Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zeci de bucureșteni ajung la medic după ce au fost mușcați de căpușe / Cum se acționează și ce risc de complicații există

Publicat

in

Zilnic, zeci de bucureșteni ajung la medic după ce au fost mușcați de căpușă. Doar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș ajung în medie, zilnic, circa zece persoane, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului. Ce trebuie făcut în cazul mușcăturilor de căpușă?

Capusa pe degetul unui omFoto: Jaromr Chalabala / Alamy / Alamy / Profimedia

”Nu aș spune că este o creștere importantă în raport cu anii de dinainte de pandemie. La noi ajung în jur de 10 persoane în fiecare zi, dar cu siguranță sunt mult mai multe, deoarece sunt persoane care nu vin la spital sau merg la medicul de familie, la cabinetele medicale. Acum este logic ca începând cu primăvara și o parte din vară să avem aceste mușcături fiindcă oamenii interacționează, merg în zonele verzi, păduri, parcuri”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Cine trebuie să stropească de căpușe în București

De activitatea de combatere a căpușelor, în București, se ocupă Primăria Capitalei. Reprezentanții instituției spun că au aplicat până acum 3 tratamente pentru combaterea căpușelor, din cele patru programate anul acesta.

”Operațiunile de combatere a căpușelor se desfășoară pe toate zonele cu vegetație, parcuri, grădini publice, locuri de agrement, cimitire, spații și terenuri aferente imobilelor cu spații destinate locuințelor colective (asociații de locatari/proprietari, cămine de elevi, locuințe sociale etc.), precum și terenurile aferente”, susțin reprezentanții instituției.

Produsul biocid folosit pentru combaterea căpușelor este MICROSIN. Acesta este aprobat de Ministerul Sănătății și nu pune în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor.

Cu toate acestea, probleme sunt, mai mulți bucureșteni plângându-se că au venit cu căpușe din parc.

Compania Municipală Eco Igienizare București a pus la dispoziție numărul de Dispecerat non-stop – 0752.041.898 și email sesizari@cmeib.ro, unde cetățenii pot face sesizări și reclamații în legătură cu apariția unor focare de infestare în Capitală.

Ce trebuie să facem dacă ne mușcă o căpușă

Medicul Adrian Marinescu spune că este foarte important să depistăm căpușa imediat, astfel că, mai ales în cazul copiilor, este bine să îi verificăm cu atenție de fiecare dată când se întorc din parc sau de la locul de joacă.

 • ”În primul rând trebuie să identificăm cât putem de repede căpușa, și mai ales pentru copii, partea de observare, când vin din parc, de la locul de joacă, este foarte importantă.
 • Pot fi în orice zonă, inclusiv pe scap sau între degete și trebuie să fim atenți. În al doilea rând trebuie scoase imediat, iar dacă nu ne descurcăm, trebuie să mergem la cel mai apropiat cabinet medical să ne ajute să scoatem căpușa în întregime.
 • Tot acolo vom primi și o profilaxie cu antibiotic în așa fel încât riscul să fie cât mai mic pentru dezvoltarea complicațiilor”, a explicat medicul.

Acesta spune că trebuie să ne păstrăm calmul deoarece nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase. Doar 5% din cei care fac borelioză (boala Lime) fac forme grave.

”De cele mai multe ori căpușele nu ne fac nimic, discuția cu borelioza (boala Lime) este pentru un anumit procent. Și în plus, pentru cei care fac infecția, dintre aceștia, cei mai mulți fac forme ușoare, care se rezolvă de la sine. Procentul celor care fac complicații este mic, undeva la 5% dintre cei care fac infecția”, a explicat Adrian Marinescu.

Medicul recomandă să evităm camera de gardă pentru mușcăturile de căpusă, dar să mergem totuși la medic dacă nu reușim să scoatem căpușa.

 • ”Nu este recomdat să mergem la camera de gardă pentru o căpușă. Este indicat să mergem la primul cabinet medical, putem să o scoatem și acasă dacă avem o anumită dexteritate.
 • Eu cred că a ajunge pentru o căpușă la camera de gardă, mai ales că acolo sunt urgențe, timp de așteptare, risc pentru bolile transmisibile, nu e recomandat.
 • Dar este foarte adevărat că oamenii merg în locul cel mai apropiat și poate este un moment din zi când nu găsesc un cabinet liber. Sfatul meu ar fi să încerce să nu aglomereze camerele de gardă”, a explicat Marinescu.

Medicul recomandă să ne protejăm atunci când mergem în parcuri sau la pădure.

”Trebuie să fim prudenți, să fim atenți la perioada care va urma mai ales că în mod clar vorm merge în parcuri, la pădure. Putem să folosim inclusiv spary-uri, putem să folosim haine care să acopere cât mai mult din suprafața corpului și în felul acesta nu vom avea de suferit”, a explicat Adrian Marinescu.

Cum scoatem căpușa acasă

Purtând mănuși, se prinde căpușa cu o pensetă curată, cât mai aproape de piele pentru a-i îndepărta capul și părțile bucale, scrie medlife.ro.

 • ”Dacă rămân unele bucăți, nu încerca să le îndepărtezi, deoarece corpul le va expulza în mod natural.
 • Trage căpușa direct în afară ușor și constant fără să răsucești. Apoi, curăță și protejează zona, folosind apă caldă și săpun delicat, iar pe zona mușcăturii aplică alcool pentru a preveni infecția.
 • Nu folosi niciodată vaselină, chibrit aprins, gaz, acetonă, petrol sau amoniac pentru a omorî sau a îndepărta căpușa rămasă sub piele.
 • Prin această metodă vei favoriza adâncirea insectei sub piele care va elibera și mai multă salivă şi va crește astfel riscul de transmitere a bolii”, se arată în articolul medlife.ro.

Boli care pot fi transmise prin mușcătura de căpușe

Potrivit medlife.ro, printre cele mai cunoscute boli transmise de căpușă se numără:

 • Boala Lyme;
 • Babesioza (frecvent la animale, foarte rar la om);
 • Anaplasmoza;
 • Encefalita de căpușă;
 • Ehrlichioza;
 • Boala cu virus Powassan;
 • Boala Borrelia miyamotoi;
 • Boala Borrelia mayonii;
 • Febra hemoragică de Crimeea-Congo.

Boala Lyme este o infecție rară, determinată de Borellia burgdorferi, un microorganism transmis prin intermediul căpușelor. Așadar, nu căpușa în sine și nici toate căpușele nu cauzează boala, ci doar cele care care sunt purtătoare ale acestei bacterii.

Stadiul I: apare după 7-10 zile de la mușcătura de căpușă și se caracterizează prin roșeață la nivelul pielii, care devine treptat o pată mare roșie cu zona centrală decolorată și diametrul cuprins între 5-30 cm. Simptomele specifice acestui stadiu se aseamănă cu cele din gripă: stare generală alterată, slăbiciune, febră, dureri musculare, dureri articulare, frisoane și dureri de cap.

Stadiul II: apare la câteva săptămâni până la un an de la infecția inițială și se caracterizează prin: erupții pe piele localizate pe mai multe zone ale corpului, de dimensiuni mici, manifestări neurologice ca meningita, manifestări cardiace cu inflamația mușchiului inimii (miocardită) și inflamația articulațiilor (artită).

Stadiul III: este boala cronică cu artrită Lyme la nivelul articulațiilor mari (șold, genunchi), acrodermatită cronică atrofică (afecțiune în care pielea de la nivelul membrelor inferioare devine subțire, strălucitoare și colorată albăstrui), afectarea sistemului nervos central cu parestezii (amorțire) periferice, tulburări de somn și dispoziție.

Babesioza este o infecție rar întâlnită la oameni, dar care poate pune viața în pericol prin afectarea celulelor roșii din sânge. Babesioza este cauzată de mici paraziți numiți Babesia, iar specia care afectează cel mai adesea oamenii se numește Babesia microti.

Simptomele Babesiozei sunt: dureri de corp; frisoane; oboseală; febră; durere de cap; pierderea poftei de mâncare; transpirație.

Virusul encefalitei transmise de căpușe (TBE) se răspândește prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul Powassan. Ocazional, acest virus se poate răspândi la oameni și prin consumul de lapte crud sau brânză de capră, oi sau vaci infectate.

În cele mai multe cazuri, pacienții infectați nu prezintă simptome, însă în situațiile în care acestea apar, ele pot să includă: senzație de rău general; febră; dureri de cap; dureri musculare; vărsături; slăbiciune; confuzie; pierderea coordonării; dificultăți de vorbire; convulsii.

Febra hemoragică Crimeea-Congo la om este o boală cauzată de virusul Nairovirus care se transmite prin mușcături, prin contact direct cu sângele sau țesuturile de căpușe infectate.

Simptomele acestei boli includ: dureri de cap; febră înaltă; dureri de spate; dureri articulare; dureri de stomac; vărsături; ochi roșii; fața înroșită; gâtul roșu; pete roșii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Andrei Muntean, Gabriel Burtănete şi Amalia Ghigoarţă au dominat finalele pe aparate la Naţionale şi Romgym Trophy

Publicat

in

De

Andrei Muntean, Gabriel Burtănete şi Amalia Ghigoarţă au dominat finalele pe aparate desfăşurate duminică în cadrul Campionatelor Naţionale de gimnastică artistică şi Romgym Trophy, competiţii găzduite de Sala Polivalentă din Capitală, potrivit Agerpres.

Andrei Muntean (CS Dinamo) a câştigat patru medalii de aur (două la Naţionale şi două la Romgym Trophy), la sol şi la paralele, iar Gabriel Burtanete a obţinut trei titluri (aur la Romgym Trophy la sărituri şi la cal şi aur la sărituri la Naţionale). 

Răzvan Marc s-a impus în finala de la bară la ambele competiţii, iar Rafael Szabo şi Robert Burtanete s-au impus la inele, respectiv, la cal cu mânere la Naţionale.

Amalia Ghigoarţă (LPS Cetate Deva) a obţinut o victorie la Naţionale (sol) şi două la Romgym Trophy (bârnă şi sol). La Naţionale, Anamaria Mihăescu (CSA Steaua) a ieşit învingătoare la sărituri, Lilia Cosman (LPS Cetate Deva) s-a impus la paralele, iar Valentina Miruna Botez (CS Farul/CSŞ Constanţa) a câştigat la bârnă.

Rezultate:
MASCULIN
Campionatele Naţionale – finale
cal cu mânere
1. Robert Burtănete (CSA Steaua) 12,400
2. Gabriel Burtănete (CSA Steaua) 12,200
3. Nicholas Ţarcă (CSA Steaua) 11,933

inele
1. Rafael Szabo (CSM Lugoj) 13,800
2. Andrei Muntean (CS Dinamo) 13,733
3. Răzvan Marc (CS Dinamo) 13,600

sărituri
1. Gabriel Burtănete (CSA Steaua) 14,284
2. Robert Burtănete (CSA Steaua) 13,750
3. Robert Paşca (CSM Reşiţa) 13,200

parelele
1. Andrei Muntean (CS Dinamo) 14,767
2. Robert Burtănete (CSA Steaua) 13,700
3. Gabriel Burtănete (CSA Steaua) 13,567

sol
1. Andrei Muntean (CS Dinamo) 13,733
2. Nicholas Ţarcă (CSA Steaua) 13,433
3. Robert Paşca (CSM Reşiţa) 12,933

bară fixă
1. Răzvan Marc (CS Dinamo) 13,300
2. Gabriel Burtănete (CSA Steaua) 12,633
3. Nicolae Bera (CSM Lugoj) 12,600

Romgym Trophy – finale
sol
1. Andrei Muntean (România) 13,733
2. Ruslan Delibaltov (Bulgaria) 12,900
3. Petar Vefic (Serbia) 12,600

cal cu mânere
1. Gabriel Burtănete (România) 12,200
2. Petar Vefic (Serbia) 11,967
3. Martin Mişev (Bulgaria) 11,333

inele
1. Ali Zahran (Egipt) 14,100
2. Andrei Muntean (România) 13,733
3. Răzvan Marc (România) 13,600

sărituri
1. Gabriel Burtănete (România) 14,284
2. Robert Burtănete (România) 13,750
3. Teodor Trifonov (Bulgaria) 12,600

paralele
1. Andrei Muntean (România) 14,767
2. Gabriel Burtănete (România) 13,567
3. Teodor Trifonov (Bulgaria) 12,633

bară fixă
1. Răzvan Marc (România) 13,300
2. Ahmed Elmaraghy (Egipt) 13,233
3. Nicolae Bera (România) 12,600

FEMININ
Campionatele Naţionale – finale
sărituri
1. Anamaria Mihăescu (CSA Steaua) 12,434
2. Raisa Maria Chivu (CSŞ Focşani) 12,400
3. Bianca Gabriela Vişovan (CS Farul/CSM Constanţa) 12,384

paralele
1. Lilia Cosman (LPS Cetate Deva) 12,300
2. Raisa Maria Chivu (CSŞ Focşani) 11,133
3. Adina Crişan (LPS Cetate Deva) 11,067

bârnă
1. Valentina Miruna Botez (CS Farul/CSŞ Constanţa) 13,700
2. Amalia Ghigoarţă (LPS Cetate Deva) 13,367
3. Ioana Andreea Danciu (LPS Cetate Deva) 13,300

sol
1. Amalia Ghigoarţă (LPS Cetate Deva) 13,533
2. Alexia Gabriela Vănoagă (CS Farul/CSM Constanţa) 12,800
3. Ella Oprea (CS Dinamo) 12,567

Romgym Trophy – finale
sărituri
1. Sara Stagni (Italia) 12,417
2. Mali Neurater (Norvegia) 11,950
3. Maria Tronrud (Norvegia) 11,850

paralele
1. Maria Tronrud (Norvegia) 12,200
2. Andreea Preda (România) 11,967
3. Laia Masferrer (Spania) 11,433

bârnă
1. Amalia Ghigoarţă (România) 13,367
2. Andreea Preda (România) 13,333
3. Maria Tronrud (Norvegia) 13,067

sol
1. Amalia Ghigoarţă (România) 13,533
2. Andreea Preda (România) 13,100
3. Naomi Pazon (Italia) 12,600

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Peste jumătate dintre oamenii din zona supusă riscului de inundaţii din Roşia Montană au refuzat evacuarea – Pompierii au reuşit să scadă nivelul apei

Publicat

in

De

Peste jumătate dintre locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat până duminică seară autoevacuarea preventivă, în pofida avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă. Până duminică la ora 20:30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri, potrivit news.ro.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, anunţă, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Până duminică, la ora 20:30, nivelul apei din lacul Tăul Mare scăzuse cu 40 de centimetri în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, nivelul apei din baraj trebuie redus cu cinci metri.

Duminică seară, la faţa locului pompierii intervin cu 3 motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană în zona locuită, precizează pompierii.

Duminică seară, la faţa locului acţionează zeci de pompieri militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Hunedoara, Cluj, precum şi poliţişti, jandarmi şi angajaşi ai Sistemelor de Gospodărire a Apei.

Autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază, apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5 – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului, duminică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend