Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

webPR Gala Premiilor Participării Publice prezintă acrobații civice extraordinare

Publicat

in

​Cea de-a XII-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul, organizat anual de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică premiază persoane, grupuri civice și organizații care reușesc să convingă administrația publică să rezolve diversele probleme cu care se confruntă comunitățile din care fac parte. Subiectele premiate la Gală sunt exemple de curaj, perseverență și putere de mobilizare civică pe teme subiecte legate de mediu, educație, sănătate, comunități vulnerabile, transparența decizională sau protejarea patrimoniului urban.

Premianții Galei Premiilor Participării PubliceFoto: CeRe

“Gala CeRe este despre activistul care petrece ore în șir citind legi și scriind petiții, despre ONGista care face poteci către Minister, despre voluntarul care dă telefoane să se asigure că vine lumea la protest, despre asistentul social care petrece zile în comisii și comitete. Gala CeRe este și despre noi: despre cum le mulțumim noi că fac această muncă, de multe ori plicticoasă și frustrantă.” – Oana Preda, Director Executiv al Centrului de Resurse pentru participare publică.

Anul acesta, cei 12 premianți vor fi aplaudați în cadrul unor evenimente locale, în comunitățile în care au obținut schimbarea.

Premianții Galei Premiilor Participării Publice din 2022 sunt:

Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea (jud. Bihor)

Elevii dintr-o localitate bihoreană au convins autoritățile locale să amplaseze rastele pentru biciclete în toată comuna.

Institutul ABA Romania, Autism Voice si Help Autism

După o campanie intensă de advocacy, trei organizații care acționează pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism au determinat introducerea ocupației de analist comportamental în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România).

Adoptă un sat – un proiect Romanian Business Leaders, coordonat de Hildegard Helene Brandl

O echipă preocupată de conservarea patrimoniului cultural și imobiliar din zonele rurale de interes turistic a convins membrii administrațiilor locale din 17 zone ale României să urmeze recomandările Ghidurilor de arhitectură rurală și să le includă în “Regulamente de urbanism” la nivelul instituțiilor.

GRIVIȚA – Sat European de Tineret

Problema resurselor, a spațiilor și a activităților pentru tinerii din mediul rural este foarte pregnantă în România. Tinerii din comuna Grivița (jud. Galați) au convins administrația să aloce un spațiu pentru tineri în vederea amenajării. Totodată, reprezentanții autorităților s-au angajat să acopere cheltuielile pentru funcționare și utilități.

Asociația Declic

Urmare a unei ample campanii de advocacy, o organizație neguvernamentală a determinat autoritățile publice să aprobe proiectul de lege care permite instituțiilor abilitate să-i monitorizeze, prin intermediul brățărilor electronice, pe agresorii cazurilor de violență domestică, pe numele cărora au fost emise ordine de protecție.

Consiliul Național al Elevilor (CNE)

Din dorința de a promova dialoguri sincere în sălile de clasă, Consiliul Național al Elevilor (CNE) au reușit ca în 57% din școlile din România să includă în metodologia școlară fișa de feedback în rândul profesorilor și elevilor.

Club Impact Special

Tinerii din Pașcani, organizați în formula unei inițiative comunitare, au reușit să convingă administrația locală să aloce fonduri pentru amenajarea unui spațiu recreațional pentru comunitate. Noul spațiu le va permite tinerilor din oraș să desfășoare activități educaționale și de petrecere a timpului liber.

Asociația Politeia

O asociație a convins autoritățile locale dintr-un sat aparținând comunei Ciorogârla să ofere mai multă susținere familiilor vulnerabile ai căror copii se confruntă cu riscul de a abandona școala. În urma demersurilor asociației, copiii din aceste familii primesc o masa caldă la școală, iar comunicarea acestei comunități marginalizate cu administrația publică s-a îmbunătățit.

Asociația Help Autism

După campanii de advocacy derulate timp de mai mulți ani, o asociație a reușit să determine schimbări legislative importante, în beneficiul persoanelor cu autism. Asociația Help Autism, susținută de ONG-uri din rețelele RO TSA și FEDRA, a obținut modificarea și completarea legii 151 pentru a le asigura accesul liber și gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale. Totodată, prin modificarea legii 95 serviciile conexe actului medical oferite de ONG-uri vor fi decontacte.

Asociația Cavalerii Turnului Înclinat

Tinerii din două sate din județul Sibiu au convins administrația locală să le aloce un spațiu în care să desfășoare activități comunitare, educative și de dezvoltare personală. Astfel, autoritățile au decis să contribuie la reabilitarea unei clădiri abandonate și transformarea spațiului în centru pentru tineret.

Premiu special oferit de CeRe

Asociația Rădăuțiul Civic “Suport pentru refugiații din Ucraina” Asociația Rădăuțiul Civic primește Premiul Special al Galei pentru sprijinul necontenit pe care l-au acordat refugiaților din Ucraina. Asociația a reușit să mobilizeze comunitatea să contribuie financiar și să sprijine prin voluntariat activitățile necesare primirii în România a refugiaților ucrainieni. Totodată, la câteva zilei de la începerea războiului, Asociația a facilitat prima întâlnire de la graniță între autoritățile locale, membrii comunității și alte organizații.

Premiu special pentru Tineret, oferit de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP)

Asociația Go Free – Centrul #YesLove

Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

Tinerii implicați în proiectul Centrul #YesLove au devenit mentori pentru tinerii din satul Slimnic (județul Sibiu). Cu inspirație și ghidaj din partea Asociației Go Free și a voluntarilor, tinerii din Slimnic au reușit să convingă autoritățile județene și locale să sprijine reamenajarea unei clădiri abandonate și transformarea ei în centru de tineret în satul lor.

Partenerii Galei Premiilor Participării Publice, 2022:

Romanian American Foundation, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), Nhood Hotnews, PressOne

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian rusesc asupra unui mall din orașul Kremenciuk (centrul țării) drept „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Oraș pașnic, un centru comercial normal, cu femei înăuntru, copii, civili obișnuiți. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau acolo înainte să fie anunțat raidul aerian”, spune Zelenski într-un mesaj video postat luni seară pe paginile sale de social media.

„Numai teroriști complet nesăbuiți, care n-au ce căuta pe Pământ, pot lovi cu rachete un astfel de loc”, continuă el.

Președintele ucrainean spune că atacul a fost unul deliberat.

„Aceasta nu e o lovitură cu rachete din greșeală. Acesta e atac rusesc planificat asupra respectivului centru comercial”, spune Zelenski în mesajul video. „Operațiunile de salvare continuă, dar trebuie să fim conștienți că pierderile pot fi semnificative”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend