Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zelenski: Rușii fac tot posibilul pentru a distruge Donbasul / Mariupol, un lagăr de concentrare în mijlocul unor ruine

Publicat

in

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este recunoscător Statelor Unite, preşedintelui Joe Biden şi Congresului pentru echivalentul celebrului program, despre care a afirmat că „a ajutat mult în lupta împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. „Sunt sigur că acum programul va ajuta Ucraina şi întreaga lume liberă să îi învingă pe urmaşii ideologici ai naziştilor”, a adăugat el. Zelenski a mai spus că, în Donbas, ruşii fac totul pentru a transforma zona într-una nelocuită.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Dacă invadatorii ruşi reuşesc să îşi realizeze planurile, cel puţin parţial, vor avea destulă artilerie şi aeronave pentru a distruge întregul Donbas. Aşa cum au distrus Mariupolul. Oraşul, care era unul dintre cele mai dezvoltate în regiune, este doar un lagăr de concentrare în mijlocul unor ruine. Şi ordinul ocupanţilor din acea parte din Mariupol pe care din păcate încă o controlează diferă nesemnificativ de ceea ce au făcut naziştii în teritoriile ocupate din Europa de Est”, a arătat el.

Totuși, el s-a arătat optimis. „A 65-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. Îi învingem pe ocupanţi în toate direcţiile în care încearcă să avanseze”, a susţinut Zelenski, în mesajul postat vineri noapte, potrivit News.ro.

Zelenski a mai afirmat că Guvernul Ucrainei a dezbătut și problema eliminării deficitului de pe piaţa de combustibil, întrucât în multe regiuni ale ţării sunt cozi şi preţuri în creştere la staţiile de carburant.

„Ocupanţii distrug în mod deliberat infrastructura pentru producţia, aprovizionarea şi depozitarea combustibilului. Rusia ne-a blocat şi porturile, aşa încât nu există soluţii imediate de a reumple deficitul. Dar oficialii guvernamentali promit că într-o săptămână, maximum două, va fi găsit un sistem de a aproviziona Ucraina cu combustibil care să prevină un deficit”.

Zelenski a adăugat că în zonele temporar ocupate din regiunea Herson, „colaboratorii spun că se pregătesc pentru o aşa-zisă trecere la zona rublei”.

„Orice încercare de a transfera teritoriul nostru în sistemul administrativ, monetar sau orice alt sistem al Rusiei va înseamna un singur lucru: Rusia însăşi va avea de suferit. Răspunsurile noastre, sancţiunile şi alte reacţii ale lumii libere la acţiunile agresive ale Rusiei nu vor întârzia”, a avertizat Zelenski.

El a mai spus că la Kiev continuă îndepărtarea molozului în locurile unde au lovit două rachete ruseşti în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres. „Din păcate, o umilire atât de deliberată şi brutală a ONU de către Rusia a rămas fără un răspuns puternic”, a adăugat el.

Zelenski a transmis condoleanţe rudelor jurnalistei Vera Girici, care a murit după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială din Kiev, spunând că ea a devenit al 23-lea reprezentant media care şi-a pierdut viaţa de la începutul invaziei de către Rusia.

—-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Adina Diaconu, după ce a cucerit medalia de bronz la CE de tenis de masă, la dublu: ‘Promit să fie prima dintre multe alte medalii care vor urma’

Publicat

in

De

Sportiva Adina Diaconu, medaliată cu bronz la Campionatul European individual de seniori, în proba de dublu, alături de spaniola Maria Xiao, a declarat că pentru ea acesta este un început bun şi că promite că va mai obţine medalii, conform news.ro.

„Mă simt foarte bucuroasă şi mândră de această semifinală, care vine după multă muncă. Este prima mea medalie la un CE de seniori în probele individuale şi sunt fericită. Cred că am fost inspirată să o aleg pe Maria Xiao ca parteneră. Ne-am înţeles foarte foarte bine şi cred că de la meci la meci am progresat şi ne-a mers jocul din ce în ce mai bine. Promit să fie prima dintre multe alte medalii care vor urma. Este un început bun. Promit să mă pregătesc şi să revin mai puternică la masa de joc”, a spus Diaconu, potrivit FR Tenis de Masă.

Adina Diaconu şi Maria Xiao au pierdut, joi, cu 0-3 (2-11, 7-11, 6-11) semifinala cu echipa Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (România/Austria). În cealaltă semifinală, perechea Elizabeta Samara/Andreea Dragoman a învins cu 3-1 (5-11, 11-6, 11-9, 11-6) echipa din Luxemburg Xia Lian Nu/Sarah De Nutte.

Ca urmare a acestor rezultate, România urcă la CE de tenis de masă pe toate cele trei poziţii ale podiumului la dublu feminin.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Invazie de furnici nebune în India: ‘Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate’

Publicat

in

De

Invazie de furnici nebune galbene în 7 sate din statul Tamil Nadu, sudul Indiei. Furnicile galbene nebune sunt printre cele mai periculoase specii invazive din lume. Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, notează mediafax.

Insectele atacă animalele și afectează recoltele, punând în pericol mijloacele de trai ale oamenilor.

Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, care poate provoca reacții, anunță BBC.

Aceste furnici – denumirea lor științifică este Anoplolepis gracilipes – se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, deplasarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot „provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene”.

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o „specie oportunistă”.

„Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate”, spune el, adăugând că acestea se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.

Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai, districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

„De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritații și bășici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc și acolo. Nu știm ce să facem”, spune Selvam, un fermier în vârstă de 55 de ani.

Sătenii au declarat pentru BBC că au mai văzut asemenea furnici în pădure în ultimii ani, dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dând viața peste cap.

Crescătorii de vite care locuiau în apropierea pădurii spun că și-au părăsit așezările din cauza invaziei.

Ofițerul local pentru păduri a declarat pentru BBC Tamil că a ordonat oficialilor să „efectueze un studiu amănunțit și să prezinte un raport”.

Între timp, sătenii spun că animalele lor și chiar șerpii și iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici.

Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de furnici să fi afectat ochii animalelor. La oameni, acidul poate provoca reacții alergice, dar este posibil să nu pună în pericol viața.

Atunci când aceste furnici au invadat pentru prima dată Insula Christmas din Australia, ele au înlocuit furnicile indigene, atacându-le și preluând sursele lor de hrană, spune Dr. Baidya. De asemenea, ele au ucis milioane de crabi de pe insulă, orbindu-i.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend