Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zelenski acuză Rusia de crime de război și nu vede o încetare rapidă a conflictului armat (Video)

Publicat

in

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat că este prea devreme pentru a spune că valul războiului se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale din această lună.

Liderul ucrainean a declarat pentru Reuters într-un interviu că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de arme străine către țara sa.

El a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucea”, orașul de lângă Kiev, unde a acuzat forțele ruse de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat acuzațiile.

„Începând de astăzi, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov). Dar mai sunt și altele, înmormântări separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a declarat Zelenski.

Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: „Toate acestea sunt acolo… Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru”.

Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la noile acuzații ale lui Zelenski.

Rusia neagă în mod regulat că a vizat civili în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de defăimare.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synhubov, a declarat vineri reporterilor, la unul dintre locurile de înmormântare din orașul Izium, că unele cadavre exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate la spate.

Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la locul de înmormântare în masă din Izium, care a fost o fortăreață a frontului rusesc înainte ca contraofensiva Ucrainei să forțeze forțele sale să fugă.

Interviul de vineri a avut loc în biroul președintelui din districtul guvernamental, extrem de bine păzit. Saci de nisip erau îngrămădiți la ferestrele coridoarelor labirintice și slab luminate ale clădirii.

O sirenă de raid aerian – folosită pentru a avertiza de pericolul rachetelor care se apropie – a sunat la Kiev cu puțin timp înainte de interviu.

Zelenski, care a vizitat Izium miercuri, și-a repetat apelul către țările occidentale și altele de a intensifica livrările de arme către Ucraina.

„Am dori mai mult ajutor din partea Turciei, am dori mai mult ajutor din partea Coreei de Sud. Mai mult ajutor din partea lumii arabe. Din Asia”, a spus el.

Zelenski a citat, de asemenea, „anumite bariere psihologice” în Germania în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare din cauza trecutului său nazist, dar a spus că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere împotriva a ceea ce el a numit „fascismul” rusesc. El a acuzat deseori Berlinul că trage de timp în privința furnizării de arme.

El a lăudat contraofensiva rapidă a Ucrainei, dar a minimizat orice sugestie că războiul ar fi intrat într-un fel de final de joc. „Este devreme să vorbim despre un sfârșit al acestui război”, a spus el.

Zelenski a declarat că va susține ideea redeschiderii exporturilor rusești de amoniac prin Ucraina, o inițiativă propusă de Națiunile Unite, doar dacă Moscova va restitui Kievului prizonierii de război ucraineni.

Vorbind vineri în Uzbekistan, președintele rus Vladimir Putin a respins cu un zâmbet contraofensiva Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.

Zelenski a declarat că a fost convins că livrările de arme străine către Ucraina ar fi scăzut dacă Kievul nu ar fi lansat contraofensiva și că câștigurile teritoriale vor impresiona alte țări.

„Cred că acesta este un pas foarte important care a influențat sau va influența deciziile anumitor alte țări”, a spus el.

Întrebat în cea de-a 205-a zi de război dacă a avut vreodată ocazia să se relaxeze, Zelenski a spus: „Mi-aș dori cu adevărat ca rușii să se relaxeze”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Gazprom oferă Republicii Moldova, pe luna decembrie, un preț mai mic la gazele naturale

Publicat

in

De

Compania de gaze naturale din Republica Moldova, SA „Moldovagaz”, va procura gaze naturale în luna decembrie din Rusia la un preț de 785 dolari/1000 m3, a anunțat președintele Consiliului de administrație al companiei moldovenești, Vadim Ceban.

Totodată, acesta a mai menționat că volumul zilnic al gazelor naturale livrate va rămâne la nivelul lunii noiembrie – 5,7 mln. m3.

De menționat că prețul la gaze naturale în luna decembrie este în scădere cu 36 dolari, comparativ cu luna noiembrie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cu un război la graniță și un obiectiv național, Nicolae Ciucă are un mesaj pentru români: ‘Ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre’

Publicat

in

De

Să arătăm că 1 Decembrie este, cu adevărat, ziua unităţii noastre, o zi a tuturor celor a căror inimă tresaltă în faţa tricolorului, transmite prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„La 104 ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfăşurare la graniţa de Est şi un obiectiv naţional către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spaţiul Schengen. Şi acum, ca şi la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda naţională sunt siguranţa, stabilitatea şi modernizarea României. Faţă de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme şi dezvoltare, precum şi protecţia oferită de NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie”, a scris premierul, joi, pe pagina sa de Facebook.

El spune că „avem astăzi datoria de a depăşi orice diferenţe de suprafaţă şi a ne concentra eforturile pe atingerea obiectivelor de interes naţional, pe bunăstarea oamenilor, pe ziua de mâine”.

„Partidul Naţional Liberal rămâne un partid al tuturor românilor, devotat intereselor ţării şi cu un puternic angajament de a aduce România acolo unde îi este locul, alături de marile democraţii europene. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, mai scrie şeful Executivului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend