Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ziua Naţională – marcată prin evenimente în format hibrid, cu public sau online în reprezentanţele ICR

Publicat

in

Ziua Naţională a României va fi marcată şi anul acesta de reprezentanţele Institutului Cultural Român şi de partenerii acestuia printr-o serie largă de evenimente, organizate în format hibrid, cu public sau online, anunță Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis marţi AGERPRES, iniţiativele continuă strategia de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti, atât pe 1 Decembrie, cât şi în apropierea acestei date aniversare.

* Compartimentul Comunităţi Istorice din cadrul Institutului Cultural Român publică miercuri, 1 decembrie, pe pagina sa de Facebook, înregistrarea concertului susţinut de Corul Regal, alături de Corul Capela Moldova al I.P.N.A. (Compania Publică Teleradio Moldova), eveniment înregistrat la Sala cu Orgă din Chişinău.

* Accademia di Romania in Roma a organizat pe 29 noiembrie un concert susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Ana Ungureanu, la Basilica din San Petronio din Bologna (Piazza Maggiore). Programul concertului cuprinde piese de Jacques Arcadelt, Hans Leo Hassler, Ola Gjeilo, Arvo Part, Anton Bruckner, Pelle Olofson, Florian Costea, Nicolae Lungu, Anton Pann, Francisc Hubic, Filotei Monahul, Mircea Valeriu Diaconescu, Vytautas Mikinis, Knut Nystedt şi Gordon Young. A fost prezentat şi cel mai recent produs discografic al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” albumul Hora Staccato.

* Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, dirijată de Sebastian Felea şi violonistul Alexandru Tomescu, va susţine, marţi, de la ora 19,30, la Auditorium Parco della Musica, un concert extraordinar organizat de Ambasada României în Republica Italiană şi Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma. Programul cuprinde piese de Marţian Negrea, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Bela BartĂłk, Tiberiu Brediceanu şi Paul Constantinescu.

* Totodată, între 1 şi 4 decembrie, cu ocazia a 75 de ani de la fondarea Institutului Francez de la Roma şi a 50 de ani de la fondarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Institutul Francez-Centre Saint Louis din cadrul Ambasadei Franţei pe lângă Sfântul Scaun organizează retrospectiva dedicată filmelor premiate în cadrul FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma, în perioada 2015-2019. Evenimentul se deschide miercuri, 1 decembrie, ora 19,30, în Sala Cinema a Institutului Francez-Centrul Saint Louis din Roma, cu „Un pas în urma serafimilor” (r.:Daniel Sandu). Filmul a obţinut Premiul Publicului 2019 în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Filmului Francofon de la Roma (FRANCOFILM).

* ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, cu sprijinul Televiziunii Române şi a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” invită publicul telespectator la un concert festiv, susţinut, miercuri, de Orchestra Română de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal; solişti: Monica Bejenaru (voce) şi Simina Croitoru (vioară). Concertul va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de TVR Moldova, ora 21,00, şi de TV Moldova 1, de la ora 16,00. Emisiunea de la TVR Moldova va fi precedată de discursul rostit de ambasadorul Românei în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

* ICR de la Bruxelles organizează, alături de partenerii săi din Benelux, o serie de evenimente, transmise pe canalele oficiale de comunicare, recitaluri şi intervenţii artistice ale unora dintre cei mai tineri şi mai talentaţi muzicieni români, dar şi un interviu extrem de generos, oferit în exclusivitate de Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanţi muzicieni români ai momentului.

Recitalul tinerilor pianişti Ioana Andreescu şi David Petre, organizat la iniţiativa Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului în parteneriat cu reprezentanţa din Bruxelles, va fi, de asemenea, prezentat pe canalele online ale Ambasadei României în Marele Ducat la Luxemburgului în data de 1 decembrie şi ale ICR Bruxelles – în data de 2 decembrie 2021.

* ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul prezintă, în marja celebrării Zilei Naţionale, la 103 ani de la Marea Unire, Imnul Naţional al României – Deşteaptă-te române!, selecţionat din cadrul concertului extraordinar de folclor – Alba uneşte România. Orchestra Română de Folclor, înregistrat la Palatul Cultural din Blaj.

Totodată, Ambasadele României din Republicile Turcia şi Bulgaria, în colaborare cu ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, vor promova filmul „Comorile României, obiective din Patrimoniul Mondial UNESCO”, cu lucrări fotografice realizate de Ilie Tudorel.

* ICR de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză celebrează, joi, Ziua Naţională a Românie, printr-un concert extraordinar susţinut de mezzo-soprana Ruxandra Donose, acompaniată la pian de Cristian Niculescu, susţinut în auditoriul „Madre de Deus” al Museu Nacional do Azulejo.

Programul cuprinde piese de George Enescu, Gustave Faure, Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, Gheorghe Dima, Vasile Donose, Constantin Silvestri, Johannes Brahms, Francesco Paolo Tosti, Gioachino Rossini.

Concertul va fi ulterior difuzat pe platformele de socializare ale Ambasadei României în Republica Portugheză şi Institutului Cultural Român de la Lisabona.

* Institutul Cultural Român de la Londra va difuza online, pe YouTube şi pe pagina de Facebook, o selecţie a lucrărilor lui G. Enescu din cadrul tuturor concertelor de anul acesta organizate de reprezentanţă.

Concertul, care include lucrări interpretate de muzicieni români şi britanici şi se doreşte un omagiu adus moştenirii extraordinare lăsate de compozitorul român, va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de la ora 21,00, ora României.

Totodată, concertul trupei româno-britanice Moses, indie-rock, unplugged, susţinut cu public în cadrul festivalului de literatură Romania Rocks şi filmat de echipa ICR Londra, va fi difuzat marţi, de la ora 21,00, ora României pe pagina de Facebook şi pe canalul Youtube ale ICR Londra.

* ICR de la Madrid şi Consulatul Onorific al României în Insulele Canare proiectează, pe 13 decembrie, filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, la sediul Real Club Nautico din Gran Canaria.

Tot cu ocazia Zilei Naţionale a României, ICR Madrid prezintă pe Facebook, YouTube, Twitter şi Instagram o serie de mesaje personalizate create de studenţii la cursurile de limba română organizate online.

Luni, 29 noiembrie, ICR Madrid, în colaborare cu Primăria oraşului Coslada, localitate unde trăieşte a doua cea mai importantă comunitate românească din Madrid, a prezentat, la Teatro del Centro Cultural Margarita, documentarul „România neîmblânzită” (2018, regia: Tom Barton-Humphreys).

Totodată, reprezentanţa va prezenta pe paginile de socializare mesaje ale colaboratorilor şi partenerilor institutului, în română şi spaniolă, despre semnificaţia si importanţa Zilei Naţionale a României, însoţite de imagini reprezentative.

* ICR de la New York organizează, în parteneriat cu compania de impresariat Ra-Entertainment, un concert de gală al Ansamblului RARO, unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale de cameră din Europa, pe 2 decembrie, la celebra Carnegie Hall din New York.

Programul va cuprinde piese de George Enescu – Serenade lointaine şi Rapsodia română nr. 1 (aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally), Cvartetul cu pian nr. 1 în Do Major de Gabriel Faure şi Cvartetul cu pian nr. 2 în Mi Bemol Major, Op. 87 de Antonin Dvorak.

Concertul de gală va fi anticipat, pe 1 decembrie, de un minirecital al RARO la sediul ICR New York, un eveniment special dedicat Zilei Naţionale, la care sunt aşteptaţi diplomaţi, membri ai diasporei româno-americane, dar şi melomani americani.

* ICR de la Paris propune evenimente inedite, un happening de modelare a sârmei, realizat de artistul Paul Cristian Cordoş, eveniment ce va avea loc loc la Galeria Amarica, pe 30 noiembrie, între orele 18.00-20.00. Paul Cristian Cordoş va realiza, timp de două ore, mai multe modelări din sârmă, cu referinţe româneşti şi franceze. Lucrările vor fi dăruite publicului prezent.

Totodată, artistul franco-român Mircea Cantor va participa la un alt extraordinar experiment artistic, în cadrul festivalului OVNi din Nisa, începând cu 3 decembrie. Timp de trei zile, până duminică, 5 decembrie, cinci mari hoteluri din Nisa (Winsor, Rivoli, Splendid, La Malmaison, West-End) pun la dispoziţia artiştilor invitaţi la festival spaţiile din unele camere, pentru ca aceştia să creeze în direct, opere care vor decora peren aceste spaţii.

Organizatorii festivalului invită marele public să vizioneze în direct crearea operelor de artă din hoteluri în 4 decembrie, la ora 14,00. Hotelul Windsor invită institutele culturale străine în mod special, în timp ce artiştii emergenţi din regiunea sud se vor instala mai ales la hotelul West End şi la hotelul Splendid.

* ICR de la Praga şi Ambasada României în Republica Slovacă prezintă un concert de muzică clasică românească al Cvintetului ARTE pe canalele de social media ale celor două instituţii. Vor fi interpretate compoziţii clasice româneşti, din repertoriile Bela Bartok şi Ciprian Porumbescu.

* ICR de la Stockholm, Ambasada României în Regatul Suediei şi Ambasada României la Oslo celebrează Ziua Naţională a României miercuri, 1 decembrie, prin trei evenimente extraordinare, realizate în parteneriat cu unele dintre cele mai prestigioase instituţii din România, Filarmonica „George Enescu”, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

Astfel, ICR Stockholm va transmite, începând cu ora 18,00, pe canalele online, înregistrarea unui concert susţinut de Filarmonica „George Enescu” la 30 noiembrie 2018, dedicat Centenarului Marii Uniri, în celebra serie „Concertele Centenarului de la Ateneul Român”.

Tot pe reţelele de socializare ale ICR Stockholm, va putea fi urmărit, începând cu ora 12,00, spectacolul de teatru „Opinia Publică”, în regia lui Theodor-Cristian Popescu şi scenografia semnată de Dragoş Buhagiar, cu subtitrare în limba engleză. Producţia Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu va rămâne disponibilă, în Suedia, timp de 24 de ore.

De asemenea, de Ziua Naţională a României va putea fi vizitată, la sediul Ambasadei României la Oslo, expoziţia outdoor itinerantă cu tema „Enescu 140”, dedicată compozitorului George Enescu. Realizată de ICR din Stockholm, în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, expoziţia include 20 de panouri fotografice – imagini şi texte privind viaţa şi opera lui George Enescu, în limba engleză.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, a organizat, în data de 25 noiembrie, un concert de muzică de cameră dedicat Zilei Naţionale a României. Evenimentul a avut loc în Sala Capitolare din complexul Scuoala Grande di San Giovanni Evangelista din Veneţia, programul incluzând lucrări de Puccini; Vivaldi; Constantin Dimitrescu; Mozart; Bela Bartok şi Ciprian Porumbescu.

NATIONAL

Situație periculoasă. Este aceasta următoarea țară care va avea soarta Ucrainei?

Publicat

in

Relațiile dintre Armenia și Rusia se deteriorează văzând cu ochii. Din ce în ce mai încrezător, Erevanul se întoarce cu spatele spre Moscova și cu fața spre Vest. Este o mişcare curajoasă, dacă ținem cont de reacția dură a Rusiei la tentativele țărilor postsovietice de a părăsi sfera sa de influență și a se apropia de Uniunea Europeană și de SUA.

Rămășițele unui vehicul militar la granița Armeniei cu AzerbaidjanulFoto: Antoine Martin / Sipa Press / Profimedia

De altfel, Moscova a și avertizat în repetate rânduri că Armenia s-ar putea transforma în a doua Ucraina.

Cel mai recent episod dintr-un șir de pași contra vectorului rusesc a fost când Erevanul a anunțat că grănicerii ruși urmează să părăsească Aeroportul Internațional Zvartnots. Acest demers al autorităților armene este unul plin de semnificație, dur și deloc plăcut pentru Moscova.

Grănicerii ruși activau încă din 1992 în cadrul principalului aeroport din această țară, în conformitate cu un acord bilateral dintre Armenia și Rusia. „Inițial, prezența grănicerilor ruși în diferite puncte, inclusiv pe Aeroportului Zvartnots, a fost concepută ca o susținere a statului armean”, a explicat Ararat Mirzoyan, ministrul Afacerilor Externe din Armenia. Acele vremuri au trecut, spune acum Erevanul.

Decizia autorităților armene s-a lăsat cu o reacție negativă din partea Rusiei. Când abia apăruseră zvonuri cu privire la expulzarea grănicerilor ruși, șeful Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat: „Din motive neclare, armenii consideră că ar trebui să coopereze mai degrabă cu cei care sunt împotriva adevăraților lor prieteni, decât cu vecinii cei mai apropiați, care, din punct de vedere istoric, le-au fost mereu aliați”.

Citește mai mult pe Panorama.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Argumentele PMP în fața ÎCCJ: BEC și-a depășit atribuțiile, nu contează cine e președinte în Registrul Partidelor (Document)

Publicat

in

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire, după o primă amânare cerută luni de PMP.

  • Biroul Electoral Central a respins, duminică, protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei”, la solicitarea reprezentantului PSD. În esenţă, BEC a motivat respingerea protocolului prin faptul că, în Registrul partidelor politice, Cristian Diaconescu este cel care apare ca preşedinte al PMP, în timp ce protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca.

Argumentele PMP împotriva deciziei BEC

Alianța electorală formată din Uniunea Salvați România, Partidul Mișcarea Populară și Forța Dreptei, reprezentată de societatea de avocați Dragne & Asociații, a depus o contestație împotriva Deciziei nr. 1/D/17.03.2024 emisă de Biroul Electoral Central (BEC). Argumentele prezentate în contestație se concentrează pe ceea ce alianța consideră a fi nelegalități și excese de putere din partea BEC în procesul de verificare și validare a protocolului de constituire a alianței electorale „Alianța Dreapta Unită – USR, PMP, Forța Dreptei”.

Contestația ridică trei probleme principale:

1. Excesul de putere al BEC: Contestatorii susțin că BEC a depășit limitele controlului de legalitate prevăzut de lege prin intrarea nepermisă în analiza legalității protocolului de constituire a alianței, inclusiv verificarea calității reprezentanților partidelor semnatare ale protocolului. Ei argumentează că acest lucru constituie un exces de putere, întrucât BEC ar fi trebuit să se limiteze la verificarea îndeplinirii condițiilor formale impuse de Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, fără a se implica în aspecte ce țin de deciziile interne ale partidelor politice.

2. Nelegalitatea Deciziei BEC din perspectiva omiterii verificărilor statutare și a mandatului: Contestatarii argumentează că Decizia BEC este nelegală și din cauza omiterii verificării aprobărilor statutare necesare și a mandatului acordat reprezentanților partidelor pentru constituirea alianței electorale. Ei susțin că au fost depuse dovezi suficiente care atestă că Partidul Mișcarea Populară (PMP) a decis în mod legal constituirea alianței și a mandatat reprezentanți pentru semnarea protocolului, iar aceste decizii au fost aprobate de organele competente ale partidului.

3. Greșita interpretare a opozabilității mențiunilor din Registrul Partidelor Politice: Ultimul argument se axează pe critica Deciziei BEC de a se baza exclusiv pe mențiunile din Registrul Partidelor Politice în ceea ce privește reprezentarea partidului, ignorând dovezi adiționale care atestă mandatarea unor membri de partid pentru a efectua actele juridice necesare în relația cu BEC.Contestatarii subliniază că acest lucru reprezintă o interpretare eronată și un exces de putere din partea BEC. Astfel, conform contestație, nu este relevant cine figurează ca președinte al PMP în Registrul Partidelor.

În concluzie, contestația solicită instanței să constate nelegalitatea Deciziei nr. 1/D/17.03.2024, să o anuleze și să permită înregistrarea protocolului de constituire a alianței electorale „Alianța Dreapta Unită – USR, PMP, Forța Dreptei”. Argumentele sunt susținute prin referire la legistația din domeniu, decizii anterioare ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și prin prezentarea unor probe specifice, incluzând statutul partidelor și hotărâri ale organelor lor de conducere.

Argumentele PMP, extras din contestația depusă la ÎCCJ:

Contestația PMP la ÎCCJ by florinpuscas

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend