Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Vreţi o locuinţă în Argeş ? “S-a vândut tot ce este sub 50.000 euro”

Avatar

Publicat

in

Piaţa imobiliară din România se află într-un moment de impas. Motorul ei, creditarea, este blocat. Trebuie amintit faptul că, începând din 2014, pe fondul relaxării politicii BNR, al creşterii economice, creditul imobiliar, în primul rând cel garantat prin programul „Prima Casă“, a înregistrat cele mai mari salturi în ultimii doi ani.

În 2016, până la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei, prin „Prima Casă”. În acest moment, creditele acordate prin acest program (cu o pondere de peste 90% din volumul creditelor imobiliare) au stagnat, întrucât cele mai multe bănci au consumat plafoanele alocate. Ministerul Finanţelor Publice a propus, deja, suplimentarea plafonului de garanţii guvernamentale pentru acest an, cu suma de 500 milioane de lei, urmând ca proiectul de hotărâre de guvern să intre la aprobare.

Publicitate

Pe de altă parte, după promulgarea legii „dării în plată”, băncile au început să modifice condiţiile creditării, să le înăsprească, solicitând avansuri mai mari din partea clienţilor, de până la 35 – 40% şi garanţii mai mari.

La Pitesti si Curtea de Arges preturile incep sa creasca usor

Cum a evoluat piaţa imobiliară din Arges până în acest moment? Potrivit arges-imobiliare.ro, preţurile apartamentelor au crescut, în primul trimestru al acestui an, cu circa 3,5% la nivel de judet, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Preţul mediu de vânzare pe metru pătrat util, la apartamente noi şi vechi, era de 635 euro, la finele lunii martie 2016.

Dar să vedem care este pulsul pieţii imobiliare din Pitesti si Curtea de Arges, „În primul trimestru se constată o creştere uşoară a preţurilor, cu o vremelnică stagnare după Paşti. Cerere există, în special pe programul „Prima Casă”, pentru apartamente în blocuri mai noi, în zone bune, in zona Gavana si Trivale din Pitesti si in zona Despina Doamna si Centru din Curtea de Arges, dar oferta este redusă” – a declarat, pentru ziarul PROFIT Narcisa Uta, managerul Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie imobiliara din judetul Arges.

Clientii sunt din ce in ce mai pretentiosi

„Cerere există, dar vânzările sunt uşor blocate de evoluţia de pe piaţa creditării. Unele bănci comerciale şi-au epuzat plafoanele la „Prima Casă”, iar condiţiile de acordare a creditului ipotecar încep să se înăsprească. În continuare, cele mai vândute sunt locuinţele din ceea ce numim zona bună a oraselor, cele apropiate de centru si de pricipalele institutii gen scoli, supermarketuri, farmacii sau spitale, cu o pondere de 60% în totalul vânzărilor noastre. În primul trimestru al anului am constatat o creştere a preţurilor de circa 5 % la imobilele de până în 40.000 euro şi de 3%, la cele de peste 40.000 de euro” – a precizat Narcisa Uta, managerul Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie imobiliara din judetul Arges

Reprezentantul firmei Klanar Imobiliare, a mai relatat : „În acest an, cele mai cautate au fost apartamentele pe „Prima Casă”, terenurile pentru construcţia blocurilor şi casele. Vânzările sunt blocate de când unele bănci şi-au epuizat fondurile alocate la „Prima Casă”. Toată lumea aşteaptă suplimentarea lor. Până acum trei săptămâni s-a cam vândut tot ce era pe piaţă până în 35 – 40.000 de euro. Acum sunt prea putine la vanzare disponibile prin PRIMA CASA. Clienţii existenţi aşteaptă relansarea programului şi oferte. În prezent, au rămas oferte mai mari de 40.000 – 50.000 de euro şi cele de apartamente la ultimul etaj.

Pe segmentul creditelor imobiliare, vânzările sunt blocate din cauza creşterii avansului până la 40%. Dintre clienţi, au mai rămas personalul angajat in MAPN sau MAI , pentru că dispun de avans şi obţin un plafon mai mare la creditare. Am avut şi solicitări de case mai scumpe, care s-au vândut cu banii jos. Sunt cereri pentru case de 100.000 de euro, dar nu prea avem ce oferi. Clienţii vor anumite condiţii: casele să fie situate în zona buna si linistita, să aibă deschidere mare la stradă şi un teren de cel putin 300 de metri.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Codrin Ștefănescu, atac devastator: ‘Ludovice! Nu ne mai înjura și nu te mai criza pe motiv că am votat majorarea pensiilor!’

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

ACTUAL

Klaus Iohannis: ‘Soția mea, Carmen, s-a bucurat foarte mult că a reînceput școala’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a declarat că soția sa, profesoară în Sibiu, s-a bucurat foarte mult că a reînceput școala.

„Soţia mea, Carmen, s-a bucurat foarte mult că a reînceput şcoala, merge la şcoală de câteva zile bune deja, cu foarte mult entuziasm. Copiii sunt bucuroşi că şcoala a reînceput, se respectă toate condiţiile şi lucrurile merg bine spre foarte bine”, a precizat Iohannis, întrebat dacă soţia sa i-a relatat vreo problemă de la reînceperea şcolii, conform agerpres.ro.

Citește și:

Contracte grele pentru ‘băieții deștepți’ din IT. Ministerul Finanțelor își deschide visteria pentru un fost angajat de-al lui Sebastian Ghiță

Publicitate

Cozmin Gușă dezvăluie cine e ‘Președintele din Umbră’ al României! El e principalul influencer al deciziilor lui Klaus Iohannis

Au îngropat securea războiului! Eliberat din pușcărie, temutul lider al Cordunenilor a semnat tratatul de pace

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend