Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ziua Imnului Național al României a fost sărbătorită în incinta Paraclisului Catedralei Naţionale

Publicat

in

În incinta Paraclisului Catedralei Naţionale a avut loc joi, 29 iulie, un recital de nai susţinut de artistul Nicolae Voiculeţ, ambasador al culturii şi turismului românesc. Recitalul a fost dedicat Zilei Imnului Naţional al României şi a constat în interpretarea Imnului de stat şi a altor piese cu specific naţional.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti, prin intermediul Centrului cultural şi de tineret „Ştefan Iordache”. Delegaţi ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment au fost părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naţionale, şi părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal. La eveniment a participat şi primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu.

Citește și: Patriarhul Daniel, despre Imnul naţional, Drapelul României, Stema ţării şi Ziua naţională: ‘Simboluri ale demnității poporului român, obținute cu multe jertfe’

În cuvântul rostit la final, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru a vorbit despre istoria şi semnificaţia imnului „Deșteaptă-te, române!”: „Această zi este de o importanţă deo­se­bită pentru toţi românii, fiind o zi care sintetizează demnitatea istorică şi naţională a acestui popor. Sărbătorim astăzi Imnul de stat al României, care a fost compus în anul 1848 de poetul naţional Andrei Mureşanu. Melodia aparţine marelui poet şi muzician Anton Pann. Este un imn care, prin textul lui, este de o a­dân­că profunzime, descriind întreaga istorie zbuciumată a poporului român şi îndemnându-l la o conştiinţă trează, demnitate şi solidaritate. Acelaşi mesaj este transmis şi de linia melodică a imnului. Ne-am bucurat să fim, în acest an, gazda acestui frumos eveniment. Alegerea locului pentru omagierea Imnului Naţional nu a fost întâmplătoare, Catedrala Naţională fiind pe locul unei confruntări armate pentru libertatea noastră între pompierii militari români şi un corp de armată otoman, în 1848”, relatează ziarullumina.ro.

La rândul său, părintele consilier patriarhal Ioan Dragomir a subliniat importanţa actelor prin intermediul cărora identitatea românească a fost păstrată şi preţuită de-a lungul veacurilor: „Am avut bucuria să găzduim evenimentul pe care Primăria Sectorului 5 a avut bunăvoinţa de a-l organiza în ambianţa Catedralei Naţionale. Mulţumim artistului Nicolae Voiculeţ pentru recitalul deosebit pe care l-a susţinut. Aşa cum deseori ne învaţă Părintele Patriarh Daniel, omagierea simbolurilor naţionale reprezintă o datorie a românilor de pretutindeni, mai ales prin prisma faptului că acest an, 2021, este dedicat pastoraţiei tuturor compatrioţilor noştri din afara graniţelor României. Simbolurile naţionale, precum imnul, drapelul sau stema, dar şi limba, cultura şi credinţa noastră ortodoxă strămoşească, sunt îndemnuri permanente de a ne aduce aminte şi a ne cultiva identitatea naţională. Aceasta a fost câştigată, de-a lungul timpului, prin jertfa înaintaşilor noştri, a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă şi în închisori. Organizarea acestui eveniment în apropierea Catedralei Mântuirii Neamului este cu atât mai firească din moment ce, de la începuturile lui, acest lăcaş de rugăciune a fost închinat cinstirii memoriei eroilor neamului românesc”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Multe state membre al UE au diferenţe de opinie cu privire la necesitatea reformării prețurilor la gaze naturale și electricitate

Publicat

in

De

Miniştrii Energiei din ţările membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta cum să răspundă la preţurile ridicate la gaze naturale şi electricitate, în condiţiile în care statele membre au încă diferenţe de opinie cu privire la necesitatea reformării regulilor din sector, transmite Reuters, citat de agerpres.

În ultimele luni, preţurile la energie în Europa au atins valori record, în condiţiile în care livrările limitate de gaze naturale au coincis cu o cerere ridicată în economiile care şi-au revenit după pandemia de COVID-19. Chiar dacă preţurile au mai scăzut după maximele istorice înregistrate în octombrie, ele rămân relativ ridicate comparativ cu media multianuală.
Până acum, statele membre UE au avut dificultăţi în a găsi un răspuns comun la preţurile ridicate, în pofida faptului că liderii şi miniştri au avut mai multe reuniuni de urgenţă în ultimele luni pentru a dezbate această problemă.

Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi alte şase state membre au dat miercuri publicităţii un comunicat comun în care îşi exprimă opoziţia faţă de solicitările venite din partea guvernelor altor state vizând reformarea pieţelor energetice europene. Potrivit semnatarilor declaraţiei de miercuri, plafonarea preţurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a preţurilor naţionale la electricitate ar putea descuraja tranzacţiile cu electricitate între statele membre şi ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem.

În replică, Spania, Franţa şi Polonia se numără printre ţările care sunt în favoarea reformării pieţei energetice europene propunând măsuri precum restrângerea participării speculatorilor financiari pe piaţa europeană a certificatelor de poluare sau achiziţii comune de gaze naturale de către statele UE pentru a forma rezerve strategice.

Multe state membre UE au utilizat măsuri naţionale temporare pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea facturilor, inclusiv prin reducerea taxelor la energie sau acordarea de subvenţii pentru gospodării.

Comisia Europeană, Executivul comunitar, a anunţat că va studia avantajele unor opţiuni pe termen lung şi a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piaţa europeană a certificatelor de poluare şi piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat.

Un raport preliminar, publicat luna trecută de Agenţia europeană responsabilă de cooperarea autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei, nu a descoperit deficienţe majore cu privire la modul cum este concepută în prezent piaţa europeană de electricitate. O investigaţie separată realizată de Autoritatea europeană de supervizare a pieţelor financiare nu a descoperit dovezi referitoare la existenţa unor abuzuri pe piaţa europeană a certificatelor de poluare.

Tot joi, miniştrii europeni ai Energiei vor analiza şi progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ţinte mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei energetice şi extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. De asemenea, “taxonomia privind finanţarea sustenabilă” ar putea fi abordată în cadrul reuniunii de joi, în condiţiile în care statele membre aşteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

A 13-a pensie se va acorda după indexarea pensiilor! Marius Budăi: ‘Este normal să se facă indexarea, după care să se aplice acea măsură’

Publicat

in

De

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi a anunţat că pensionarii cu pensia cuprinsă între 1000 şi 1600 de lei vor primi în luna ianuarie cea de-a 13-a pensie.

De la 1 ianuarie 2022 va intra in vigoare noul punct de pensie de 1586 lei. Pensia minimă va fi de 1000 de lei, iar pensionarii cu venituri mici vor primi a 13-a pensie. Ministrul Muncii a explicat că aceste măsuri au rolul de a-i proteja pe părinţii şi buncii noştri în faţa scumpirilor din ultima vreme.

„Majoram pensia minima de la 800 la 1000 de lei, marim valoarea punctului de pensie si acordam acel sprijin pensionarilor care au pensia cuprinsă între 1000 şi 1600 de lei. Prin aceste masuri vrem să facem un scut care sa-i apere pe părinţii si bunicii noştri”, a declarat ministrul, miercuri seară, la România Tv.

Marius Budăi a explicat că a 13-a pensie va fi acordată pensionarilor după ce se va face indexarea pensiilor.

„Este normal sa se faca indexarea, după care să se aplice acea măsură. Noi am discutat că trebuie sa-i sprijinim pe cei cu pensiile mici, mai ales in aceasta perioadă.

Va fi majorarea, indexarea, după care se aplica acel sprijin. A 13-a indemnizatie am instituit-o momentan pentru persoanele cu dizabilităti. Pe această cale vreau sa multumesc partenerilor de coaliţie care au fost de acord cu acest pachet social al PSD.

Ne dorim să acordăm cea de-a 13-a pensie în luna ianuarie”, a mai declarat noul ministru al Muncii, informează româniatv.net

Citește și:

Pensionarii români vor avea parte de cea mai liniștită iarnă! Adrian Câciu, noul ministru al Finanțelor: ‘De la 1 ianuarie va intra în vigoare noul punct de pensie, la 1.586 de lei’

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend