Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

INTERVIU Donald Trump lămurește cele mai controversate subiecte care au pus pe jar o lume întreagă

Publicat

in

Revista TIME l-a desemnat joi pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, „Personalitatea anului”, citând impactul său profund asupra politicii americane şi a rolului ţării în lume. Cel mai recent număr al revistei dedicat „Personalităţii anului” conţine un interviu amplu cu Donald Trump, realizat la 25 noiembrie la staţiunea sa Mar-a-Lago din Florida, informează News.ro.

„Pentru că a reuşit o revenire de proporţii istorice, pentru că a condus o realiniere politică unică într-o generaţie, pentru că a remodelat preşedinţia americană şi a modificat rolul Americii în lume, Donald Trump este personalitatea anului 2024 pentru TIME”, a argumentat redactorul-şef al TIME, Sam Jacobs, într-o scrisoare adresată cititorilor.

Revista îi mai acordase o dată lui Trump titlul de „Personalitatea anului” în 2016, după prima sa victorie în alegerile prezidenţiale. Publicaţia i-a numit pe preşedintele democrat Joe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris „Personalitatea anului” în 2020, după ce aceştia l-au învins pe Trump.

Anul trecut, titlul a fost obţinut de starul pop Taylor Swift.

În interviul acordat , Trump a criticat dur utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de SUA pentru atacuri în adâncimea teritoriului rusesc. De asemenea, el a declarat că va avea o „discuţie importantă” despre eventuala încetare a programelor de vaccinare a copiilor cu Robert F. Kennedy Jr., candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate şi Resurse Umane, iar noua sa administraţie ar putea renunţa la unele vaccinuri. Preşedintele ales Donald Trump a mai discutat despre planurile sale de deportare.

Iată principalele puncte ale interviului, potrivit transcriptului publicat de TIME:

UTILIZAREA DE CĂTRE UCRAINA A RACHETELOR FURNIZATE DE U.S.A.

Trump a criticat utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de SUA pentru atacuri în adâncimea teritoriului rus.

„Nu sunt de acord, în mod vehement, cu trimiterea de rachete la sute de kilometri în Rusia. De ce facem asta? Doar escaladăm acest război şi îl înrăutăţim. Acest lucru nu ar fi trebuit să fie permis”, a spus Trump.

„Acum nu folosesc doar rachete, ci şi alte tipuri de arme. Şi cred că este o greşeală foarte mare, o greşeală foarte mare”, a continuat el.

Cu toate acestea, Trump a spus că nu va abandona Ucraina. „Vreau să ajungem la un acord, iar singura modalitate de a ajunge la un acord este să nu renunţăm”, a spus el.

ÎNCETAREA PROGRAMELOR DE VACCINARE A COPIILOR

Trump a declarat că ar putea pune capăt unor vaccinuri pentru copii, dacă va ajunge la concluzia că sunt periculoase. „S-ar putea, dacă cred că este periculos, dacă cred că nu sunt benefice, dar nu cred că va fi foarte controversat în cele din urmă”, a spus el.

Trump a promis că va asculta opiniile lui Robert F. Kennedy Jr, candidatul său pentru funcţia de secretar al Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane. Kennedy a exprimat îndoieli cu privire la siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor timp de ani de zile, afirmând inclusiv că există o legătură între vaccinuri şi autism.

Când a fost întrebat despre legătura dintre vaccinuri şi autism, Trump a spus că va dori să vadă rezultatele unor studii şi cifrele. „Rata autismului este la un nivel pe care nimeni nu l-a crezut vreodată posibil. Dacă vă uitaţi la lucrurile care se întâmplă, există ceva care le cauzează”, a spus el.

UTILIZAREA ARMATEI PENTRU DEPORTAREA MIGRANŢILOR

Trump a declarat că va folosi armata pentru a deporta migranţi, dar numai în măsura în care legea permite acest lucru. Legea Posse Comitatus interzice utilizarea armatei pentru aplicarea legilor interne.

„Nu opreşte armata, dacă este o invazie a ţării noastre, iar eu o consider o invazie a ţării noastre”, a punctat Trump. „Cred că în multe cazuri, şerifii şi forţele de ordine vor avea nevoie de ajutor. Vom primi, de asemenea, Garda Naţională. Vom lua Garda Naţională şi vom merge atât de departe cât îmi este permis să merg, în conformitate cu legile ţării noastre”, a detaliat Trump.

Preşedintele ales a promis, de asemenea, să trimită migranţii înapoi în ţara din care au venit şi a spus că va impune tarife ţărilor care nu sunt de acord să accepte migranţii. „Îi voi face să intre în fiecare ţară sau nu vom face afaceri cu acele ţări”, a spus el.

CONSTRUIREA MAI MULTOR TABERE DE DETENŢIE

Trump a mai declarat că va construi mai multe tabere de detenţie, dacă va fi necesar. „Orice este nevoie pentru a-i scoate afară. Nu-mi pasă. Sincer, orice este necesar pentru a-i scoate de acolo”, a spus el.

„Din nou, o voi face absolut în limitele legii, dar dacă este nevoie de noi tabere, dar sper că nu vom avea nevoie de prea multe, pentru că vreau să îi scot şi nu vreau să stea în tabără pentru următorii 20 de ani”, a subliniat el.

RESTABILIREA POLITICII DE SEPARARE A FAMILIILOR

Trump nu crede că va fi nevoie să revină la separarea familiilor. „Nu cred că va trebui, pentru că vom trimite întreaga familie înapoi în ţară”, a spus el. „Aş prefera să-i deportez împreună, da, decât separat”, a punctat preşedintele ales.

RĂZBOIUL DIN ORIENTUL MIJLOCIU

Trump a spus că războiul din Orientul Mijlociu se va rezolva, dar că nu are încredere în nimeni, nici măcar în premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Cred că (situaţia în) Orientul Mijlociu se va rezolva. Cred că este mai complicat decât (războiul) Rusia-Ucraina, dar cred că este mai uşor de rezolvat”, a declarat Trump.

El a mai spus că nu susţine doar o soluţie cu două state, ci orice va aduce o pace durabilă.

Întrebat dacă va permite Israelului să anexeze Cisiordania, Trump a spus: „O voi face – ceea ce fac şi ceea ce spun din nou, o voi spune din nou, vreau o pace de lungă durată”.

PILULA PENTRU AVORT

Trump se angajează să se asigure că Food and Drug Administration (FDA) nu elimină posibilitatea femeilor de a avea acces la pilulele pentru avort.

„Acesta ar fi angajamentul meu. Da, acesta a fost întotdeauna angajamentul meu”, a spus el.

GRAŢIEREA INCULPAŢILOR DIN 6 IANUARIE

Trump a declarat că va graţia inculpaţii implicaţi în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu „de la caz la caz”, în prima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie, „poate (în) primele nouă minute”.

„Ne vom uita la fiecare caz în parte şi o vom face foarte rapid, iar acest lucru va începe în prima oră în care voi intra în funcţie. Şi o mare majoritate dintre ei nu ar trebui să fie în închisoare”, a comentat preşedintele ales.

ÎNCHIDEREA DEPARTAMENTULUI DE EDUCAŢIE

Trump a declarat că doreşte să „întoarcă educaţia către state” şi doreşte o „închidere virtuală” a Departamentului de Educaţie din Washington.

„Suntem pe ultimul loc pe toate listele în ceea ce priveşte educaţia şi suntem pe primul loc în ceea ce priveşte costurile per elev, iar noi vrem să le mutăm înapoi în state şi vom cheltui jumătate din bani pe un produs mult mai bun”, a dat asigurări Trump.

OBSTRUCŢIONAREA SENATULUI

Trump a promis că va menţine în vigoare regula Senatului cunoscută sub numele de „filibuster”, care necesită ca 60 din cei 100 de membri ai săi să fie de acord cu adoptarea majorităţii legislaţiei, un prag pe care noul Senat majoritar republican nu îl va depăşi decât cu voturi de la democraţi.

Trump a menţionat că regula obstrucţionismului ar face dificilă pentru administraţia sa anularea unor politici din era Biden. Dar când a fost întrebat dacă intenţionează să menţină tactica filibuster în vigoare, Trump a răspuns că da.

„Aşa că am respect pentru filibuster”, a spus Trump.

NUMIRI ÎN TIMPUL VACANŢEI

Trump nu s-a angajat să nu recurgă la „numiri în vacanţă” pentru a-şi instala candidaţii în funcţiile de conducere ale administraţiei, în cazul în care aceştia nu pot fi aprobaţi de Senat. O numire în vacanţă este o numire de către preşedinte atunci când Senatul este în vacanţă.

„Chiar nu-mi pasă cum vor fi aprobaţi, atât timp cât vor avea aprobarea”, a spus el.

Loading

NATIONAL

Numărul donatorilor de sânge a crescut cu 20% în 2024, după majorarea tichetelor de masă

Publicat

in

Numărul persoanelor care au donat sânge anul trecut la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bistriţa a fost cu aproape 20% mai mare raportat la anul precedent, pe fondul majorării tichetelor de masă acordate donatorilor, de la 66 la 280 de lei.

Directoarea CTS Bistriţa, Adina Beudean, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că au fost mult mai multe persoane care au venit la centru pentru a dona, însă unele, având probleme de sănătate, nu au putut face acest lucru.

De asemenea, având în vedere fluxul crescut de donatori, au existat perioade în care s-a sistat donarea pentru anumite grupe de sânge, pentru că se înregistra un surplus.

„În 2024, numărul de donatori a crescut foarte mult, mult mai mult decât cei care au reuşit să doneze, pentru că, sub o formă sau alta, trebuie să recunoaştem că şi acea mărire a tichetelor, de la 66 de lei la 280 de lei, a fost o mărire, şi atunci foarte mulţi au încercat sau au venit să ajute pe alţii, doar că unii aveau probleme de sănătate. De aceea vă spun că numărul donatorilor care ne-au călcat pragul a fost mult mai mare decât cei care au donat şi cei care au donat au fost, pentru 2024, în jur de 20% peste 2023. Am ajuns şi în faza, câteva luni, de a stopa câteva grupe şi RH-uri, mai ales cele pozitive, pentru că mai ales 0 pozitiv şi A pozitiv sunt majoritatea populaţiei şi atunci consumul nu era direct proporţional cu donarea de sânge şi am fost nevoiţi în repetate rânduri să sistăm donarea pe o anumită grupă de sânge”, a explicat Beudean.

Anul trecut, la Bistriţa au donat sânge 6.499 de persoane, faţă de 5.441 în anul 2023, vârfurile fiind atinse în luna ianuarie, imediat după majorarea tichetelor (610 donatori) şi în aprilie, luna premergătoare Paştelui (651 donatori).

Numărul celor aflaţi anul trecut la prima donare a fost însă mai mic decât cel înregistrat în 2023, respectiv de 821 persoane, în scădere cu 202 persoane.

Printre cei aflaţi la prima donare s-au regăsit mulţi tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, unii venind să doneze sânge la câteva zile după împlinirea vârstei majoratului.

Potrivit statisticilor CTS Bistriţa, marea majoritate a donatorilor sunt bărbaţi, iar peste jumătate provin din mediul urban.

Cei mai vechi donatori vin la centru de peste 30 de ani şi pe aceştia personalul medical a reuşit să îi coopteze pentru afereză trombocitară, o procedură ce durează mai mult timp.

Există şi donatori care vin la Bistriţa din alte judeţe, însă aceştia sunt verificaţi la centrele din judeţele de domiciliu dacă respectă intervalul legal de opt săptămâni între două donări, având în vedere că au existat cazuri când această prevedere nu era întrunită.

Sângele donat la Bistriţa a ajuns, în cursul anului trecut, şi în centrele din Deva, Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Baia Mare.

Donatorii s-au obişnuit şi cu programările făcute prin intermediul aplicaţiei BlooDoChallenge – carnetul digital de donator, la care apelează circa 85% din total, restul făcându-şi programările fie telefonic, fie pe pagina de socializare a CTS Bistriţa.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Steagul de luptă al rușilor în Ucraina a apărut la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă drapelul controversat

Publicat

in

La protestele organizate de partidul AUR, duminică în București, a fost vizibil un drapel care îl înfățișează pe Isus Hristos pe un fundal roșu. Steagul are o profundă legătură cu Rusia și a putut fi observat atât la Piața Universității cât și pe parcursul mitingului pro-AUR și pro-Călin Georgescu.

Steagul este folosit de armata lui Putin în luptele din Ucraina și fluturat de ruși la mitingurile de Ziua Victoriei.

Rușii folosesc adesea simbolurile religioase pentru a-și justifica acțiunile criminale. Însuși președintele rus Vladimir Putin a citat din Isus Hristos în timpul unui miting pro-război la Moscova în 2023.

„Și aici îmi vin în minte cuvintele din Scripturi: „Nu există dragoste mai mare decât dacă cineva își dă sufletul pentru prietenii săi”, spunea dictatorul de la Kremlin, justificând-și invazia în Ucraina. Versetul face parte dintr-un discurs lung pe care Isus l-a rostit discipolilor săi în Grădina Ghetsimani.

Ce reprezintă steagul

La același miting, precum și la alte evenimente ale rușilor unde simbolurile religioase sunt alăturate celor pro-război (de exemplu celebra literă „Z” devenită simbolul războiului din Ucraina), rușii au fluturat un steag roșu cu chipul lui Isus Hristos. Acesta a fost purtat de ruși pe tancurile cu care au invadat Ucraina și a apărut în imagini cu soldații ruși invadatori. Aceleași steag l-am putut observa și la protestul de duminică din București, notează Antena 3 CNN.

Potrivi unor bloggeri ruși pro-război, steagul reprezintă lupta „sfântă” pe care rușii o poartă în Ucraina împotriva așa-zișilor „naziști”, așa cum rușii, în frunte cu Putin, i-au numit pe ucraineni pentru a-și justifica crimele odioase prin necesitatea de a „denazifica” un popor.

Steagul cu chipul lui Isus Hristos își are originea în secolul al XV-lea, din timpul Cnezatul Moscovei

Marele Cnezat al Moscovei sau Țaratul Rus sunt numele sub care este cunoscut statul rus care a existat între secolele al XIV-lea și al XVII-lea.

Icoana este folosită de armata rusă în timpul campaniilor militare, și a fost adesea purtată în marșuri sau așezată în corturi de comandă, simbolizând protecția divină asupra trupelor. A fost folosită și în timpul marilor campanii, cum ar fi cele din timpul lui Ivan cel Groaznic sau ale lui Petru cel Mare.

Simbolul este promovat intens in spațiul românesc în ultimii ani de asociatia „Neamunit” și pagina de X afiliată „Daily România”, cea mai vizibilă sursă pro AUR și pro Călin Georgescu.

Steagul a fost fluturat și la protestele de vineri, de la Curtea Constituțională iar imaginile, atât de la mitiginul de la CCR, cât și de la protestele din Piața Universității și Piața Victoriei, au fost distribuite pe pagina X de liderul AUR George Simion.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

DSP Vaslui va organiza acţiuni preventiv-educative pe fondul creşterii numărului persoanelor cu tulburări psihice

Publicat

in

Autorităţile sanitare din judeţul Vaslui vor organiza, în perioada ianuarie – februarie, o serie de activităţi preventive sub sloganul „Mai multă viaţă, mai puţine ecrane”, în contextul creşterii numărului persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în ultimii ani se constată o creştere a numărului de cazuri de tulburări psihice în rândul tinerilor, o parte dintre acestea fiind cauzate şi de expunerea excesivă la ecrane. Campania se adresează copiilor şi adolescenţilor, dar şi părinţilor acestora precum şi populaţiei generale deoarece prin creşterea nivelului de conştientizare şi încurajare a unui stil de viaţă orientat către sănătate pot fi reduse în mod semnificativ declanşarea unor tulburări mintale şi de comportament.

„Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendinţă crescândă a oamenilor, în special a populaţiei tinere de a reduce comunicarea faţă în faţă, comportament care a crescut îngrijorarea faţă de dependenţa de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependenţa de ecrane, în special la tinerii de vârstă şcolară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe precum drogurile şi alcoolul şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe numită şi ‘dependenţă tehnologică’ „, atrag atenţia reprezentanţii DSP Vaslui.

Conform datelor prezentate de autorităţile sanitare, cele mai frecvent diagnosticate boli de sănătate mintală includ depresia, anxietatea generalizată şi tulburările de alimentaţie.

La nivelul judeţului Vaslui, la sfârşitul anului 2023 erau în evidenţă 11.422 de cazuri cu tulburări mintale, dintre care 790 de cazuri la copii şi 10.632 de cazuri la adulţi. În anul 2023 au fost raportate 144 de cazuri noi cu diagnosticul de tulburări anxioase şi 171 de cazuri cu diagnosticul de episod depresiv.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Pisica lui Schrödinger’ revine în actualitate: știința face un pas important prin noua descoperire ce vizează viitoarele computere cuantice

Publicat

in

Fizicienii au adus la viață binecunoscutul experiment de gândire al pisicii lui Schrödinger într-o descoperire care ar putea ajuta la eliminarea erorilor din viitoarele computere cuantice.

Echipa din Australia a demonstrat că un atom de antimoniu poate fi utilizat pentru a stoca date în vederea utilizării în calcule cuantice, astfel încât acestea să fie mai bine protejate de erori decât un bit cuantic standard, „sau qubit”, de date, scrie newsweek.com.

Acest pas impresionant ne aduce cu un pas mai aproape de realizarea detectării și corectării erorilor în sistemele cuantice – un obstacol major în calea producerii de calculatoare cuantice practice.

Calculatoarele cuantice se bazează pe o ciudățenie a fizicii în care un sistem poate exista într-o „superpoziție” de stări multiple în același timp. Acest lucru permite unui computer cuantic să exploreze mai multe posibilități în același timp, accelerând radical timpii de procesare.

Experiementul controversat din anii 30

content-image

Propusă pentru prima dată în 1935 de fizicianul austriac Erwin Schrödinger, „pisica lui Schrödinger” a fost concepută pentru a evidenția preocupările fizicianului cu privire la o interpretare a mecanicii cuantice – teoria relativ nouă de atunci care explică modul în care se comportă materia la scară atomică (și mai mică).

Conform mecanicii cuantice, particulele pot exista într-o suprapunere de stări multiple în același timp, înainte de a se prăbuși într-o singură stare în urma interacțiunilor cu alte particule. În anii 1930, susținătorii așa-numitei interpretări de la Copenhaga au sugerat că superpozițiile se prăbușesc numai atunci când sunt observate de o minte conștientă.

Schrödinger a gândit că, dacă acest lucru ar fi corect, ai putea pune o pisică într-o cutie cu o otravă a cărei eliberare a fost declanșată de o dezintegrare radioactivă guvernată de mecanica cuantică – și, până când cutia a fost deschisă și observată, atomul s-ar fi dezintegrat și nu s-ar fi dezintegrat, iar pisica ar fi și moartă și vie. Suprapunerea ar fi fost scrisă pe larg.

Întrucât era „destul de ridicol” să ne imaginăm acest lucru, Schrödinger a susținut că superpozițiile trebuie să fie colapsate de mai mult decât observatorii conștienți.

„Nimeni nu a văzut vreodată o pisică reală în stare de a fi și moartă și vie în același timp, dar oamenii folosesc metafora pisicii lui Schrödinger pentru a descrie o superpoziție de stări cuantice care diferă cu o cantitate mare”, a declarat profesorul de fizică Andrea Morello de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO O companie românească va opera opt curse săptămânale de la București-Cluj

Publicat

in

Compania românească AnimaWings operează, începând de miercuri, câte opt curse săptămânale de pe aeroportul clujean, pe ruta Bucureşti-Cluj şi retur.

„Începând de azi, compania aeriană AnimaWings va conecta oraşul Cluj-Napoca cu capitala României, Bucureşti. Zborurile vor fi operate cu opt frecvenţe săptămânale, în zilele de luni (2 frecvenţe), miercuri (2 frecvenţe), joi, vineri (2 frecvenţe) şi duminică, iar biletele pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene: https://animawings.com/ro sau în reţeaua agenţiilor şi partenerilor acreditaţi”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri de Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Momentul primei curse a fost marcat printr-un eveniment inaugural desfăşurat, miercuri, la Cluj-Napoca.

„Acest nou zbor intern contribuie la consolidarea legăturilor dintre cele mai importante centre economice şi culturale ale României. Aeroportul Internaţional Cluj continuă să investească în dezvoltarea reţelei sale de rute aeriene, iar parteneriatul cu AnimaWings marchează un pas important în extinderea opţiunilor de transport disponibile. Evenimentul inaugural de astăzi subliniază angajamentul nostru comun pentru creşterea conectivităţii regionale. Suntem încrezători că iniţiativa acestor noi zboruri interne va fi apreciată de pasagerii noştri şi va contribui la consolidarea mobilităţii între Cluj şi capitala ţării”, a declarat directorul general al aeroportului clujean, David Ciceo.

Potrivit sursei citate, cursele vor fi operate preponderent cu noile aeronave Airbus A220-300 intrate în flota AnimaWings la finalul anului 2024. Acestea poluează cu 25% mai puţin, produc cu 50% mai puţin zgomot şi consumă cu 25% mai puţin combustibil comparativ cu aeronavele de generaţie anterioară, fiind capabile şi să funcţioneze cu până la 50% combustibil sustenabil pentru aviaţie.

„Configuraţia aleasă de AnimaWings pentru aeronavele sale prevede 137 de locuri, cu cinci locuri pe fiecare rând la clasa economică şi 12 scaune rabatabile în clasa business, beneficiind de un spaţiu suplimentar. Pasagerii care zboară la clasa business beneficiază de prioritate la îmbarcare şi debarcare, catering inclus şi servicii personalizate la bord, pentru o călătorie relaxantă, în condiţii de confort deplin”, se mai arată în comunicat.

Următoarele rute interne din planurile AnimaWings vor fi conexiunile Bucureşti – Iaşi şi Bucureşti – Oradea şi retur, primele zboruri urmând să fie efectuate începând din prima săptămână a lunii martie 2025, în aceleaşi condiţii de confort sporit, la tarife accesibile.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Gluma’ dintre Ciolacu și Simonis privind redirecționarea unor voturi către liderul AUR capătă iz penal. S-a depus o sesizare la Parchetul General

Publicat

in

Emanuel Ungureanu a depus, miercuri, o sesizare la Parchetul General împotriva lui Marcel Ciolacu și a lui Alfred Simonis, președinte al PSD Timiș, pe subiectul voturilor date de PSD, la alegerile prezidențiale, lui George Simion și Călin Georgescu.

„Am văzut cu toții înregistrarea cu domnii Ciolacu și Simonis, în care cel de-al doilea admite că ‘toți i-am dat’, iar primul confirmă, spunând că nu a împiedicat acest lucru. Deci toți șefii de filiale din PSD au avut consemn să direcționeze voturi către George Simion și, dacă ne luăm și după declarațiile primarilor din Neamț și alte județe, către Călin Georgescu.

Or, astea sunt fapte penale extrem de grave, care pot fi pedepsite cu închisoarea. Am depus sesizare pentru că din 3 ianuarie până astăzi, nici Parchetul General, nici DNA nu s-au autosesizat cu privire la aceste mărturii.

Procurorii trebuie să-și facă treaba pe acest subiect, la fel ca în cazul zborurilor private ale premierului Ciolacu, care se jura, inițial, că nu a fost cu niciun jet de lux, apoi a fost, dar nu la Monaco și Nisa, apoi au apărut copiile după facturi și așa mai departe”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Despre ce este sesizarea depusă de Ungureanu

În sesizarea depusă sunt invocate infracțiuni din Codul penal și din Legea 78/2000: coruperea alegătorilor, folosirea influenței și a autorității în scopul obținerii pentru altul a unor foloase necuvenite, împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

„Am cerut să fie audiați președinții filialelor PSD și să se facă percheziții informatice, pentru că ar fi circulat pe grupurile de WhatsApp îndemnul de a se direcționa, în mod ilegal, voturi către cei doi candidați extremiști.

Din 3 ianuarie avem și dovada, mărturia publică a celor doi lideri PSD că au încălcat legea, că au organizat una dintre cele mai mari fraude, după lovitura de stat dată de Curtea Constituțională prin decizia de anulare a alegerilor”, adaugă deputatul USR.

Marcel Ciolacu spune că discuția cu Alfred Simonis despre voturile PSD date lui George Simion „a fost o glumă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre schimbul de replici cu colegul său, Alfred Simonis, privind voturile PSD care s-au dus la George Simion, că „a fost o glumă” şi pe TikTok, de obicei „îţi permit să mai faci şi glume”.

„Cred că a fost o glumă. Pe TikTok, de obicei îţi permit să mai faci şi glumă”, a spus Ciolacu, după şedinţa PSD.

La observaţiile jurnaliștilor că nimeni nu a luat această mărturisire ca pe o glumă, Marcel Ciolacu a răspuns: „Atunci, îmi cer scuze, a fost o glumă proastă”.

Dialogul care a dus la sesizarea Parchetului General

La începutul lunii, pe cea mai la modă reţea de socializare pentru politicieni, Alfred Simonis afirma, într-un dialog cu Marcel Ciolacu, că „toţi” i-au dat voturi candidatului AUR la prezidenţiale George Simion, deşi premierul le ceruse colegilor social-democraţi să nu facă acest lucru.

„Îţi aminteşti când tu spuneai la partid să nu îi dea nimeni voturi lui Simion pentru că nu suntem siguri că intrăm în turul doi? Să ştii că toţi i-am dat”, i-a mărturisit Simonis liderului său de partid, dialogul fiind postat pe contul de TikTok al lui Marcel Ciolacu.

„Ascultăm şi nu judecăm!”, a continuat el, referindu-se la provocarea de pe TikTok cu această titulatură.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend