Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zeci de aplicații din Google Play, cu milioane de descărcări, sunt periculoase și se comportă ciudat după ce sunt instalate – analiză Bitdefender

Publicat

in

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat peste 30 de aplicații periculoase de Android, descărcate de peste două milioane de ori din magazinul oficial Google Play Store. După ce erau instalate, aplicațiile își schimbau apoi numele și iconița pentru a nu putea fi identificate ușor de către victime.

BitdefenderFoto: Bitdefender

Cercetătorii au descoperit că peste 30 de aplicații aveau un comportament suspicios, după ce posesorii de telefoane Android le instalau. Aplicațiile își schimbau apoi numele și iconița pentru a nu putea fi identificate ușor de către victime. De asemenea, la instalare, cereau drepturi speciale care le permiteau să afișeze reclame peste alte aplicații deschise.

Descoperirea a fost posibilă datorită unei noi tehnologii Bitdefender care analizează comportamentul aplicațiilor după ce au fost instalate.

Aplicațiile descoperite în această campanie au înregistrat cumulat milioane de descărcări, iar atacatorii chiar au dezvoltat și versiuni noi care permit ascunderea mai eficientă a acestora pe dispozitive.

Principalele rezultate ale cercetării

  • Unele aplicații descărcate din magazinul oficial de aplicații de la Google își schimbă denumirea, iconița și cer permisiuni speciale pentru a arăta reclame agresive.
  • Aplicațiile sunt greu de identificat după instalare, dar pot fi șterse ca orice altă aplicație dacă sunt găsite.
  • Deși principalul lor obiectiv este să arate reclame, este foarte probabil să încerce să imite interacțiunea cu utilizatorul și să apese singure pe reclame.
  • Același sistem de reclame, care este controlat de atacatori, poate fi folosit pentru promovarea unor campanii cu amenințări informatice mult mai periculoase.

Recomandări pentru utilizatori

  • Aveți întotdeauna grijă la ce permisiuni oferiți aplicațiilor pe care le instalați, mai ales atunci când cer drepturi care nu nimic de a face cu funcționalitatea aplicației (de exemplu, acces la lista de contacte, deși nu ar avea nevoie)
  • Fiți atenți mai ales la aplicațiile care cer permisiuni speciale, precum cea de Accesibilitate
  • Dacă instalați o aplicație din magazinele oficiale de aplicații, nu înseamnă ca sunteți în siguranță. Folosiți o soluție de securitate care poate detecta comportamentele anormale și care scanează fiecare aplicație la instalare sau în timpul procesului de update.
  • Fiți atenți la aplicațiile cu număr foarte mic de evaluări de la alți utilizatori, mai ales când acestea sunt descărcate de foarte multe ori.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Vaccinul împotriva gripei ajunge în cabinetele medicilor de familie în septembrie, mai devreme decât în alți ani

Publicat

in

De

Ministerul Sănătății a achiziționat, anul acesta, 1,5 milioane de doze de vaccin împotriva gripei. Primele 1 milion de doze au fost deja livrate către Direcțiile de Sănătate Publică, de unde urmează să ajungă în cabinetele medicilor de familie în următoarele zile, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Restul de 500 de mii de doze ar urma să fie livrate în această săptămână.

Vaccin antigripalFoto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Este primul an în care vaccinul gripal ajunge în cabinetele medicilor de familie încă din luna septembrie sau de la începutul lunii octombrie. În alți ani, vaccinurile ajungeau mai târziu la medicii de familie, iar o parte dintre ele rămâneau nefolosite deoarece persoanele care ar fi avut dreptul la vaccin gratuit se grăbeau să cumpere vaccinul la începutul toamnei din farmacii.

În cazul în care aceste doze se vor dovedi insuficiente, Ministerul Sănătății poate suplimenta cantitatea de vaccinuri cumpărate, existând un contract cadru în acest sens, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Vaccinul gripal este administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie pacienților cu afecțiuni cronice, persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, femeilor gravide, copiilor și bătrânilor instituționalizați și personalului din căminele pentru copii și bătrâni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

FMI a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%

Publicat

in

De

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit prognoza de creștere economică a României la 4,8%, de la 3,5%, informează Ministerul Finanțelor.

Fondul Monetar InternationalFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

“Am pornit de la o prognozã de 2,2% în primãvarã când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivã rezervatã asupra creșterii economice, pe fondul contextului internațional și al apropierii de conflictul armat de la granița noastrã. Și iatã, astãzi, suntem la 4,8% prognozã, iar cele peste douã puncte procentuale rectificare pozitivã a prognozei de creștere economicã reprezintã o confirmare a abordãrii corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Conform MF, comitetul Executiv al FMI a apreciat importanța implementarii unor politici macroeconomice prudențiale pentru asigurarea stabilitãții și, totodatã, stimularea reformelor structurale pentru susținerea creșterii economice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend