Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Îngrijirea animalelor exotice

Publicat

in

Un animal special are nevoie de o îngrijire specială! De neînțeles uneori pentru cei care sunt obișnuiți ca animalele de companie să fie doar câinii sau pisicile, o mare bucurie pentru cei care le aleg, animalele exotice au nevoie de o atenție specială. Nu de puține ori, posesorii lor se găsesc în situația de a nu găsi la cabinetele veterinare specialiști care să le dea sfaturi de îngrijire, care să le diagnosticheze sau să le trateze corespunzător.

La The Vets, rețeaua de clinici veterinare din București, există medici cu specializare și experiență în tratarea animalelor exotice. Dr. Vlad Bandac, medic veterinar specializat în animale exotice la Clinica The Vets 13 Septembrie a absolvit în 2013 cursul ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies) de specializare în animale exotice și, de atunci, s-a perfecționat încontinuu în diagnosticarea și tratarea lor. Cu el am stat de vorbă pentru a înțelege mai multe despre ce înseamnă îngrijirea animalelor exotice, la ce trebuie să fim atenți, când e nevoie să mergem la veterinar și ce alte lucruri trebuie să știm.

De obicei, vorbim de animale sensibile, cu nevoi speciale, care au nevoie de îngrijire adecvată, spune medicul. Dacă decidem să ne luăm un animal exotic, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne informăm foarte, foarte bine despre ce implică îngrijirea lui. Nu este la fel ca în cazul câinilor și pisicilor! Recomandarea medicului este de a nu lua decizia de a avea un animal exotic pe impuls, doar pentru că l-am văzut undeva, ci de a cântări bine înainte dacă îi putem asigura condițiile potrivite pentru o viață sănătoasă.

Dacă pisicile sau cățeii umblă liberi prin casă și nu pățesc nimic, nu același lucru putem spune și despre animalele exotice. Din păcate, întâlnim foarte des accidente casnice, cu repercusiuni nedorite. De aceea, condițiile de întreținere sunt foarte importante, atât pentru a preveni accidentele, cât și pentru a asigura animalului un mediu cât mai apropiat de cel natural în termeni de temperatură, umiditate relativă și altele.

În funcție de specie, temperatura, umiditatea și lumina trebuie monitorizate permanent, nerespectarea strictă a nevoilor lor putând avea consecințe nedorite – de exemplu, dacă este prea frig, unele reptile chiar dacă mănâncă, nu digeră corect hrana, dacă este prea cald, iepurașii sau alte rozătoare pot face infarct.

În funcție de specie, este obligatoriu să găsim cuștile, coliviile, voilerele, terariile, acvariile corecte. Când discutați cu medicul veterinar, întrebați-l care este dimensiunea potrivită pentru ca animalul vostru exotic să se simtă confortabil în căsuța lui și cu ce trebuie aceasta dotată. Accesoriile trebuie să fie și ele potrivite cu specia și nevoile animalului, în caz contrar putând exista accidente.

Curățenia este de asemenea importantă, așa că nu trebuie deloc să neglijăm igienizarea habitatului animalului, atunci când e necesar. De asemenea, căsuța trebuie securizată, astfel încât animalul să nu poată scăpa de acolo și să fie victima unor accidente nedorite. Dacă decidem să îi dăm drumul prin casă, scurta lui aventură trebuie întotdeauna monitorizată îndeaproape. În cazul în care avem și alte animale, cum sunt câinii sau pisicile, trebuie să ne asigurăm că acestea nu îi pot face rău, chiar și în joacă, și că nu îl stresează.

Alimentația unui animal exotic este foarte importantă. În funcție de specie, veterinarul vă va recomanda hrana potrivită, recomandare pe care este vital să o respectați. Chiar dacă diversitatea de produse de pe piață nu este atât de mare ca în cazul altor specii, tot trebuie să ne asigurăm că am făcut alegerea potrivită de hrană. Dacă în cazul animalelor obișnuite de casă, cum sunt câinii și pisicile, avem o gamă mai mare de alegeri, în cazul celor exotice indicațiile sunt stricte. Din păcate, nu de puține ori vedem în cabinetele veterinare animale exotice cu probleme de sănătate din cauza alimentației necorespunzătoare.

În general, media de viață a unui animal exotic este mult mai mică, ceea ce duce automat la necesitatea unor consultații medicale mai frecvente. Recomandarea specialiștilor este să nu lăsați să treacă mai mult de 3-4 luni între vizitele la veterinar.

Toate animalele exotice au nevoie de deparazitare internă și externă, preventiv sau curativ dar, atenție, de vaccinat se vaccinează doar iepurii și dihorii.

Nu în ultimul rând, spune medicul Vlad Bandac, fiecare proprietar trebuie să-și verifice săptămânal sau cel mai târziu la două săptămâni animalul. Nu vorbim aici de o verificare vizuală, care îl poate induce în eroare pe proprietar. În cazul multor specii de animale exotice, semnele unei eventuale boli pot fi foarte greu de observat la prima vedere și, atunci când devin vizibile, să fie prea târziu pentru a interveni.

Este foarte, foarte important să îl cântărească de fiecare dată și să fie atent la orice semne de boală care ar putea apărea – apatie, inapetență, semne digestive ca voma, diareea sau constipația, la semnele respiratorii – dispnee, secreții oculare sau nazale, strănut, tuse.

În cazul în care observăm cel mai mic lucru în neregulă, este vital să se prezinte la medic cât mai repede posibil, în termen de ore, nu de zile. Cum spuneam, animalele exotice sunt sensibile și au nevoie de o îngrijire specială.

Articol susținut de The Vets

Loading

NATIONAL

Ion Cristoiu anunță că americanii au pus ochii pe minerale rare din zona Rusiei: Smecheria e alta, NATO nu intervine

Publicat

in

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a analizat, în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv, posibilele scenarii în cazul în care Rusia sau Ucraina nu ar respecta armistițiul limitat, valabil pentru 30 de zile. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca intenționat sau dacă ar lansa un atac asupra Ucrainei, Cristoiu a afirmat că NATO nu ar interveni direct, întrucât Ucraina nu face parte din Alianță.

„O să moară. NATO nu intră în joc, Zelenski nu reprezintă NATO. De fapt, ce reprezentați dumneavoastră? Atât. Mai întâi, într-o întrebare de persoană feminină, dacă se face o armată a Uniunii Europene, cine o conduce? Deci, NATO, din 54, NATO se construiește, se fac scheme, sunt divizii, sunt legături generale de la Bruxelles. De exemplu, dacă atacă Letonia, dincoace unde? Armata Uniunii Europene? Ursula (președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen)?”, a declarat Cristoiu.

Cristoiu a comentat și răspunsul purtătorului de cuvânt al guvernului britanic privind o eventuală ripostă a trupelor europene în cazul unui atac rusesc.

„El n-a întrebat ce vor face dacă vor fi atacate. Teoretic, din punct de vedere al dreptului internațional, poate să spună că e pe teritoriul Ucrainei. Deci, încă o dată spun pentru telespectatori: e după război, nu acum. Aici e o diferență față de americani”, a precizat jurnalistul.

În opinia publicistului, SUA, în special sub conducerea lui Donald Trump, ar putea avea o abordare diferită față de cea a Europei.

„Americanii lui Trump, care au dreptate, spun așa: Nu avem nevoie de trupe, că nu o să admitem veci ca rușii să garanteze. Occidentalii spun altfel: Noi neapărat avem nevoie acolo de niște pițifelnici, ăia care sunt. Vă imaginați generația asta a internetului pe front? Problema este că, pe acea linie de demarcație, cum ar veni, problema era că și ei spun așa: în felul acesta, rușii, adică rușii nu s-au temut până acum de Occident, dar se tem de ăia 10.000 cât sunt acolo pe linie. Trump spune un lucru mult mai important: să fie un acord de exploatare a pământurilor rare și atunci vin americanii în Ucraina. În acordul de pace cu Rusia se prevede că nu o să atace rușii cetățeni americani. Eu cred că e și mai mare șmecheria, pentru că cele mai multe pământuri rare sunt în zona rusă”, a mai spus el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Germania vrea să apropie Marea Britanie de UE: un mandat pentru o resetare cu Uniunea Europeană

Publicat

in

Cel mai înalt diplomat al Germaniei la Londra, Miguel Berger, a cerut, joi dimineață, Regatului Unit să încheie un acord de uniune vamală cu Uniunea Europeană, informează Politico, potrivit Mediafax.

Vorbind joi dimineață la Camerele de Comerț Britanice, ambasadorul Miguel Berger a indicat uniunea vamală de lungă durată a Turciei cu UE drept un potențial model.

„La revizuirea de anul viitor, putem, evident, să analizăm posibilitățile de reducere a birocrației. Dar permiteți-mi să menționez că Turcia are de peste 20 de ani o uniune vamală cu Uniunea Europeană. Aceasta ar fi, în mod evident, și o modalitate de a avansa, care ar ușura multe, multe lucruri în relația comercială”, a spus el.

Deși a recunoscut că Acordul de Comerț și Cooperare (TCA) dintre Regatul Unit și UE este „cel mai sofisticat și de mare anvergură acord comercial care există în lume”, Berger a susținut că niciuna dintre părți „nu au folosit potențialul acestuia”.

„Între guvernele noastre, între camerele noastre de comerț, putem face mult mai mult pentru a consolida legăturile business-to-business”, a spus el.

Comentariile sale recente l-au plasat în dezacord cu poziția guvernului britanic. Ministru adjunct de Finanțe al Regatului Unit, Nick Thomas-Symonds, a subliniat că Marea Britanie are „un mandat pentru o resetare cu Uniunea Europeană”, care prevede că „nu vom reintra în piața unică sau în uniunea vamală”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

La Liga: Deşi ambele echipe se opun, meciul dintre FC Barcelona şi Osasuna va avea loc la 27 martie

Publicat

in

Cmisia de apel a Federaţiei Spaniole de Fotbal a anunţat, joi, că meciul restant dintre echipele FC Barcelona şi Osasuna va avea loc la 27 martie. Ambele echipe contestaseră, iniţial, decizia, potrivit news.ro

„Jurisprudenţa (…) stabileşte că numărul jucătorilor convocaţi la echipele naţionale nu reprezintă un motiv suficient pentru a amâna un meci (…) atunci când echipa în cauză are destui fotbalişti pentru a-l juca”, a decis comisia  Federaţiei Spaniole (RFEF).

Între timp, ambele cluburi susţin că meciul nu trebuie disputat în ziua de 27 martie.

În tabăra catalanilor se consideră că această dată este în detrimentul Barcelonei, din cauza absenţei mai multor jucători importanţi. Liderul campionatului spaniol va juca fără doi internaţionali sud-americani, Raphinha şi Ronald Araujo, aflaţi la loturile naţionale ale Braziliei şi Uruguay-ului.

La rândul ei, Osasuna făcuse apel pentru această dată din cauza faptului că formaţia bască avea deja programat un alt meci pe 28 martie, împotriva celor de la Athletic Bilbao. În noile condiţii, amicalul a fost amânat pentru ziua de 30 martie, pentru a permite ca Osasuna să beneficieze de un timp suficient de recuperare.

Meciul dintre FC Barcelona şi Osasuna, programat iniţial pentru 8 martie, a fost amânat din cauza decesului medicului catalanilor, Carles Minarro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Radu Drăgușin, vizită surpriză în cantonamentul naționalei

Publicat

in

Radu Drăgușin a făcut o vizită neașteptată echipei naționale a României. A sosit special de la Londra pentru a fi alături de colegi înaintea meciului cu Bosnia și Herțegovina, programat vineri, 21 martie, pe Arena Națională, potrivit mediafax.

Fundașul lui Tottenham, recent operat după o ruptură de ligamente încrucișate suferită în meciul cu Elfsborg din Europa League, a decis să facă acest gest de susținere, deși se află în perioada de recuperare, notează Prosport.

„«Dragonul» e aici! Aflat în perioada de recuperare după operația la genunchi, Radu Drăgușin și-a vizitat colegii în cantonamentul de la Mogoșoaia și le-a urat succes”, a anunțat echipa națională pe Instagram, alături de imagini cu fotbalistul care a fost întâmpinat cu căldură de colegii săi și de selecționerul Mircea Lucescu.

Drăgușin va urmări meciul României din tribunele Arenei Naționale, la partida din preliminariile Campionatului Mondial din 2026, care începe la ora 21:45.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Gigi Becali continuă seria dezvăluirilor explozive despre George Simion: Liderul AUR a vrut să îl bată pe Mihail Neamțu

Publicat

in

Deputatul independent Gigi Becali, patronul FCSB, a dezvăluit că George Simion, liderul AUR, a vrut să-l bată pe Mihail Neamțu, unul dintre deputații partidului.

Becali a intrat și el în Parlament pe listele AUR, dar a demisionat din formațiune și s-a certat cu Simion, după ce s-a simțit jignit de acesta. Între timp, patronul FCSB a anunțat că vrea să se implice într-un nou proiect politic.

Gigi Becali: Simion a vrut să-l bată pe Neamțu

„George Simion l-a înjurat pe Neamțu, ar fi vrut să îl bată pe Mihail Neamțu de față cu toată lumea. Când am auzit așa ceva l-am sunat pe Neamțu: bă Mihai, cum ai mai stat în partid? Nu se poate asta.

Am zis bine, era sâmbătă seara. Am avut o zbuciumare: Doamne dar ce fac, că omul ăsta e nenorocit. Cum îl susțin eu pe ăsta, cum să înjure? Eram în biserică și m-am rugat la Dumnezeu. I-am spus: Doamne, fac bine ce fac, susțin un om bun? Sau poate sunt pe drumul greșit? Descoperă-mi tu.

Băi, ies din biserică. Când văd pe WhatsApp Simion. I-am zis ce i-am zis, i-am zis că tu ești istorie acum, praf, s-a terminat cu tine, vei vedea tu acum cine e istorie, cine merge la oi. Multe i-am scris, nejignindu-l.

Îl sun imediat pe Târziu. Mi-a zis că nea Gigi, eu știam.

I-am scris după să îi spun: înțeleg, ești invidios pe Neamțu, că e mai deștept de 100 de ori ca tine, dar ți-a dat și ție Dumnezeu”, a povestit Gigi Becali, pentru România TV.

Becali, despre Simion: Cum să fii atât de nemernic?

Amintim că Becali a demisionat din AUR și s-a certat cu liderul formațiunii, George Simion, pe care l-a acuzat de obrăznicie: „O să zică lumea că Sistemul m-a pus, dar el a făcut niște declarații care m-au deranjat pe mine că, vezi Doamne!… credea că nu văd pe TikTok și că… dar uite că sunt oameni care l-au înregistrat și mi-au dat. Că, vezi Doamne!, să merg la oi, la biserică și la fotbal. Și atunci declarațiile astea m-au făcut să-mi dau seama de niște lucruri”.

„Pe mine postul ăsta de deputat m-a costat aproape 700.000 de euro. Nu că i-am dat lui bani, dar acolo unde se ducea el la Pechea (unde au fost inundațiile anul trecut) și spunea „nea Gigi, cu Pechea am crescut 5%!”… pe mine m-a costat 700.000 de euro. Deci oamenii ăia nu tre’ să-l voteze, că n-a făcut el, eu am făcut! Și i-am mai dat încă 100.000 de euro împrumut la partid”, a mai dezvăluit patronul FCSB, pentru B1 TV.

El l-a descris apoi astfel pe Simion: „Este foarte inteligent, puternic și curajos, numai că mai are ceva – este foarte viclean, foarte nedemn și foarte obraznic. Combinația asta, trei cu trei, dă naștere la demon”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Claudiu Micovschi va prelungi contractul cu Rapid până în 2027

Publicat

in

Mijlocașul ofensiv Claudiu Micovschi a ajuns la un acord verbal cu conducerea Rapidului pentru prelungirea contractului care expiră la sfârșitul acestui sezon. Fotbalistul în vârstă de 25 de ani va semna o nouă înțelegere valabilă până în 2027, potrivit mediafax.

Chiar dacă nu a fost folosit prea mult ca titular în această stagiune, fotbalistul are încrederea șefilor și a lui Marius Șumudică și va parafa o nouă înțelegere valabilă până în 2027, scrie Prosport.

În ciuda faptului că nu a prins prea des postul de titular în acest campionat, un fotbalist are în continuare girul șefilor și a lui Marius Șumudică și va parafa o nouă înțelegere valabilă până în 2027.

Mijlocașul ofensiv Claudiu Micovschi are deja un acord verbal cu Dan Șucu pentru prelungirea contractului cu Rapid, scadent la finalul actualului sezon, scrie DigiSport.

În acest sezon nu a marcat niciun gol și a contribuit cu două assist-uri pentru coechipierii săi. A bifat 25 de meciuri în Superligă și în Cupa României. În campionat are 23 de apariții, însă doar în șapte a făcut parte din formula de start.

Micovschi a ajuns la Rapid în 2023, după o perioadă petrecută în ligile inferioare din Italia, iar sezonul trecut a fost împrumutat la UTA, unde a impresionat cu 9 goluri și 6 pase decisive.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend