Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,5% în trimestrul I 2024 faţă de trimestrul I 2023, la 121.729 vehicule

Publicat

in

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,5% în trimestrul I 2024 la 121.729 vehicule, faţă de trimestrul I 2023 (116.485 unităţi), din care 35.688 sunt vehicule noi, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit news.ro

De asemenea, în trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 9,7%, la 27.858 vehicule, comparativ cu trimestrul I din anul 2023 (25.406 vehicule).

”Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,5% în trimestrul I 2024 faţă de trimestrul I 2023. În trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 9,7% comparativ cu trimestrul I din anul 2023. În trimestrul I 2024, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a crescut cu 4,5 puncte procentuale faţă de acelaşi trimestru al anului 2023, ajungând la 71,7%”, arată datele INS.

În trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul I al anului 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria mopede ṣi motociclete cu 16,1%, la categoria autoturisme cu 4,2% ṣi la categoria autobuze şi microbuze cu 2,8%.

În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoria autobuze ṣi microbuze cu 41,2% ṣi la categoria mopede ṣi motociclete cu 17,2% ṣi scăderi la categoria autoturisme cu 10,1%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 11,4%, la categoria remorci ṣi semiremorci cu 9,8% ṣi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 9,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 13,2% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 11,5% ṣi scădere la categoria autotractoare cu 5,6%. Faţă de trimestrul IV 2023, în trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 2,7% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi cu 11,3% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulaţie, cuprindeau, la sfârşitul trimestrului I 2024, în proporţie de 62,4%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 şi în proporţie de 10,6%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,1%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,6% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 28,2%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 41,4%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,5% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Datele privind înmatriculările noi de vehicule rutiere (fără altă specificaţie) se referă la vehiculele rutiere înmatriculate pentru prima dată în România. Înmatriculările noi de vehicule rutiere cuprind înregistrările de vehicule noi, inclusiv ale celor achiziṭionate în leasing, precum ṣi înregistrările de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule.

Datele nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului în urma vânzării autovehiculului, tramvaiele şi troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură şi vehiculele de locuit.

Loading

NATIONAL

USR, reacție explozivă, după ce BEC a trimis datele incomplete la CCR: Este o bătaie de joc

Publicat

in

Vicepreședintele USR Dominic Fritz critică dur procesul de renumărare care întârzie turul 2 al alegerilor prezidențiale și cere Curții Constituționale să valideze de urgență rezultatele din turul 1.

“S-au renumărat peste 8 milioane de voturi. Nimeni nu a găsit vreun motiv să pună la îndoială rezultatele finale. Nu mai putem să așteptăm până când ajunge și ultimul sac din Kuala Lumpur ca să validăm intrarea Elenei Lasconi în turul 2. Este o bătaie de joc! Nu este vorba de Elena Lasconi, este vorba despre soarta acestei țări și bineînțeles că CCR are o responsabilitate să aibă grijă de această soartă”, spune Dominic Fritz.

Vicepreședintele USR dezminte informațiile apărute în mass media în urma deciziei BEC de a comunica un rezultat incomplet al renumărării. Știrile care îl arată pe Marcel Ciolacu pe locul 2 sunt bazate doar pe secțiile din țară, nu și din diaspora, iar comparativ cu numărătoarea de duminică distanța între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a mărit la 5.000 de voturi. Dominic Fritz cere CCR să nu mai amâne o decizie astfel încât duminică românii să poată merge la alegeri.

”Pentru noi, acum, tot ce ne interesează este soarta acestei țări. Putem să protejăm România de o prăbușire economică și de o intrare în sfera de influență a Rusiei doar dacă Elena Lasconi câștigă duminică. Acum, toate forțele politice democratice și proeuropene trebuie să se coaguleze în jurul candidaturii sale”, a spus Fritz.

BEC a trimis documentele la CCR, dar nu au fost renumărate toate voturile

Biroul Electoral Central anunță faptul că a finalizat, parțial, renumărarea voturilor exprimate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și au trimis procesul verbal către judecătorii Curții Constituționale.

Renumărarea totală a voturilor nu a fost posibilă din cauza faptului că lipsesc o serie de secții de votare din străinătate.

Dacă CCR nu validează candidații din turul II în ședința de astăzi, atunci turul II nu va putea avea loc pe 8 decembrie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Prima decizie luată de familia lui Helmuth Duckadam: Unde va fi depus trupul neînsuflețit al ‘Eroului de la Sevilla’

Publicat

in

Familia legendei fotbalului românesc, Helmuth Duckadam, anunță că cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu „Eroului de la Sevilla” o pot face începând de marți, la Arena Națională.

„A luptat cât a putut pentru toate prin câte i-a fost dat să treacă, dar din păcate zbuciumul lui s-a oprit azi, 02.12.2024. Toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu sunt așteptați la Arena Națională, sector VIP, marți 3 decembrie, începând cu orele 14.00”, transmit Alexandra și Julianne Duckadam.

Celebrul portar Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, a murit, luni, la vârsta de 65 de ani.

Helmuth Duckadam suferea de mai multe afecțiuni, iar în vara acestui an a suferit o intervenție pe cord.

Duckadam s-a născut pe 1 aprilie 1959 în localitatea Semlac, judeţul Arad.

În afară de Cupa Campionilor Europeni, în 1986, cu Steaua, Duckadam a câștigat şi două titluri de campion al României, în 1985 şi 1986.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

SURSE – Decizie iminentă a judecătorilor CCR, în cazul primului tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

in

Moldova avansează semnificativ în parcursul european, declară Cristina Gherasimov la reuniunea Comitetului de Asociere UE-Moldova Republica Moldova a făcut progrese semnificative în parcursul său european în acest an și rămâne ferm angajată în obiectivul de a adera la Uniunea Europeană și de a îmbunătăți viața cetățenilor săi. Acesta a fost mesajul transmis astăzi de Cristina Gherasimov, vicepremier pentru Integrare Europeană, la deschiderea celei de-a 8-a reuniuni a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles. Evenimentul anual are scopul de a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și de a face recomandări pentru viitoarea cooperare. Reuniunea a reunit reprezentanți din mai multe instituții din Republica Moldova, inclusiv Ministerele Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Justiției, Muncii și Protecției Sociale, Sănătății, Consiliul Audiovizualului, Banca Națională a Moldovei și Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Organizată și prezidată de Serviciul European de Acțiune Externă și Directoratul General pentru Vecinătate și Extindere, reuniunea a oferit o platformă pentru analiza progreselor realizate în diverse domenii, precum justiția, securitatea și economia, în contextul implementării agendei de aderare la UE. Cristina Gherasimov a subliniat importanța continuării reformelor și consolidării relațiilor cu Uniunea Europeană pentru un viitor mai prosper al Moldovei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Event marking 35 years since Revolution of December 1989 to be held next week at Bucharest’s Village Museum

Publicat

in

An event marking 35 years since the December 1989 Revolution, consisting in the opening of the Epilog’89 contemporary art exhibition and a conference dedicated to the anniversary, will take place on December 14 at 1:00 p.m. at the Dimitrie Gusti National Village Museum, announce agerpres.ro.

The general director of the Village Museum, Paula Popoiu, historians Adrian Cioroianu, Alina Pavelescu, Alexandru Groza, Silviu Moldovan, Mihai Calin, Niculina Moica, Cosmin Nasui, Angelica Marinescu, Cristian Rasina are invited to attend the opening. The dialogue will be moderated by Cosmin Budeanca, researcher at the Institute for the Investigation of the Crimes of Communism and the Memory of the Romanian Exile, the organizers inform on Monday.

With the aim of keeping alive the memory of the victims of the communist regime and the outstanding personalities who died in the prisons of that regime, the exhibition will bring together the works of ten artists: Andrei Balan, Teodor Zaica, Mircea Hristescu, Silvia Radu, Catalin Maier, Maria Ionescu, Florin Constantin, Cezar Stanciu, Irina Hasnas Hubbard and Ion Ciobanu.

Organized by the Museum of the Horrors of Communism in Romania in collaboration with the Village Museum and together with the Semn Association, the exhibition will be open until April 2025.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fostul jucător Pascal Nouma afirmă că a jucat cu un cancer muscular când era legitimat la Olympique Marseille

Publicat

in

„Băiatul rău” al campionatului francez şi legendă în Turcia, fostul jucător Pascal Nouma a trecut printro perioadă de cumpănă. Întors în Franţa în 2001, după o perioadă de succes la Besiktas, el a semnat cu Olympique Marseille, dar perioada sa s-a transformat rapid într-un coşmar.

Într-un interviu pentru Ouest-France, fostul fotbalist acum în vârstă de 52 de ani a declarat că a jucat mai multe meciuri cu cancer muscular.

A fost detectat un chist mare cât o ”minge de golf”, iar medicul său l-a diagnosticat cu cancer muscular, pe care nu l-a „luat în serios”.„ Am stat la clinica din Nisa timp de opt luni. Chimioterapie, radioterapie… Am jucat 11 meciuri pentru OM cu cancer! Mă simţeam mereu obosit, nu înţelegeam pentru că veneam după un sezon excelent cu Besiktas”, a declarat Pascal Nouma. „Doctorul Gaillaud mi-a spus: „Nu ştiu cum ai reuşit să joci cu cancer. Clubul nu ştia despre asta, confidenţialitatea medicală. Medicul mi-a spus că am o problemă la gleznă… Am aflat de gravitatea cancerului meu acum doi ani: mi s-a spus că 98% dintre persoanele cu boala mea mor”

Cu toate acestea, vestea bolii sale a început să se răspândească, provocând panică nu numai la Olympique, ci şi la Besiktas, unde suporterii au invadat sediul clubului în încercarea de a-l aduce pe atacantul francez înapoi în Turcia.

În cele din urmă, Nouma s-a vindecat de cancer şi a învăţat să joace din nou fotbal, lucru pe care l-a comparat cu „traversarea Atlanticului în înot”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cursă contra cronometru: Există posiblitatea reală să nu putem organiza turul II pe 8 decembrie

Publicat

in

Moldova avansează semnificativ în parcursul european, declară Cristina Gherasimov la reuniunea Comitetului de Asociere UE-Moldova Republica Moldova a făcut progrese semnificative în parcursul său european în acest an și rămâne ferm angajată în obiectivul de a adera la Uniunea Europeană și de a îmbunătăți viața cetățenilor săi. Acesta a fost mesajul transmis astăzi de Cristina Gherasimov, vicepremier pentru Integrare Europeană, la deschiderea celei de-a 8-a reuniuni a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles. Evenimentul anual are scopul de a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și de a face recomandări pentru viitoarea cooperare. Reuniunea a reunit reprezentanți din mai multe instituții din Republica Moldova, inclusiv Ministerele Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Justiției, Muncii și Protecției Sociale, Sănătății, Consiliul Audiovizualului, Banca Națională a Moldovei și Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Organizată și prezidată de Serviciul European de Acțiune Externă și Directoratul General pentru Vecinătate și Extindere, reuniunea a oferit o platformă pentru analiza progreselor realizate în diverse domenii, precum justiția, securitatea și economia, în contextul implementării agendei de aderare la UE. Cristina Gherasimov a subliniat importanța continuării reformelor și consolidării relațiilor cu Uniunea Europeană pentru un viitor mai prosper al Moldovei.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend