Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente: ‘Va fi o criză în lume’

Publicat

in

Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-și debloca porturile, spune președintele, conform Mediafax.

După o întâlnire cu premierul portughez António Costa, Zelenski acesta a declarat presei:

Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea.

„Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri. Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a afirmat Zelenski, potrivit The Guardian.

El a adăugat că o modalitate de deblocare a porturilor ar fi prin intermediul unei soluții militare, care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cum explică Nicolae Ciucă reorganizarea Cancelariei: ‘A fost o cerinţă la nivelul Uniunii Europene. Şi, de altfel, o vedem ca fiind foarte utilă’

Publicat

in

De

Premierul Nicolae Ciucă a explicat marţi reorganizarea Cancelariei Prim-ministrului prin necesitatea coordonării în vederea accesării fondurilor europene, în primul rând a celor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Am asumat la nivelul Comisiei Europene, atunci când am fost la Bruxelles, împreună cu doamna preşedinte al Comisiei, Ursula von der Leyen, că la nivelul Guvernului vor funcţiona departamentele care să asigure coordonarea, monitorizarea şi legătura directă cu Comisia în ce priveşte punerea în aplicare şi desfăşurarea activităţilor specifice, pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR. A fost o cerinţă la nivelul Uniunii Europene. Şi, de altfel, o vedem ca fiind foarte utilă, pentru că la nivelul Guvernului se desfăşoară toate elementele acestea de coordonare şi colaborare interministerială. Pe de altă parte, intenţionăm la nivelul Guvernului să avem acele instrumente cu care să putem să coordonăm întreaga activitate, atât în interiorul Guvernului, cât şi cu celelalte instituţii, din afara Guvernului. Deci, este vorba efectiv despre ceea ce înseamnă coordonarea pe PNRR şi pe celelalte fonduri europene”, a arătat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, o hotărâre în baza căreia au fost extinse competenţele Cancelariei Prim-ministrului, fiind preluate şi elemente din componenţa Secretariatului General al Guvernului.

Cancelaria Prim-ministrului va avea rol de coordonator pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia Naţională Anti-Doping, Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, structuri cu personalitate juridică, finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Numărul maxim de posturi din cadrul Cancelariei Prim-ministrului va fi de 103, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. Personalul Cancelariei va fi format din funcţionari publici şi personal contractual.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Curs valutar, 28 iunie

Publicat

in

De

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marţi, de băncile autorizate să opereze pe piaţa valutară:

MONEDA SIMBOL RON

1 Euro EUR 4,9457

1 Dolar american USD 4,6715

1 Dolar australian AUD 3,2446

1 Leva bulgărească BGN 2,5287

1 Dolar canadian CAD 3,6404

1 Franc elveţian CHF 4,8931

1 Coroană cehă CZK 0,2000

1 Coroană daneză DKK 0,6647

1 Liră egipteană EGP 0,2489

1 Liră sterlină GBP 5,7258

100 Forinţi maghiari HUF 1,2354

100 Yeni japonezi JPY 3,4368

1 Leu moldovenesc MDL 0,2433

1 Coroană norvegiană NOK 0,4778

1 Zlot polonez PLN 1,0527

1 Rublă rusească RUB 0,0868

1 Coroană suedeză SEK 0,4647

1 Liră turcească TRY 0,2807

1 Rand sud-african ZAR 0,2938

1 Real brazilian BRL 0,8917

1 Renminbi chinezesc CNY 0,6987

1 Rupie indiană INR 0,0593

100 Woni sud-coreeni KRW 0,3631

1 Peso mexican MXN 0,2345

1 Dolar neo-zeelandez NZD 2,9381

1 Dinar sârbesc RSD 0,0421

1 Hryvna ucraineană UAH 0,1589

1 Dirham Emiratele Arabe AED 1,2718

1 Kuna croată HRK 0,6568

1 Baht thailandez THB 0,1331

1 Gram de aur XAU 274,0955

1 DST XDR 6,2458

Cursurile pieţei valutare sunt calculate de Banca Naţională a României pe baza cotaţiilor practicate de societăţile bancare autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară. Prezenta listă nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor şi aurului în tranzacţii efective de schimb valutar şi înregistrări contabile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend