Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Volodimir Zelenski îi ceartă pe liderii europeni: ‘Este o problemă de supraviețuire. Avem nevoie de armament mai devreme și mai repede. Cuvântul cheie este acum’

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză statele membre ale Uniunii Europene (UE) care continuă să cumpere petrol rusesc că-şi ”câştigă banii din sângele poporului”, şi dă exemplul Germaniei şi Ungariei, pe care le acuză că blochează un embargo UE al achizţiilor energetice din Rusia, din care acesta urmează să câştige în acest an până la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari).

Liderii de la Kiev sunt tot mai frustraţi din cauza Berlinului, care a susţinut unele dintre sancţiunile impuse Rusiei, dar care se opune unor măsuri mai dure vizând petrolul.

”Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum sunt alte vremuri, că nu mai este vorba despre afaceri şi bani”, a declarat Zelenski BBC în sala sa de criză, la Kiev.

”Este o problemă de supravieţuire”, subliniază el.

Şeful statului urainean îndeamnă, de asemenea, la livrări suplimentare de armament Ucrainei, subliniind că Kievul nu primeşte livrări de armament suficient de rapid pentru a face faţă asaltului Rusiei.

”Statele Unite, regatul Unit, unele ţări europene încearcă să ajute şi ajută”, declară el.

”Cu toate acestea avem nevoie (de armament) mai devreme şi mai repede. Cuvântul cheie este acum”, subliniază el.

Armata rusă s-a retras la sfârşitul lui martie din jurul Kievului, din centrul şi nordul Ucrainei, părând să abandoneze o cucerire a Ucrainei prin forţă.

Însă există temeri, acum, cu privire la o prelungire a războiului în estul şi sudul Ucrainei, după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a recentrat campania militară în aceste zone, cu scopul de a cuceri teritoriu.

Portul Mariupol (sud), un obiecitv strategic al lui Putin, a fost devastat de săptămâni de bombardamente de artilerie.

Zelenski declară BBC că crede că zeci de mii de oameni au fost ucişi la Mariupol.

”Avem informaţii potrivit cărora, în afară de aceşti zeci de mii de morţi, multe (persoane) au dispărut”, declară el.

”Ştim că le-au fost înlocuite documentele, că li s-au dat paşapoarte ruseşti şi că au fost duse adânc în Rusia, unele în lagăre, altele în alte oraşe. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu aceşte persoane. nimeni nuşte câte au fost ucise”, declară el.

Atrocităţile care par să fi fost comise de armata rusă la Mariupol şi la periferia Kievului, la Bucea şi la Borodianka, au redus şi mai mult posibilitatea unor negocieri de pace cu Rusia, declară Zelenski.

Sute de morţi au fost găsiţi la Bucea după ce armata ucraineană a preluat controlul oraşului, în urmă cu peste o săptămână, inclusiv civili împuşcaţi în cap, cu mâinile legate la spate. S-au formulat, de asemenea, numeroase acuzaţii de violenţe sexuale.

”Bucea este pe cale să închidă (posibilitatea negocierilor de pace)”, declară Zelenski.

”Nu este vorba despre mine, ci este vorba despre Rusia. Ei nu vor mai avea multe şanse să stea de vorbă cu noi”, adaugă el.

Zelenski declară că a ”trăit întreaga gamă de emoţii” în timpul unei vizite la Bucea, săptămâna trecută, şi că şi-a încheiat ziua cu ”nimic altceva decât ură faţă de armata rusă”.

El îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi armata rusă ”de la vârf la bază” de faptul că sunt ”criminali de război”.

El îşi apără acţiunile de dinaintea invaziei ruse, la 24 februarie, când Guvernul a îndemnat poporul să rămână calm.

Guvernul ucrainean a acţionat în fundal să încheie acorduri cu privire la armament şi furnituri şi a depus eforturi să evite panica, ce fi putut conduce la o năpustire asupra băncilor şi la o destabilizare a economiei ucrainene.

”Asta este ceea ce Rusia, şi nu doar Rusia, voia, însă noi n-am lăsat să se întâmple acest lucru”, declară el.

”Însă noi nu ne-am aşteptat la o invazie la scară mare atunci când s-a întâmplat”, recunoaşte el.

Ucraina este vizată de atacuri ruse în sud şi în est, prin care Rusia încearcă să cucerească teritorii, după ce a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.

Estul Ucrainei reprezintă în prezent ”cea mai dificilă situaţie” pentru forţele ucrainene, estimează Zelenski, ”însă acolo sunt concentrate cele mai puternice unităţi ale noastre”.

”Ei (ruşii) ne pot distruge, dar vom răspunde. Ei pot ucide, dar şi ei mor”, declară preşedintele ucrainean.

”Nu înţeleg după ce, nu înţeleg de ce vin” în Ucraina, declară Zelenski, conform news.ro.

Vezi și:

Zelenski avertizează Rusia și îi dă de ales: Pace sau excludere de pe scena internațională

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Din SUA ar putea pleca o nouă revoluție? Comunitatea LGBT, în vizorul Curții Supreme a Statelor Unite. Judecătorul Clarence Thomas alimentează temeri cu privire la anularea căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Publicat

in

De

Cresc tensiunile publice în SUA! Hotărârea prin care Curtea Supremă a Statelor Unite a ”îngropat” dreptul la avort relansează speculaţii cu privire la soarta altor drepturi dobândite de către americani recent – inclusiv dreptul la căsătorie între persoane de acelaşi sex -, alimentate de argumentele prezentate de către unul dintre cei mai conservatori magistraţi ai Curţii, 

”În viitoare dosare” care privesc şi ele respectarea vieţii prvate, ”trebuie să revizuim toate jurisprudenţele”, scrie judecătorul Clarence Thomas, în argumentul său personal al hotărârii, relatează AFP.

Un fapt notabil este că el citează trei hotărâri – şi anume „Griswold v. Connecticut” din 1965, care consacră dreptul la contracepţie şi „Lawrence v. Texas” din 2003, care face neconstituţionale legle care pedepsesc relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex.

Clarence Thomas citeazăîn al trelea rând „Obergefell v. Hodges”, o hotărâre din 2015 care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex la nivel federal şi care este o ţintă proritară a dreptei religioase.

PĂREREA UNUI JUDECĂTOR

Clarence Thomas consideră că aceste jurisprudenţe au la bază aceeaşi dispoziţie din Consttuţie ca cea invalidată vineri şi care proteja dreptul la avort, iar Curtea ”trebuie să corecteze greşeala” pe care a făcut-o.

El vrea apoi să se analizeze dacă şi alte pasaje din Constituţie ”garantează miriada de drepturi” astfel ”generate”, precizează el.

Pentru moment este vorba doar despre părerea unui judecător – dintre cei nouă de la templul dreptului american -, iar nimic nu spune că acesta va reuşi să o impună celorlalţi magistraţi.

Însă remanierea profundă a Curţii Supreme de către Donald Trump, care numit trei judecători şi le-a dat astfel o majoritate zdrobitoare conservatorilor – îi face pe democraţi, jurişti şi pe multe asociaţii să se teamă că şi alte drepturi – inclusiv cel al căsătoriei între persoane de acelaşi sex – pot fi anulate în curând.

Clarence Thomas face parte din Curte din 1991, când a fost numit de către George Bush tatăl.

În urma unei divulgări care a anunţat în avans hotărârea cu privire la avort, Joe Biden a avertizat că ”toate hotărârile” cu privire la ”viaţa privată” a americanilor şi ”o întreagă serie de alte drepturi” riscă să fie puse în discuţie.

Un semn al acestor îngrijorări chiar în cadrul Curţii este faptul că cei trei magistraţi progresişti s-au disociat de majoritatea conservatoare care, acuză ei, ”pune în pericol alte drepturi la viaţă privată, precum contracepţia sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

S-ar putea încheia războiul? Boris Johnson: ‘Prea multe țări spun că este vorba de un război european care nu este necesar. Presiunea va crește pentru a-i forța pe ucraineni către o pace rea’

Publicat

in

De

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit, şi-a exprimat îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Federația Rusă o ”pace rea”.

Consecinţele economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului, a arătat prim-ministrul Regatului Unit la summitul din Rwanda al Commonwealthului, transmite Reuters.

Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (…) deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea„, a spus Johnson.

El a apreciat că dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va reuşi să îşi atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecinţe periculoase pentru securitatea internaţională şi va avea loc „un dezastru economic pe termen lung„, informează agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend