Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

WTA Budapesta: Ana Bogdan și Irina Bara au fost eliminate în optimi

Publicat

in

​Ana Bogdan și Irina Bara au fost eliminate, miercuri, în optimile de finală ale turneului de categorie „WTA 250” de la Budapesta.

Bogdan (98 WTA, favorită 5) a fost învinsă de Kateryna Kozlova (Ucraina, 154 WTA), scor 4-6, 6-4, 6-2. Meciul a durat două ore și 15 minute.

Bara (119 WTA) a pierdut în fața Olgăi Danilovic (Serbia, 164 WTA), scor 6-4, 6-3, după o oră și 35 de minute de joc.

Pentru prezența în optimi, Ana și Irina vor primi câte un premiu în valoare de 3.675 de euro şi câte 30 de puncte în clasamentul WTA.

Miercuri, în sferturile probei de dublu la Budapesta, Irina Bara şi italianca Sara Errani vor primi replica rusoaicelor Ana Kalinskaya şi Yana Sizikova.

Turneul WTA 250 de la Budapesta se desfășoară între 12 – 18 iulie și are premii în valoare de 235.238 de dolari.

NATIONAL

Premierul polonez anunță un posibil nou război mondial: ‘Orice scenariu este posibil!’

Publicat

in

Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite vineri DPA.

”Ştiu că sună devastator, în special pentru generaţia mai tânără, dar trebuie să ne obişnuim cu faptul că a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez; acest lucru devine tot mai clar în fiecare zi”, a declarat şeful executivului polonez pentru cotidianul german Die Welt şi media partenere europene, relatează Agerpres.

”Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. El este real şi a început cu peste doi ani în urmă”, a continuat Tusk.

În opinia acestuia, lucrul cel mai îngrijorător în prezent este că practic orice scenariu este posibil: ”Nu am întâlnit o situaţie ca aceasta din 1945”. În acel an, Al Doilea Război Mondial s-a încheiat prin capitularea Germaniei hitleriste.

Protecție pentru UE

În acelaşi timp, Donald Tusk a afirmat că asistăm la o revoluţie în mentalitatea europeană, caracterizată prin faptul că nimeni nu mai pune sub semnul întrebării nevoia de apărare comună.

”Să ne uităm la Germania, unde a avut loc o transformare enormă. Astăzi, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) concurează pentru a vedea care dintre ele este mai pro-ucraineană”, a explicat premierul polonez.

Referitor la instrumentalizarea chestiunii migranţilor de către Rusia, Tusk s-a pronunţat pentru o protecţie mai consecventă a frontierelor externe ale UE. ”Uniunea Europeană în ansamblul său, ca o organizaţie puternică, trebuie să fie pregătită mental pentru a lupta pentru securitatea frontierelor noastre şi a teritoriului nostru”, a încheiat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cel mai bun prieten al omului e chiar mai asemănător cu el decât se credea anterior, potrivit cercetătorilor din Ungaria

Publicat

in

Câinii sunt capabili să înțeleagă că unele cuvinte se referă la obiecte într-o manieră asemănătoare cu oamenii, a descoperit un mic studiu asupra undelor cerebrale ale celui mai bun prieten al omului, relatează Reuters.

Pui de caini HuskyFoto: Kostya Pazyuk / Alamy / Profimedia Images

Faptul că patrupedele noastre de companie pot recunoaște cuvinte precum „șezi” sau „aport” nu reprezintă nicio surpriză pentru stăpânii de câini. Însă noul studiu, care a analizat activitatea cerebrală a 18 câini, oferă dovezi că aceștia nu recunosc doar cuvinte asociate unor acțiuni, ci că pot „activa” o memorie cu un obiect când îi aud numele.

Studiul a fost efectuat la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta și publicat în revista Current Biology.

„Există de mult timp o dezbatere cu privire la abilitatea unui animal non-uman de a înțelege cuvintele în mod referențial”, afirmă Marianna Boros, unul dintre autorii studiului.

„Deși au existat relatări privind astfel de comportamente, ele au fost întotdeauna cazuri excepționale. Studiul nostru este primul care afirmă că aceasta este o capacitate la nivel de specie”, a adăugat ea.

În timpul studiului stăpânii câinilor au spus cuvintele pentru obiecte pe care animalele le cunoșteau. Apoi, în unele cazuri, ei au prezentat câinelui un obiect care s-a potrivit cu cuvântul, iar în altele un obiect diferit.

Cercetătorii maghiari au constatat că undele cerebrale ale câinilor arată diferit în cele două situații, un lucru care poate fi observat și la creierul uman.

„Câinii pot înțelege că cuvintele sunt pentru anumite lucruri (…) așa că ei activează reprezentări mentale și ei leagă înțelesul cuvântului de reprezentarea mentală și nu doar context”, explică Boros.

Cercetătorii intenționează ca în continuare să studieze dacă această capacitate de referință mentală este specifică doar câinilor sau este prezentă și la alte mamifere.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend