Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Inspecţia Judiciară spulberă avântul lui Stelian Ion: Cercetările referitoare la judecătorul Stancu nu vizează interpretarea hotărârii CJUE

Publicat

in

Inspecţia Judiciară demontează susţinerile false ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la cercetarea disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Piteşti care a decis, invocând hotărârea CJUE pe tema MCV, că SIIJ nu mai poate funcţia. Inspecţia Judiciară explică faptul că verificările prealabile demarate nu vizează interpretarea hotărârii CJUE, ci respectarea normelor de procedură.

„Având în vedere interesul public manifestat față de una dintre lucrările aflate pe rolul Inspecției Judiciare, vă comunicăm faptul că sesizarea din oficiu cu privire la judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Pitești, nu vizează interpretarea Hotărârii CJUE din 18 mai 2021, ci modul de respectare a normelor de procedură aplicabile contestației privind durata procesului, ce a format obiectul dosarului nr. 722/46/2021”, transmite biroul de presă al Inspecţiei Judiciare.

Declaraţiile lui Stelian Ion

Anterior, Stelian Ion s-a antepronunţat pe tema unor cercetări disciplinare, fapt care constituie o ingerinţă gravă în activitatea Inspecţiei Judiciare.

„Unii magistraţi care au avut curaj, fermitate şi au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forţat foarte mult legile justiţiei, (…) aceşti judecători s-au ales cu dosare disciplinare. De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE în urma sesizărilor, pronunţându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că şi judecătorul care a dat acea soluţie (judecătorul de la Curtea de Apel Piteşti care a decis că existenţa Secţiei speciale nu ar fi justificată – n.r.) este cercetat disciplinar. Este îngrijorător lucrul acesta şi e foarte important să dăm mesajul către judecători să nu fie intimidaţi de absolut niciun astfel de gest. Sunt convins că vor avea câştig de cauză în cele din urmă, dar trebuie să îşi păstreze fermitatea, să îşi păstreze independenţa şi să dea soluţii exact potrivit convingerilor lor, indiferent de ce asemenea consecinţe se produc temporar, pentru că în instanţă se pot schimba soluţiile”, a spus ministrul la RFI.

Situaţia de la Piteşti

Judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Piteşti, a procedat la o interpretare halucinantă a hotărârii CJUE pe speţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a stabilit că secţia nu prezintă garanţii de independenţă, deci nu mai poate instrumenta dosare. Hotărârea judecătorului Stancu este însoţită de numeroase „coincidenţe”, de la faptul că dosarul a fost înregistrat chiar în ziua pronunţării de la CJUE, până la faptul că magistratul este cunoscut ca un activist împotriva modificătorilor legislative care au dus la înfiinţarea SIIJ, semnând chiar petiţii în acest sens. Astfel, judecătorul se află într-o stare aparentă de incompatibilitate.

Solutia pe scurt: „În baza art. 2 şi art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021 constată că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este justificată de imperative obiective şi verificabile legate de buna administrare a justiţiei şi nu este însoţită de garanţii specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secţie să fie folosită ca instrument de control politic al activităţii respectivilor judecători şi procurori susceptibil să aducă atingere independenţei acestora şi, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competenţă poate fi exercitată în privinţa acestora din urmă cu respectarea deplină a cerinţelor care decurg din articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În baza art. 4886 din Cpp admite contestaţia formulată Asociaţia Proprietarilor Păgubiţi Oarja 2000 şi stabileşte termenul în care procurorul să rezolve cauza la data 18.01.2022. În baza art. 2 şi art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021 urmează ca procurorul să-şi decline competenţa de soluţionare a cauzei, iar la stabilirea competenţei vor fi excluse dispoziţiile art. 88 1 din Legea 304/2004. În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 07.06.2021.”

Ce a stabilit CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis la 18 mai că este de competența autorităților naționale din România să decidă dacă înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ) respectă cererile de independență, potrivit unui comunicat al Curții. Este puţin probabil ca hotărârea judecătorului Stancu să producă vreun efect real. De fapt, o dezlegare reală în privinţa efectelor hotărârii CJUE asupra SIIJ se aşteaptă de la CCR şi ÎCCJ.

Loading

NATIONAL

Au apărut primele imagini cu locomotiva complet electrică din România: Va schimba total călătoria cu trenul

Publicat

in

Prima locomotivă electrică ELASMO de 6000 KW, modernizată de compania RELOC Craiova, a fost pusă pe șine și a trecut cu succes testul de performanță. Această locomotivă dispune de cele mai noi echipamente și tehnologii de vârf, iar în perioada următoare va ajuta la înlocuirea actualelor locomotive din România.

”Prima locomotivă electrică ELASMO de 6000 KW, modernizată de compania RELOC Craiova – parte a GRAMPET Group – a desfășurat cu succes testul de performanță.

Locomotiva, de tip “Lema” (Locomotivă Electrică cu Motoare Asincrone – Electric Locomotive with Asynchronous Motors), face parte din lotul de 19 astfel de vehicule ce vor fi modernizate cu motoare electrice de tracțiune asincrone tip 060 EA1 CA. La proba efectuată prin tractarea unui număr de 16 vagoane de călători, pe ruta București – Constanța și retur, pe data de 11 decembrie, au participat atât reprezentanți ai companiei, cât și lideri din industrie și reprezentanți ai sectorului public și ai instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Aceasta dispune de cele mai noi echipamente și tehnologii de vârf, care vor asigura confortul și siguranța pasagerilor. Sitemul de tracțiune a fost calibrat cu succes, iar toate subsistemele locomotivei (sistemul de vigilență și siguranță, sistemul de control și semnalizare etc.) sunt integrate perfect unele cu altele și controlate dintr-un punct central de comandă (un computer de bord produs de RELOC Craiova).

În total vor moderniza 19 locomotive

Acesta este un pas important în vederea înnoirii materialului rulant aflat în circulație pe căile ferate din România. Totodată, marchează și începutul unui proces amplu care prevede modernizarea de către RELOC Craiova a 19 astfel de vehicule, ca parte a unui contract, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu o valoare de 91,1 milioane de euro, contractul a fost câștigat de companie în urma unei licitații publice.

Printre principalele obiective ale proiectului de modernizare a acestor vehicule feroviare se numără: creșterea performanței transportului feroviar, prin sporirea vitezei de operare până la 160 km/h și optimizarea costurilor de operare și întreținere; sporirea siguranței călătorilor și a calității serviciilor oferite; adresarea cerințelor critice în materie de sustenabilitate, eficiență și siguranță, precum și alinierea transportului feroviar din România Ia standardele și cerințele de mobilitate impuse de Uniunea Europeană.

Dorin Soare – director general, RELOC Craiova: “Acesta este un proiect important pentru noi, nu doar prin prisma amplorii sale, ci mai ales pentru că ne dă ocazia de a demonstra că putem îmbina frumos tradiția și moștenirea istorică a fabricii noastre cu progresul obținut prin utilizarea noilor tehnologii. De asemenea, ne bucurăm să putem pune la dispoziția operatorilor locomotive produse și modernizate aici, în țară, la aceleași standarde cu producătorii străini. Noi credem în puterea acestui sector de a se reinventa constant și vom continua să muncim pentru a ne menține locul în piață”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Noua administraţie din Siria a suspendat pentru trei luni parlamentul şi Constituţia

Publicat

in

Noua administraţie a Siriei a suspendat pentru trei luni parlamentul şi Constituţia ţării, afirmând că acest lucru este necesar pentru a permite un transfer paşnic de putere după îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Bashar al-Assad, informează Rador Radio România.

După luarea cu asalt a capitalei Damasc în weekend, rebelii s-au mişcat rapid şi au făcut o serie de schimbări în peisajul politic al ţării. A fost format un guvern de tranziţie, condus de premierul interimar Mohammed al-Bashir.

Acum, parlamentul ţării a fost suspendat până în luna martie 2025 şi a fost formată o comisie care să revizuiască Constituţia şi să adauge amendamente.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că prioritatea este de a proteja şi menţine instituţiile statului sirian, iar toţi cei careau comis crime şi infracţiuni împotriva poporului sirian sub conducerea lui Bashar al-Assad vor răspunde în faţa legii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Este nebunie în orașul lui Moș Crăciun: Localnicii au răbufnit și ies la proteste

Publicat

in

„Satul lui Moș Crăciun” din Rovaniemi, care atrage anual peste 600.000 de vizitatori, devine extrem de popular în sezonul sărbătorilor de iarnă. Totuși, unii locuitori sunt nemulțumiți de numărul mare de turiști, care este de 10 ori mai mare decât populația orașului, în fiecare an, în perioada Crăciunului, potrivit Mediafax.

„Suntem îngrijorați de creșterea excesivă a turismului. Turismul a crescut atât de rapid, încât nu mai este sub control”, a declarat Antti Pakkanen, în vârstă de 43 de ani, fotograf și membru al unei rețele de locuințe care a organizat în septembrie un miting pe străzile orașului.

Pe întreg continentul, localnicii au protestat împotriva „turismului excesiv” – care reprezintă punctul critic în care vizitatorii și banii lor nu mai aduc beneficii rezidenților și, în schimb, provoacă daune prin degradarea siturilor istorice, copleșirea infrastructurii și îngreunarea semnificativă a vieții celor care locuiesc acolo. Acum, fenomenul s-a extins spre nord, până la marginea Cercului Polar Arctic, relatează AP News.

Rovaniemi a înregistrat un număr record de 1,2 milioane de vizitatori în 2023, o creștere de aproape 30 % față de 2022. 13 rute aeriene noi către Aeroportul Rovaniemi au fost inaugurate în acest an, aducând pasageri din Geneva, Berlin și Bordeaux. Majoritatea turiștilor provin din țări europene precum Franța, Germania și Regatul Unit.

Criticii locali ai turismului de masă spun că multe clădiri din centrul orașului Rovaniemi sunt folosite și pentru servicii de cazare în timpul sezonului și, prin urmare, nu mai sunt disponibile pentru uz rezidențial. Ei spun că închirierile pe termen scurt a crescut prețurile, au îndepărtat rezidenții pe termen lung și a transformat centrul orașului într-un „spațiu de tranzit pentru turiști”.

Legislația finlandeză interzice serviciile profesionale de cazare în clădirile destinate uzului rezidențial, iar localnicii le cer autorităților să ia măsuri. „Regulile trebuie aplicate mai bine”, a declarat Pakkanen.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Salariul mediu net a ajuns la 5.268 lei în luna octombrie. Care sunt cele mai bine plătite domenii

Publicat

in

Câştigul salarial mediu net în luna octombrie a fost 5.268 lei, în creştere cu 40 lei (+0,8%) faţă de luna septembrie 2024, iar comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (11.541 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.078 lei).

Indicele câştigului salarial real a fost 107,3% în luna octombrie 2024 faţă de luna octombrie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 100,2% în octombrie 2024 faţă de luna septembrie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2024.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În ce domenii s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale salariului net

Conform sursei citate, în luna octombrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu 12%, respectiv în extracţia minereurilor metalifere, cu 10,2%.

De asemenea, s-au înregistrat creșteri ale salariului net și în fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, activități de poștă și curierat, transporturi aeriene, silvicultură, exploatare forestieră, activități de editare.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 16,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 15,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2024, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+0,8%).

În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,2%).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia anunţă distrugerea a cel puţin 11 drone ucrainene

Publicat

in

Rusia a anunţat că a distrus cel puţin 11 drone ucrainene, informează Rador Radio România.

Unitățile ruse de apărare aeriană au distrus cel puțin 11 drone ucrainene deasupra a trei regiuni din sudul Rusiei joi seara târziu, au declarat oficialii ruşi.

Ministerul rus al Apărării a declarat că șase drone au fost distruse deasupra regiunii Rostov, la est de Ucraina, și patru în regiunea Belgrad, chiar peste granița din nordul Ucrainei, într-o perioadă cuprinsă între orele 21:00 și 22:00, ora locală.

Guvernatorul regiunii Briansk, de asemenea la frontiera de nord, a declarat că apărarea aeriană locală a distrus o dronă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică

Publicat

in

Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 13 decembrie, ora 03,00: VIDEO FOTO Cercetător cheie pentru armata rusă, asasinat la Moscova: presa ucraineană a făcut anunțul

Un cercetător rus, Mihail Şaţki, care lucra la modernizarea rachetelor Kh-59 şi Kh-69 pe care armata rusă le foloseşte cu regularitate în atacurile asupra Ucrainei, a fost ucis în regiunea capitalei ruse Moscova, a declarat agenţiei publice ucrainene Ukrinform o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene, relatează joi agenţia EFE, relatează Agerpres.

„Informaţiile despre lichidarea lui Şaţki corespund realităţii”, a declarat sursa pentru Ukrinform, confirmând astfel informaţii publicate anterior de canalul rus de Telegram Astra, care a scris despre împuşcarea mortală a cercetătorului şi a publicat inclusiv o presupusă fotografie a cadavrului acestuia la locul asasinatului.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend