Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zilele Institutului de Psihiatrie Socola Iași – Manifestări ştiinţifice şi propuneri de modificare a legii sănătăţii mintale

Publicat

in

Peste 100 de lectori din ţară şi străinătate participă, până pe 1 octombrie, la „Zilele Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi”, o manifestare care în acest an aduce în discuţie perspectivele şi abordările în psihiatrie, precum şi cu propuneri concrete care să schimbe legislaţia şi practica psihiatriei româneşti.

Până pe 1 octombrie, medici din psihiatrie, neurologie, medicină de familie, dar şi psihologi, fizioterapeuţi, asistenţi medicali şi asistenţi sociali vor participa la lucrările ediţiei din acest an a „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi”.

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, Cristina Dobre, a declarat că manifestarea va juca un rol esenţial în stabilirea viitorului psihiatriei româneşti, deoarece, la iniţiativa managerului Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi şi în urma dezbaterilor cu managerii de spitale de psihiatrie din ţară, se vor face propuneri de schimbare a legii sănătăţii mintale, informează Agerpres.

„Vorbim despre o lege care nu a mai fost modificată din anul 2002, o lege care, din punctul nostru de vedere, trebuie adaptată nevoilor societăţii contemporane. Modificările pe care le vom propune vor veni în primul rând în sprijinul pacientului psihiatric, dar vor avea în vedere şi o serie de schimbări legate de funcţionarea spitalelor de psihiatrie”, a declarat dr Cristina-Elena Dobre, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola”.

În cadrul Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi va fi operaţionalizat primul hub de promovare a sănătăţii mintale şi se va lansa proiectul „Accesabilitate şi mobilitate în psihiatrie”. Proiectul îşi doreşte creşterea accesibilităţii populaţiei la serviciile medicale psihiatrice.

„Este un proiect complex, dar care poate aduce beneficii majore pentru sănătatea populaţiei din comunele judeţului Iaşi. În acelaşi timp, proiectul îşi propune să ofere o anumită siguranţă întregii comunităţi, ajutând la prevenirea unor incidente generate de lipsa tratamentului de specialitate sau de întreruperea acestuia. Ulterior, cu sprijinul ministerului Sănătăţii, dorim să extindem accesibilitatea la tratamentul psihiatric la nivelul populaţiei din toate localităţile Regiunii de Nord-Est a României”, a declarat dr Cristina-Elena Dobre.

În cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, care anul acesta celebrează 117 ani de la înfiinţare, vor fi organizate lansări de carte şi manifestări ştiinţifice evaluate cu credite EMC (Educaţie Medicală Continuă) de Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Psihologilor din România.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA (CNN)

Publicat

in

De

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina.

„Unul dintre lucrurile pe care vi le puteți imagina este că rușii încearcă să găsească o rampă de ieșire, care ar fi o falsă rampă de ieșire, adică: să avem o încetare a focului, să înghețăm lucrurile pe loc, să obținem un conflict înghețat, să nu negociem niciodată cu privire la teritoriul pe care l-au cucerit și pe care continuă să îl dețină. Odihnă, refacere, regrupare și din nou atacuri”, a declarat Antony Blinken la un eveniment organizat luni seară de Wall Street Journal.

Oficialul american a explicat că o astfel de situație ar putea avea loc dacă Rusia nu reușește să „să determine poporul ucrainean să se predea”, ceea ce este posibil datorită rezistenței incredibile de care au dat dovadă ucrainenii.

„Acest lucru se va termina și se va termina aproape sigur cu diplomație, cu o negociere. Dar ceea ce cred c trebuie sa urmărim este o pace dreaptă și durabilă. Nu o pace falsă”, a spus Antony Blinken. Doar aproximativ o treime din cei 300.000 de ruși chemați în serviciul militar activ au fost mobilizați pe deplin, a adăugat Antony Blinken, care a subliniat capacitățile slabe ale celor care s-au alăturat luptelor.

„Au forțe care sunt abia antrenate, slab echipate, neechipate pentru iarnă, care sunt aruncate în acest amestec – și este teribil. Nu sunt, în general, unități deosebit de eficiente”, a subliniat oficialul american.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Noi pedepse ireale pentru încălcarea Hijab-ul: Avertisment prin sms și blocarea contului bancar

Publicat

in

De

Un membru al parlamentului iranian a dezvăluit planul guvernului pentru pedepse alternative – inclusiv financiare – pentru a încerca să forțeze femeile să poarte hijab în public, în ciuda protestelor masive din întreaga țară pe această temă, infromează rferl.org.

Hossein Jalali, membru al Comisiei Culturale a parlamentului iranian, a declarat că, în cadrul noului plan, acțiunile poliției moralității vor fi limitate, permițând utilizarea unor metode mai puțin intruzive pentru asigurarea respectării legii.

„Este posibil să se notifice purtătoarele care nu poartă hijab sub forma unui mesaj text că nu au respectat regula hijabului și că trebuie să respecte legea”, a declarat Jalali într-un interviu acordat presei iraniene.

El a adăugat că, după două avertismente, guvernul va trece la blocarea contului bancar al contravenientului ca modalitate de pedepsire a acestuia. El nu a explicat cum intenționează guvernul să recunoască identitatea celor care se presupune că încalcă legea hijabului.

Problema a declanșat proteste masive în întreaga țară după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Ea a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau eșarfa de pe cap, în mod necorespunzător.

Guvernul a răspuns la cele aproape trei luni de tulburări cu forțe mortale, încercând să reprime una dintre cele mai profunde provocări la adresa regimului islamic de la revoluția din 1979.

De la izbucnirea tulburărilor, poliția morală a fost mai puțin vizibilă în orașe. Cu toate acestea, statutul lor este neclar, deoarece procurorul-șef al țării a declarat în weekend că faimoasa forță a fost închisă, pentru ca apoi să revină asupra acestui lucru spunând că este o decizie a Ministerului de Interne, care are jurisdicție asupra forței.

La 5 decembrie, un purtător de cuvânt al poliției pentru moralitate a declarat că misiunea unității de poliție s-a încheiat și că ar trebui folosite noi metode pentru a pune în aplicare legea obligatorie a țării privind hijab-ul, însă ministerul în sine nu a comentat această problemă.

Hijab-ul – acoperământul pe cap purtat de femeile musulmane – a devenit obligatoriu în public pentru femeile și fetele iraniene cu vârsta de peste nouă ani după Revoluția Islamică din 1979, iar Jalali a declarat că nu se va da înapoi de la planul hijab și castitate stabilit de stat.

„Îndepărtarea de hijab înseamnă o retragere a republicii islamice”, a adăugat Jalali. Agenția de știri activistă HRANA a declarat că, până la data de 29 noiembrie, cel puțin 459 de protestatari au fost uciși în timpul tulburărilor, inclusiv 64 de minori, în timp ce forțele de securitate încearcă să înăbușe disidența generalizată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend