Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

West Ham United s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Angliei

Publicat

in

Derby, ocupanta locului al patrulea în League One, venea după o serie de 14 meciuri fără înfrângere în toate competiţiile, dar nu a putut face faţă ofensivei londonezilor, care au deschis rapid scorul, în minutul 10, prin Jarrod Bowen. „Ciocănarii” şi-au majorat avantajul după pauză, graţie reuşitei lui Michail Antonio (50).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Electrica împrumută 180 milioane lei de la BERD

Publicat

in

Grupul Electrica, prin operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a încheiat un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în sumă de 180 de milioane lei, garantat de compania mamă, Electrica, şi care va sprijini finanţarea necesarului de lichidităţi al operatorului.

”Grupul Electrica, prin operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a încheiat un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Împrumutul de 180 de milioane lei, garantat de compania mamă, Electrica, va sprijini finanţarea necesarului de lichidităţi al operatorului. DEER va continua activitatea de distribuţie de energie electrică către consumatorii români fără întreruperi şi, totodată, va continua investiţiile în reţeaua de electricitate pentru a asigura integrarea producţiei suplimentare de energie regenerabilă”, anunţă compania.

Citeste mai mult

NATIONAL

Scandalul privind dragarea Canalului Bâstroe. Măsurătorile vor începe cel mai probabil joi – surse

Publicat

in

Măsurătorile pe Canalul Bâstroe, cerute de autoritățile române pentru a lămuri problema lucrărilor de dragare, vor începe cel mai probabil joi și vor fi făcute cu o singură navă ucraineană, conform unor surse guvernamentale.

Tronson navigabil al canalului Bâstroe Foto: AGERPRES

Aceleași surse spun că măsurătorile făcute începând din 17 martie pe sectorul brațului Chilia cuprins între kilometrii 11 și 22 au fost deja finalizate. Verificările au fost făcute cu trei nave ale Administrației Fluviale a „Dunării de Jos” Galați, la bordul cărora s-au aflat atât experți români, cât și ucraineni.

Pe canalul Bâstroe, cel mai probabil măsurătorile vor începe joi și vor fi făcute cu singură navă, ucraineană, iar la bord se vor afla și experți români. Fiind o singură navă, verificările ar urma să dureze mai mult decâr pe Brașul Chilia – în jur de zece zile, au mai sus sursele guvernamentale citate.

Amintim că autorităţile române și ucrainene conveniseră ca experții români să înceapă în 15 martie măsurătorile pe braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe, însă verificările au început în 17 martie doar pe Chilia, în lipsa acordului scris al ucrainenilor.

Marți, Ucraina și-a dat acordul scris pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe.

  • „După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!
  • Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!
  • În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116.
  • Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.
  • În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a reacționat pe Facebook ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu declara despre motivele emiterii unui acord doar parţial, că acestea „ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina”, în condițiile în care pe Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile.

Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe până la lămurirea situației

În 7 martie, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu a anunţat, după întâlnirea care a vizat Canalul Bâstroe, că partea ucraineană s-a angajat să oprească orice fel de dragaj până la clarificarea situaţiei.

  • „Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, declara atunci Ionel Scrioşteanu.

Cum a pornit scandalul privind dragarea Canalului Bâstroe

Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, şi este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată, a declarat ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, citat de Reuters.

Explicațiile au venit în contextul în care Bucureștiul a cerut Kievului să stopeze imediat lucrările de dragaj pe Bâstroe în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație și a cerut accesul de urgență în zonă pentru a verifica ce lucrări au fost făcute.

Scandalul a izbucnit în 15 februarie, după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că „există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării”, iar „Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze”:

  • „Există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm. Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba MTI.
  • Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea de lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării”.

A doua zi (16 februarie), Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că va transmite Comisiei Europene că România se opune intenției Ucrainei – care nu este una nouă – de a face lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe, precizând că până acum nu a fost informată de vreo instituție din România despre lucrări de adâncire a Canalului Bâstroe pe care le-ar face acum ucrainenii. MAE a reamintit poziția României, care nu este de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat și el în acest scandal, spunând că ambasadorul ucrainean la București a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a fi solicitată aprobarea Ucrainei ca autoritățile române să meargă să facă verificări acolo.

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat și el, spunând că „nu trebuie amestecată îngrijorarea pentru prezervarea biodiversității Deltei Dunării cu diverse abordări politice de moment”.

„Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați”, a spus Iohannis.

El a acuzat că „politicienii noștri fug după notorietate, în prag de alegeri”, „comentând fără a ști exact ce se întâmplă”, iar acest conflict ar folosi Moscovei.

La două zile de la intervenția lui Iohannis, premierul Ciucă a spus că „există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat”, dar că „nu este firesc ca un astfel de subiect să fie preluat şi speculat politic”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend