Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Xi Jinping a sosit în Hong Kong pentru a 25-a aniversare a retrocedării fostei colonii britanice către China

Publicat

in

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit în Hong Kong în ajunul celebrărilor care marchează 25 de ani de când Marea Britanie a retrocedat fosta colonie către China în 1997, relatează joi DPA.

În ceea ce este prima sa deplasare în afara Chinei continentale în doi ani din cauza pandemiei, liderul chinez şi soţia sa Peng Liyuan au călătorit la Hong Kong cu un tren de mare viteză, sub măsuri de strictă securitate, potrivit Agerpres.

Regiunea Administrativă Specială, după cum este desemnat Hong Kong-ul în virtutea acordului ce trebuia să acorde oraşului de aproximativ 7 milioane de locuitori o largă autonomie timp de 50 de ani după retrocedarea de către britanici, a fost condusă multă vreme după principiul „o ţară, două sisteme”.

Cu toate acestea, în 2020 Beijingul a introdus o nouă lege controversată a securităţii naţionale, punând capăt protestelor în masă pro-democraţie.

Mulţi activişti pentru drepturile civile, lideri ai protestelor şi politicieni au ajuns în închisoare, în timp ce alţii au fugit în străinătate pentru a evita persecuţia din partea autorităţilor. Multe media independente s-au închis.

Xi urmează să se întâlnească cu reprezentanţi economici şi politicieni locali joi, a informat South China Morning Post.

La sosire, el a lăudat Hong Kong-ul pentru că a putut stăpâni „marile provocări” din ultimii ani. Oraşul „a înviat din cenuşă”, a spus liderul chinez. Principiul „o ţară, două sisteme” s-a bucurat de „vitalitate puternică”, a declarat Xi, adăugând că inima sa şi a guvernului central au fost întotdeauna alături de compatrioţii din Hong Kong.

După o vizită la un parc ştiinţific, Xi va participa la un dineu oficial cu Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong care îşi încheie mandatul.

Vineri, preşedintele chinez va participa la festivităţi cu prilejul celei de-a 25-a aniversări, în timp ce fostul şef al securităţii şi adept al „liniei dure” John Lee va depune jurământul ca succesor al lui Lam în aceeaşi zi.

Potrivit unor diferite surse, Xi nu va petrece noaptea în Hong Kong şi se va întoarce în oraşul din apropiere Shenzhen înainte de a călători din nou spre Hong Kong dimineaţă.

Aproximativ 3.000 de invitaţi la festivităţi au fost nevoiţi să se autoizoleze înaintea evenimentului din cauza restricţiilor legate de coronavirus.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ucraina a reziliat Acordul cu Siria privind traficul aerian

Publicat

in

De

Rada Supremă a reziliat Acordul dintre Ucraina și Siria privind traficul aerian din 2 aprilie 1993, a anunțat, marți, reprezentantul Guvernului în Rada Supremă, Taras Melniciuk, potrivit rador.ro.

„Acordul dintre Guvernul Ucrainei și Guvernul Republicii Arabe Siriene privind traficul aerian, încheiat la 2 aprilie 1993 la Kiev, şi-a încetat valabilitatea”, a scris acesta pe canalul său Telegram.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Răspuns la explozia preţului gazelor din curtea UE – Grecia propune un fond european

Publicat

in

De

Grecia a propus înfiinţarea unui fond european, în valoare de mai multe miliarde de euro, care ar urma să fie finanţat, parţial, printr-o taxă plătită de producătorii de electricitate, pentru a susţine gospodăriile şi firmele care se confruntă cu creşterea explozivă a preţului gazelor şi a ajuta la reducerea dependenţei de gazele ruseşti, a declarat marţi ministrul elen al Energiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Pentru a diminua impactul exploziei preţurilor la gaze şi electricitate, Comisia Europeană a propus până acum mai multe măsuri de urgenţă, inclusiv o taxă pe profiturile excesive ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele UE negociază în prezent propunerile Comisiei şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

Într-o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, ministrul Energiei din Grecia, Kostas Skrekas a propus introducerea unei taxe speciale de 10 euro pentru fiecare Megawatt oră de gaze naturale consumat de producătorii de electricitate. În acest fel, ar putea fi colectate, anual, venituri de aproximativ nouă miliarde de euro din ţările UE, bani care ar putea fi utilizaţi pentru obţinerea unui împrumut cu dobândă redusă, în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru înfiinţarea fondului european avut în vedere, se mai arată în scrisoarea autorităţilor elene.

Acest fond ar urma să ajute companiile din energie, care se confruntă cu costuri ridicate, să îşi asigure aprovizionarea cu gaze din surse alternative, înlocuind astfel gazele ruseşti, precum şi gospodăriile vulnerabile şi IMM-urile. De asemenea, fondul propus ar putea sprijini investiţiile în combustibilii alternativi, precum biometan şi hidrogen verde, investiţiile în eficienţa energetică şi în modernizarea infrastructurii de gaze.

Grecia a cheltuit în ultimul an peste nouă miliarde de euro pentru subvenţionarea energiei electrice şi alte măsuri destinate să ajute consumatorii şi companiile să îşi plătească facturile la electricitate şi gaze.

Însă, bugetele statelor membre nu sunt suficiente pentru a face faţă crizei energetice şi cel mai eficient răspuns ar trebui să fie unul european, a apreciat premierul grec Kyriakos Mitsotakis la o şedinţă de guvern organizată marţi.

În paralel, Grecia a susţinut în mod vehement introducerea unui plafon de preţ atât pentru gazele naturale livrate prin conducte cât şi pentru gazele naturale lichefiate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend