCCJ, acesta rămâne în afara Parlamentului.
NATIONAL
‘Meteoritul’ politic Georgescu, deslușit de un fost șef SRI: ‘Oamenii nu sunt ilogici’
Publicat
acum 44 de minutein
4 decembrie 2024De
adminFostul șef al SRI, Eduard Hellvig (revenit recent în PNL), a sesizat discrepanța apărută între partidele considerate clasice și ceea ce își dorește cu adevărat electoratul de la politicieni. „Oamenii nu sunt ilogici”, avertizează Hellvig în privința celor care și-au exprimat opțiunea politică prin vot. „Oamenii vor reprezentanți cu personalitate, chiar dacă aceasta poate părea exotică”, adaugă fostul șef al SRI, cu referire indirectă la candidatul independent Călin Georgescu.
„Ca vechi proaspăt liberal, cred că avem de învățat câte ceva din ultimele zile. Un rezumat subiectiv al unei săptămâni care ne-a furnizat o sumă de realități obiective.
1. Leadership-ul “pe vechi”, cu prezidiu intangibil, nu mai atrage pe nimeni. Oamenii vor reprezentanți cu personalitate, chiar dacă aceasta poate părea exotică.
2. Oamenii nu se mai tem de subiectele grele. Ba chiar și le doresc. Jocul plictisitor, la offside, nu animă nicio tribună. Doar arată lipsa de idei a managerului, frica sa de asumare a prospețimii. Jocul bun și curajos și efortul generos primesc aplauze chiar și în cazul unei înfrângeri.
3. Electoratul de azi este foarte diferit de modelele vechi pe care au mers marile partide. De fapt, un partid cu adevărat mare își menține linia, dar își împrospătează constant punctele de contact cu problemele adevărate. Relevanța nu e dată de brand, ci de adecvare.
4. Oamenii nu sunt ilogici doar pentru că nu îi înțelegem noi. I-am fi înțeles dacă am fi fost noi mai realiști. Cum nu am reușit, rezultă că nouă ne-a lipsit ceva important.
5. Suntem acum în situația de a fi invitați la negocieri. Asta dacă vom fi considerați frecventabili. E cazul să acceptăm cu demnitate postura și să spunem deschis cine suntem și ce valori avem.
6. Dacă ne vom arăta dispuși să construim, mai degrabă decât să ne dăm ochii peste cap, partenerii ne vor percepe ca atare. Vocația pozitivă se vede de la distanță.
7. În jocul geopolitic la scară mare, a fi indecis este adesea cea mai periculoasă postură. Dacă vom avea curajul de a ne arăta răspicat pro-Europa, pro-vest, pro-democrație nu este sigur că vom face parte din calculul politic al săptămânii. Dar ne vom recâștiga respectul liberalilor și vom putea construi pe termen lung pentru toți românii”, a spus Hellvig, în analiza sa, pe X.
Ca vechi proaspăt liberal, cred că avem de învățat câte ceva din ultimele zile. Un rezumat subiectiv al unei săptămâni care ne-a furnizat o sumă de realități obiective.
1. Leadership-ul “pe vechi”, cu prezidiu intangibil, nu mai atrage pe nimeni. Oamenii vor reprezentanți cu…
— Eduard Hellvig (@Eduard_Hellvig) December 3, 2024
NATIONAL
‘Apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional’ – Luminiţa Odobescu
Publicat
acum 45 de minutein
4 decembrie 2024De
adminApartenența României la NATO oferă țării cele mai puternice garanții de securitate pe care le-a avut vreodată, a afirmat, ieri, ministrul de externe, Luminița Odobescu în discursul susținut la reuniunea miniștrilor de Externe aliați, la Bruxelles.
Ea a amintit că peste 5000 de soldați aliați sunt în România pentru descurajare și întărirea apărării, iar un efect benefic al prezenței trupelor străine pe teritoriul nostru e dinamizarea economiilor locale din zonele unde aceste trupe sunt staționate.
Șefa diplomației române a mai menționat că apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional, inclusiv pe piețele financiare, se arată într-un comunicat.
La Bruxelles, statele Alianței discută, printre altele, despre acțiunile de destabilizare sabotajele sau atacurile cibernetice ale Rusiei în statele NATO. În marja reuniunii are loc și consiliul NATO -Ucraina.
Secretarul general al Alianței, Marc Rutte a spus ieri că situația de pe frontul ucrainean este dificilă și că aliații își majorează ajutorul militar.
NATIONAL
Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente cuponului 4 pentru titlurile de stat emise în cadrul Fidelis
Publicat
acum 48 de minutein
4 decembrie 2024De
adminDepozitarul Central distribuie, începând de miercuri, sumele de bani aferente cuponului 4 pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor (simbol R2512AE), relatează agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă, emitentul va plăti deţinătorilor de titluri de stat sumele de bani aferente cuponului 4 utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central. Valoarea dobânzii aferente fiecărui titlu de stat este de 1,85 euro.
Deţinătorii de titluri de stat care beneficiază de sumele de bani sunt cei înregistraţi în registrul deţinătorilor emitentului, la data de 25 noiembrie 2024.
Deţinătorii de titluri de stat îşi pot încasa sumele de bani aferente cuponului 4 în conturile de fonduri dedicate ale Participanţilor la sistemul Depozitarului Central, deschise pe platforma T2S.
Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor şi a oricăror alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.
NATIONAL
China impune noi restricții în privința exporturilor către SUA. Tensiunile comerciale escaladează
Publicat
acum 54 de minutein
4 decembrie 2024De
adminChina a interzis marţi exporturile de galliu, germaniu şi antimoniu către Statele Unite, intensificând disputele comerciale după ce Washingtonul a impus noi restricţii asupra sectorului chinez de semiconductori, transmite Reuters.
Decizia vine în contextul unor tensiuni crescânde între cele mai mari economii ale lumii, cu doar câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să preia funcţia de preşedinte, potrivit news.ro.
Ministerul Comerţului din China a justificat această mişcare invocând preocupări legate de securitatea naţională. Directiva impune şi o supraveghere mai strictă a utilizării grafitului în produsele exportate către SUA.
Minerale esenţiale în industrie şi apărare
Galliumul şi germaniul sunt vitale pentru producţia de semiconductori şi tehnologii cu aplicaţii militare, precum tehnologia cu infraroşu şi bateriile pentru vehicule electrice. Antimoniul, esenţial pentru muniţie şi echipamente optice militare, reprezintă o altă resursă cheie vizată de aceste restricţii.
China controlează majoritatea producţiei globale de aceste minerale: 98,8% din gallium rafinat şi 59,2% din germaniul rafinat, potrivit datelor de la Project Blue.
Decizia chineză vine pe fondul unei noi serii de măsuri restrictive impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie către China, inclusiv asupra a 140 de companii, precum Naura Technology Group.
Răspunsul SUA şi efectele globale
Casa Albă a declarat că analizează impactul acestor restricţii şi va lua ”măsurile necesare” pentru a diversifica lanţurile de aprovizionare.
Oficialii americani şi experţii din industrie avertizează că aceste interdicţii vor creşte preţurile şi vor accelera căutarea de noi surse de minerale critice în afara Chinei.
Preţurile antimoniului au crescut deja semnificativ, iar companii precum Perpetua Resources, care dezvoltă un zăcământ de antimoniu în Idaho, susţin că SUA trebuie să-şi asigure independenţa faţă de resursele critice chineze.
”Un război comercial fără câştigători”
Analiştii avertizează că acest conflict comercial ar putea avea consecinţe negative pentru ambele părţi. Peter Arkell, preşedintele Asociaţiei Globale a Mineritului din China, a declarat că restricţiile reciproce vor afecta lanţurile globale de aprovizionare şi competitivitatea industriei.
Această măsură reprezintă o nouă etapă într-un război comercial ce pare să escaladeze fără perspective clare de rezolvare.
NATIONAL
Sărbătorile zilei din 4 decembrie 2024 – Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin
Publicat
acum o orăin
4 decembrie 2024De
adminSărbătorile zilei din 4 decembrie 2024 – Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin
Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin
Greco-catolice
Sf. m. Varvara; Sf. Ioan Damaschinul
Romano-catolice
Ss. Ioan Damaschin, pr. înv.; Varvara, fc. m.; Fer. Adolf Kolping
Sfânta Mare Muceniţă Varvara este pomenită în calendarul creştin ortodox la 4 decembrie.
Sfânta Varvara a fost fiica unui aristocrat roman, pe nume Dioscor, şi a trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-311), în cetatea Iliopoli.
Tatăl său a zidit pentru ea, fiind foarte frumoasă, un loc înalt pe care a ridicat case frumoase în care fiica sa să locuiască şi să nu fie văzută.
În palatul său, Sfânta Varvara, privind spre cer şi luând seama la strălucirea soarelui, la alergarea lunii şi la frumuseţea stelelor, le întreba pe însoţitoarele sale: „Cine le-a făcut pe acestea?”. La fel, căutând şi la frumuseţea de pe pământ, la verdeaţa câmpului, la pomi, la grădini, la munţi şi la ape, întreba: „A cui mână a zidit toate acestea?”.
Aşa Sfânta Varvara a cunoscut singură pe adevăratul Dumnezeu şi a început să-i dispreţuiască pe zei, închipuirile lor considerându-le drept lucruri făcute de mâini omeneşti. Ea căuta adeseori spre cer, ziua şi noaptea, şi din zidiri se sârguia să îl cunoască pe Ziditor.
„Sfânta Varvara, luminată fiind cu botezul, mai mult s-a aprins cu dragostea lui Dumnezeu şi se îndeletnicea în post şi în rugăciuni, ziua şi noaptea, slujind Domnului său, căruia i s-a făcut mireasă”. (Vieţile Sfinţilor)
Tatăl său, când a văzut că Sfânta Varvara rămâne credincioasă acelui Dumnezeu în Treime închinat, Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh, a predat-o autorităţilor romane, care dezlănţuiseră prigoana împotriva creştinilor.
După ce a fost mult chinuită, a fost purtată în batjocura mulţimii prin cetate, găsindu-şi sfârşitul chiar în mâinile tatălui său, care a ucis-o cu sabia. Mergând spre locul de osândă, Sfânta Muceniţă Varvara s-a rugat lui Dumnezeu pentru cei care o vor pomeni-o şi îşi vor aduce aminte de pătimirile sale cele multe şi cumplite, ca ei să nu sufere de boală năpraznică şi moartea neaşteptată să nu-i răpească.
* Sfântul Cuvios Ioan Damaschin s-a născut în Damasc, la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului VII, într-o familie nobilă şi bogată care conducea administraţia fiscală a Siriei.
După capitularea Damascului în faţa arabilor, la 4 septembrie 635, familia Sfântului Ioan a rămas în sfera conducătoare a statului, acum ocupată de către califii arabi.
Sfântul Ioan a avut aşadar parte de o educaţie aleasă pe care a primit-o alături de fratele său adoptiv, Cosma.
În urma morţii tatălui său, Sfântul Ioan a ocupat mai departe dregătoria rezervată familiei sale. După declanşarea prigoanei împotriva creştinilor, care nu mai puteau să ocupe funcţii înalte în stat, Sfântul Ioan a ales să-şi păstreze credinţa sacrificând rangul şi situaţia socială pentru Mântuitorul Hristos.
Şi-a împărţit averea la săraci şi la biserici, a dat libertate robilor săi şi s-a retras împreună cu fratele său la Mănăstirea Sfântului Sava.
Patriarhul Ioan V al Ierusalimului (706-735 sau 745), pentru a-l avea mai aproape, l-a hirotonit preot şi l-a însărcinat să predice în Biserica Învierii din Ierusalim.
Sfântul Ioan Damaschin s-a făcut cunoscut prin marea sa înţelepciune. Este autor de lucrări prin care condamnă iconoclasmul (lupta împotriva icoanelor), susţinut de Leon Isaurul (717-740).
Se ştie că în urma unor intrigi pornite din Constantinopol de către iconoclaşti, Sfântului Ioan Damaschin i-a fost tăiată mâna dreaptă.
„Deci s-a tăiat dreapta lui Ioan; dreapta aceea care făcea puterea celor dreptcredincioşi, pentru Dumnezeu; dreapta aceea care, prin scrisorile sale, mustra pe cei ce ocărăsc pe Domnul şi în loc de a o întinde în cerneala cu care scria, pentru cinstirea sfintelor icoane, s-a udat chiar cu sângele său”. (Vieţile Sfinţilor)
După tăiere, mâna a fost spânzurat-o în târg, în mijlocul cetăţii. Spre seară, slăbind de durere, Sfântul Ioan a cerut mâna sa tăiată să o îngroape.
Cu mâna tăiată, Sfântul Ioan s-a aşezat înaintea icoanei Maicii Domnului, o zestre de mare preţ a familiei sale şi a început a se ruga să fie vindecat.
După rugăciune îndelungată, Sfântul Ioan a adormit şi a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a uitat la el, cu ochi milostivi şi luminoşi, zicând: „Iată mâna ta este sănătoasă”.
Când s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a văzut că mâna sa era nevătămată.
În semn de recunoştinţă pentru minunea făcută de Maica Domnului prin icoana sa, Sfântul Ioan Damaschin a lipit pe icoană o mână din argint, o „jertfă” care dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.
Această icoană a Maicii Domnului mai este cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” sau Icoana Maicii Domnului „Trihirussa”.
Icoana originală se află în Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.
Sfântul Ioan Damaschin, pe lângă istoria luptei sale împotriva iconoclaştilor, este cunoscut şi ca dogmatist şi imnograf. Este autorul unei scrieri cuprinsă în volumul al IV-lea al „Filocaliei”, intitulată „Cuvânt minunat şi de suflet folositor”. Lucrarea sa rezumă principalele aspecte ale vieţii ascetice.
Sfântul Ioan Damaschin a trecut la cele veşnice la Mănăstirea Sfântul Sava, în anul 749. (surse: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com; Dogmatica – Introducere; Sf. Ioan Damaschin, Traducere de pr. D. Fecioru, 1993; https://doxologia.ro)
Situație fără precedent: BEC lasă vacante două posturi de senator, Piedone rămâne în afara Parlamentului
‘Meteoritul’ politic Georgescu, deslușit de un fost șef SRI: ‘Oamenii nu sunt ilogici’
‘Apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional’ – Luminiţa Odobescu
Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente cuponului 4 pentru titlurile de stat emise în cadrul Fidelis
China impune noi restricții în privința exporturilor către SUA. Tensiunile comerciale escaladează
A murit Nicolae Diaconu, fostul primar al orașului Curtea de Argeș
Argeșenii se tem de noul PNL: „E același Boc care ne va tăia iar pensiile și salariile așa cum a mai făcut-o o dată”
Cum se va vota la alegerile parlamentare 2024: 10 întrebări și răspunsuri importante legate de votul de duminică
DE MAXIM INTERES! Amnistia fiscală prelungită pînă pe 19 decembrie – Doar până la această data se mai pot depune cereri de anulare
Trupul neînsuflețit al fostului primar Nicolae Diaconu va fi adus la Curtea de Arges!
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut în Argeș o...
PSD câștigă alegerile parlamentare în Argeș, PNL suferă o prăbușire lamentabilă – VEZI REZULTATE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut o victorie concludentă...
O nouă reușită a echipei PSD: 20 de kilometri din Drumul Expres Pitești – Craiova, dați în folosință începând de astăzi!
De astăzi se circulă pe încă 20 de kilometri din Drumul Expres Pitești – Craiova, între Colonești și Albota, un...
Cum se va vota la alegerile parlamentare 2024: 10 întrebări și răspunsuri importante legate de votul de duminică
În acest weekend, de Ziua Națională a României, vor avea loc alegerile parlamentare. Alegătorii trebuie să se asigure că au...
Curtea de Argeș
Mănăstirea Curtea de Argeș va fi restaurată din temelii cu fonduri europene
Veste îmbucurătoare pentru iubitorii de istorie și cultură românească: Mănăstirea Curtea de Argeș, un simbol emblematic al patrimoniului național, va...
Trupul neînsuflețit al fostului primar Nicolae Diaconu va fi adus la Curtea de Arges!
Veste tristă la Curtea de Argeș! Astăzi, 2 decembrie 2024 , trupul neînsuflețit al domnului Nicolae Diaconu , fost primar...
A murit Nicolae Diaconu, fostul primar al orașului Curtea de Argeș
Veste tristă la Curtea de Argeș! Nicolae Diaconu, fostul primar al orașului Curtea de Argeș a încetat din viață cu...
DE MAXIM INTERES! Amnistia fiscală prelungită pînă pe 19 decembrie – Doar până la această data se mai pot depune cereri de anulare
Termenul-limită pentru plata principalului de către datornici și pentru depunerea cererii de anulare a accesoriilor, în cadrul noii amnistii fiscale...
Agitație la Corbi: Fostul primar Virgil Baciu cere sprijinul cetățenilor cu privire la un proiect controversat inițiat de actualul primar
Comuna Corbi din județul Argeș revine în centrul atenției după ce Virgil Baciu, fostul primar și actual consilier local PNL,...
Mioveni
VIDEO | Incendiu de proporții în Argeș – 3 case mistuite de flăcări
Un puternic incendiu a izbucnit în această dimineată în comuna Stâlpeni, satul Rădești la trei locuinte vecine. Dată fiin amploarea...
Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic
O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța și a avut o întrevedere...
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul...
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
Pa parcursul nopții, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină în cazul a două accidente rutiere, după cum urmează: Două...
Câmpulung
Șoc la Câmpulung! PSD câștigă în orașul Elenei Lasconi, PNL sub 10%
Partidul Social Democrat (PSD) a ieșit învingător în alegerile parlamentare desfășurate duminică, obținând un rezultat surprinzător în orașul Câmpulung, unde...
ALERTĂ COD ROȘU ÎN ARGEȘ – NINSORI ȘI VISCOL PUTERNIC ÎN ZONA MONTANĂ
Meteorologii de la ANM au emis o avertizare de tip cod roșu de viscol puternic și ninsoare în zona de...
ARGEȘ | A vrut să se sinucidă și să-și dea foc la casă – POLIȚIȘTII L-AU SALVAT
În noaptea de 18 spre 19 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au fost sesizați prin Serviciul Național...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO ACUM! Grav accident la Curtea de Argeș – Tânără de 23 ani dusă la spital
- ACTUALacum o săptămână
Agitație la Corbi: Fostul primar Virgil Baciu cere sprijinul cetățenilor cu privire la un proiect controversat inițiat de actualul primar
- ACTUALacum 2 săptămâni
Case de vânzare, închiriate cu mii de euro de Crăciun și Revelion: Boom-ul IMMO TURISM în Argeș, un concept unic marca Klanar Imobiliare
- ACTUALacum 2 săptămâni
Femeie de 33 ani din Valea Danului, dispărută!
- ACTUALacum 2 săptămâni
Mașină a Poliției Curtea de Argeș implicată în accident pe strada 1 Mai
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Incendiu de proporții în Argeș – 3 case mistuite de flăcări
- ACTUALacum o săptămână
E jale la Albeștii de Argeș! Călin Georgescu a câștigat detașat, Ciucă pe locul 4 – VEZI REZULTATE COMPLETE
- ACTUALacum 2 săptămâni
Argeșul sub alertă maximă de COD ROȘU de VISCOL și NINSORI – Prefectul de Argeș: „Îi rog pe argeșeni să evite să plece la drum”