Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Washigton – Joe Biden reia o tradiție întrerută de Donald Trump

Publicat

in

Preşedintele american Joe Biden a reluat duminică tradiţia întreruptă de predecesorul său Donald Trump şi a asistat la decernarea premiilor Kennedy Center din Washington care i-au onorat în acest an, între alţii, pe cântăreţul de operă portorican Justino Diaz, pe cântăreaţa canadiană Joni Mitchell, pe Berry Gordy, creatorul casei de discuri Motown Records, şi pe actriţa şi cântăreaţa Bette Midler, transmit EFE şi Reuters.

Este prima revenire a unui lider american la această gală, din 2016, la care a participat preşedintele democrat de la acea vreme, Barack Obama (2009-2017), dat fiind că succesorul acestuia, Donald Trump (2017-2021), a evitat să participe la gală în primii trei ani ai săi la Casa Albă, iar, ulterior, în 2020, evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus.
Prestigioasele premii ale Kennedy Center, care sunt acordate anual, din 1978, de The John F. Kennedy of the Performing Arts, reprezintă o recunoaştere a artiştilor care ”au îmbogăţit cel mai mult cultura Statelor Unite”. Ceremonia de decernare a premiilor Kennedy Center va fi transmisă la postul de televiziune CBS în data de 22 decembrie.

”Tuturor laureaţilor Kennedy Center din trecut şi din prezent, vă mulţumesc că v-aţi pus talentul la dispoziţia naţiunii şi… a lumii”, a declarat Joe Biden, la o recepţie care a avut loc la Casa Albă, înaintea galei de la Kennedy Center.

Joe Biden, soţia sa Jill, vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei Doug Emhoff au participat la ceremonia de la Kennedy Center, la fel ca preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi şeful Curţii Supreme de Justiţie, John Roberts.

”Este chiar plăcut, foarte plăcut să vedem boxa prezidenţială ocupată din nou”, a declarat la începutul spectacolului comediantul David Letterman, în timp ce participanţii au aplaudat în picioare.

Pe parcursul unei cariere care se întinde pe mai multe decenii, Bette Midler a fost laureată a premiilor Grammy, Emmy, Tony şi Golden Globe şi a vândut peste 30 de milioane de albume în întreaga lume. Actriţele Goldie Hawn, Scarlett Johansson şi Barbara Hershey i-au adus un omagiu lui Midler la eveniment. ”Nimic nu o opreşte pe Bette”, a spus Hawn.

”A fost divin la Casa Albă. Foarte curat. Plăcut. Chestii super. Mâncarea a fost excelentă. Vinul a fost un pic dulce”, le-a spus Midler reporterilor după recepţia de la Casa Albă, în timp ce se îndrepta spre Kennedy Center.

Cântăreaţa şi compozitoarea canadiancă Joni Mitchell, cunoscută pentru melodii precum ”Both Sides, Now” şi ”Big Yellow Taxi”, este câştigătoarea a numeroase premii Grammy şi a fost inclusă în The Rock & Roll Hall of Fame.

Gala s-a deschis cu cântecele lui Mitchell, ”The Circle Game” şi ”A Case of You”, în interpretarea cântăreţei Norah Jones şi cu piesa ”River”, cântată de Brandi Carlile.

Lorne Michaels, născută tot în Canada, este creatoarea şi producătoarea executivă a spectacolului de comedie ”Saturday Night Live” (SNL) de la postul NBC.

Biden a remarcat că de-a lungul timpului şapte comedianţi l-au imitat. ”Dacă nu eşti în stare să râzi de propria persoană, eşti în mare bucluc, iar dumneavoastră m-aţi făcut să râd mult de mine”, a spus Biden în timpul remarcilor sale la Casa Albă, referindu-se la Michaels. Ulterior, în timpul galei, foşti şi actuali membri ai echipei SNL au lăudat-o şi au luat-o peste picior deopotrivă pe producătoarea canadiană, iar cântăreţul Paul Simon a cântat ”America”.

Bas-baritonul Justino Diaz, cântăreţ de operă din Puerto Rico, a fost onorat cu interpretări din operele ”Carmen” şi ”Faust”. ”Mă simt ca şi cum mă întorc din nou acasă. Doar că în altă parte a casei: Voi sta liniştit pe scaun şi nu trebuie să cânt”, le-a declarat Diaz reporterilor, la intrarea în Kennedy Center.

Berry Gordy, compozitor şi producător de discuri din Detroit, a fondat casa de discuri Motown care a devenit sinonimă cu un gen muzical având influenţe din jazz şi blues şi care a fost popularizat de artişti de culoare, printre care Diana Ross, Stevie Wonder, Marvin Gaye şi Lionel Richie, la ale căror cariere a contribuit.

Stevie Wonder a cântat pe scena Kennedy Center melodii precum ”You are the Sunshine of My Life” şi ”Superstition”.

”Cred că visez… şi este un vis minunat”, le-a declarat Gordy reporterilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Occidentul a făcut tot ce se putea face pentru Ucraina

Publicat

in

De

Asta luând în considerare limitarea autoimpusă de către SUA și NATO, de a nu trimite trupe în cazul unei invazii. Încă de la începutul acestei crize, președintele Biden a declarat destul de clar că sancțiunile de care va fi vizată Rusia vor fi economice și că nu se pune problema de intervenție militară. Foarte posibil ca această poziție să fi dat aripi agresivității Rusiei, dar era destul de greu ca SUA să adopte o poziție mai fermă – nu prea ai cum să justifici implicarea directă într-un conflict atât de fierbinte și la această scară.

Așa că, atât SUA cât și țările occidentale au încercat să pregătească Ucraina pentru conflictul inevitabil. Și se pare că pregătirile au avut în vedere un scenariu realist, în care țara nu va rezista direct invaziei, ci va duce un război de uzură.

De aceea, încă din 2015, SUA antrenează pe teritoriul ei (!!!) combatanți ucraineni. Aceștia sunt pregătiți pentru tactici de gherilă, să ducă lupte în spatele liniilor, după ce armata rusă cucerește o parte din Ucraina. Idee care a tot fost vehiculată în spațiul public, de a face invazia mult prea scumpă pentru Rusia. Gândirea predominantă în momentul de față e că deși Rusia ar putea cuceri rapid bucăți mari din Ucraina, i-ar fi foarte greu să le mențină sub ocupație, și aici ar trebui să intervină aceste trupe antrenate de CIA.

Un scenariu similar l-am mai văzut în Siria, unde CIA a antrenat și echipat un corp de elită care să lupte cu trupele lui Bashar al-Assad și cu ISIS. Rezultatul a fost dezastruos, trupele respective fiind nimicite destul de repede și echipamentul pierdut.

Experții americani au învățat cu siguranță din lecțiile trecutului, rămâne acum de văzut cât de eficiente au fost aceste programe. Soldații ucraineni vor avea de înfruntat trupe experimentate, care au participat în multiple teatre de război, deci a căror experiență nu e dobândită doar în urma antrenamentelor, ci în conflicte reale.

Măcar ucrainenii au fost ajutați cu echipamente de război serioase. Cele care ies în evidență sunt rachetele anti-tanc. În ultimele zile, din UK au ajuns peste 1000 de lansatoare NLAW. Acestea sunt lansatoare ușoare de “unică folosință”, care vin preîncărcate cu o rachetă ghidată și care au o rază de acțiune de până la 1 km. Perfecte pentru lupta de gherilă. Dar mai impresionante sunt sistemele Javelin, lansatoare cu o raza de 3-4 km și care sunt probabil cele mai bune arme anti-tanc din lume. Acestea au venit direct de la americani, iar pe ultima sută de metri, chiar și estonienii au trimis câteva din stocul propriu.

În Siria, sistemele anti-tanc folosite de rebeli s-au dovedit a fi foarte eficiente împotriva tancurilor rusești. Chiar și cele cu sisteme avansate de protecție ca armuri reactive sau sisteme de bruiaj în infraroșu cum sunt T-90A. Deși armele folosite acolo erau mai puțin avansate decât Javelin sau NLAW, pierderile armatei siriene au fost impresionante. Desigur, mulți experți pun aceste pierderi pe seama folosirii necorespunzătoare a tancurilor în teatrele de luptă: de multe ori, vehiculele nu erau apărate de infanterie și în ipostaze tactice pe care orice comandant decent le-ar evita. E destul de greu de anticipat care ar fi rezultatul în Ucraina, unde comandanții ruși nu pot fi acuzați de amatorism.

Nu în ultimul rând, ucrainenii au achiziționat drone Bayraktar TB2 turcești. Aceste drone și-au dovedit deja eficiența în Libia, Siria sau Nagorno Karabakh. Au fost cumpărate câteva zeci, nu se știe exact câte, și ar putea reprezenta un atuu important. Deși, având în vedere superioritatea aeriană clară a Rusiei, e de asemenea posibil să devină irelevante foarte rapid. Totul depinde de desfășurarea acțiunilor în teren.

În vârtejul acestei curse a înarmării, e de salutat poziția inițial comună și coerentă a membrilor NATO. După plecarea lui Merkel, inclusiv Germania a aderat la poziția SUA de contracarare a Rusiei. Proiectul Nord Stream 2 a fost blocat înainte să devină funcțional, transporturi de gaz lichefiat au fost redirecționate dinspre Asia spre Europa pentru a compensa scăderea volumului trimis de Gazprom și aliații au arătat o mobilizare exemplară pentru pregătirea Ucrainei. Zic poziția inițială pentru că deja Olaf Scholz, noul cancelar german, a început să dea înapoi, cerând ca Nord Stream 2 să nu fie inclus în negocierile politice legate de Ucraina. Oricum, e o poziție mult mai fermă decât cele cu care ne-a obișnuit Angela Merkel în trecut.

Vladimir Putin în schimb, se află într-o poziție foarte dificilă. S-a băgat singur într-un colț, iar acum opțiunile lui sunt foarte limitate. Cea mai simplă, și unii ar spune că unica, este invazia. După o mobilizare de atâtea luni, să nu ataci acum ar fi perceput ca un gest de slăbiciune.

Însă mai grav pentru el e faptul că se află într-o cursă contra cronometru, pe două planuri. Unul îl reprezintă Ucraina – cu cât așteaptă mai mult, cu atât capacitățile defensive ale țării vor crește. Al doilea e economia Rusiei. Această mobilizare masivă de forțe îl costă enorm. La un moment dat e foarte posibil ca ceva să cedeze. 100 de mii de soldați care nu își primesc soldele sunt o bombă cu ceas, iar eventuale revolte acasă, în orașe, pe fondul sărăciei, ar fi un dezastru.

În momentul de față, pentru Putin există un singur scenariu din care iese câștigător – o victorie absolută, într-un timp foarte scurt. O repetare a războiului din 2014. Or, această posibilitate se îndepărtează cu fiecare zi ce trece. E ori acum, ori niciodată.

Orice ar alege și oricare va fi rezultatul invaziei, pe termen lung Putin pierde. Dacă nu invadează Ucraina, pierde acasă, deschizând calea detronării lui. Dacă invadează Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi devastatoare.

Mai există opțiunea să anuleze complet invazia și să se bazeze pe propagandă pentru a contracara efectele acestei ”înfrângeri”. Fabricile de troli ale Kremlinului ar fi puse la muncă grea în acest caz, pentru a răspândi o narativă prin care Rusia să apară ca fiind învingătoare. citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Moldovenii preferă banii cash: Își golesc cardul în ziua de salariu

Publicat

in

De

Volumul banilor în circulație a constituit, la sfârșitul lunii decembrie 2021, 31,7 miliarde de lei, majorându-se cu 1,8 miliarde de lei comparativ cu decembrie 2020, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada ianuarie – decembrie 2021, volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 23,8 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 153.465,8 milioane lei, transmite la bani.md.

Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 19,6 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 55,8 la sută) din volumul total al încasărilor. Evoluția respectivă a fost susținută de majorarea tuturor surselor de încasări de numerar.

Totodată, în luna decembrie 2021, volumul încasărilor a constituit 14 miliarde de lei (+1,5 la sută față de luna noiembrie 2021 și +11,0 la sută față de luna decembrie 2020).

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie – decembrie 2021 s-a majorat cu 18,7 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 155,3 miliarde de lei.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice cu 5,5 miliarde de lei (15,2 la sută), care a însumat 42,3 miliarde de lei (echivalentul a 2,3 miliarde USD). Ponderea acestora a scăzut cu 0,8 puncte procentuale și a constituit 27,3 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar. Totodată, și-au scos din conturi 35,5 miliarde de lei.

În ceea ce privește cardurile bancare, moldovenii preferă banii gheață, chiar dacă numărul cardurilor este în creștere. Anul trecut, extragerile de pe cardurile bancare au însumat 30 miliarde de lei, cu 7,5% mai mult față de anul 2020.

Economiștii susțin că moldovenii folosesc cardurile bancare pentru extragerea banilor în ziua de salariu. Plățile online sunt făcute preponderent de moldovenii care merg în străinătate în vacanță și de străinii care vin în Republica Moldova.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend