Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ziua Dezrobirii Romilor, marcată la școala ‘Ion Creangă’ din Târgu Frumos. ‘Discriminarea doare, și copiii nu trebuie să cunoască această durere’

Avatar

Publicat

in

„Ziua Dezrobirii Romilor” (20 februarie) a fost marcată vineri la şcoala „Ion Creangă” din orașul Târgu Frumos printr-o serie de activităţi culturale, informează Doxologia.

Ana Maria Doleanu, inspector pentru minorităţi – Inspectoratul Judeţean Iaşi, a explicat celor prezenţi că „discriminarea doare, și copiii nu trebuie să cunoască această durere”, potrivit basilica.ro.

Citește și: Nicușor Dan JUBILEAZĂ! Activitatea Gabrielei Firea de la primărie ar putea fi verificată: firme de audit chemate la Primăria București

„Este necesar să cunoaștem istoria minorităților de lângă noi, să învățăm să apreciem oamenii, să îndreptăm, dacă ne stă în putință, comportamente, atitudini. Elevii au avut astăzi parte de o lecție de viață, spusă frumos, de la suflet la suflet”, a spus Ana Maria Doleanu.

La eveniment au participat, cu respectarea normelor sanitare, cei 30 de elevii din clasele a VII- și a VIII-a, majoritatea provenind din sânul comunității de romi ursari.

Părintele Alexandru Baciu, referent al Departamentului Minorități din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a făcut o prezentare istorică a subiectului. Artista Alexandra Bulancea a interpretat imnul romilor, „Dželém dželém lungóne droméntsa”, cântecul tradițional rom, „Ederlezi” și o doină românească.

Partea a doua a fost reprezentată de prelegerea scriitoarei Lenuța Neacșu, care a avut ca scop evidențierea importanței educației în viața elevilor de etnie romă.

„Povestea de viaţă a doamnei Lenuţa Neacşu a fost o lecţie despre cum să ajungi ‘Baro Manuś ‘ – ‘om mare’. Elevii noştri i-au sorbit fiecare cuvânt invitatei de astăzi. Tind să cred că întâlnirea a schimbat ceva în sufletul lor, fie că este vorba de o atitudine, de un gând sau de o promisiune pentru viitor”, a declarat directorul adjunct Ana-Maria Ştefan.

Activitatea intitulată „Împreună de ziua dezrobirii”, aflată la ediția a II-a, a fost organizată de Departamentul Minorități al Sectorului de Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bate vântul schimbării: Rusia a creat, în Arctica, o alternativă la dolar, începe ofensiva pe piața energetică

Avatar

Publicat

in

De

Compania ”Novatek” a dat în exploatare a patra linie a proiectului său ”Yamal LNG”. Este un răspuns pe măsură la expansiunea gazelor de șist și a sancțiunilor SUA. Producția de gaze lichefiate din Arctica nu va depinde de atacurile economice ale Washingtonului. În plus, lumea începe încet-încet să renunțe la dolar în tranzacțiile pentru livrările de resurse energetice, scrie publicația online OilPrice, făcând referire la analiștii din Rusia care se ocupă de piața de petrol și gaze naturale, relatează Rambler.ru

”Lansarea la întreaga sa capacitate a celei de-a patra linii va marca reintegrarea totală a ”Yamal LNG” în proiectul gazelor naturale din Arctica, considerat personal de președintele Vladimir Putin drept piatră de temelie în procesul de proiectare a influenței energetice a Rusiei în întreaga lume, la fel cum procedează Statele Unite cu sectorul său energetic de șist”, scrie publicația citată.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

Planurile dinamice ale Rusiei în domeniul petrolului și gazelor naturale din Arctica au legătură cu posibilitatea de a submina hegemonia bazată pe dolarul american de pe piața energetică. Analiștii sunt de părere că sancțiunile SUA vor grăbi procesul prin care Rusia renunță la sistemul comercial bazat pe dolar. Dacă americanii vor crea dificultăți pentru băncile ruse, Moscova va fi, pur și simplu, obligată să înlocuiască dolarul.

”Ideea unei alternative la principala valută de tranzacționare pe piața petrolului și gazelor naturale a fost dezbătută inclusiv în cadrul grupului BRICS, iar, recent, la discuții au luat parte Iran, Irak, Rusia și China. În plus, utilizarea yuanului la Bursa Internațională de la Shanghai poate fi, la rândul ei, considerată un pas în această direcție”, a comentat Mehrdad Emadi, expert al companiei de consultanță Betamatrix, scrie vestidinrusia.ro.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Potrivit spuselor sale, cu cât mai mult Statele Unite folosesc sancțiuni în dolari împotriva Rusiei, a Chinei, Iranului, Venezuelei, cu atât mai tare va fi dorința de a utiliza pe piața petrolului altă valută de bază.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un deputat PNL a votat amendamentele opoziției la buget. Cum explică liberalul decizia luată

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul PNL Glad Aurel Varga, aflat la al doilea mandat, a votat în favoarea tuturor amendamentelor depuse de opoziție care au vizat investiții în județul din care provine, Arad.

„În cadrul şedinţelor desfăşurate în plen pentru dezbaterea bugetului de stat pe anul 2021, am votat în favoarea tuturor amendamentelor, care au vizat proiecte de investiţii în judeţul Arad, chiar dacă ele au fost elaborate de colegii parlamentari din opoziţie. Consider că orice iniţiativă, orice efort depus pentru sprijinirea comunităţii arădene şi dezvoltarea judeţului nostru trebuie susţinute indiferent de culoarea politică. Le recomand celor care s-au grăbit să mă acuze de altceva, să verifice stenogramele şedinţelor, care sunt publice”, a scris deputatul pe Facebook.

Citește și: Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare cu executare .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend